Bevezetés | 3 |
Többletérték előállítás, gazdaságossági optimum (Terlandai Sándor) | 5 |
Mesterfogások az üzem megszervezésében | 7 |
Adatgyűjtés, tervezés | 7 |
Keresztmetszet | 7 |
Üzemi arányok | 7 |
Egy területi egységekre felépített gazdaság szervezete | 9 |
Egy termelőszövetkezet gazdasági szervezete | 10 |
Az agronómus egy napja (Gonda Béla) | 11 |
Tervezés (Terlandai Sándor) | 14 |
Számvitel | 16 |
Kézierő | 16 |
Fogatellátás | 17 |
Gépesítés | 19 |
Javítóműhelyek | 24 |
Az üzem megszervezése (Majoros József) | 25 |
A helyi adottságok részletes felvétele | 27 |
A gazdaság talajviszonyai | 27 |
A gazdaság éghajlati viszonyai | 29 |
A gazdaság természetes fekvésének viszonyai | 31 |
A gazdaság vízellátási viszonyai | 33 |
A gazdaság közgazdasági és egyéb helyi viszonyai | 31 |
Az ésszerű üzemi arányok meghatározása | 35 |
Az üzemszervezés alapelveinek gyakorlati alkalmazása egy termelőszvetkezeti üzemben | 40 |
Az elemzés a nagyüzemi gazdálkodás fontos segédeszköze (Mahler Sándor) | 48 |
Az elemzés általában | 49 |
Az elemzés módszerei | 49 |
Az elemzés alapja, területe, terjedelme | 50 |
Állóeszközök elemzése | 52 |
Forgóeszközök elemzése | 56 |
Egyéb elemzési munkák | 59 |
Növénytermesztési munkák szervezése (Gonda Béla) | 69 |
A vetésforgó szerinti gazdálkodás | 69 |
Általános irányelvek a helyes vetési sorrend megállapításához | 72 |
Talajerőgazdálkodás | 91 |
A talajerőgazdálkodás megszervezése | 94 |
A szervestrágyák felhasználásának irányelvei | 98 |
A trágyakezelés és felhasználás új módszerei | 99 |
Földes trágyakezelési eljárás | 102 |
A trágyakihordás módszerei | 105 |
A takarmánytermesztés szervezése | 107 |
Az állatsűrűség meghatározása | 109 |
Az állatállomány takarmányszükségletének megállapítása | 110 |
A takarmánytermesztés és a takarmányozás gazdaságos megszervezése | 110 |
A takarmánytermő területek megállapítása | 111 |
A takarmányozási napok számának meghatározása | 111 |
Takarmányforrások | 111 |
A téli időszak takarmányszükségletének biztosítása | 111 |
A téli takarmányozás helyes megszervezése | 120 |
A takarmányok előkészítése (György Károly) | 123 |
Szecskázás | 123 |
Darálás | 125 |
Szénalisztek készítése | 127 |
Hibridkukorica-vetőmagtermesztés (Gonda Béla) | 130 |
Érdemes-e hibridkukorica-vetőmagtermesztéssel nagyüzemeinkben foglalkozni? | 131 |
A hibridkukorica-vetőmagtermesztéssel kapcsolatos legfőbb tudnivalók | 131 |
A silókukorica termesztése (Gonda Béla) | 132 |
Lucernamagtermesztés (Gonda Béla) | 137 |
Nagyüzemi lucernamagtermesztés | 141 |
Kapásműveléses lucernamag-termesztés | 144 |
Védekezés a lucerna kártevői ellen | 146 |
A maglucerna betakarítása | 146 |
A munkafolyamatok szervezése (Gonda Béla) | 148 |
Tavaszi növénytermesztési munkák szervezése | 149 |
Őszi gabonavetéseink tavaszi ápolása | 150 |
Tavaszi talajelőkészítés és vetés | 152 |
Tavaszi istállótrágyázás | 155 |
Mit tegyünk a kiritkult vetésekkel? | 159 |
A vetési munkák megszervezése | 159 |
A cukor- és takarmányrépa vetése | 159 |
A burgonya ültetése | 160 |
A kukorica vetése | 160 |
A cukorrépa első sarabolása | 161 |
Az egyelés megszervezése | 161 |
A kapálás megszervezése | 162 |
A takarmányok betakarítása | 163 |
A nyári mezőgazdasági munkák megszervezése | 164 |
Az aratás megszervezése | 165 |
Behordás | 168 |
A behordáskor elkövetett hibák | 168 |
Behordás asztagolás nélkül | 170 |
Cséplés | 171 |
Az arató-cséplőgép munkájának szervezése | 172 |
Gyors veszteségmérés | 174 |
Szérű létesítése | 175 |
Tarlóhántás | 176 |
A nyári gazolókapálás megszervezése | 177 |
A kenyérgabona-elővetemények megjavításának módszerei | 177 |
Gabona kukorica után | 178 |
Gabona gabona után | 179 |
Az őszi mezőgazdasági munkák szervezése | 180 |
A burgonya betakarítása | 181 |
A burgonyaszedés szervezése | 181 |
A kukorica betakarítása | 182 |
A cukorrépa betakarítása | 184 |
Hogyan növelhető a búza termésátlaga helyes vetésterületi arányokkal és vetésforgó szerinti gazdálkodással (Gonda Béla) | 185 |
A kártevők elleni védekezés (Kacsó András) | 189 |
Állattenyésztési munkák szervezése | 197 |
Szarvasmarhatenyésztés (J. Horváth László) | 197 |
Tehenészet | 198 |
A tenyészbika gondozása | 203 |
A fejés | 205 |
A szopós borjú nevelése | 207 |
A bika nevelése | 212 |
Az üsző nevelése | 214 |
A szarvasmarha hízlalása | 217 |
Sertéstenyésztés (J. Horváth László) | 218 |
Anyakocák gondozása | 220 |
A malacoztatás | 226 |
A tenyészkanok gondozása | 230 |
A tenyészsüldő nevelése | 231 |
Az árusüldő nevelése | 233 |
A sertés hízlalása | 234 |
A zsírsertés hízlalása | 234 |
A tőkesertés hízlalása | 236 |
A baconsertés előállítása | 239 |
A sonkasüldő előállítása | 239 |
Juhtenyésztés (Gaál László) | 239 |
Anyajuhok és kosok tartása | 243 |
Üzetés és bárányoztatás | 246 |
Bárány és toklyónevelés | 248 |
A gyapjútermelés | 250 |
Prémtermelés | 252 |
Tejtermelés | 252 |
Hústermelés | 259 |
Törzskönyvezés | 259 |
Gépesítés a juhászatban | 260 |