kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | NOVORG-KERSZI Munkaszervező Leányvállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 291 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-616-175-5 |
Megjegyzés: | A könyv 1500 példányban jelent meg. |
Előszó | 5 |
Alapok | 7 |
Alaplevek, barnák | |
Barna alaplé, közönséges | 9 |
- rövidebb változat | 10 |
Borjú, barna alaplé - | 10 |
- redukált (borjú zsü) | 11 |
- redukált és besűrített (zsü lié) | 11 |
Vadas, barna alaplé | 12 |
Alaplevek, fehérek | |
Fehér alaplé, közönséges | 13 |
Szárnyas, fehér alaplé | 14 |
Hal alaplé (rövid lé) | 14 |
- rövidebb változat | 15 |
Sovány, fehér alaplé | 15 |
Esszenciák | 16 |
Ajóka, vagy szardella-esszencia | 16 |
Gomba-esszencia | 17 |
Szarvasgomba-esszencia | 18 |
Gyorseljárás alaplevek és esszenciák készítésére | 18 |
- barna alapléhez | 18 |
- besűrített, barna alapléhez | 19 |
- vadasításhoz | 19 |
Kocsonyák | 20 |
Párolt zöldség, zöldség ragú | 22 |
Zsíros készítési mód - körethez | 23 |
Sovány készítési mód - körethez | 23 |
- töltelékhez | 23 |
- leveshez | 23 |
- mártáshoz | 23 |
Elnevezések - "julienne" | 24 |
- "brunoise" | 24 |
- "mirepoix" | 24 |
- "ragout" | 24 |
- "paysanne" | 24 |
- "rondelles" | 25 |
- "matignons" | 25 |
A főzőlé | 25 |
Párolt gomba, gombaragú | 25 |
Gombavagdalék (duxelle) | 26 |
Gombapüré | 26 |
Rántások | 27 |
Fehér rántás | 28 |
Szőke - | 28 |
Sovány, barna - | 28 |
Zsíros, barna - | 28 |
Lisztes főzetek | 29 |
- világos rántások helyett | 29 |
- zsíros, barna rántások helyett | 30 |
Legírozás | 31 |
Alapmártások, barnák | |
Spanyolmártás, zsíros | 33 |
- sovány | 34 |
- spanyol változat | 34 |
- olasz változat | 36 |
- régi francia változat | 37 |
- olasz variációk | 38 |
Dömi-glász mártás | 40 |
A barna mártásokról általában | 42 |
Lészeparátor és turmixgép | 42 |
Alapmártások, fehérek | |
Fehér mártás | 44 |
- spanyol változat | 45 |
- spanyol változat, gyorsabb | 45 |
Besamel-mártás | 45 |
- zsíros változat | 46 |
- sovány változat | 46 |
- francia változat, zsíros | 46 |
- spanyol változat, zsíros | 46 |
- német változat, zsíros | 47 |
- spanyol változat, sovány | 47 |
- francia változat, sovány | 47 |
- spanyol változat, sovány | 47 |
- gépesített változatok | 47 |
A sovány Besamel-mártás zsírosítása | 48 |
Veluté-mártás, zsíros | 49 |
Szárnyas - | 50 |
Halas - | 50 |
Sovány veluté-mártás | 50 |
- változatok | 50 |
Paradicsommártás, zsíros | 50 |
- sovány | 52 |
- liszt nélkül | 52 |
- olasz változat | 52 |
- olasz változat, nápolyi | 53 |
- olasz változat, gyors | 53 |
- gépesített változatok | 54 |
Németmártás, vagy párizsi mártás | 55 |
- olasz változat | 55 |
- olasz változat | 56 |
- szárnyasokhoz | 56 |
- halakhoz | 56 |
- gombás | 56 |
- szarvasgombás | 57 |
Szüprem-mártás | 57 |
- tejszín helyett, tejföllel | 58 |
- francia változat, régi | 58 |
- háztartási változat | 59 |
- készítése egy menetben | 61 |
Alapmártások, emulziók | |
Hollandi mártás | 63 |
- olasz változat | 64 |
- francia változat | 65 |
- olasz változat | 66 |
- spanyol változat | 66 |
- ugyanez, franciásan | 67 |
Majonéz | 68 |
- és a főtt tojássárga | 71 |
Egyéb emulziós mártások | 71 |
Gyümölcsmártások, natur, liszt nélkül | 71 |
Összetett vajak | 72 |
Mártások és vajak | 73 |
Spanyolmártás származékok | |
Cseresznyemártás | 75 |
Borsos mártás | 76 |
Bretonmártás | 82 |
Burgundi mártás, vörös-boros | 84 |
Pikáns mártás | 85 |
Római mártás | 87 |
Vagdalt, vagy hasé mártás | 89 |
Viktória mártás | 90 |
Yorkshire mártás | 91 |
Genfi mártás | 92 |
Chambord mártás | 93 |
Gratin mártás | 93 |
Matróz mártás | 94 |
Dömi-glász mártás származékok | |
Alboni mártás | 95 |
Amerikai mártás | 96 |
Bordói mártás | 99 |
Chateubriand mártás | 103 |
Édes-savanyú mártás | 105 |
Financier mártás | 106 |
Finom fű mártás | 107 |
Godard mártás | 108 |
Gombamártás | 108 |
Gombamártás, paradicsomos | 110 |
Hentesné mártás | 112 |
Huszár mártás | 114 |
Lyoni mártás | 114 |
Madeiramártás | 115 |
Ördög mártás | 118 |
Mustármártás | 119 |
Régens mártás | 120 |
Róbert mártás | 121 |
Szarvasgomba-mártás | 124 |
Vadász mártás | 125 |
Salmis mártás | 126 |
Szent Menehould mártás | 127 |
Tárkonymártás | 128 |
Teknősbéka mártás | 130 |
Mártások barna alapléből | |
Angol, barna mártás | 132 |
Barna osztrigamártás | 132 |
Cigánymártás | 133 |
Mártások, barna, borjú alapléből | |
Afrikai mártás | 135 |
Ánizsmártás | 136 |
Narancsmártás | 137 |
Portói mártás | 141 |
Portugálmártás | 142 |
Mártások húslevesből | |
Arómás mártás | 143 |
Miroton mártás | 144 |
Pirított kenyér mártás | 145 |
Szegény ember mártás | 146 |
Véres mártás | 148 |
Fehér összetett mártások | |
Fehér mártás származékok | |
Vajmártás | 149 |
Vajmártás, angol | 152 |
Besamel-mártás származékok | |
Ajóka-, vagy szardellamártás | 155 |
Franciamártás | 156 |
Hagymamártás, angol | 157 |
Mornay mártás | 157 |
Nantuai mártás | 158 |
Soubise mártás | 159 |
Tejfölös mártás | 160 |
Tojásmártás, angol | 163 |
Veluté-mártás származékok közönséges velutéból | |
- szárnyas velutéból | |
- halas velutéból | |
Auróra mártás | 164 |
Andalúzmártás | 164 |
Bonnefoy mártás, vagy fehér bordói mártás | 165 |
Bontemps mártás | 166 |
Chivry mártás | 167 |
Provanszi fokhagymamártás | 167 |
Ravigot mártás | 168 |
Királyi mártás | 169 |
Magyarmártás | 170 |
Tárkonymártás | 171 |
Angolmártás | 172 |
Bercy mártás | 173 |
Bretonmártás | 173 |
Crevett-mártás | 174 |
Fehérboros mártás | 176 |
Görögmártás | 180 |
Kardinális mártás | 181 |
Lettmártás | 182 |
Normandmártás | 182 |
Mártások fehér alaplevekből; borjú alapléből | |
- szárnyas alapléből | |
- hal alapléből | |
- húslevesből | |
Provanszi mártás | 185 |
Evezős mártás | 186 |
Curry mártás | 187 |
Németmártás származékok | |
Csibemártás | 190 |
Folyami rák mártás | 190 |
Gombamártás | 192 |
Kapormártás | 193 |
Lyoni mártás | 194 |
Provanszi tőkehal-mártás | 194 |
Szőlő-, vagy mustmártás | 195 |
Tavaszi mártás | 196 |
Villeroy mártás | 196 |
Szüprem-mártás származékok | |
Albuférai mártás | 200 |
Bankár mártás | 200 |
Elefántcsont mártás | 200 |
Muszlin, vagy Chantilly mártás | 201 |
Zománc-mártások (avagy hideg-meleg mártások) | |
Barnák | |
Egyszerű barna zománc-mártás (zm) | 201 |
Barna zm. szárnyashoz | 203 |
Narancsos zm. | 204 |
Vadas zm. | 204 |
Barna zm. halhoz | 205 |
Paradicsomos zm. | 205 |
Fehérek | |
Egyszerű, fehér zm. | 205 |
Auróra zm. | 209 |
Sovány, fehér zm. | 209 |
Szőke, vagy német zm. | 209 |
Emulziós összetett mártások | |
Hollandi mártás származékok és hollandi típusú mártások - vajmajonézek | |
Máltai mártás | 210 |
Mogyoróvaj mártás | 211 |
Béárni mártás | 211 |
Beauharnais mártás | 212 |
Choron mártás | 212 |
Foyot mártás | 213 |
Paloise mártás | 213 |
Tiroli mártás | 213 |
Bajormártás | 214 |
Angol, tojásos vajmártás | 215 |
Skót, tojásos vajmártás | 216 |
Majonézek és - | |
- majonéz jellegű mártások | |
Chantilly mártás | 216 |
Gloucester mártás | 216 |
Indiai majonéz | 217 |
Kaviáros majonéz | 217 |
La Varenne mártás | 217 |
Máltai majonéz | 218 |
Rákmajonéz | 218 |
Szardellás majonéz | 219 |
Tárkonyos majonéz | 219 |
Zománc, vagy zselatinos majonéz | 219 |
Orosz majonéz | 220 |
Andalúz majonéz | 220 |
Keleti majonéz | 221 |
Muskétás majonéz | 221 |
Remulád mártás | 222 |
Svédmártás | 223 |
Zöld mártás | 224 |
Hideg fokhagymamártás | 225 |
Mustármártás | 226 |
Provanszi mártás | 226 |
Szardellamártás | 227 |
Tartármártás | 227 |
Vince mártás | 228 |
Egyéb emulizós mártások | |
Vinegrett mártás | 230 |
Ravigot mártás | 231 |
Tejszínes mustármártás | 232 |
Gyümölcsmártások, natur, liszt nélkül | |
Egresmártás | 232 |
Almamártás | 233 |
Ribiszkemártás | 234 |
Cumberland mártás | 234 |
Összetett vajak | |
Gombás vaj | 236 |
Hagymás vaj | 236 |
Melélőhagymás vaj | 236 |
Fokhagymás vaj | 236 |
Paradicsomos vaj | 237 |
Szarvasgombás vaj | 237 |
Tárkonyos vaj | 237 |
Zöldpaprikás vaj | 237 |
Diós vaj | 238 |
Mandulás vaj | 238 |
Mogyorós vaj (erdei) | 238 |
Mogyorós vaj (amerikai) | 238 |
Pisztáciás vaj | 238 |
Haltejes vaj | 238 |
Angolnás vaj | 239 |
Lazacos vaj | 239 |
Szardellás vaj | 239 |
Szardíniás vaj | 239 |
Tonhalas vaj | 239 |
Heringes vaj | 239 |
Kaviáros vaj | 239 |
Mustáros vaj | 240 |
Paprikás vaj | 240 |
Curry-poros vaj | 240 |
Tojásos vaj | 240 |
Citromos vaj | 240 |
Lisztes vaj | 241 |
Bercy vaj | 242 |
Borkereskedő vaj | 242 |
Colbert vaj | 243 |
Csiga vaj | 243 |
Habos vaj | 244 |
Fehér vaj | 245 |
Montpellier-i vaj | 245 |
Ravigot vaj | 246 |
Udvarmester vaj | 247 |
Tavaszi vaj | 247 |
Olvasztott vaj | 248 |
Molnárné, vagy mogyoróvaj | 248 |
Lengyel vaj | 248 |
Fekete vaj | 249 |
Rákvaj, meleg | 250 |
Rákvaj, hideg | 250 |
Piros vajak | 251 |
Zöld vajak | 251 |
Mihez, milyen mártást adjunk? | 253 |
Betűrendes tárgymutató | 268 |
Tartalomjegyzék | 277 |