Fülszöveg
E nem mindennapi kötetben a szerző nem csupán a gyógyteákról szerzett ismereteit osztja meg velünk, hanem történelmi sétára is invitál minket. Az első részben elmeséli - de milyen élvezetesen és szellemesen! -, hogyan készült el az első csésze tea Sen-nung kínai császár udvarában a véletlennek köszönhetően, csaknem ötezer évvel ezelőtt. Beavat az angol ötórai teák hagyományába, bemutatja a társasági teázás elengedhetetlen kellékeit, felidézi az ősi japán teaszertartás ceremóniáját, és az előkelők teázási szokásait napkelettől napnyugatig. Azt is megtudhatjuk, milyen nyalánkságot, ínyencséget, apró falatokat illett felszolgálni a királyok itala mellé. Közben észre sem vesszük, s a kultúrtörténeti csatangolás közben mindent megtudunk e különleges növényről. Megtudjuk, milyen fajták léteznek, hogyan készülnek a közismert, különleges keverékek, melyiket mikor ajánlatos fogyasztani és mivel jó ízesíteni. A szerző jóvoltából olvashatunk a gyógyteakészítés különböző fortélyairól, a...
Tovább
Fülszöveg
E nem mindennapi kötetben a szerző nem csupán a gyógyteákról szerzett ismereteit osztja meg velünk, hanem történelmi sétára is invitál minket. Az első részben elmeséli - de milyen élvezetesen és szellemesen! -, hogyan készült el az első csésze tea Sen-nung kínai császár udvarában a véletlennek köszönhetően, csaknem ötezer évvel ezelőtt. Beavat az angol ötórai teák hagyományába, bemutatja a társasági teázás elengedhetetlen kellékeit, felidézi az ősi japán teaszertartás ceremóniáját, és az előkelők teázási szokásait napkelettől napnyugatig. Azt is megtudhatjuk, milyen nyalánkságot, ínyencséget, apró falatokat illett felszolgálni a királyok itala mellé. Közben észre sem vesszük, s a kultúrtörténeti csatangolás közben mindent megtudunk e különleges növényről. Megtudjuk, milyen fajták léteznek, hogyan készülnek a közismert, különleges keverékek, melyiket mikor ajánlatos fogyasztani és mivel jó ízesíteni. A szerző jóvoltából olvashatunk a gyógyteakészítés különböző fortélyairól, a forrázatok, főzetek, balzsamok, kenőcsök, pakolások, tinktúrák, olajok készítéséről és alkalmazásáról is.
A könyv második részében megismerkedhetünk a különböző gyógynövények hatóanyagaival és azok gyógyhatásaival. Marie Nadine Antol tudományos alapossággal, de finom humorral, könnyed stílusú, koplett gyógynövénykalauzt ad a kezünkbe, A-tól Z-ig összegyűjtve a legkülönfélébb gyógyító növényeket.
A szerző huszonöt éve foglalkozik gyógynövényekkel, és személyes tapasztalatokat szerzett családtagjainak gyógyítása közben. Többek között ezért is hihetünk neki. Meg azért is, mert bár mélységesen bízik a természet gyógyító erejében, nem győz figyelmeztetni bennünket, hogy vakbélgyulladást nem érdemes borogatni. De a betegségeket megelőzhetjük, ha okosan élünk a gyógyító növények adta lehetőségekkel.
Buddha teázott, Konfuciusz teázott, Hippokratész teázott, miért ne tennénk mi is? A Gyógyító teák című könyv szórakoztató olvasmány hosszú estéken egy csésze tea mellett.
Vissza