Posztumusz előszó az első kiadásból | 5 |
Csak úgy, általában, a tej és a tejtermékekről | 9 |
A Sajtnak jellegzetes íze és aromája van | 13 |
A sajtkészítés nemzetközi művészete | 15 |
Egy kis kostolóra invitálom olvasóimat | 20 |
A sajt országútjain | 23 |
Dánia | 23 |
Franciaország | 24 |
Hollandia | 26 |
Olaszország | 28 |
Svájc | 29 |
A fondue, a varázslatos | 32 |
Anglia | 36 |
És a többiek? | 38 |
Magyarországot | 39 |
Nemzetközi mércével | 42 |
Variációk a pizzára, de úgy, hogy megesszük a "tányért" is | 43 |
A joghurt, - a magyaros "tarhó" - története | 50 |
Néhány szót a túróról | 54 |
Hogyan kerül(jön) a tej, a tejtermék és a sajt az asztalra? | 55 |
"Receptgyermekeim" a gasztronómia sorrendjében | |
Kezdőfogások | |
Gyümölcsös sajtfalatkák | 61 |
Scampi vagy rákkoktél sárgadinnyében | 62 |
Bécsi Mátyáshering saláta | 63 |
Sajtsaláta | 65 |
Karalábés és paradicsomos sajttorta | 66 |
Fügés krémsajt almakoronában | 67 |
Friss gyümölcssaláta dióval és szárnyashússal | 69 |
Borsos sajtfalatkák | 70 |
Fokhagymás házisajt | 72 |
Almás túró sajtkockákkal avokádóban | 73 |
Házi dióssajt almapillangóval | 74 |
Jégbehűtött aszaltgyümölcsök joghurtöntettel | 76 |
A Bajor Alpok kezdőfogása | 77 |
Pisztáciás házisajt makkal és almával | 78 |
Gyömbéres házisajt mandarinnal | 79 |
Gyümölcssalátával töltött görögdinnye | 80 |
Uborkás sajtkrém retekkel | 82 |
Klasszikus magyar(os) körözött | 83 |
Fűszerezett vaj | 85 |
Egzotikus csirkesaláta | 86 |
Túros sajtsaláta ananászban, wisconsin sajttal | 87 |
Pikáns sajtkoktél Danone Tejföllel (címlapfotó) | 88 |
Jércesaláta sárgadinnyében, Danone Tejföllel | 89 |
Grapefruit sárgarépával | 91 |
Avokádó krémleves | 92 |
Birsalmaleves, ahogy a nagymamám szerette | 93 |
Algäui sajtleves burgonyával | 95 |
A legegyszerűbb sajtleves | 96 |
Délnémet sajtleves | 98 |
Túros őszibarackleves főzés nélkül | 99 |
Mazsolás jérceleves | 100 |
Sütőtökleves gruyére vagy trapista sajttal | 102 |
Gesztenyekrémleves kukoricával | 103 |
Sárgadinnyeleves saját házában | 104 |
Bundázott Camambert dióval, almával, zsemlén | 106 |
Franciás melegszendvicsek almával | 107 |
Gyömbéres Camemberttel töltött rántott sajt | 108 |
Túróval sült gombafejek almakoronában | 109 |
Camemberttel töltött meleg alma | 111 |
Melegszendvics-variációk tíz akkordra | 112 |
Turmixok, szorbetek és bólék | |
Illatos almaturmix mandulával | 117 |
Alkoholmentes banánturmix | 118 |
Meggyszorbet | 119 |
Kék őszibarackturmix banánnal | 120 |
Katica kedves őszibarackbóléja | 121 |
Egzotikus gyümölcsbólé | 122 |
Vegyes gyümölcsszorbet | 123 |
Főételek: halak és szárnyasok | |
Lazacvagdalék vajastésztában | 127 |
Ánizsos sajtkrémmel töltött pulykamell | 129 |
Fűszeres illatos rakott csirke ínyenceknek | 131 |
Gyömbéres csirkecomb tejfölös gombaraguval | 133 |
Roqueforttal töltött jércemellek | 134 |
Tandoori kemencében sült pulykamellfalatkák | 136 |
Padlizsánnal és cukkinivel rakott pulykamell sajttal | 138 |
Sárgabarackos krémsajttal töltött pulykamell | 139 |
Csirkecombok ribizlis mártásban | 141 |
Borókával flambírozott szárnyas(liba)máj szőlővel | 143 |
Gesztenyés csirkeragu | 144 |
Narancsos-gombás nyárson sült pulykamellfalatkák | 146 |
Főételek: borjú, sertés, marha és vadhusok | |
A XXI. század szűzfiléi | 148 |
Illatos borjúragu | 149 |
Fűszeres tésztában sült sajtos borjújava | 151 |
Kőedényben sült gombás-sajtos fűszeres borjúpecsenye | 153 |
Currys sonkajava gombával-sajttal töltve | 154 |
Roquefortos körtével töltött párolt marhatekercs | 156 |
Finom falatok ananászra és sütőtökre | 158 |
Tejfölös-gyümölcsös őzragu cukkinivel | 159 |
Sonkás borjúszeletek tárkonyos gombamártásban | 161 |
Fonduek | |
Az alapfondue | 165 |
Húsosfondue bélszínnel vagy hátszínnel | 166 |
Húsosfondue másképpen | 167 |
Sajtfondue kiwivel és ananásszal rozscipóra | 168 |
Csokoládéfondue | 169 |
Köretek | |
Zöldségfélékkel és gombákkal töltött sajtos rétes | 173 |
Almás Roquefortfelfújt | 175 |
A klasszikus Yorkshire puding | 177 |
Sajtos zellergombóc | 178 |
Túrós töltött karalábé | 179 |
Sajtosfelfújt almakoronában sütve | 180 |
Túrósfelfújt almakoronában sütve | 182 |
Kapros-túrós töltött burgonya | 183 |
Burgonyafánk ropogós aszalt szilvával vagy mandulával | 185 |
Gombás-sajtos és parajos felfújt | 186 |
Mandulás túrópástétom vajastésztában | 187 |
Fóliában sült burgonya különféle betétekkel | 189 |
Sáfránnyal párolt Uncle Ben's rizs | 190 |
Tejszínes-sáfrányos-currys párolt rizs | 191 |
Roppanósra főtt zöldfélék | 192 |
Hagyományos zsemlegombóc | 194 |
Mártások | |
Kókuszos almamártás | 197 |
Tejszínes mazsolamártás dióval | 198 |
Szedermártás kétféleképpen | 199 |
Ementáli sajtmártás | 200 |
Meleg kávémártás mazsolával | 201 |
Hollandi (berni) mártás | 202 |
Tejfeles almamártás Danone Tejföllel | 203 |
Ribizli, őszibarack és meggymártások | 204 |
Saláták és öntetek | |
Friss saláta laskagombával | 207 |
Kerti saláták sajtos toasttal | 208 |
Kéksajt salátaöntet | 209 |
Málnás joghurtöntet salátákra | 210 |
Szardíniás salátaöntet | 211 |
Túrós salátaöntet zellerrel és paradicsommal | 212 |
Az eredeti Ezer-sziget mártás Danone Tejföllel | 213 |
Desszerték | |
A chef álma (talán az enyém...) torta | 217 |
Almás túrófelfújt | 220 |
A nagyi kedvenc túróslepénye | 222 |
Miami Beach-i túrótorta | 224 |
Epres-túrós habostorta | 226 |
Pipacsvirág (Katica) fagyikelyhe | 227 |
Háromszínű túrópohár | 228 |
Joghurttorta mandarinnal | 229 |
Mandulás-málnás túrótorta | 231 |
Színes rakott palacsinták | 233 |
Cseresznyefelfújt | 235 |
Szentföldi fügefelfújt | 236 |
A "Gundel dinasztia" klasszikus somlói galuskája | 238 |
Túrókrémes csipkebogyóhab | 241 |
Gyümölcsös szavaren gesztenyepürével | 242 |
Narancsos mákparfé feketeribizli öntettel | 244 |
Vitaminkocka-kavalkád | 246 |
Ánizsos narancslabda illatos bogyósokkal | 247 |
Mogyorótorta sárga rózsával, eljegyzésre | 248 |
Házikenyér, apró péksütemények és kuglóf | |
A házi fehér és burgonyás kenyér | 253 |
Rozskenyér és zsemle készítése | 254 |
Finom pékárúk | 255 |
A klasszikus bécsi és pesti kuglóf | 256 |
Pizzák | |
Sonkás pizza gyümölcsökkel | 49 |
Szardíniás pizza | 49 |
A szerző zárszava | 258 |
A tej és a tejtermékek dietetikai szerepe a táplálkozásban | 261 |
Tápanyagtáblázat | 266 |
A hazánkban készült sajtok jellemzői | 271 |
A könyvben felhasznált szakirodalom | 276 |