kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 237 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-221-163-4 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér rajzokkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 21411. |
Fűszerek és ízesítők | 3 |
A fűszerek és ízesítőszerek általános jellemzése | 3 |
A fűszerek megismerése és elterjedése (Olvasmány) | 5 |
Fontosabb hazai és külföldi fűszerek | 6 |
Termések | 6 |
Magvak | 10 |
Virágok és virágrészek | 11 |
Levelek | 13 |
Héjrészek | 14 |
Gyökerek | 14 |
Hazai fűszerkülönlegességek | 14 |
Fűszerkeverékek | 16 |
Fűszerpótlók | 17 |
Tágabb értelemben vett fűszerek | 17 |
Étkezési só | 17 |
Ecet | 18 |
Ételízesítők | 20 |
A cukrásziparban felhasznált zamatosítók | 22 |
Eszenciák | 22 |
Természetes savanyítók | 22 |
Keserű ízanyagok | 23 |
Kérdések és feladatok | 23 |
Koffeintartalmú élvezeti szerek | 24 |
A koffeintartalmú élvezeti szerek jellemzése | 24 |
Kávé | 24 |
A kávé származása | 24 |
A kávénövény jellemzése | 24 |
A kávé fajtái | 25 |
A kávétermés feldolgozása és kémiai összetétele | 25 |
Jelentősebb kereskedelmi nyerskávéfajták | 26 |
A nyerskávé minősége, csomagolása, raktározása | 27 |
A nyerskávé pörkölése | 27 |
A pörkölt kávé minőségi követelményei | 28 |
A pörkölt kávé fajtái, csomagolása, átvétele és tárolása | 28 |
A kávéfogyasztás helyzete világviszonylatban és Magyarországon | 29 |
Kávékivonatok | 30 |
Tea | 30 |
A tea származása és elterjedése | 30 |
A teanövény jellemzése és kémiai összetétele | 31 |
A tealevelek feldolgozása | 32 |
A tea csomagolása, szállítása, raktározása és minőségi követelményei | 32 |
Forgalomban levő teafajták | 33 |
Teasűrítmények, teakivonatok | 34 |
Teapótlók | 34 |
Kérdések, feladatok | 36 |
Italok | 37 |
Alkoholtartalmú italok | 37 |
Az alkohol élettani hatása a szervezetre | 37 |
Bor | 38 |
A bor általános jellemzése és kereskedelmi jelentősége | 38 |
Hazánk borvidékei | 39 |
A szőlő feldolgozása és a borkészítés | 41 |
A borok kezelése (pinceműveletek) | 45 |
A borok jellemző alkotórészei | 47 |
A borok érzékszervi tulajdonságai | 47 |
A forgalomba kerülő borok általános követelményei | 48 |
A borok csoportosítása és az egyes csoportok jellemzése | 48 |
A borok rendellenességei | 53 |
A szőlőtermesztés hagyományai Magyarországon és a magyar borok világhírneve (Olvasmány) | 55 |
A borok jellemzésére használt szakkifejezések | 56 |
A borok érzékszervi vizsgálata | 56 |
A borok átvétele és tárolása | 58 |
Palacktípusok | 59 |
A bortörvény | 60 |
Bortermelő szervezetek | 60 |
Kérdések, feladatok | 61 |
Sör | 61 |
A sör jellemzése | 61 |
A sör készítése | 62 |
A sör minőségét meghatározó tényezők | 64 |
Forgalomban levő sörfajták | 65 |
A sör forgalomba hozatala | 67 |
Kérdések, feladatok | 69 |
Szeszesitalipari készítmények | 70 |
Általános jellemzésük és csoportosításuk | 70 |
Pálinkakészítmények | 71 |
Likőrkészítmények | 74 |
Külföldi szeszesitalipari készítmények | 77 |
Kevert italok | 78 |
A pálinka- és likőrkészítmények tulajdonságainak érzékszervi vizsgálata | 80 |
A pálinka- és likőrkészítmények átvétele, kezelésük a vendéglátóiparban | 81 |
Kérdések, feladatok | 82 |
Alkoholmentes italok | 83 |
Fogyasztásuk jelentősége a táplálkozásban | 83 |
Gyümölcslevek | 83 |
Zöldséglevek | 84 |
Szörpök | 85 |
Gyümölcslé alapú szörpök | 85 |
Víz alapú szörpök | 86 |
Különleges összetételű szörpök | 86 |
Szénsavas üdítő italok | 86 |
Növényi kivonattal készített italok | 87 |
Gyümölcssűrítményekből készített italok | 87 |
A szikvíz (szódavíz) | 88 |
Ásványvíz, gyógyvíz, üdítő víz | 88 |
Kérdések, feladatok | 89 |
Áruvizsgálati gyakorlatok | 90 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása Malligand-készülékkel | 90 |
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 92 |
A likőrök és üdítő anyagok szárazanyag-tartalmának meghatározása refraktométerrel | 93 |
ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK | 97 |
Hús és húsipari termékek | 99 |
A hús fogalma | 99 |
A hús összetétele | 99 |
A hús érzékszervi sajátosságai | 102 |
A hús érése | 104 |
A hús romlása | 105 |
Meleg vérű állatok | 107 |
Tenyésztett emlősállatok: vágóállatok | 107 |
A vágóállatok feldolgozása | 109 |
Húsipari termékek | 111 |
A hús ipari feldolgozása | 111 |
Gyorsfagyasztásra szánt húsipari termékek | 112 |
Rövidebb időre tartósított húsipari termékek | 116 |
Hosszabb időre tartósított húsipari termékek | 120 |
Olvasmány | 124 |
Kérdések, feladatok | 125 |
Tenyésztett szárnyas állatok: baromfifélék | 126 |
A baromfihús táplálkozás-élettani jelentősége | 127 |
A baromfi feldolgozása | 128 |
Baromfiipari termékek | 128 |
Baromfifajták | 129 |
Vadon élő állatok | 133 |
A vadhús táplálkozás-élettani jellemzése | 136 |
Olvasmány | 138 |
Hideg vérű állatok | 139 |
Halak | 139 |
A halhús táplálkozás-élettani jellemzése | 140 |
Halfajták | 140 |
A halfeldolgozó ipar termékei | 150 |
Rákok | 151 |
Békák | 152 |
Kagylók | 152 |
Csigák | 153 |
Kérdések, feladatok | 154 |
A tej és feldolgozásának termékei | 155 |
A tej fogalma | 155 |
A tej összetétele | 155 |
Fehérjék | 156 |
Zsírok | 156 |
Szénhidrátok | 156 |
Vitaminok | 156 |
Ásványi anyagok | 157 |
Víz | 158 |
Enzimek és festékanyagok | 158 |
A tej tulajdonságai | 158 |
Érzékszervi jellemzők | 158 |
Fizikai tulajdonságok | 159 |
Kémiai tulajdonságok | 159 |
A tej táplálkozás-élettani értéke | 160 |
A tej származékai | 161 |
A fogyasztási tej | 161 |
Tisztítás | 161 |
Pasztőrözés | 162 |
Hűtés és tárolás | 162 |
Adagolás | 162 |
A fogyasztási tej fajtái | 162 |
Tejkészítmények | 163 |
Ízesített tejkészítmények | 163 |
Savanyított tejkészítmények | 164 |
Tejszínkészítmények | 166 |
Habtejszín | 166 |
Tejszínhab | 167 |
Ízesített tejszínhab | 167 |
Tejtermékek | 167 |
Vaj | 167 |
Túró | 168 |
Sajt | 169 |
Tejkonzervek | 172 |
Sterilizált doboztej | 173 |
Sűrített tej | 173 |
Tejpor | 173 |
Kérdések, feladatok | 179 |
Áruvizsgálati gyakorlatok | 181 |
A tej vizsgálata | 181 |
Bakteriológiai tisztasági próba | 181 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 181 |
A tej érzékszervi vizsgálata | 183 |
A tej pasztőrözöttségének megállapítáa | 184 |
A tej frisseségének megállapítása alkoholos próbával | 186 |
A tej frisseségének megállapítása alizarol próbával | 187 |
A tejtermékek vizsgálata | 188 |
A tejföl érzékszervi vizsgálata | 188 |
A vaj érzékszervi vizsgálata | 189 |
A sajtok érzékszervi vizsgálata | 191 |
Kérdések | 199 |
Tojás | 200 |
A tojás fogalma és jelentősége | 200 |
A tojás szerkezete és kémiai összetétele | 200 |
A tojás minősége és hibái | 202 |
A tojás tartósítása | 203 |
A héjas tojás tartósítása | 203 |
Az ömlesztett vagy létojás tartósítása | 204 |
A tojás minősítése és jelölése | 205 |
A tojás csomagolása, szállítása, átvétele és tárolása | 206 |
Kérdések, feladatok | 207 |
Étkezési zsiradékok | 208 |
A zsiradék jelentősége a táplálkozásban | 208 |
Az étkezési zsiradékok kémiai összetétele | 209 |
A zsiradékok romlása | 210 |
A zsiradékok csomagolása és tárolása | 210 |
Növényi eredetű étkezési zsiradékok | 212 |
Étolaj | 212 |
Étkezési zsiradékokat szolgáltató növények | 213 |
Mesterséges étkezési zsiradékok | 216 |
Állati eredetű étkezési zsiradékok | 219 |
Sertészsír | 219 |
A sertészsír minőségi követelményei | 220 |
Kérdések, feladatok | 221 |
Az élelmiszerek feldolgozása a vendéglátóiparban (Összefoglalás) | 223 |
A szakács munkája | 223 |
A cukrász munkája | 225 |
A felszolgáló munkája | 226 |
A vendéglátóipari eladó munkája | 227 |
Irodalomjegyzék | 229 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.