1.067.691

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mediterrán szakácskönyv

200 recept


Kiadó: Parázs Kiadó
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 167 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 12 cm
ISBN: 963-85-8063-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Minden népnek, országnak, városnak megvannak a maga sajátos módon elkészített ételei. A Mediterrán szakácskönyv című receptgyűjtemény 200 étel elkészítési módját ismerteti a tőlünk délre eső népek konyhájának remekeiből vagy egyszerű, ötletes fogásaiból. E szakácskönyv segítségével új ízekkel szeretnénk gazdagítani a magyar családok étlapját. A recepteket több olyan szakácskönyvből, valamint egyéni gyűjteményből válogattuk össze, amelyek 1938-tól napjainkig déli szomszédainknál megjelentek. A szakácskönyv nem törekszik teljességre, azokat a recepteket tartalmazza (egyszerűeket és munkaigényesebbeket), amelyek a mi tájainkon is elkészíthetők. Háziasszonyainknak jól használható, kedvelt tanácsadója lehet ez a könyv, különösen azoknak, akik szeretnek kísérletezni és örömmel fogadják az új ízeket. Az itt közreadott recepteket mind kipróbáltuk és elkészítésük menetét úgy írtuk meg, hogy a kezdő háziasszonyok számára is világos és érthető legyen.

Tartalom

HIDEG ELŐÉTELEK 7
Finom saláta 9
Friss túró 9
Gorenjskói töltelék 10
Hideg tyúktekercs 10
Hússajt 11
Kajmák 11
Kavurma 12
Krasi szárított sonka 12
Pástétomtekercs 12
Szalonnában tartósított kolbász 14
Szárított sonkák 15
Szerbiai hidegtál 15
Tésztában sült sonka 16
Vajpástétom 16
LEVESEK 19
Bableves 21
Babgulyás 21
Bárányleves 22
Báránymájleves 22
Bégleves 23
Csirkeaprólék-leves 23
Csirkeleves szerbesen 24
Dubrovniki minestrone 25
Galambleves 26
Gombócleves 26
Húsgombócleves 27
Isztriai minestrone 27
Káposztás bableves 28
Hamis marhahúsleves 28
Parasztos leves 29
Rizses májleves 21
Román húsgombócleves 30
Tanyai karalábéleves 30
Marhahús leves
lépgaluskával 31
Velős leves 32
Velőscsontleves 32
LEVESBE ÉS LEVESHEZ VALÓK 35
Gyűszűfánk 37
Húsgaluska 37
Kajmakos galuska 37
Morzsóka 38
Palacsintametélt 38
Reszelt tészta 38
Reszelt tésztadara 38
Reszelt tészta lisztből és
darából 39
Sült borsó 39
Tojásos kocka 40
Tüdőtáska 40
MELEG ELŐÉTELEK 41
Articsóka dalmát módra 43
Burek 43
Burgonyás táska 44
Cicvara 45
Császári előétel 45
Drobszárma 46
Gibanica zombori túróval 46
Hirtelensült 47
Juhtúrós rétes 47
Karfiolmuszaka 48
Puliszka (kukoricalepény) 49
Muszaka 49
Töltött kékparadicsom (padlizsán) 50
Töpörtyűs lepény 51
Túróval töltött paprika 51
Uzicei húsos pite 52
Velős kenyérszeletek 52
Velővel töltött paradicsom 53
Vegyes dolma (töltött főzelékféle) 53
EGYTÁLÉTELEK 55
Bácskai vagdalt hús 57
Bográcsos egytálétel 57
Bolgár joghurtos hús 58
Bosnyák csupor 58
Burgonyaropogós 59
Csirke párolt zöldségekkel 59
Egytálétel bosnyák módra 60
Egytálétel szerb módra 61
Fátyolba csavart bárányszárma 62
Főtt hús tejfölösen 62
Gyuvecs 63
Lencsefőzelék füstölt birkahússal 64
Lecsó sertéshússal 64
Leskovaci cseréptálas 65
Nyári húsegyveleg (Muckalica) 66
Puliszka mákosan 66
Rakott burgonya túróval 67
Rakott káposzta szerb módon (Podvarak) 67
Rakott marhahús 68
Rakott padlizsán paradicsommal 68
Rakott tök 69
Rakott zöldbab 69
Ricset 70
Sataras (paprikából, hagymából és paradicsomból készült étel) 71
Szárnyashús szilvával 71
Szerb vagy csorbacsirke 72
Tavce-gravce tetovói módra 72
Tirit (zúza rizskörettel) 73
Turli-tál 74
Vagdalt hús rizskörettel 74
Vincelléri csirke 75
HÚSÉTELEK 77
Agyagburokban sült gyöngytyúk 79
Aludttejes bárányhús 79
Aszalt szilvás sertéskaraj 80
Bakaica 80
Bárányaprólék kajmakkal 81
Birkarakottas 82
Borjúvesés 82
Borsós marhahústekercs 82
Bosnyák csevap 83
Főtt marhahús 84
Fűszeres bárányhús 84
Gazdag reggeli 85
Gyümölcsös őzérmék 86
Húsgombóc 87
Kajmakos húsgombóc 87
Kaparna bárányhúsból 88
Karadjordje-szele 89t
Kapribogyós borjúvesés 89
Különleges sertéshús 89
Liba vajdasági mártásban 90
Macedón bográcsos 90
Metohijai tál 91
Montenegrói szelet 91
Parázsban sült báránycomb 92
Párolt hús hadzsi módra 93
Párolt marhahús dalmát módra 93
Párolt marhahús tojással 93
Piláf 94
Rozmaringos csirke 95
Sertésszelet tejfölmártásban 96
Sketo (párolt bárány) 96
Sült csirke diómártásban 97
Sült pulyka párolt káposztával 97
Szűzérmék kajmakon 98
Tarhós tava 99
Tejfölös birkaborda 99
Török csirke 100
Töltött szív 100
Töltött vadnyúl 101
Vaddisznó borókamártásban 101
Vagdalt hús aludttejmártásban 102
Zöldhagymás bárányhús 102
Zöldpaprikás sertéssült 103
Zöldséges báránysült 103
ROSTONSÜLTEK 105
Báránycsevap gombával 107
Csevapcsicsa 107
Csevap pergamenpapírban 108
Dzulbastija 108
Fokhagymás rostélyos 109
Hálóban sült sertéskaraj 109
Isztriai nyársonsült 110
Kajmakos borjúmirigy 110
Koszovói csevap 111
Macedón pljeskavica 112
Nyársonsült 112
Pljeskavica 113
Roston sült birkakara 113
Roston sült gyűrűk 113
Rostélyon sült kékparadicsom 114
Roston sült oldalas 114
Roston sült sertéskaraj 115
Roston sült vegyes hús 115
Szerb nyársonsült 116
KÖRETEK, MÁRTÁSOK 117
Borban párolt körte 119
Burgonyagaluska 119
Gombamártás 119
Hajdinakása 120
Joghurtmártás 120
Kaprimártás 121
Párolt gesztenye 121
Sonkás burgonyagolyócskák 121
Szardellapasztás mártás 122
Zellermártás 122
SALÁTÁK 123
Ajvár 125
Csípős saláta 125
Fügés savanyú káposzta 126
Galambbegysaláta 126
Kékparadicsom-saláta paprikával 126
Lencsesaláta 127
Leskovaci saláta 127
Olajbogyós saláta dalmát módra 128
Pindzu 128
Pitypangsaláta 129
Sültpaprika-saláta 129
Szerb saláta 130
Töksaláta 130
Újhagymasaláta 131
Vegyes saláta I. 131
Vegyes saláta II. 131
Zöldbabsaláta 132
Zöldborsósaláta 132
TÉLIRE ELTETT SAVANYÚSÁGOK 133
Ajvár padlizsánból télire 135
Káposzta savanyítása 135
Káposztával töltött paprika 137
Különleges ecetes hagyma 137
Olajban sült paprika 138
Sült paprika télire 138
Tursija (vegyes savanyúság télire) 139
Zöldségfélék savanyítása 140
ÉDESSÉGEK 141
Aszaltszilvabomba 143
Baklava 143
Bosnyák rakott rétes 144
Bosnyák sütemény 145
Cukorban főtt akácvirág (szlatko) 145
Diós kalács 145
Diós pite 146
Finom kocka 147
Főtt búza 148
Főtt túrós tekercs 149
Görögdinnye-szlatko 149
Gurabli 150
Kadun dzsubegi (édes golyók) 150
Karamellkrém 151
Kávéfőzés bosnyák módra 151
Mandulás fügelekvár 152
Mákos baklava 153
Murán túli gibanica 153
Rántott bodzavirág 154
Sumadijai tea 154
Szentjánosos kalács 155
Sevdidzan (édes kockák) 156
Tárkonyos kalács 156
Tufahija (töltött alma) 157
Turopoljei tojáskalács 158
Túrókockák 159
Ulutma (édes háromszögek) 160
Ünnepi mézeskalács 160
Vajas rózsa 161
Zagorjei főtt rétes 162
Zöld füge cukorban 163
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mediterrán szakácskönyv
Állapot:
1.240 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba