1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mártásból ennyi elég!

Receptgyűjtemény a "Mártásokat az étlapra!" című könyvhöz

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: NOVORG-KERSZI Munkaszervező Leányvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 291 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-616-175-5
Megjegyzés: A könyv 1500 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó!
Előszó helyett, egy vallomással kezdem. Soha eszembe sem jutott volna, hogy én a mártásokról valamit is írjak, ha erre, néhai, kedves barátom, Lontai Egon, rá nem beszél.
A... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó!
Előszó helyett, egy vallomással kezdem. Soha eszembe sem jutott volna, hogy én a mártásokról valamit is írjak, ha erre, néhai, kedves barátom, Lontai Egon, rá nem beszél.
A barátság, talán túlzás részemről, mert több éves kapcsolatunk elsősorban hivatalos volt. Munkám révén számtalanszor kértem tőle, mint a Hungar Hotels termelési igazgatójától segítséget, tanácsot, hogy ilyen vagy olyan, népes, külföldi delegációnak, hol rendezzem meg a kötelező fogadást. Magyarúl, hol főznek úgy, hogy az elnyerje az idegenek tetszését.
Egy ilyen alkalommal összejöttünk az egyik, sokcsillagos, pesti szálloda éttermi igazgatójának a szobájában. Többen voltunk. Rajtam kívül mindenki érdekelve volt a helyi és az általános, konyhai problémákban. Az étlapok egyhangúságáról folyt a szó. Nagyon rövid az étlap-forduló. Ekkor bátorkodtam közbeszólni.
- "Miért probléma ez? Több mártást kell főzni a konyhákon! Ha az egyszerű, vajas, fehér rántást vízzel engeditek föl, akkor fehér mártás lesz belől, ha tejjel, akkor besamel, ha húslevessel, akkor veluté. Ha a sült szelethez fehér mártást adtok, akkor ez lesz a neve az étlapon, ha besamelt, akkor az, ha velutét, akkor meg amaz. Nincs ebben hamisság - az íze is változik! Vagy ha a vajmajonézeknél a finom-füvek ecetes főzetéből csak a szűrt levet adjátok a tojássárgákhoz és utána - meleg vízfürdőben - a vajat, akkor hollandi mártás lesz belőle. De ha nemcsak a levet, hanem az apróra vágott finom füveket is, akkor már béárni mártás készül. Én igazán nem értem, hogy miért nem főztök mártásokat?
Talán itt alakult át a hétköznapi, hivatalos kapcsolatunk barátsággá. Nem tudtam úgy találkozni vele, hogy rá ne beszélt volna egy mártásos receptkönyv megírására.
Sajnos nem élte meg a könyv megjelenését. Vissza

Tartalom

Előszó5
Alapok7
Alaplevek, barnák
Barna alaplé, közönséges9
- rövidebb változat10
Borjú, barna alaplé -10
- redukált (borjú zsü)11
- redukált és besűrített (zsü lié)11
Vadas, barna alaplé12
Alaplevek, fehérek
Fehér alaplé, közönséges13
Szárnyas, fehér alaplé14
Hal alaplé (rövid lé)14
- rövidebb változat15
Sovány, fehér alaplé15
Esszenciák16
Ajóka, vagy szardella-esszencia16
Gomba-esszencia17
Szarvasgomba-esszencia18
Gyorseljárás alaplevek és esszenciák készítésére18
- barna alapléhez18
- besűrített, barna alapléhez19
- vadasításhoz19
Kocsonyák20
Párolt zöldség, zöldség ragú22
Zsíros készítési mód - körethez23
Sovány készítési mód - körethez23
- töltelékhez23
- leveshez23
- mártáshoz23
Elnevezések - "julienne"24
- "brunoise"24
- "mirepoix"24
- "ragout"24
- "paysanne"24
- "rondelles"25
- "matignons"25
A főzőlé25
Párolt gomba, gombaragú25
Gombavagdalék (duxelle)26
Gombapüré26
Rántások27
Fehér rántás28
Szőke -28
Sovány, barna -28
Zsíros, barna -28
Lisztes főzetek29
- világos rántások helyett29
- zsíros, barna rántások helyett30
Legírozás31
Alapmártások, barnák
Spanyolmártás, zsíros33
- sovány34
- spanyol változat34
- olasz változat36
- régi francia változat37
- olasz variációk38
Dömi-glász mártás40
A barna mártásokról általában42
Lészeparátor és turmixgép42
Alapmártások, fehérek
Fehér mártás44
- spanyol változat45
- spanyol változat, gyorsabb45
Besamel-mártás45
- zsíros változat46
- sovány változat46
- francia változat, zsíros46
- spanyol változat, zsíros46
- német változat, zsíros47
- spanyol változat, sovány47
- francia változat, sovány47
- spanyol változat, sovány47
- gépesített változatok47
A sovány Besamel-mártás zsírosítása48
Veluté-mártás, zsíros49
Szárnyas -50
Halas -50
Sovány veluté-mártás50
- változatok50
Paradicsommártás, zsíros50
- sovány52
- liszt nélkül52
- olasz változat52
- olasz változat, nápolyi53
- olasz változat, gyors53
- gépesített változatok54
Németmártás, vagy párizsi mártás55
- olasz változat55
- olasz változat56
- szárnyasokhoz56
- halakhoz56
- gombás56
- szarvasgombás57
Szüprem-mártás57
- tejszín helyett, tejföllel58
- francia változat, régi58
- háztartási változat59
- készítése egy menetben61
Alapmártások, emulziók
Hollandi mártás63
- olasz változat64
- francia változat65
- olasz változat66
- spanyol változat66
- ugyanez, franciásan67
Majonéz68
- és a főtt tojássárga71
Egyéb emulziós mártások71
Gyümölcsmártások, natur, liszt nélkül71
Összetett vajak72
Mártások és vajak73
Spanyolmártás származékok
Cseresznyemártás75
Borsos mártás76
Bretonmártás82
Burgundi mártás, vörös-boros84
Pikáns mártás85
Római mártás87
Vagdalt, vagy hasé mártás89
Viktória mártás90
Yorkshire mártás91
Genfi mártás92
Chambord mártás93
Gratin mártás93
Matróz mártás94
Dömi-glász mártás származékok
Alboni mártás95
Amerikai mártás96
Bordói mártás99
Chateubriand mártás103
Édes-savanyú mártás105
Financier mártás106
Finom fű mártás107
Godard mártás108
Gombamártás108
Gombamártás, paradicsomos110
Hentesné mártás112
Huszár mártás114
Lyoni mártás114
Madeiramártás115
Ördög mártás118
Mustármártás119
Régens mártás120
Róbert mártás121
Szarvasgomba-mártás124
Vadász mártás125
Salmis mártás126
Szent Menehould mártás127
Tárkonymártás128
Teknősbéka mártás130
Mártások barna alapléből
Angol, barna mártás132
Barna osztrigamártás132
Cigánymártás133
Mártások, barna, borjú alapléből
Afrikai mártás135
Ánizsmártás136
Narancsmártás137
Portói mártás141
Portugálmártás142
Mártások húslevesből
Arómás mártás143
Miroton mártás144
Pirított kenyér mártás145
Szegény ember mártás146
Véres mártás148
Fehér összetett mártások
Fehér mártás származékok
Vajmártás149
Vajmártás, angol152
Besamel-mártás származékok
Ajóka-, vagy szardellamártás155
Franciamártás156
Hagymamártás, angol157
Mornay mártás157
Nantuai mártás158
Soubise mártás159
Tejfölös mártás160
Tojásmártás, angol163
Veluté-mártás származékok közönséges velutéból
- szárnyas velutéból
- halas velutéból
Auróra mártás164
Andalúzmártás164
Bonnefoy mártás, vagy fehér bordói mártás165
Bontemps mártás166
Chivry mártás167
Provanszi fokhagymamártás167
Ravigot mártás168
Királyi mártás169
Magyarmártás170
Tárkonymártás171
Angolmártás172
Bercy mártás173
Bretonmártás173
Crevett-mártás174
Fehérboros mártás176
Görögmártás180
Kardinális mártás181
Lettmártás182
Normandmártás182
Mártások fehér alaplevekből; borjú alapléből
- szárnyas alapléből
- hal alapléből
- húslevesből
Provanszi mártás185
Evezős mártás186
Curry mártás187
Németmártás származékok
Csibemártás190
Folyami rák mártás190
Gombamártás192
Kapormártás193
Lyoni mártás194
Provanszi tőkehal-mártás194
Szőlő-, vagy mustmártás195
Tavaszi mártás196
Villeroy mártás196
Szüprem-mártás származékok
Albuférai mártás200
Bankár mártás200
Elefántcsont mártás200
Muszlin, vagy Chantilly mártás201
Zománc-mártások (avagy hideg-meleg mártások)
Barnák
Egyszerű barna zománc-mártás (zm)201
Barna zm. szárnyashoz203
Narancsos zm.204
Vadas zm.204
Barna zm. halhoz205
Paradicsomos zm.205
Fehérek
Egyszerű, fehér zm.205
Auróra zm.209
Sovány, fehér zm.209
Szőke, vagy német zm.209
Emulziós összetett mártások
Hollandi mártás származékok és hollandi típusú mártások - vajmajonézek
Máltai mártás210
Mogyoróvaj mártás211
Béárni mártás211
Beauharnais mártás212
Choron mártás212
Foyot mártás213
Paloise mártás213
Tiroli mártás213
Bajormártás214
Angol, tojásos vajmártás215
Skót, tojásos vajmártás216
Majonézek és -
- majonéz jellegű mártások
Chantilly mártás216
Gloucester mártás216
Indiai majonéz217
Kaviáros majonéz217
La Varenne mártás217
Máltai majonéz218
Rákmajonéz218
Szardellás majonéz219
Tárkonyos majonéz219
Zománc, vagy zselatinos majonéz219
Orosz majonéz220
Andalúz majonéz220
Keleti majonéz221
Muskétás majonéz221
Remulád mártás222
Svédmártás223
Zöld mártás224
Hideg fokhagymamártás225
Mustármártás226
Provanszi mártás226
Szardellamártás227
Tartármártás227
Vince mártás228
Egyéb emulizós mártások
Vinegrett mártás230
Ravigot mártás231
Tejszínes mustármártás232
Gyümölcsmártások, natur, liszt nélkül
Egresmártás232
Almamártás233
Ribiszkemártás234
Cumberland mártás234
Összetett vajak
Gombás vaj236
Hagymás vaj236
Melélőhagymás vaj236
Fokhagymás vaj236
Paradicsomos vaj237
Szarvasgombás vaj237
Tárkonyos vaj237
Zöldpaprikás vaj237
Diós vaj238
Mandulás vaj238
Mogyorós vaj (erdei)238
Mogyorós vaj (amerikai)238
Pisztáciás vaj238
Haltejes vaj238
Angolnás vaj239
Lazacos vaj239
Szardellás vaj239
Szardíniás vaj239
Tonhalas vaj239
Heringes vaj239
Kaviáros vaj239
Mustáros vaj240
Paprikás vaj240
Curry-poros vaj240
Tojásos vaj240
Citromos vaj240
Lisztes vaj241
Bercy vaj242
Borkereskedő vaj242
Colbert vaj243
Csiga vaj243
Habos vaj244
Fehér vaj245
Montpellier-i vaj245
Ravigot vaj246
Udvarmester vaj247
Tavaszi vaj247
Olvasztott vaj248
Molnárné, vagy mogyoróvaj248
Lengyel vaj248
Fekete vaj249
Rákvaj, meleg250
Rákvaj, hideg250
Piros vajak251
Zöld vajak251
Mihez, milyen mártást adjunk?253
Betűrendes tárgymutató268
Tartalomjegyzék277

Dr. Zahorecz József

Dr. Zahorecz József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Zahorecz József könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mártásból ennyi elég! Mártásból ennyi elég!

A gerinc töredezett, a borító elszíneződött.

Állapot:
4.300 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba