A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezei gazdaság- és kertészettan

vagy a földmivelés, növénytermelés, gazd. állat-, méh-, selyemhernyó-tenyésztés, konyha- és gyümölcskertészet, gazd. fatenyésztés, szőlőmüvelés, kis gazdaság és kertrendezés szabályainak ismertetése/Tanitóképezdék számára a ministeri tantervnek megfelelőleg, több hazai munka nyomán

Szerző
Budapest
Kiadó: Dobrowsky és Franke Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 292 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Harmadik javított kiadás. A szöveg közé nyomott fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Nyomtatta Rudnyánszky A. könyvnyomdája, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen munkámnak 1884. juliusban sajtó alá rendezett második kiadását a közoktatási tanács megbírálván, beosztására, terjedelmére és tárgyalásmódjára nézve azon egyedüli munkának találta, mely ezen... Tovább

Előszó

Jelen munkámnak 1884. juliusban sajtó alá rendezett második kiadását a közoktatási tanács megbírálván, beosztására, terjedelmére és tárgyalásmódjára nézve azon egyedüli munkának találta, mely ezen tulajdonságainál fogva a tanitóképezdékben tankönyvül elfogadható ; azonban szükségesnek ítélte mégis, hogy művemet a physiologia, chemia és a gazdaságtan minden ágában tapasztalható haladásnak figyelembe vétele mellett, átdolgozzam.
Művem második kiadása elfogyván: szívesen hódoltam e kívánalomnak s jelen művem e harmadik s terjedelemben is nőtt kiadását, van szerencsém a nyilvánosság elé bocsátani.
E harmadik kiadás összeállításánál a következő jeles műveket használtam : Sporzon Pál: „ Gazdasági Káté" 1882.; Réti János : „A szántás és vetésről" 1889.; Dr. Wolf után Kosutány Tamás: „A gazdasági haszonállatok okszerű takarmányozása" 1889.; Dr. Tormay Béla: „Lótenyésztés"; Kégly Sándor: „Szarvasmarhatenyésztés és a szarvasmarha haszonvételei'; Reischer Endre: „Juhtenyésztés és gyapjuisme" ; Deli M.: „Sertéstenyésztés"; Grand Miklós: „A méhészetről'; - „Méhészeti lapok"; Bolle János: „Rövid útmutatás a selyemhernyó okszerű tenyésztésére" 1882.; „Mezőgazdasági Szemle" (havi folyóirat); Galgóczy K., Farkas M.: „Kertészet kézikönyve" 1880.; Biró Pál : „Gyümölcs-kertészet" 1886.; Molnár István: „A szőlőmívelés és borászat kézi könyve" 1886. stb. ; Dr. Szaniszló Albert: „A phylloxera"; „A kolorádó bogár" stb. 1886.; „Kertészeti Lapok" (havi közlöny); Dr. Kovács János: „Kémia" 1888. stb. stb.
Ha mindazt - ugy ezekből, mint másunnan - úgy szedhettem össze, hogy azzal a tanitóképezdei növendékeknek a legszükségesebb gazdasági s kertészeti ösmereteket helyesen állítottam egybe és a tan. képezdei gazdaság-tanárok magyarázataihoz alkalmas vezérfonalat szolgáltattam: nem végeztem rosz munkát. Ajánlom e harmadik "kiadást is - mely az ismeretes miniszteri tantervnek teljesen megfelel, - t. kartársaim figyelmébe.
Nagy-Kőrös, 1890. junius hóban.
H. Kiss Kálmán. Vissza

Tartalom

I. RÉSZ
Mezei gazdaságtan
Bevezetés 3
1. §. A mezei gazdaság és gazdaságtan fogalma s ez utóbbi felosztása 3
I. Szakasz.
Földművelés.
2. §. A talaj és annak eredete. A különféle talajok tulajdonságai 3
3. §. A növényéletnek a talajon kivüli egyéb kellékei. Az éghajlat és minősége 6
4. §. A növények táplálkozása 7
5. §. Telkesítések és javítások 8
6. §. A talaj megművelése és az erre való eszközök 9
7. §. A trágya és a trágyázás 13
8. §. A vetés és előkészületei 15
9. §. A vetés módja és ideje 17
10. §. A növények ápolása a vetés után 18
11. §. A növények letakarítása és a termények "eltartása" 21
II. Szakasz.
12. §. Növény termelés 24
13. §. Gabonafélék 24
14. §. Hüvelyes növények 29
15. §. Kapás növények 31
16. §. Ipar és kereskedelmi növése k. A) Olajnövények 36
17. §. B) Fonalnövények 38
18. §. C) Kereskedelmi növények 39
19. §. D) Takarmánynövények 41
III. Szakasz.
Rét- és legelőművelés.
20. §. A rétekről. (Kaszálókról) 45
21. §. A rétek gondozása 46
22. §. Szénakészítés 47
23. §. A legelők 49
IV. Szakasz.
Gazdasági állattenyésztés.
24. §. I. A gazdasági állatokról általában 51
25. §. II. Az állati test szervezete és alkotó részei 52
26. §. Az anyagcsere az állati testben 55
27. §. A husképzés 56
28. §. A zsirképzés 58
29. §. Az erőképzés 59
30 §. A gazdasági állatok takarmánya 60
A) A lótenyésztés 66
31. §. A ló külseje 66
32. §. A lófajták 68
33. §. Csikó nevelés ; lótenyésztés 70
34. §. A lovak táplálása 75
35. §. Az istálló 77
36. §. Ló-ápolás 78
37. A lovak betegségeinek tünetei 79
B) Szarvasmarha tenyésztés 81
38. §. A szarvasmarhákról 81
39. §. A szarvasmarha táplálása. Marha-ólak 82
40. §. Termelő takarmányozás. I. Tejtermelés. II. Zsirtermelés 86
41. §. A hasas tehenekkel s a borjukkal való bánásmód 90
42. §. Az ökrökről és bivalyokról 91
43. §. A szarvasmarhák betegségei 91
C) Juh- és kecsketenyésztés 92
44. §. A juhokról 92
45. §. A bárányozás,- bárány-nevelés 93
46. §. A juhok táplálása és az aklok 94
47. §. A juhok gyapjú termelése, mosatása és nyiretése 96
48. A juhok betegségei 97
49. §. A kecskékről 98
50. §. D) Sertéstenyésztés 99
51. §. E) Baromfitenyésztés 100
V. Méhtenyésztés 103
52. §. A méhtenyésztés fontossága 103
I. A méhek.
53. §. A méhek fajai s nemei 103
54. §. A méhek viasz-munkája; sejtek és lépek 108
II. A méhlakások.
55. A méhesek 109
56. §. A kasok vagy kaptárok 110
III. A méhek ápolása s szaporodása.
57. §. A méhek ápolása a rajzásig 111
58. §. A méhek szaporodása. A raj. A rajzás előjelei 112
59. §. A rajok befogása 113
60. §. Az utóraj. Szűz vagy unoka raj 114
61. §. A rajzás megakadályozása. Műraj-készítés 115
IV. A méhek ápolása és táplálása a rajzás után.
62. §. A rajok ápolása. Anyaszerzés, nevelés 116
63. §. Mézanyagot adó növények 118
64. §. Mézeltetés 118
65. §. Méz-szüret. Viasz-készítés 119
V. A méhek betegségei és ellenségei. Teleltetés.
66. §. A méhek betegségei 120
67. §. A méhek ellenségei 121
68. §. A méhek kiteleltetése 122
G) Selyemhernyó-tenyésztés, kapcsolatban az eperfa-tenyésztéssel 123
I. Selyemhernyó-tenyésztés.
69. §. A selyemhernyó fajai 123
70. §. Az eper-selymér 123
71. §. A selyemhernyó tenyészhelye 125
72. §. A selyemhernyó kikeltetése s a további eljárás 126
Részletes utasítás a selyemhernyó felneveléséhez az öt időszak alatt 127
73. §. A selyemhernyó bekötése és a gubók értékesítése 132
74. §. Magtermelés 133
75. §. A selyemhernyók betegségei 133
II. Eperfa-tenyésztés.
76. §. Az eperfa szaporítása 135
77. §. A kikelt eperfákkal való bánásmód 137
78. §. Az eperfák állandó helyre ültetése s ápolása 137
79. §. A levelezésről 139
V. Szakasz.
Gazdaságrendezés.
80. §. A gazdaságrendezés és annak első tényezője 139
81. §. A gazdaság-rendezés második főtényezője 141
82. §. Gazdasági rendszerek 142
83. §. A gazdaság térileg való rendezése 144
84. §. A gazdasági építkezésekről 144
85. §. A munkaerő és a gépek 144
86. §. Gazdasági számvitel 145
II. RÉSZ
Kertészettan
I. Szakasz.
Kertészet.
1. §. A kertekről általában s a kertészettan fogalma 146
I. Konyhakertészet.
A) Általános tudnivalók. (Kertművelés) 146
2. §. A konyhakert czélja és fekvése 146
3. §. Talaj-javítás a konyhakertekben 147
4. §. A konyhakert felosztása. Váltórendszer 149
5. §. Kerti munkák és eszközök 150
6. §. Melegágyak 151
7. §. Egyéb veteményezés s ápolás 152
B) Részletes tudnivalók. (Zöldségtermelés) 153
8. §. A gyökérnövényekről 158
9. §. Széles levelű vagy torzsás zöldségek 154
10. §. A salátafélék 155
11. §. A hagymákról 156
12. §. A hüvelyes és kobakos növények 156
13. §. Egyéb konyhakerti növények 157
14. §. Orvosi növények és virágok 158
15. §. Magtermelés 158
16. §. Bogyós gyümölcsök 159
II. §. Gyümölcskertészet.
17. §. A gyümölcsös kert 161
I. A gyümölcsfa szaporítása s nevelése.
18. §. A faiskolák 161
19. §. Általános munkálatok s eszközök a faiskolában 163
20. §. A gyümölcsfák szaporítása s ápolása 165
21. §. Vadonczok fölszedése és átültetése a nevelő vagy oltványiskolába 168
22. §. A gyümölcsfák nemesítése 169
23. §. Az oltványok gondozása alakításukig 176
24. §. A magas törzsű fák nevelése 176
25. §. Törpe fák nevelése 177
26. §. Az átültetésre kész fák kiszedése és a kiültetésig való tartása 178
II. Gyümölcsfa-mivelés.
27. §. A gyümölcsfamivelés mivolta. Házi gyümölcsös kert; gyümölcsös és szabad gyümölcsfa-ültetvény 180
28. §. A különböző gyümölcsfajok megválasztása 181
29. §. Az uj gyümölcsösök betelepítését megelőző munkálatok 182
30. §. Az oltványok állandó helyreültetésének ideje, kora és egyéb figyelembe veendő körülmények a gyümölcsösben 182
31. §. A gyümölcsfa átültetésnél követendő eljárás 183
32. §. A kiültetett gyümölcsfák ápolása 184
33. §. A fametszés általános szabályai 185
III. Gyümölcs-értékesités.
34. §. A gyümölcsök leszedése 187
35. §. A gyümölcs eltartása 188
36. §. A gyümölcsök szállítása és csomagolása 190
37. §. Gyümölcs-aszalás 191
38. §. Lekvárfőzés 194
39. §. Gyümölcsbor-készítés 196
40. §. Gyümölcseczet-készités 197
41. §. Szeszfőzés 198
IV. A gyümölcsfák betegségei és ellenségei.
42. §. A gyümölcsfák betegségei 200
43. §. A gyümölcsfák veszélyesebb ellenségei 204
II. Szakasz.
Szőlőmivelés; borkészítés és kezelés.
I. Szőlőművelés.
I. A szőlőről általában.
44. §. A szőlő ősi és mai hazája 206
45. §. A szőlőtőke külső szervei 206
46. §. A szőlő vegyi alkatrészei 212
47. §. A szőlő boncz és élettani viszonyai 214
48. §. A "szőlő táplálkozása, növekedése és egyéb életműködése 219
49. §. A szőlőfajokról 220
II. A szőlőtalajról és a szőlőtrágyáról.
50. §. Szőlőtalaj 222
51. §. A szőlőtalajt illető egyéb tudnivalók 223
52. §. A szőlőtelek előleges elkészítése 224
53. §. A szőlőtrágyázás szükségessége, mennyisége és módja 225
III. A szőlőtő szaporítás módjai
54. §. A magról való szaporítás 227
55. §. A szőlő dugványok által való szaporítása 229
56. §. Bujtás és döntés által való szőlőszaporítás 232
57. §. A szőlő nemesítés által való szaporítása 235
IV. Uj szőlők ültetése. Szőlőmunkák.
58. §. Az éghajlat, fekvés és szőlőtalaj megválasztása 238
59. §. A szőlőfajok megválasztása 239
60. §. Az uj szőlők ültetése 240
61. §. Az uj ültetvény ápolásáról 241
62. §. A nyári szőlőmunkák 242
63. §. A metszést követő egyéb nyári, munkák a szőlőben 245
64. §. Őszi és téli munkák a szőlőben 246
V. A szőlő betegségei és ellenségei.
65. §. A szőlő betegségei 246
66. §. A szőlő ellenségei. Állati ellenségek 248
Gombaféle ellenségek 252
VI. Borkészítés és borkezelés.
67. §. A szüret és sikerének tényezői 254
68. §. A szőlő összetaposása és az erjedés 256
69. §. A must és a bor alkotó részei 257
70. §. Egynehány borkészítési mód 259
71. §. A vörösborok készítése 262
72. §. Az erjesztés után követendő eljárás és az erjesztő készülék 265
VII. Borkezelés.
73. §. A borospincze 266
74. §. Az ó-borok kezelése a pinczében 270
75. §. A borok javítása 272
76. §. A borok ellenségei 273
77. §. A borok gyógyítása 275
78. §. Borfestés, borhamisítás 279
79. §. Üres hordók és kezelésük 280
80. §. Különféle mérőeszközök 282
III. Szakasz.
Gazdasági fatenyésztés.
81. §. A faültetés eredménye 282
82. §. A fák és talajaik 283
83. §. A famagvak vetése 283
84. §. A kikelt fácskák ápolása... 284
85. §. A gazdasági fák dugványozása 284
86. §. A gazdasági fák czélszerű kiültetése 285
87. §. A gazdasági fák és erdők használata 286
88. §. Eleven sövények alakítása 286

H. Kiss Kálmán

H. Kiss Kálmán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: H. Kiss Kálmán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem