1.066.414

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti alapismeretek

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 371 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, kihajtható melléklettel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A kertészeti termelés népgazdasági jelentősége (Elek László)
A kertészet fogalma és felosztása5
A kertészeti termelés helye és jelentősége a népgazdaság rendszerében6
Az egyes kertészeti ágak helyzete, fejlődési lehetősége és elhelyezkedése7
Gyümölcstermelés8
Zöldségtermesztés14
Szőlőtermelés17
Kertészeti vetőmagtermesztés18
A főbb gyógy- és illóolaj-tartalmú növények termőtájai19
Éghajlati alapismeretek (Jeney Csaba)
Az időjárás és az éghajlat21
A levegő összetétele és az éghajlati tényezők21
A levegő hőmérséklete, nedvessége, a csapadék, a párolgás és a szél22
Magyarország éghajlata24
A növényállományok éghajlata27
A zöldségnövéynek, a szőlő és a gyümölcsfák éghajlati igénye27
Az agrometeorológiai ismeretek alkalmazása28
Meteorológiai műszerek és kezelésük30
Talajtan és földműveléstan (Sikné Hunvölgyi Emília)
A talaj fogalma33
Talajszelvény33
Termőréteg34
A talaj keletkezése34
A talaj kötöttsége35
A talaj alkotórészei36
A talaj agyagos és humuszos részeinek jelentősége36
A talajok víz-, hő- és tápanyagváltozásai37
A talaj vízbefogadó képessége38
Talajképződés39
Talajtípusok40
Talajtérképek42
A talajművelés talajtani vonatkozásai42
A trágyázás és trágyaszerek43
Talajjavítás47
Talajvédelem48
Az öntözés talajtani vonatkozásai49
Öntözési alapismeretek (Mőcsényi Mihály)
A napenergia, a növény és a víz51
A talaj és a víz52
A talajban levő víz és annak meghatározása 54
A talajban levő víz és a növény55
Az öntözés célja56
Az évi víznorma és az egyszeri öntözéshez szükséges vízmennyiség57
Az öntözővíz biztosítása és szállítása59
Öntözési módok61
Növényvédelem (V. Németh Mária)
A kertészeti növények betegségei, kórokozói és kártevői69
A betegségeket kiváltó természeti és környezeti okok70
Betegségokozó élő, fertőző szervezetek72
A védekezés módjai74
Megelőző védekezés75
Biológiai védekezés77
Mechanikai védekezés77
Kémiai védekezés77
A védekezés anyagainak csoportosítása hatásuk szerint78
Gombaölőszerek78
Rovarölőszerek81
Talajfertőtlenítő szerek90
Rágcsálóirtó szerek90
Élettani betegségek ellen használatos és egyéb növényvédő szerek90
Vegyszeres gyomirtó szerek90
Géptani ismeretek (Mészáros Ferenc)
A gépesítés jelentősége91
Szerkezeti anyagok91
Belső égésű motorok94
A belső égésű motorok típusai és működési elvük94
A négyütemű motor működése95
A kétütemű motor működése96
A karburátoros motor főbb szerkezeti részei98
A Diesel-motor és főbb szerkezeti részei99
A motorok idnítása101
A motorok hatásfoka és tüzelőanyag-fogyasztás102
A traktor általános felépítése103
A villamos motorok109
A villamosítás jelentősége109
A villamos motorok110
A villamos motorok védelme112
Erőgépek112
Szántótraktorok112
Univerzális traktorok113
Különleges traktorok113
Eszközhorodzó traktor114
Kéttengelyes kistraktor (sorközjátó)115
Hidas traktor116
Egytengelyű (kerti) traktor117
A gépcsoportok jellemzése118
A talajművelés gépei118
Ekék118
Tárcsák121
Kultivátorok122
Boronák125
Hengerek126
A talajerőutánpótlás gépei127
Szervestrágyaszóró gépek127
Műtrágyaszóró gépek128
A vetés, ültetés, szaporítás gépei128
Sorvetőgépek129
Fészekbe-, ileltve négyzetbevető gépek131
Palánta-, dugvány- és burgonyaültető gépek131
A növényvédelem gépei134
Permetezőgéepk134
Porzógépek141
Növényvédelmi repülőgépek143
Öntözés gépei144
A betakarítás, szüret gépei147
A magtisztítás és terményosztályozás gépei151
A magtisztítás és osztályozás irányelvei151
A termények válogatása és osztályozása155
Gyümölcstermelés (Elek Lászlóné)
A gyümölcstermő növények csoportosítása157
A gyümölcstermő növény részei és biológiai szerepe158
A gyökérrendszer158
A hajtásrendszer160
A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése (Rozsnyay József)165
A szaporítás célja és módjai165
A gyümölcsfák alanyai171
A faiskola termelés172
A gyümölcsös telepítési rendszerek (Elek Lászlóné)172
A gyümölcstermelés üzemi formái173
A gyümölcsös helyének megválasztása174
A terület előkészítése a telepítéshez174
Telepítési rendszerek175
Talajelőkészítés176
A fák helyének kitűzése177
A telepítés ideje178
Az oltványok előkészítése ültetéshez178
Az ültetés179
Nyúlkár elleni védelem180
A telepítés nyilvántartása180
A gyömölcsös gondozása181
A termőfelület kialakítása, metszés181
A metszés elemei183
A korona kialakítása183
Tavaszi metszés az ültetés után187
Természetes gömbkorona188
A gyümölcssövények kialakítása és metszése188
Koronaritkító metszés189
Ifjító metszés190
Gyümölcsritkítás191
A gyümölcsös talajművelése és tápanyagutánpótlása192
Őszi talajmunkák192
Tavaszi és nyári talajmunkák192
Szervestrágyázás193
A szervetlen trágyák használata193
A gyümölcsös öntözése193
Gyümölcsszüret és árufeldolgozás193
Szedőedények194
Létrák195
Szedőállományok195
Szamóc szedőzsámoly195
Gyümölcsszüretelő gépek195
Szőlőművelés (Zilai János)
A szőlőtőke leírása201
Földbeli részek201
Föld feletti részek202
A szőlő szaporítása205
A simavessző termelése205
A gyökeres vessző termelése208
A gyökeres oltvány készítése210
A tőkehiányok pótlása a sajátgyökerű szőlőkben214
A tőkehiányok pótlása oltványszőlőkben215
Zöldoltás215
Idős tőkék átoltása217
A szőlő telepítése218
A telepítésre alkalmas terület kiválasztása218
A telepítendő fajták kiválasztása218
A terület rendezése és eklőkészítése218
A szőlő sor- és tőtávolságának megválasztása219
Az ültetési anyag előkészítése220
Az ültetés221
A fiatal ültetvények gondozása222
A szőlő támaszrendszere223
A szőlő metszése223
Tőkeművelésmódok223
A termőszőlő metszése228
Harmatgyökerezés232
A szőlő zöldmunkái232
A zöldmunkák jelentősége232
Hajtásválogatás232
Kötözés232
Csonkázás234
A szőlő talajmunkái234
A talajmunkák jelentősége234
A szőlő talajmunkáinak sorrendje234
A szőlő trágyázása237
A trágyázás jelentősége237
A szőlőkben használt trágyák237
A szőlő szerves- és műtrágyázása238
A betegségek és kártevők csoportosítása240
Gombásbetegségek240
Állati kártevők242
A szőlő öntözése244
Borászat (Zilai János)
A szüret245
A szüret idejének meghatározása, a szüreti terv245
Szüreti előkszületek245
A szőlő leszedése246
A termés feldolgozása246
A fehér borok készítése247
A vörös borok készítése248
A sillerborok készítése249
A tokai borok készítése249
A must cukortartalmának mérése250
A must erjedése és erjedés alatti kezelése251
A borok kezelése253
A borpince253
A boroshordók253
A bor egyszerű kezelése254
A legfontosabb borbetegségek és borhibák256
Zöldségtermesztés (Borka Miklós)
A zöldségtermesztés jellemzői257
A zöldségnövények csoportosítása258
A termesztőberendezések és azok használata259
A zöldségnövények szaporítása262
A vetőmag263
A zöldségnövények tenyészterülete264
A vetés 264
Palántanevelés265
Termesztésmódok266
Szántóföldi zöldségtermesztés266
Korai szántóföldi zöldségtermesztés267
Melegágyi hajtatás267
Üvegházi hajtatás267
Általános tudnivalók a zöldségnövények termesztéséről267
A káposztafélék termesztése267
A gyökérgumósok termesztése270
A hagymafélék termesztése271
A kobakosok termesztése273
A csucsorfélék termesztése275
A hüvelyek termesztése281
A levélzöldségek termesztése283
Az évelő zöldségnövények termesztése285
A csiperkegomba termesztése287
A csemegekukorica termesztése288
A korai burgonya termesztése289
Kertészeti vetőmag termesztés (Csatári-Szűcs Kálmán)
A magtermesztés fogalma, célja és jelentősége291
Szigetelés (izolálás), szelektálás291
A dugványok felszerelése és téli tárolása293
A dugványok kiültetése295
Ápolási munkák295
Hibrid vetőmag és előállítása296
Termésbecslés297
Aratás299
Cséplés300
A vetőmag tisztítása, tárolása302
A vetőmag minőségi követelményei302
Gyógy-, fűszer- és illó olaj tartalmú növények termesztése (Szathmáry Géza)
A gyógy-, fűszer- és illó olaj tartalmú növények termesztésének helyzete hazánkban305
A termesztés tájai305
Közgazdasági tényezők hatása a kialakulásra306
Természeti adottságok hatása a kialakulásra306
A főbb gyógyszer- és illó olaj tartalmú növények termőtájai307
A gyógynövények csoportosítása gyógyszerkészítésre használható növényi részek szerint309
A drog fogalma és felhasználása310
Az illóolaj fogalma és felhasználása310
A gyógy-, fűszer- és illó olaj tartalmú növények szaporítása310
A szaporítóanyagok minősítése használati értékük szerint311
A gyógynövények szárítása311
Az illóolaj tartalmú növények lepárlása312
Dísznövénytermesztés (Incze Ferenc)
A dísznövények szaporítása315
Termelőedények317
Földnemek317
Napi időszaki munkák317
Egynyári dísznövények319
Évelő dísznövények319
Díszfák és díszcserjék320
Száraz domboldalak fái, cserjéi321
Nedves talajok fái, cserjéi321
Utcafásításra alkalmas fák, cserjék322
Parkok fái, csejéi322
Örökzöld fák, cserjék323
Sövénynevelésre alkalmas fák, cserjék323
Üvegházi dísznövények 324
Dísznövények hajtatása325
Kertépítés (Mócsényi Mihály)
Kerttervezési elvek, téralakítás328
Kerti utak, pihenőhelyek, ülőhelyek tervezése331
Virágfelületek335
Üzemszervezési ismeretek (Elek László)
Az üzem foglama339
Üzemformák339
Állami üzemek340
Termelőszövetkezetek341
Az üzemágak és üzemtípusok341
Az üzemágak341
Az üzemtípusok342
Az üzemágak társítása343
Az üzemek vezetése és szervezeti felépítése344
A termelőszövetkezeti üzem szervezete344
Az állami gazdasági üzem szervezete347
Munkaerő a kertészeti üzemekben347
A kertészeti üzem termelőeszközei348
Állóeszközök349
A kertészeti üzemágak üzemgazdasági jellemzői354
Munkaerőgazdálkodás, munkaszervezet359
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem