Bevezető | 3 |
Kereskedelmi, vendéglátó és idegenforgalmú vonatkozásai | 3 |
A könyv felépítése | 4 |
1. fejezet | 5 |
A marketing alapfogalmai | 5 |
A marketing kialakulása, rövid története, jelentősége | 5 |
Marketingdefiníciók | 6 |
A marketing-szemléletmód és -tevékenység | 7 |
Néhány marketing-alapfogalom | 11 |
A kereskedelmi marketing | 16 |
A vendéglátás-marketing | 17 |
Az idegenforgalmi marketing | 18 |
Összefoglalás | 20 |
Ellenőrző kérdések | 20 |
Feladat | 21 |
2. fejezet | 22 |
A fogyasztói magatartás | 22 |
A fogyasztói magatartás lényege, fontossága | 22 |
A fogyasztói magatartást meghatározó tényezők | 22 |
A tágabb gazdasági-politikai-földrajzi környezet | 23 |
A szűkebb társadalmi környezet, avagy a csoporthatások | 23 |
Az egyén adottsága | 24 |
Motivációk és attitűdök | 30 |
A fogyasztói magatartást befolyásoló egyéb fontos tényezők | 31 |
A fogyasztói magatartás megnyilvánulásai, fogyasztói vásárlói típusok | 31 |
Összefoglalás | 35 |
A fogyasztási (vásárlási) döntés folyamata | 35 |
Ellenőrző kérdések | 36 |
Feladatok | 36 |
3. fejezet | 38 |
A piac megismerésének módszere - a piackutatás | 38 |
Miért van szükség piackutatásra? | 38 |
A piackutatás főbb jellemzői | 39 |
Marketingkutatás | 40 |
A piackutatás főbb jellemzői | 40 |
A piackutatás fajtái | 40 |
A piackutatás folyamata | 41 |
A kutatási terv előkészítése, felépítése | 42 |
A szekunder információk | 42 |
A kutatás alanyai | 46 |
A primer információk | 47 |
A megfigyelés | 66 |
A kísérletek | 68 |
Egyéb primer kutatási módszerek | 69 |
A piackutatásból nyert adatok ellenőrzése, feldolgozása | 70 |
Feldolgozás, elemzés, közlés módszerei (prognózis) | 72 |
Összefoglalás | 72 |
Kérdőívpéldák | 73 |
Ellenőrző kérdések | 76 |
Feladatok | 77 |
4. fejezet | 78 |
Termék- és Szolgáltatáspolitika | 78 |
A termék fogalma | 78 |
A termék értéke, használati értéke, a termék többletértéke, a termékígéret | 78 |
A termék életének korszakai | 79 |
Gyártmányfejlesztés | 80 |
Új termék fogalma, termékkategóriák | 81 |
Szerviz, garancia, vevőszolgálat, biztosítékok, azaz a termékekhez kapcsolódó szolgáltatások vagy a termék életének és utóéletének gondozása | 81 |
Néhány alapfogalom | 82 |
Szempontok a termékek, szolgáltatások bevezetésekor, elemzésekor | 83 |
Keresletelemzés | 88 |
Új cég, termék, szolgáltatás bevezetése | 88 |
Beszerzést megelőző szempontok | 89 |
Ellenőrző kérdések | 91 |
Feladatok | 92 |
5. fejezet | 93 |
Árpolitika, ármunkálatok, eladási kondíciók | 93 |
Az ár fogalma | 93 |
Árpolitika | 93 |
Árstratégia | 94 |
Az árakat alakító tényezők | 94 |
Árképzési elvek | 94 |
Árformák | 94 |
Ellenőrző kérdések | 95 |
Feladatok | 95 |
Értékesítési csatornák, csatornapolitika | 96 |
Kínálattal kapcsolatos átgondolandók termék-, ár-, csatornapolitika megalapozásához | 97 |
Ellenőrző kérdések | 97 |
Feladatok | 98 |
6. fejezet | 99 |
Marketingkommunikáció, kommunikációs politika | 99 |
A kommunikáció és a marketingkommunikáció | 99 |
A reklám | 100 |
A reklám fajtái | 101 |
Reklámpszichológiai alapfogalmak | 102 |
Fontosabb reklámeszközök | 106 |
A sales promotion (eladás, vásárlás, értékesítésösztönzés) rövid története, meghatározása, előnyei, hátrányai | 115 |
A reklám tervezése | 121 |
A public relations | 125 |
Egy kis tárgyalástechnika | 127 |
Írásbeli kapcsolatok teremtése | 128 |
Egyéb kommunikációs formák | 129 |
Vállalati image és C. I. | 130 |
Ellenőrző kérdések | 134 |
Feladatok | 134 |
7. fejezet | 135 |
Gyakorlati feladat | 135 |
Függelék | 140 |
Könyvtárak címjegyzéke | 146 |
Felhasznált és ajánlott irodalmak jegyzéke | 150 |