1.066.455

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A burgonya

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A tudományos kutatás mai színvonalán, a gyakorlati kérdéseket is érintve mutatják be a szerzők a burgonya valamennyi botanikai vonatkozását, nem feledkezve meg azonban a gyakorlati szakemberek számára fontos problémákról sem. A fontosabb fejezetek: a burgonya rendszertani helye, származása, elterjedése, sejttani viszonyai, külső és belső alaktana, anyagcseréje, fejlődés- és növekedésélettana, virágzás- és termékenyülésbiológiája, károsítói s az ellenük való védekezés, a burgonya örökléstani és nemesítési kérdései, termésmennyiségi adatai, szerveinek kémiai összetétele, gazdasági jelentősége és felhasználása, a fontosabb hazai és külföldi fajták leírása és fajtarendszertana.

Tartalom

I. A burgonya neve (Mándy György) 7
II. A burgonya rendszertani helye (Mándy György) 8
ül. A burgonya származása és őshazája (Mándy György) 12
IV. A burgonya termesztéstörténete és elterjedése (Csák Zoltán) 15
V. A burgonya külső alaktana (Mándy György) 25
1. Gyökérzet 25
2. Hajtásrendszer 26
a) Gumó 26
b) Tarack 34
c) Földfeletti hajtásrendszer 34
3. Szár 36
4. Levélzet 37
5. Virágzat 46
6. Virág 50
7. Termés 55
8. Mag 56
9. Csíranövény és fiatal növény 56
10. Rendellenes alakulások 57
a) Gumók 57
b) Levelek 60
c) Virágok 60
d) Egyéb rendellenességek 61
VI. A burgonya belső alaktana (Maácz János:) 61
1. Mag 61
2. Csíranövény és gyökér 63
3. Szár 67
a) Földfeletti szár 67
b) Tarack 69
c) Gumó 72
4. Levél 76
5. Virág 80
6. Virágpor, csírazsák és csíra 81
7. A levélsodró vírus szövettani kimutatása (kallóz-módszer) 83
8. A gumó keményítője 84
9. A gumó szövettenyészetben (Pozsár Béla:) 88
VII. A burgonyamag csírázása és a gumó haj tatása 88
1. A csírázás folyamata (Mándy György) 88
2. Hajtatásélettan (Köves Erzsébet:) 89
a) A nyugalmi állapot és az azt befolyásoló tényezők 89
b) A kihajt ás és haj tatás 91
VIII.A burgonya anyagcsere-élettana (Pozsár Béla:) 96
1. Ásványi táplálkozás 97
2. Fotoszintézis 102
3. Fotoperiodizmus 102
4. Légzés, sejtlégzés I 103
5. Alkaloidképzés 108
6. Auxinképzés 109
IX. A burgonya fejlődés- és növekedésélettana (Mándy György) 112
X. A burgonya virágzás- és termékeny ülés-biológiája (Mándy György) 118
XI. A burgonya és környezete 120
1. Edafikus tényezők és a trágyázás (Nyéki Jenő:) 120
2. Klimatikus tényezők 124
a) A termésmennyiség összefüggése az időjárási elemekkel (Berényi Dénes:) 124
b) A burgonya csapadék- és hőigénye (Berényi Dénes) 128
c) A burgonya fenológiája (Berényi Dénes) 130
d) A burgonya állományklímája (Berényi Dénes) 132
e) A burgonyatárolás klimatikus kérdései (Berényi Dénes) 136
f) A burgonya öntözésének kérdései ( Hank Olivér: ) kft
g) A burgonya nyári ültetése (Köves Erzsébet) 139
h) Mesterséges megvilágítás hatása (Mándy György) 142
3. Fiziografikus tényezők (Mándy György) 142
4. Agrotechnikai hatások (Nyéki Jenő) 144
XII. A burgonya károsítói 148
1. Növényi kórokozók (Hinfner Kálmán:) 149
2. A rezisztencia jelentősége a burgonyabetegségek leküzdésében (Komlóssy György:) 165
3. A burgonya kórélettana (Pozsár Béla:) 170
4. A burgonya gyomnövényzete (Boros Ádám:) 171
5. Állati kártevők (Hinfner Kálmán:) 172
XIII. A burgonya kromoszómaviszonyai és örökléstana (Dániel Lajos:) 176
1. Kromoszóma viszonyok 176
a) Vizsgálati módszerek 176
b) Meiózis 177
c) Kromoszóma-alapszám 180
d) Genom-elemzés 181
2. Örökléstani viszonyok 183
a) Színek 183
b) Alak 184
c) A gumó kémiai összetétele 186
d) Fiziológiai tulajdonságok 187
e) Kórokozókkal és kártevőkkel szembeni rezisztencia 188
f) Öröklődő szomatikus megváltozások 191
XIV. A burgonya nemesítése (Sárvári István:) 192
1. Nemesitési feladatok 192
2. A nemesítés irányelvei 192
3. A nemesítés lehetőségei, módszerei 193
4. Néhány fontosabb tulajdonság öröklődési viszonyának felhasználása a nemesítésben 196
5. A rezisztenciára-nemesítés általános helyzete 203
XV. A burgonya termésmennyiségi adatai (Bocz Ernő:) 204
XVI. A burgonyagumó tárolásának biológiai problémái (Sárvári István:) 210
burgonya
XVII. A burgonya szerveinek kémiai összetétele és anyagtartalma (Pozsár Béla) 222
XVIII. A burgonya gazdasági jelentősége és felhasználása (Csák Zoltán) 228
1. Élelmiszer 229
2. Szeszgyártás 232
3. Keményítőipar 232
4. Takarmány 233
XIX. A fontosabb burgonyafajták (Csák Zoltán) 234
1. Hazai fajták 236
a) Államilag elismert nemesített fajták 236
b) Előzetesen elismert nemesített fajták 239
2. Külföldi fajták 244
a) Hazánkban forgalombamhozatalra engedélyezett külföldi származású
szabad fajták 244
b) Egyéb ismertebb külföldi fajták 251
XX. A burgonya fajtarendszertana (Mándy György) 263
1. Danert fajtarendszertana 264
2. A burgonyafajták fontosabb tulajdonságai 265
3. Az ismertebb burgonyafajták határozókulcsa 267
Irodalom 272
Név- és tárgymutató 297
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem