1.062.614

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés az áruismeretbe

(Alapfogalmak)

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 140 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával. Tankönyvi száma: F-158/I.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az áruismeret oktatás célja főiskolánkon, hogy a hallgatók az áruk sokaságára vonatkozó legfontosabb elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítását biztosítsa. Ezen ismeretek nagyon széleskörűek,... Tovább

Előszó

Az áruismeret oktatás célja főiskolánkon, hogy a hallgatók az áruk sokaságára vonatkozó legfontosabb elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítását biztosítsa. Ezen ismeretek nagyon széleskörűek, így tehát a kereskedelmi vállalatok, üzletek leendő vezetőinek, különösképpen az áruforgalmi vezetőknek, biztos áruismereti alapon állva kell döntéseiket meghozni. Éppen ezért az áruismeret oktatás és bázisa maga az áru, anyagi tulajdonságainak elemzéséből kiindulva /összetétel, felhasználhatóság, használati tulajdonságok, stb.../ szorosan összefonódva az áru kereskedelemben betöltött szerepének vizsgálatával /ár és minőség kapcsolata, forgalom, piacon betöltött szerepe stb../ és kielégítve az egyes árukra vonatkozó hivatalos előírásokon keresztül /tárolási körülmények, szavatosság, stb.../ nyújt teljes képet, elősegítve az áruforgalmi döntések meghozatalát.
Ezen jegyzet segítséget kíván nyújtani a későbbiek során elsajátítandó szakáruismeretekhez, oly módon, hogy az ezekben levő közösét, általánosat szakáruismereti példákkal alátámasztva tárgyalja.
A jegyzet készítése közben igyekeztem a rendelkezésre álló, legkorszerűbbnek tekinthető ismereteket összegyűjteni, így a forrásmunkák igen nagy számúak. Ezek közül azonban a két legfontosabbat külön kiemelem: ezen jegyzet elődjét, a dr. Cserny Ferenc szerkesztette Bevezetés az áruismeretbe /Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, Budapest 1974/, és dr. Balázs Géza: Általános árutan /Tankönyvkiadó, Budapest 1977/ c. jegyzetét, melyek koncepciója jelen jegyzet alapjául szolgált. A további felhasznált és egyben ajánlott irodalom a fejezetek végén található. Ezúton szeretnék köszönetet mondani dr. Kerekes Sándornak, aki lelkiismeretes lektori tevékenységével és Mocsy Ferenc kollégámnak, aki értékes javaslataival nagyban hozzájárult a jegyzet elkészítéséhez. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 3
I. BEVEZETÉS AZ ÁRUISMERETBE 5
1.1. AZ ÁRUISMERET OKTATÁSA FŐISKOLÁNKON 5
J . 2 . AZ ÁRU FOGALMA 6
l.l. AZ ÁRUISMERET TÁRGYA ÉS SEGÉDTUDOMÁNYAI 6
1.3.1. Természettudományok 7
1.3.2. Társadalomtudományok 8
1.4. AZ ÁRUISMERET RÖVID TÖRTÉNETE 10
1.5. AZ ÁRU TULAJDONSÁGAIT MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK 10
1.5.1. Közvetlenül ható tényezők 10
1.5.1.1. A nyersanyag és a kémiai összetétele 10
1.5.1.2. A belső szerkezet 11
1.5.1.3. Az előállitási technológia 11
1.5.1.4. Az alkalmazott technológia korszerűsége 11
1.5.1.5. A munkaerő szakképzettsége 11
1.5.1.6. A munkaszervezés színvonala 11
1.5.1.7. A földrajzi eredet 12
1.5.2. Közvetve ható tényezők 12
1.5.2.1. A termelőerők fejlettségi színvonala 12
1.5.2.2. Az áruforgalomban ható tényezők 12
1.5.2.3. A csomagolás 13
1.5.2.4. A kereskedelmi anyagmozgatás vagy disztribúció 13
1.5.2.5. A raktározás 13
II. A MINŐSÉG 15
2.1. A MINŐSÉG FOGALMA 15
2.2. MINŐSÉGI JELLEMZŐK 17
2.2.1. Objektív minőségi jellemzők 17
2.2.1.1. Élettartam 17
2.2.1.2. Megbízhatóság 18
2.2.1.3. Teljesítmény 19
2.2.1.4. Gazdaságosság 20
2.2.1.5. Külső tényezők és használati körülmények 20
2.2.1.6. Korszerűség 21
2.2.2. Szubjektív minőségi jellemzők 22
2.2.3. A minőséget befolyásoló tényezők a kereskedelemben 23
2.3. A MINŐSÉG MEGHATÁROZÁSÁNAK MENETE 24
2.3.1. A mintavétel alapjai 25
2.3.2. Minőségi és műszaki jellemzők összefüggése 26
2.3.3. Minőségi osztályok 27
2.4. Piaci életciklusgörbe és szakaszai 29
III. A MINŐSÉGVÉDELEM 33
3.1. A MINŐSÉGVÉDELEM TÁRGYA 33
3.2. A GAZDASÁGIRÁNYÍTÁS UJ RENDSZERÉNEK HATÁSA A
MINŐSÉG VÉDELMÉRE 34
3.3. F0NT0SABB, HAZAI MINŐSÉGVIZSGÁLÓ SZERVEK 35
3.3.1. A teximei és RUMES 35
3.3.2. MEEI 36
3.3.3. KERMI 37
3.3.4. MERT 38
3.4. EGYÉB FONTOS HAZAI, ORSZÁGOS, KERESKEDELMI SZERVEK 38
3.4.1. Országos Kereskedelmi Felügyelőség 38
3.5. A SZAVATOSSÁG ÉS JÓTÁLLÁS MINT A MINŐSÉGVÉDELEM
ESZKÖZE 39
IV. A TERMÉKEK MINŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSA 43
4.1. A TANÚSÍTÁS KÖTELEZETTSÉGÉNEK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI 43
4.2. A MINŐSÉG TANÚSÍTÁS TARTALMI ELEMEI 44
4.3. A MINŐSÉG TANÚSÍTÁS MÓDJAI 45
V. A FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA A MINŐSÉGRŐL 47
5.1. A FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÁS FUNKCIÓI 47
5.2. A TÁJÉKOZTATÁS FORMÁI 48
5.2.1. Minőségjel 49
5.2.2. Tájékoztató címkézés 52
5.2.3. Árutesztek 56
5.2.4. A tájékoztatási formák összehasonlítása 57
5.2.5. Védjegy 58
5.3. A TÖMEGTÁJÉKOZTATÁS SZEREPE A MINŐSÉGVÉDELEMBEN 61
VI. SZABVÁNYOSÍTÁS 63
6.1. A SZABVÁNYOSÍTÁS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI 63
6.1.1. A szabványosítás története 64
6 1.2. A szabványosítás szerepe gazdaságirányításunk új rendszereben 64
6.2. A SZABVÁNY FOGALMA 66
6.3. A SZABVÁNYOSÍTÁS FELADATA 67
6.4. A SZABVÁNYOK RENDSZEREZÉSE 67
6.4.1. Osztályozásuk hatály szerint 68
6.4.2. Osztályozásuk szint szerint 69
6.4.3. Osztályozásuk tárgy szerint 71
6.5. A SZABVÁNYOSÍTÁS FUNKCIÓI 72
6.5.1. Csatlakoztatás és cserélhetőség 72
6.5.2. Választék biztosítása 73
6.5.3. Minőségszabályozás 73
6.5.4. Biztonságos műszaki és egészségvédelmi követelmények meghatározása 74
6.5.5. Egységesítés és egyértelműség biztosítása 75
6.5.6. Egyéb 75
6.6. A SZABVÁNYOSÍTÁS SZEREPE A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN 75
6.6.1. A nemzetközi szabványok rendeltetése, készítése 75
6.6.2. A KGST-szabvány 77
6.7. SZABVÁNY ÉS MINŐSÉG 79
6.8. SZABVÁNYÜGYI KIADVÁNYOK 80
VII. CSOMAGOLÁS 83
7.1. CSOMAGOLÁSI ALAPFOGALMAK 83
7.1.1. A csomagolásfogalma és feladatai 83
7.1.1.1. Az áru védelme a környezeti hatásokkal szemben 83
7.1.1.2. A környezet védelme az áru hatásaival szemben 83
7.1.1.3. Az áru célszerű egységbe foglalása 84
7.1.1.4. Az áru értékesítésének, fogyasztásának elősegítése 84
7.1.2. A csomagolás formái 86
7.1.2.1. Szállítói csomagolás 86
7.1.2.2. Gyűjtő csomagolás 86
7.1.2.3. Fogyasztói csomagolás 87
7.1.3. Helytelen, nem kielégítő csomagolásból eredő
veszteségek és károk 87
7.1.4. Csomagolás és ár összefüggései 88
7.1.5. Csomagolóeszközök egyszeri és ismételt felhasználása 89
7.1.6. Csomagolószerek 89
7.1.6.1. A papír, mint csomagolóanyag és papírból készült csomagolóeszközök 90
7.1.6.2. A fém, mint csomagolóanyag és a fémből készült csomagolóeszközök 91
7.1.6.3. Az üveg, mint csomagolóanyag és az üvegből készült csomagolóeszközök 93
7.1.6.4. A műanyag, mint csomagolóanyag 94
7.1.6.4.1. Legfontosabb csomagolásra használt műanyagok 95
7.1.6.4.2. Műanyag csomagoló eszközök 96
7.1.6.5. A kombinált csomagolás 98
7.1.7. A hazai csomagolás jelene és jövője 99
VIII . ANYAGMOZGATÁS ÉS ÁRUVÉDELEM 101
8.1. ALAPFOGALMAK 101
8.2. A SZÁLLÍTÁSSAL SZEMBENI KÖVETELMÉNYEK 101
8.3. A SZÁLLÍTÁS SORÁN FELLÉPŐ IGÉNYBEVÉTELEK ÉS AZ ELLENÜK VALÓ VÉDEKEZÉS 102
8.3.1. Mechanikai igénybevételek 103
8.3.2. Klimatikus igénybevételek 106
8.4. Áruvédelmi feliratok és jelzések 107
8.5. Áruvédelem és anyagmozgatás kölcsönhatása 108
IX. TÁROLÁS ÉS ÁRUVÉDELEM 111
9.1. A TÁROLÁS CÉLJA ÉS SZÜKSÉGESSÉGE 111
9.2. A TÁROLT ANYAGOK KÁROSODÁSI LEHETŐSÉGEI 113
9.2.1. A károsító tényezők csoportosítása, a megelőzés és a védekezés módja 113
9.2.1.1. A hőmérséklet 115
9.2.1.2. A levegő nedvességtartalma 115
9.2.1.3. Káros illatok 118
9.2.1.4. Káros fényhatások 119
9.2.1.5. Korrózió 120
9.2.1.6. Kártevők és károkozók 121
X. ÁRURENDSZERTAN 123-140

Medvéné Szabad Katalin

Medvéné Szabad Katalin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Medvéné Szabad Katalin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem