1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mézeskalácsosság Debrecenben

Szerző
Lektor
Fotózta
,
Kiadó:
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím: A Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok közleményei
Kötetszám: 46
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-01-7979-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. Német nyelvű fejezettek.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mézeskalácsosok babái, mézesszívei, nyalka huszárai és kerek tányérai nemcsak ízletes csemegéi, hanem sokáig őrzött emléktárgyai is voltak a búcsúkra és vásárokra, tehát a hagyományos... Tovább

Előszó

A mézeskalácsosok babái, mézesszívei, nyalka huszárai és kerek tányérai nemcsak ízletes csemegéi, hanem sokáig őrzött emléktárgyai is voltak a búcsúkra és vásárokra, tehát a hagyományos népünnepekre járóknak. A zajos vásárokról és a sok szórakozási lehetőséget is nyújtó búcsúkból hazavitt vásárfia és ajándék is legtöbbször mézeskalácsos sátrakból került ki. Itt keresett segítséget a szerelmet ügyetlenül valló legény, amikor megvásárolta a színes, tükrös szívet, hogy helyette beszéljen kiválasztottjának a vásár utáni csendesebb napokon a falra akasztva vagy díszhelyre, a komótra állítva. A szoknyába kapaszkodó gyerekek, a törökméz és perec mellett a mézesbotért és ropogós mogyoróért nyűglődtek anyjuk nyakán. Még alig fél évszázada a melegtől, járkálástól és alkudozástól megszomjazottak vagy a jó vásárra áldomástivók ugyanolyan jóízűen fogyasztották a mézeskalácsos méhsörét, mint az italsátrakban a bort. A búcsúkon sok helyen, különösen az idősebb nemzedék körében, igen nagy kereslete volt a viaszból készített offereknek, amelyek ugyancsak a mézeskalácsosok műhelyében formálódtak fontos kegyeleti tárgyacskává. A bábosok készítették a sonkolyos méz viaszából a díszes gyertyákat, amelyek a tűzhely lobogó vöröses fényével, a foklával és a különböző mécsesekkel együtt hagyományos eszközei voltak a népi világításnak. A nagy múltú magyarországi mézeskalácsosságnak Debrecen az egyik jelentős központja. Kiváló minőségű és messze földön híres mézeskalácsot készítettek évszázadokon át és tulajdonképpen készítenek napjainkban is. Ez bizonyára összefügg azzal is, hogy Debrecen mindig híres volt malomiparáról és sütőiparáról. Townson Robert angol utazó, amikor 1773-ban átutazott Magyarországon, megfordult Debrecenben is. Útleírásában így ad hírt a debreceni kenyérről: „... könnyebb, fehérebb és ízletesebb kenyeret sehol a világon nem ettem, mint itt. Egy-egy kenyérnek a nagysága - ne higyjék, hogy ez tréfa - fél köbrőf (half a yard cubet)." A híres debreceni perecsütők már a XVII. században társaságokba tömörültek. Az általuk készített darunyak-, zsíros- és vajasperec az elmúlt századokban is kedvelt csemege. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. A mesterség története 7
II. A mesterség elsajátítása 17
III. A mézeskalács és más tészták készítésmódja 23
1. Mézestészta-készítés 24
2. Ejzolt tészta 39
3. Lédig tészta 40
IV. Mézeskalácsos formák 43
V. Ejzolt készítmények 79
VI. Gyertya, offer és méhsör 89
1. Viaszfeldolgozás 90
2. Gyertyaöntés 94
3. Gyertyakészítés cúghúzással 97
4. A gyertyák díszítése 99
5. Offerkészítés 100
6. Méhsör 102
VII. A vásározás 107
VIII. A debreceni mézeskalácsosság műszókincse 119
Das Handwerk der Honigkuchenbäcker in Debrecen 131

Szabadfalvi József

Szabadfalvi József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabadfalvi József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem