1.059.328

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Menedzsmentismeretek

Egyetemi jegyzet/Alapfogalmak/A vállalat és környezete/Szervezeti kultúra- és változásmenedzsment/Széchenyi István Egyetem Jog- és Gazdaságtudományi Kar Menedzsment tanszék

Szerző
Győr
Kiadó: Universitas-Győr Kht.
Kiadás helye: Győr
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 170 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Egyetemi jegyzet.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. ALAPFOGALMAK 11
1.1. A vezető 11
1.1.1. Vezetői szemléletek 12
1.1.2. Vezetői tulajdonságok 13
1.1.3. Vezetői feladatok 14
1.1.4. A vezetői tevékenység 15
1.1.4.1. Tervezés (logikai lépései) 15
1.1.4.2. Szervezés 16
1.1.4.3. Személyes vezetés 17
1.1.4.4. Irányítás (koordináció) 19
1.1.4.5. Ellenőrzés 19
1.1.5. Vezetési stílusok elméletei 19
1.1.5.1. Döntésközpontú vezetési stílusok 19
1.1.5.2. Személyiségközpontú elméletek 20
1.1.6. Ösztönzés és motiváció 22
1.1.7. A vezetői problémamegoldó folyamat 23
1.1.7.1. Problémafeltárás, célmeghatározás 24
1.1.7.2. Problémaelemzési a probléma okainak megállapítása 26
1.1.7.3. Probléma-megoldási stratégia 27
1.1.7.4. A problémaérzékelés pontosítása 28
1.1.7.5. Döntés-előkészítés és döntés 28
1.1.7.6. Végrehajtás 28
1.1.7.7. Ellenőrzés-visszacsatolás 29
1.1.7.8. A folyamat komplexitása 30
1.1.8. A vezetési tevékenységet akadályozó tényezők 30
Ellenőrző kérdések 32
12. Vezetés 33
1.2.1. A vezetési tevékenység tartalma 33
1.2.1.1. Rendszeralkotás 33
1.2.1.2. Rendszerkarbantartás 35
12.1J. Rendszerirányítás 35
1.2.2. Döntés 38
1.2.3. Vezetési szintek 41
1.2.3.1. Felsővezetés 41
1.2.3.2. Középvezetés 42
1.2.3.3. Operatív vezetés 43
1.2.4. Vezetők és beosztottak, a ragok és a szervezet kapcsolatai 44
1.2.4.1. A személyi cselekvésre irányuló hatás 44
1.2.4.2. A folyamatalakítási (munkagazdagítási) tevékenység 45
1.2.4.3. Viselkedés-befolyásolás módszere 46
1.2.4.4. A szervezeti tagozódás viszonyai 47
1.2.4.5. Magatartási és viselkedési viszonyok 48
1.3. A menedzser 50
1.3.1. Kit nevezünk menedzsernek? 50
1.3.2. A menedzser jellemzői 54
1.3.2.1. A készségek, amelyek nélkül a menedzserek nem tudnak dolgozni 54
1.3.2.2. A készségek, amelyek segítségével sikeresen dolgozhatnak a menedzserek 55
1.3.3. Az egyéniség szerepe a menedzser tevékenységében 56
1.3.4. A vezető- és menedzserképzési szükségletek forrásai 57
1.3.4.1. A folytonosság megszakításai a modem társadalmakban 57
1.3.4.2. Képzési szükségletek az egyéni vezetői életút fordulópontjain 58
1.3.5. A menedzser szerepei, feladatai, szükséges ismeretei és készségei 59
1.3.5.1. A menedzser szerepei 59
1.3.5.2. A vezető és a menedzser feladatai 60
1.3.5.3. Alkotástechnikai módszerek az emberek vezetésében 63
1.3.6. A menedzserképzés 66
1.3.6.1. Menedzserképzési irányzatok a világban 66
1-3.6-2. A magyar vezető- és menedzserképzés változó nemzetközi környezete 67
1.3.6.3. A külföldi és a régióbeli menedzserképzés helyzete 70
1.3.6.4. A menedzserek képzésének területei 72
1.3.6.5. Menedzserszakma - menedzserhivatás 73
Ellenőrző kérdések 74
1.4. A menedzsment 75
1.4.1. Menedzsment filozófiák a XX. században 75
1.4.2 A menedzsment jellemzői 78
1.4.2.1. A menedzsment fogalma 78
1.4.1.2. A menedzsment céljai 81
1.4.1.3. A menedzsment funkciói 81
1.4.2.4. Mit határoz meg és miért felelős a menedzsment 83
1.4.3. Problémakezelés és problémamegoldás a menedzsmentben 84
1.4.3.1. Problémakezelés a menedzsmentben 85
1.4.3.2 Problémamegoldás a menedzsmentben 87
Ellenőrző kérdések 90
1.5. A termelés 91
1.5.1. Termelő vagy szolgáltató vállalat? 91
1.5.2. A termelési folyamatok jellemzői 92
1.5.3. A termékek osztályozása 92
1.5.3.1. A termékek csoportosítása a jellegzetes termékkategóriák szerint 93
1.5.3.2. A termékek csoportosítása a felhasználási területük szerint 93
1.5.3.3. A termékek csoportosítása a vevők számán fontos tulajdonságaik alapján 94
1.5.4. A termelési ágak 94
1.5.5. A gyártási folyamattípusok 94
Ellenőrző kérdések 95
1.6. A szolgáltatás 96
1.6.1. A szolgáltatások sajátosságai és tulajdonságai 96
1.6.2. A szolgáltatások osztályozása 98
1.6.3. A szolgáltatások csoportosítása közgazdasági jellemvonásaik alapján 102
Ellenőrző kérdések 104
2. A VÁLLALAT ÉS KÖRNYEZETE 105
2.1. Vállalati célok és vállalatok működtetésének rendszerei 105
2.1.1. Vállalat vagy vállalkozás 105
2.1.2. A vállalati és környezet kapcsolata 106
2.1.3. A vállalati célok megváltozása 107
2.1.4. A termelő- és szolgáltató rendszerek működtetése 109
2.1.4.1. A működtetés elvi alapjai 109
2.1.4.2 A működtetés tézisei 111
2.1.4.3. A termelő-szolgáltató rendszerek működtetésének fejlődése 112
2.1.4.4. A vállalatok hagyományos működtetési módozatai 112
2.1.4.5. Szervezeti működés, szervezed fonnák 115
2.1.4.6. Új, korszerű működtetési módok 119
2.1.4.7. Működtetési módok az orientáltság szerint 123
Ellenőrző kérdések 126
2.2. A fogyasztói környezet 127
Ellenőrző kérdések 127
2.3. A piaci környezet 128
2.3.1. A piaci környezet változékonysága (dinamikája) 129
2.3.2. A piaci környezet komplexitása 129
2.3.3. A piaci környezet korlátozó hatása 130
2.3.4. A kereslet-kínálat és az áralakulás összefüggései 130
Ellenőrző kérdések 131
2.4. A gazdasági környezet 132
2.4.1. Nemzetgazdasági mutatók 132
2.4.2. Az állam gazdasági szerepvállalásainak megnyilvánulási formái 134
2.4.2.1. A gazdasági mechanizmus 134
2.4.2.2. Gazdaságpolitika 135
2.4.2.3. A humán és reál infrastruktúrával kapcsolatos állami tevékenységek 136
Ellenőrző kérdések 136
2.5. A politikai környezet 137
2.5.1. Az üzleti etika és versenytörvény 137
2.5.2. Helyi önkormányzati politika, érdekvédelmi, szakszervezeti politika 138
2.5.3. Társadalmi-szociológiai szféra 138
2.5.3.1. Szükségletek 139
2.5.3.2. Diszkriminációk 139
2.5.3.3. A munkakultúra és műveltség 140
Ellenőrző kérdések 141
2.6. A technikai- és infrastrukturális környezet 142
Ellenőrző kérdések 145
2.7. Az ökológiai, természeti környezet 146
2.7.1. Környezetvédelem 146
Ellenőrző kérdések 147
3. SZERVEZETI KULTÚRA- ÉS VÁLTOZÁSMENEDZSMENT 149
3.1. Változásmenedzselés - kultúraváltás 149
3.1.1. A szervezed kultúrák változásának esetei 150
3.1.2. A privatizáció hatásai 151
Ellenőrző kérdések 151
3.2. Szervezeti kultúra menedzsmentje 152
3.2.1. A kultúra szerepe a vállalatok életében 152
3.2.2. Alapkultúrák 153
3.2.3. A szervezeti kollektíva kulturális értékrendje 153
3.2.4. A szervezeti kultúra változása 156
3.2.4.1. A szervezed értékrend fenntartása, fejlesztése 156
3.2.4.2. A kultúraváltás okai és teendői az identitás megőrzése mellett 157
3.2.4.3. Áttérés új szervezeti kultúrára 157
Ellenőrző kérdések 158
3.3. Egyéni és szervezed szintű változások 159
3.3.1. Tervszerű szervezed változások és szervezeti kultúraváltás 159
332. A változásokkal szembeni ellenállás felismerése és leküzdése 160
33-3. Szervezeti változások megvalósításának folyamata 163
33.4. A szervezetfejlesztési OD modell 166
Ellenőrző kérdések 168
IRODALOMJEGYZÉK 169

Dr. Szente Béla

Dr. Szente Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szente Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem