I. rész | |
Szemelvények a Diaetetica első darabjából (1762) és ennek bővített változatából, az Ó és Új Diaetetica I-VI. kötetéből (1787-1793) | 7 |
Az Olvasóhoz | 9 |
A diaetáról közönségesen | 13 |
A diaetának szükséges voltáról | 13 |
Az életről és egészségről | 16 |
Az emberi test alkotmányáról és természetiről | 23 |
A temperamentumokról | 26 |
A különös természetről | 42 |
A szokásról | 44 |
Az éltető égről | 50 |
Az éltető égnek hasznairól | 50 |
Az éltető égnek tisztátalanságairól és dögletességeiről | 53 |
A pestisról | 57 |
Az égitestek influxusairól | 58 |
A legegészségesebb aerről | 60 |
A hideg aernek ártalmai ellen való segítségekről | 61 |
A ruházatról | 63 |
Az eledelekről közönségesen | 72 |
Az ételnek és italnak szükséges voltáról | 72 |
Az eledelek természetéről közönségesen | 73 |
A gabonákról | 77 |
Búza és búzakenyér | 77 |
Rozskenyér | 85 |
Anyarozs | 85 |
Árpakenyér | 87 |
Zab | 88 |
Székely kiszi | 88 |
Puliszka | 90 |
Törökbúza vagy kukorica | 91 |
A kerti hüvelykes veteményekről | 92 |
A többi kerti veteményekről | 93 |
Saláta | 93 |
Spárga | 95 |
Káposzta | 96 |
Savanyú káposzta | 97 |
A kerti gyökeres veteményekről | 100 |
Földialma | 100 |
Tatárkenyér | 103 |
Fokhagyma | 106 |
Vereshagyma | 107 |
A leves gyümölcsökről | 109 |
Gyümölcsök eltartása | 110 |
Gyümölcslevek | 112 |
A húsos eledelekről | 113 |
Húsok konzerválása | 119 |
A négylábú állatokról | 124 |
Ökörhús | 124 |
Ökörsütés | 125 |
Disznóhús | 126 |
Sódorcsinálás | 129 |
Kolbászcsinálás | 132 |
Májas és véres hurka | 133 |
Bárányhús | 135 |
Szarvashús | 136 |
Lóhús | 136 |
Nyúlhús | 137 |
A szárnyas állatokról | 138 |
Kappan | 139 |
Pulyka | 139 |
Lúd | 140 |
A sáskákról (Toldalék) | 143 |
A halakról | 146 |
Hering | 148 |
Viza | 150 |
Tok | 151 |
Marinírozás | 151 |
Pisztráng | 153 |
Jáskeszeg | 154 |
Sügér | 154 |
Csuka | 155 |
Rák | 156 |
Csiga | 157 |
Austriga) | 157 |
A tejről és tejneműekről | 158 |
A tojásról | 164 |
A mézről | 166 |
A nádmézről | 168 |
A sóról | 171 |
A salétromról | 172 |
A timsóról | 175 |
A házi közönséges sóról | 176 |
Az ecetről | 182 |
Az olajról | 183 |
A fűszerszámokról | 186 |
Bors | 187 |
Szegfű | 189 |
Paradicsommag | 190 |
Vanilla | 190 |
Szerecsendió | 191 |
Fahaj | 192 |
Gyömbér | 193 |
Sáfrány | 194 |
Bádián | 195 |
Mustármag | 196 |
Az italról | 198 |
A szomjúságról és italról közönségesen | 198 |
A vízről | 199 |
A borról | 207 |
Az égett borról | 231 |
A serről | 233 |
A méhserről | 235 |
A teáról vagy herbathéről | 236 |
A koffé, kaffé vagy kávéról | 239 |
A cocoládáról vagy csokoládéról | 242 |
A dohányról vagy tabákról | 243 |
Az étellel és itallal okosan való élésről közönségesen | 246 |
A testnek mozgatásáról és nyugtatásáról | 252 |
A test gyakorlásának regulái | 256 |
A játékok | 260 |
A tánc | 262 |
A labdázás | 264 |
A kártya, kocka, sakk | 265 |
Az éneklés, beszélés, kiáltozás | 267 |
A mai magyar nyelv | 268 |
A lovaglás | 269 |
A dörgölés és feredés | 273 |
A nyugodalom | 276 |
Az álomról és vigyázásról | 278 |
A hálóház és az ágy | 282 |
Az álomlátás | 287 |
Az éjszakai megnyomattatás | 288 |
A testben megmaradandó és abból kitisztulandó dolgokról | 291 |
A ganéj | 292 |
A szél | 294 |
A vizelet | 295 |
Kigőzölés, izzadás | 297 |
A nyál és takony | 298 |
A nemzőmag | 299 |
Az elmélknek indulatairól | 308 |
A jókedvből és unalomból támadt indulatok | 309 |
A szégyenkezés és harag | 312 |
A buja szeretet | 313 |
Az erős képzelődés | 314 |
A tanulás és mély gondolkodás | 315 |
Az indulatok kormányzásáról | 316 |
A tudatlanság és a tudományok hatása az indulatokra | 318 |
A különböző temperamentumok és az indulatok | 322 |
A testnek külső tisztaságáról (Toldalék) | 325 |
II. rész | |
Szemelvények a Diaetetica második darabjából (1766) | 329 |
Az Olvasóhoz | 331 |
Az asszonyi nem egészségének megtartásáról különösen | 334 |
A megviselősödésről és a viselős asszonyok diaetájáról | 343 |
A szüléshez készülő és gyermekágyat fekvő asszonyok diaetájáról | 355 |
A szopttó asszonyok és dajkák diaetájáról | 360 |
A csecsemők vagy szopó gyermekek egészségének megtartásáról | 368 |
A nagyobb gyermekek és felserdült ifjak egészségének megtartásáról | 378 |
A táborozó katonák egészségének megtartásáról | 381 |
A tanuló emberek egészségének megtartásáról | 388 |
A vén emberek diaetájáról és az életnek meghosszabbításáról | 394 |
A betegeknek és betegségekből gyógyulni kezdőknek diaetájáról és a nyavalyáknak a jó diéta által lehető elkerüléséről | 402 |
A nyavalyákat elein elfordító legközönségesebb orvosi eszközökről, úgymint az érvágatásról, purgatiókról, hánytatásról, izzasztásról vizelethajtásról | 420 |
Víz-cura vagy vízzel való orvoslás | 426 |
A savanyú- vagy borvizekről | 429 |
Utószó és jegyzetek | |
A válogatás szempontjai | 445 |
A magyar nyelvű dietétikai irodalom és Mátyus István | 447 |
A Mátyus Istvánra vonatkozó legfontosabb művek | 489 |
Szavak magyarázata | 491 |
Névmagyarázatok | 501 |