1.062.898

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Marcsa néni erdélyi szakácskönyve

Szerző
Szerkesztő
Csíkszereda
Kiadó: Pallas-Akadémia Könyvkiadó
Kiadás helye: Csíkszereda
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 170 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 973-807-971-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az erdélyi magyar konyha sajátossága az egyszerűség, a kevésből sokat és jót elve és az, hogy szívesen vesz át a szomszédaitól - szászok, örmények, románok - is olyan ételrecepteket, amelyek kéznél... Tovább

Előszó

Az erdélyi magyar konyha sajátossága az egyszerűség, a kevésből sokat és jót elve és az, hogy szívesen vesz át a szomszédaitól - szászok, örmények, románok - is olyan ételrecepteket, amelyek kéznél lévő alapanyagainak, jellegzetes fűszereinek (kapor, tárkony lestyán stb.) és nem utolsósorban ízlésének megfelelnek. Ezek az ételek nem mindig lelhetők fel az előkelő vendéglők étlapjain, de annál inkább a mindennapi szakácsmesterség ízletes változatosságra, de ugyanakkor egyszerűségre törekvő konyhájában.
Minden szakácskönyv próbája maga a konyha, a gyakorlat. Még inkább igaz ez a kéziratos szakácskönyvekre, amelyek nem annyira saját, egyéni "alkotások" receptjeit, mint inkább a családon belüli főzési szokásokat rögzítik, valamint a "szomszédban" megismert, kóstolt ételek lejegyzését - a kölcsönkért, lemásolt s aztán kipróbált, majd anyáról leányra, anyósról menyre hagyományozott leírásokat gyűjtik egybe. Ilyen főzési tudományt és közösségi hagyományt elevenít fel és jelképez ez a könyv, amelynek alapját a gyergyófalvi Novák Mária - eredetileg nászajándéknak készült - kéziratos szakácskönyve képezi, amely később aztán nyomtatásban is megjelent, ajánlása szerint: "szakácskönyv az ízletes és változatos erdélyi konyha vezetéséhez." Az erdélyi, illetve a gyergyói "eredet" a magyarázata annak, hogy az Erdély-szerte közismert, nemegyszer ősi, erdélyi magyar ételek mellett megismerkedhetünk erdélyi román és szász, valamint sok gyergyói vagy csíki, akár a Marosvásárhely vagy Kolozsvár környéki magyar konyha számára sem nem idegenek, sem nem különlegesek, hiszen századok óta beolvadtak az erdélyi magyar ételek főzésének, fogyasztásának szokásrendjébe. Ez a tarkaság teszi igazán erdélyivé ezt a szakácskönyvet és változatossá, sajátosan erdélyivé a konyhát, amely felhasználja.
A receptek alkalmazását megkönnyíti a mai modern konyha felszereltsége, lényegesen csökkentve az ételek elkészítésére ráfordított időt és energiát. Vissza

Tartalom

Levesek
Almaleves20
Árvaleves I.15
Árvaleves II.15
Barnaleves8
Baromfileves8
Bugonyaleves, rántással14
Cibereleves19
Cseresznyeleves21
Csontleves10
Disznóhúsleves9
Egresleves (Pöszmételeves)20
Gombaleves I.11
Gombaleves II.22
Gombás burgonyaleves14
Juhtúróleves vagy sajtleves21
Juhhúsleves21
Karalábéleves17
Karfiolleves húslében16
Kenyérleves9
Köménymagleves15
Marhahúsleves7
Meggyleves20
Ordaleves21
Pacalleves (örmény)9
Paradicsomleves13
Pirított zöldségleves13
Pörkölt reszelt leves14
Ribizkeleves20
Salátaleves22
Savanyú galuskaleves12
Sóskaleves16
Száraz bab tárkonyosan vagy zöldsalátával17
Szárított gombaleves11
Szárnyas aprólékleves10
Szárnyas aprólékleves savanyún10
Szulig (örmény káposztaleves)18
Tökleves19
Zellerleves18
Zöldbableves17
Zöldborsóleves16
Zöldségleves12
Levesbevalók
Angadzsabur (örmény)29
Burgonyagombóc24
Burgonyagombóc kisütve26
Gríz (dara) gombóc I.25
Grízgombóc II.25
Gyúrt tészta27
Húsgombóc25
Húsos kocka28
Lisztlepény26
Májas kocka24
Májas kockák23
Morzsagombóc24
Reszelt tészta27
Reszelt tészta pirításhoz27
Tojáslepény27
Tüdőstáska28
Vajas galuska24
Velős gombóc23
Zsemlegombóc26
Becsinált leves
Báránycsorba (román)36
Csirkecsorba (román)36
Egresbecsinált (pöszméte)34
Gulyás32
Halleves37
Halcsorba (román)37
Húsgombóc-csorba (román)36
Karalábébecsinált34
Korhelyleves35
Korhelyleves másképpen35
Murokleves31
Nyelvbecsinált33
Nyúlbecsinált33
Paradicsombecsinált31
Székely bográcstokány32
Tárkonyos bárány30
Tárkonyos malacfej30
Tárkonyos sonkaboka30
Tojásbecsinált33
Hideg előételek
Bárányfej (román)40
Baromfimell aszpikban42
Borjúmájpástétom39
Disznóhús pástétom38
Heringsaláta42
Nyúlpástétom39
Padlizsán41
Sonkapástétom41
Vaddisznófej vagy -comb40
Vegyes húspástétom38
Vegyes meleg előételek
Karfiol majonézzel43
Karfiol paprikás hússal44
Karfiolpuding43
Lágy tojás gombásmártásban45
Sonkás karfiol43
Tojás zöldborsóval45
Töltött kucsmagomba44
Aszpik. Hideg mártások
Aszpik46
Hecserli (rózsabogyó) mártás47
Magyar mustár I.47
Magyar mustár II.48
Majonéz47
Pirospaprika-mustár48
Köríték főtt húshoz, pecsenyéhez
Burgonyapogácsa50
Burgonyapüré50
Gombatokány51
Nudli (szász)51
Paprikás burgonya49
Párolt rizs52
Pirított burgonya49
Pirított gríz52
Rántott burgonya49
Szalma-burgonya50
Tarhonya52
Tojásos gomba51
Főtt húshoz mártások
Ecetes torma53
Gombamártás55
Gyümölcsmártás54
Hagymamártás54
Kapormártás53
Meleg tormamártás53
Paradicsommártás54
Sóskamártás55
Főzelékek
Burgonyafőzelék67
Burgonyafőzelék sertéskarajjal63
Gombával töltött karalábé60
Hiribsislig (örmény gombafőzelék)69
Káposztafőzelék sertéskarajjal63
Kolozsvári káposzta63
Lencsefőzelék68
Lucskos káposzta62
Murokfőzelék66
Rizses hústöltelék56
Savanyított töltelékes káposzta64
Sóskafőzelék66
Spenótfőzelék65
Száraz babfőzelék68
Székelygulyás64
Tejfölös karfiol69
Tökfőzelék67
Töltött hagyma (örmény)65
Töltött karalábé59
Töltött kelkáposzta59
Töltött lucskos káposzta62
Töltött paprika60
Töltött saláta58
Töltött tok (román) I.61
Töltött tök (román) II.61
Töltött zöldkáposzta56
Töltike57
Zöldlevél főzelék58
Pörköltek, pecsenyék
Báránypörkölt zöldhagyma- és fokhagymaszárral (román)73
Báránypörkölt71
Bécsi szelet78
Birkasült78
Borjú egyszerűen sütve77
Borjú, bárány, házinyúl-paprikás73
Borjúpörkölt70
Borsostokány72
Burgonyás gulyás71
Csirkepaprikás72
Csirkepörkölt71
Fasírozott marhahús74
Fokhagymás csirkepörkölt (román)73
James (örmény juhhús pecsenye)79
Marhanyelv paradicsommártásban77
Marhapörkölt70
Nyúlpörkölt71
Párizsi szelet78
Rántott béka79
Serdán (örmény vegyes hús)79
Szilvás vagy birsalmás csirke vagy borjúhús (román)74
Tojással töltött marhafelsál76
Töltött bárány. Sült bárány80
Vadmártás75
Vagdalt hús vadasan (román)76
Vadak
Nyúl fokhagymásan81
Nyúlgerinc pácolva (vadmártással)81
Nyúlpecsenye81
Őzgerinc pácolva (vadmártással)82
Pisztráng vajban83
Vaddisznó melegen83
Vaddisznó pácolva83
Kiránduláson
Bárányflekken86
Halsütés85
Mititei (román)86
Zsiványpecsenye85
Saláták
Babsaláta87
Burgonyasaláta88
Céklasaláta88
Hideg cukros saláta87
Káposztasaláta87
Kovászos uborka89
Nyári savanyított káposzta89
Öntött saláta90
Párolt piros káposzta91
Párolt savanyított káposzta91
Zöldbabsaláta88
Különfélék
Csurivera (örmény)94
Dzidzug (örmény böjtös étel)94
Hurutkészítés (örmény)92
Máhok (örmény böjtös étel)93
Főtt tészták, kásák
Diós metélt96
Juhtúrós tészta96
Káposztás kocka97
Lekváros derelye98
Lekváros metélt96
Mákos metélt96
Málé100
Puliszka99
Sonkás kocka97
Szilvás gombóc98
Szőlős rizs (örmény)101
Tehéntúrós gombóc99
Túrós csusza (6 személyre)95
Túrós derelye98
Palacsinták
Káposztás palacsinta103
Kapros juhtúrós palacsinta102
Tehéntúrós palacsinta103
Vékony palacsinta102
Élesztős tészták
Able-mama (örmény)108
Aranygaluska107
Bukta (egyszerű)112
Cukros kifli112
Diós és mákos tekercs kalácstésztából111
Diós tekercs111
Fánk (12-16 személyre)108
Hadajeg (örmény)106
Hagymáslepény (kenyértésztából)105
Kalács106
Kenyértészta104
Káta (örmény tészta)113
Kőttes palacsinta113
Kürtőskalács I.109
Kürtőskalács II.110
Lángosok (kenyértésztából)105
Lekváros kiflicske114
Omlós kifli tojás nélkül114
Rétes (örmény)107
Sósperec114
Pogácsák
Élesztős pogácsa I.16
Élesztős pogácsa II.116
Hájas pogácsa118
Savós vagy aludttejes pogácsa116
Töpörtyűs pogácsa I.117
Töpörtyűs pogácsa II.117
Töpörtyűs pogácsa III.118
Töpörtyűs pogácsa IV.118
Élesztő nélküli meleg tészták
Almafánk125
Almás béles123
Almás pite124
Csöröge I.127
Csöröge II.127
Diós béles123
Hájas tészta126
Leveles vajastészta (íróstészta)122
Meggyes béles123
Meggyes pite124
Mézescsöröge (örmény)127
Porhanyós almás tészta124
Rétesbe töltelékek120
Rétestészta119
Tehéntúrós béles125
Vargabéles126
Torták
Babtorta132
Dankovszky-torta131
Diós torta I.130
Diós torta II.130
Diós torta III.130
Dobostorta (nagyon vékony lappal)129
Egyszerű jég tortákra, tésztákra129
Ibi torta132
Kávékrémtorta131
Mokkatorta (sütés nélkül)132
Mézes sütemények
Mézeskalács I.133
Mézeskalács II.133
Mézeskalács III.133
Mézespogácsa, mézeskeksz134
Mézestészta töltve134
Cukros sütemények
Citromos szelet138
Dominó szelet137
Dalauzi (örmény)139
Harlekin sütemény136
Kakaókocka137
Püspökkenyér I.135
Püspökkenyér II.135
Püspökkenyér III.135
Rumos kocka137
Töltött kalács136
Zserbó szelet138
Krémek
Almacsemege142
Eperkrém141
Madártej140
Málnakrém140
Sárgabarackkrém141
Italok
Fekete áfonyabor143
Hecseri (csipkebogyó) bor143
Meggybor144
Ribiszkebor144
Szederbor144
Befőzés
Általános tudnivalók145
Fekete áfonya befőtt147
Hámozott szilva148
Körte, sárgabarack, őszibarack148
Meggy, cseresznye, egres147
Őszibarackkompót148
Ribiszke befőtt147
Vegyes kompót149
Zöld ringló149
Nagy üvegekbe eltett kompótok
Ecetes szilva pecsenyéhez I.151
Ecetes szilva II.151
Forrázott meggy150
Hidegen eltett rumos meggy150
Ribiszke, egres, meggy mártásnak151
Ringló befőtt rummal150
Vörös áfonya cukorral152
Vörös áfonya vízben152
Vörös áfonyakompót (hidegen)152
Befőzés egyszerűen
Egres (pöszméte) cukorban153
Magvalt ribiszke cukorban154
Málna cukorban155
Meggy cukorban154
Szeder, eper cukorban155
Gyümölcslekvárok
Alma rétesbe. Szilva rétesbe, gombócnak158
Almalekvár157
Baracklekvár156
Bodzalekvár157
Hecserli (csipkebogyó) lekvár157
Meggy-, málna-, szeder- és ribiszkelekvár156
Savanyúságok
Ecetes uborka159
Fejes hordós káposzta162
Gombasaláta161
Paprika káposztával töltve160
Sült paprika ecetben161
Tárkony vagy lestyánlevél télire159
Vegyes saláta161
Vizes uborka télire160

Novák Mária

Novák Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Novák Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Marcsa néni erdélyi szakácskönyve Marcsa néni erdélyi szakácskönyve

A lapélek foltosak.

Állapot:
2.780 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba