1.076.527

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Marketing alapismeretek

a kereskedelmi, a vendéglátóipari és az idegenforgalmi szakemberképzés számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 151 oldal
Sorozatcím: A kereskedelem kérdései
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-637-163-6
Megjegyzés: Ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


BEVEZETŐ
• A könyv célja • kereskedelmi, vendéglátó és idegenforgalmi vonatkozások • a könyv felépítése, célszerű használata •
• A könyv célja •
E jegyzet elkészítésével az volt a célunk, hogy... Tovább

Előszó


BEVEZETŐ
• A könyv célja • kereskedelmi, vendéglátó és idegenforgalmi vonatkozások • a könyv felépítése, célszerű használata •
• A könyv célja •
E jegyzet elkészítésével az volt a célunk, hogy olyan tananyagot adjunk kézbe, amely a következő célokat hivatott teljesíteni:
• megismertetni az olvasóval a marketing alapfogalmait, kialakítva a készséget a piacközpontú gondolkodásra.


bemutatni a marketing cél- és eszközrendszerét, lehetőséget adva a kreatív továbbgondolkodásra,
felkelteni az érdeklődést más, e témakörökkel bővebben foglalkozó szakkönyvek iránt,
a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom olyan gyakorlati marketing módszereit bemutatni, amelyek segítségével megvalósítható az adott gazdálkodóegység piacának, illetve a vállalkozás célkitűzéseinek megfelelő feltárása, elemzése, értékelése és befolyásolása, ezáltal nyereséges tevékenység folytatása. Az elméleti részekhez példaanyag illeszkedik, majd gyakorlati feladatok találhatók külön jellel jelölve:
• Kereskedelmi, vendéglátó és idegenforgalmi vonatkozásai •
* Kereskedelem V Vendéglátás 4k Idegenforgalom
Ugyanez a jel a speciális példáknál és a kérdéseknél is jelentkezik. A példák és a kérdések segítenek az általános szabályszerűségek konkrét esetben történő alkalmazásánál. A megértést és a tanulást a vizsgára készülést fejezetenként ellenőrző kérdések segítik, valamint utolsó fejezetként gyakorlati feladat található, amelynek segítségével az ismertetett módszerek konkrét szituációban alkalmazhatóak. Vissza

Tartalom


Tartalom oldalszám
Bevezető 3
Kereskedelmi, vendéglátó és idegenforgalmi vonatkozásai 3
A könyv felépítése 4
1. fyezet 5
A marketing alapfogalmai 5
A marketing kialakulása, rövid története, jelentősége 5
Marketingdeüniciók 6
A marketing-szemléletmód és -tevékenység 7
Néhány marketing-alapfogalom 11
A kereskedelmi marketing 16
A vendéglátás-marketing 17
Az idegenforgalmi marketing 18
Összefoglalás 20
Ellenőrző kérdések 20
Feladat 21
2. fejezet 22
A fogyasztói magatartás 22
A fogyasztói magatartás lényege, fontossága 22
A fogyasztói magatartást meghatározó tényezők 22
A tágabb gazdasági-politikai-földrajzi környezet 23
A szűkebb társadalmi környezet, avagy a csoporthatások 23
Az egyén adottsága 24
Motivációk és attitűdök 30
A fogyasztói magatartást befolyásoló egyéb fontos tényezők 31
A fogyasztói magatartás megnyilvánulásai, fogyasztói vásárlói típusok 31
Összefoglalás 35
A fogyasztási (vásárlási) döntés folyamata 35
Ellenőrző kérdések 36
Feladatok 36
3. fyezet 38
A piac megismerésének módszere - a piackutatás 38
Miért van szükség piackutatásra? 38
A piackutatás főbb jellemzői 39
Marketingkutatás 40
A piackutatás főbb jellemzői 40
A piackutatás fajtái 40
A piackutatás folyamata 41
A kutatási terv előkészítése, felépítése 42
A szekunder információk 42
A kutatás alanyai 46
A primer információk 47
A megfigyelés ^^
A kísérletek
Egyéb primer kutatási módszerek 69
A piackutatásból nyert adatok ellenőrzése, feldolgozása 70
Feldolgozás, elemzés, közlés módszerei (prognózis) 72
Összefoglalás ^^
Kérdóívpéldák ^^
Ellenőrző kérdések
Feladatok ''
4. fejezet
Tennék- és Szolgáltatáspolitika 78
A tennék fogalma
A tennék értéke, használati értéke, a tennék többletértéke, a termékigéret 78
A tennék életének korszakai 79
Gyártmányfejlesztés 80
Új termék fogalma, termékkategóriák 81
Szerviz, garancia, vevőszolgálat, biztosítékok, azaz a termékekhez kapcsolódó
szolgáltatások vagy a termék életének és utóéletének gondozása 81
Néhány alapfogalom 82
Szempontok a termékek, szolgáltatások bevezetésekor, elemzésekor 83
Keresletelemzés 84
Új cég, termék, szolgáltatás bevezetése 88
Beszerzést megelőző szempontok 89
EUenőrző kérdések 91
Feladatok 92
5. fejezet 93
Árpolitika, ármunkálatok, eladási kondíciók 93
Az ár fogalma 93
j^olitika 93
Árstratégia 94
Az árakat alakító tényezők 94
Árképzési elvek 94
Árformák 94
Ellenőrző kérdések 95
Feladatok 95
Értékesítési csatornák, csatomapolitika 96
Kínálattal kapcsolatos átgondolandók termék-, ár-, csatomapolitika
megalapozásához 97
Ellenőrző kérdések 97
Feladatok 98
6. fejezet 99
Marketingkommunikáció, kommunikációs politika 99
A kommunikáció és a marketingkommunikáció 99
A reklám 100
A reklám fajtái 101
Reklámpsnchológiai alapfogalmak 102
Fontosabb reklámeszközök 106
A sales promotion (eladás, vásárlás, értékesítésösztönzés) rövid története,
meghatározása, előnyei, hátrányai 115
A reklám tervezése 121
Tartalomjegyzék
A public relations 125
Egy kis tárgyalástechnika 127
írásbeli kapcsolatok teremtése 128
Egyéb kommunikációs fonnák 129
Vállalati image és C. 1 130
Ellenőrző kérdések 134
Feladatok 134
7. fqezet 135
Gyakorlati feladat 135
Függelék 140
Könyvtárak címjegyzéke 146
Felhasznált és ajánlott irodalmak jegyzéke 150

Bércziné Dr. Juhos Júlia

Bércziné Dr. Juhos Júlia műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bércziné Dr. Juhos Júlia könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Marketing alapismeretek Marketing alapismeretek
Állapot:
1.740 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba