kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 303 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-327-X |
Megjegyzés: | Fekete-fehér, színes ábrákkal illusztrált. |
Malmi anyagismeret. A gabona raktározása | |
A malmok nyersanyagai | |
A kenyérgabonák | 7 |
A búza | 10 |
A búza fajai | 10 |
Hazai búzafajták | 11 |
A búzaszem szerkezete | 11 |
A rozs | 13 |
A rozs fajai | 13 |
Hazai rozsfajták | 13 |
A rozsszem szerkezete | 13 |
A kenyérgabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok | 15 |
Az őrlési érték fogalma | 16 |
A gabona vegyi összetétele | 18 |
A szénhidrátok | 18 |
A fehérjék (proteinek) | 18 |
A víztartalom | 19 |
A zsírok és olajok | 21 |
Ásványi anyagok | 22 |
Vitaminok | 22 |
Enzimek | 22 |
A gabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok | 23 |
A gabona halmaztulajdonságai | 23 |
Gabonahalmaz keverékessége, tisztasága | 23 |
A gabonahalmaz kiegyenlítetsége | 24 |
A hetrolitersúly | 25 |
Az ezerszemsúly | 25 |
Az egészségi állapot | 25 |
A gabona nedvességtartalma | 27 |
Az acélosság | 27 |
A gabona keménysége | 28 |
A gabonafajsúlya | 28 |
A gabona egyedi tulajdonságai | 28 |
A gabonaszem alakja és nagysága | 28 |
A gabonaszem fejlettsége | 29 |
A héj vastagsága | 29 |
A gabonaszem színe | 29 |
A beltartalmi (felhasználási) értéket meghatározó tulajdonságok | 29 |
A fehérjetartalom | 30 |
A cukortartalom | 30 |
A keményítő- és fehérjebontó enzimek mennyisége és hatóképessége | 30 |
A gabona kártevői | 32 |
A gabona növénybetegségei | 34 |
Az üszögbetegségek | 34 |
A rozsgombák | 35 |
Az anyarozs | 35 |
A penészgombák | 35 |
A gabona gyömnövényei | 35 |
Mérgező vagy méreggyanús, a lisztnek ízt, illetve szagot adó káros gyommagvak | 35 |
A nem mérgező gyommagvak | 36 |
A gabona állati kártevői | 36 |
A rágcsálók | 36 |
A madarak | 36 |
A rovarkártevők | 37 |
Védekezés a gabona kártevői ellen | 37 |
Védekezés a gabona növényi betegségei és gyommagvai ellen | 37 |
Védekezés az állati kártevők ellen | 38 |
A malmi késztermékek | |
A fő- és a melléktermékek | 44 |
A malmi főtermékek | 44 |
A lisztek | 46 |
Az asztalidara | 46 |
A malmi melléktermékek | 47 |
A koptató melléktermékek | 48 |
Az őrlőüzem melléktermékei | 48 |
A malmi késztermékek minőségét befolyásoló tulajdonságok | 48 |
A liszt külső tualjdonságai | 50 |
A liszt egészségi állapota | 52 |
A liszt szaga | 52 |
A liszt íze | 52 |
A liszt színe | 53 |
A liszt szemcsézettsége | 53 |
A liszt nedvességtartalma | 54 |
A liszt belső tulajdonságai | 54 |
A sikértartalom mennyisége és minősége | 55 |
A lisztek hamutartalma | 55 |
A liszt savfoka | 56 |
A liszt enzim- aktivitása | 56 |
A feldolgozó iparok igényei a liszt minőségével szelmben | 56 |
A sütőipar követelményei | 56 |
A tésztaiper követelményei | 57 |
A kekszipar követelményei | 57 |
A késztermékek raktározása | 57 |
A malmi készáruraktárokkal szemben támasztott követelmények | 59 |
A lisztraktárokkal szemben támasztott követelmények | 62 |
A lisztraktározás jelentősége | 62 |
Késztermék-raktározási módszerek | 63 |
Az őrlemények tárolása zsákokban | 63 |
A malmi késztermékek ömlesztett tárolása | 64 |
Jellegzetes lisztraktári kártevők | 65 |
A nagy lisztbogár | 65 |
A kis lisztbogár | 65 |
A nagy kenyérbogár | 65 |
A kis kenyérbogár | 65 |
A lisztmoly | 66 |
A gabona raktározása | |
A gabona átvétele, raktározási módok | 69 |
A gabona átvétele | 72 |
Az ömlesztett gabona átvétele | 72 |
A zsákokban érkező gabona átvétele, kirakása | 74 |
A raktározási módok | 74 |
A padozatos rendszerű gabonatárolás | 74 |
Silórendszerű gabonatárolás | 78 |
Műveletek a tárolás előtt és raktározás közben | 80 |
Műveletek a gabona tárolása előtt | 82 |
A gabona raktári előtisztítása | 82 |
A gabona hőközléses szárítása | 85 |
A kukorica morzsolása és szárítása | 88 |
A gabona betárolása a tárolóterekbe | 88 |
RAktározás közbeni műveletek | 90 |
A gabona átforgatása (eleválás) | 90 |
Az utántisztítás művelete | 91 |
A gabona szellőztetése nyugalmi állapotában. A hőközlés nélküli szárítás művelete | 92 |
A gabona minőségének ellenőrzése tárolás közben | 95 |
A technológiai műveletek egyidejűsége | 96 |
A gabona raktározása közben lejátszódó életfolyamatok | 100 |
Az új gabona utóérése (fermentáció) | 102 |
A gabona légzése | 103 |
A gabona nedvességtartalmának hatása légzés intenzitására | 103 |
A hőmérséklet hatása a gabona légzésének intenzitására | 104 |
Az őrlésre előkészítés | |
Az őrlésre előkészítés műveletei | |
A gabona malmi keverése | 113 |
A gabona malmi átvétele | 118 |
A gabona malmi keverése | 118 |
A gabona halmaztisztítása | 121 |
A szelelőrostolás művelete | 124 |
A rostálás művelete | 124 |
Osztályozás az áramlási tulajdonságok különbsége alapján, a szelelés művelete | 128 |
A mágneses vaskiválsztás | 132 |
Vaskiválasztás permanens mágnesekkel | 132 |
Vaskiválasztás elektromágnessel | 133 |
A triőrözés művelete | 133 |
Az utántisztítási műveletek | 137 |
Az utántriőrözés művelete | 137 |
A tanár melléktermékeinek utántisztítása | 138 |
Különleges halmaztisztítási műveletek | 139 |
Az üszögszétveretés | 139 |
A kicsóhagyma- kiválasztás | 139 |
Az anyarozs- kiválasztás | 140 |
A felülettisztítás műveletei | 141 |
A nedves felülettisztítás, a mosás művelete | 144 |
Száraz felülettisztítás | 147 |
A hámozás művelete | 147 |
A kefélés művelete | 149 |
Kondicionálási műveletek | 151 |
A hőközlés nélküli kondicionálás | 154 |
A nedvesítés | 154 |
A pihentetés | 155 |
A pihentetési eljárás | 156 |
A hőkezeléses kondicionálás | 159 |
A héjszívósító kondicionálás | 161 |
Az őrlésre előkészítő eljárások felépítése, a folyamatábrák | |
A rozs előkészítése őrlésre, az előkészítés folyamatábrája | 165 |
A rozs keverése | 170 |
A halmaztisztítás műveletei | 170 |
Az utántisztítás és az utántriőrözés műveletei | 171 |
A rozs kondicionálása | 171 |
A koncidionálás első lépcsője | 171 |
A kondicionálás második lépcsője | 171 |
A kondicionálás harmadik lépcsője | 171 |
A felülettisztítás műveletei | 72 |
A száraz felülettisztítás első szakasza | 172 |
A száraz felülettisztítás második szakasza | 172 |
A száraz felülettisztítás harmadik szakasza | 172 |
A búza előkészítése őrlésre, az előkészítés folyamatábrái | 173 |
A mechanikus búzamalmi koptató folyamatábrája | 176 |
A halmaztisztítás műveletei | 176 |
Az utántriőrözés művelete | 177 |
A száraz és a nedves felülettisztítás műveletei | 177 |
A bűza kondicionálása | 177 |
A kiegészítő (mellék-) műveletek | 178 |
A pneumatikus búzamalmi koptató folyamatábrája | 178 |
A búza keverése | 178 |
A halmaztisztítás műveletei | 180 |
A koptatói melléktermékek utántisztítása | 180 |
A felülettisztítás műveletei | 181 |
A kondicionálás műveletei | 181 |
A koptató tisztító munkájának ellenőrzése | 182 |
A koptató tisztító munkájának viszgálata a nyersáru, a főtermék, a koptatói termékek, valamint a hulladék mennyisége és összetétele alapján | 182 |
A koptató tisztító munkájának viszgálata a szeparálási hatásfokkal | 182 |
Az őrlés műveleteinek elmélete | |
A kenyérgabona aprítása | |
Az őrléssel kapcsolatos általános alapfogalmak | 191 |
A hengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők | 197 |
Az aprító munkát befolyásoló hengertényezők | 200 |
A hengerátmérő hatása a hengerek aprító munkájára | 200 |
A sebességviszonyok hatása a hengerek aprító munkájára | 203 |
Az őrlőrés hatása a hengerek aprító munkájára | 209 |
Az aprító munkát befolyásoló rovátkatényezők | 212 |
A rovátkaszög (rovátkaalak) hatása a hengerek aprító munkájára | 213 |
A rovátkasűrűség hatása a hengerek aprító munkájára | 216 |
A rovátkaelhalás hatása a hengerek aprító munkájára | 221 |
A rovátkapárosítás hatása a hengerek aprító munkájára | 223 |
A sima hengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők | 225 |
A hengerek aprító munkáját befolyásoló üzemelési tényezők | 226 |
A hengerre vezetett őrlemény szemcsézettségének hatása a hengerek aprító munkájára | 226 |
A tápszerkezet elhelyezésének, a táplálás módjának hatása a hengerek aprító munkájára | 226 |
A hűtés hatása a hengerek aprító munkájára | 228 |
A hengerfelület tisztításának hatása a hengerek aprító munkájára | 228 |
A technikai állapot hatása a hengerek aprító munkájára | 229 |
Az őrlési termékek szitálása | |
Az őrlési terméekk szitálásával kapcsolatos alapfogalmak | 233 |
A szitálás elmélete | 239 |
A szitálás jósága | 242 |
A szitálás élessége | 242 |
Az átmenet tisztasága | 243 |
A szitálás hatásfoka | 243 |
A szitálás intenzitása | 245 |
A szitálás intenzitását befolyásoló tényezők | 246 |
A bevonat anyagának, lyukméretének hatása a szitálás intenzitására | 246 |
A relatív sebességkülönbség hatása a szitálás intenzitására | 247 |
Az átmenetek és átesések elvezetésének hatása a szitálás intenzitására | 250 |
A bevonattisztítás hatása a szitálás intenzitására | 251 |
Szitaelrendezések | 253 |
Az átesések kivezetése durvuló szitasorozattal | 256 |
Az átmenetek kivezetése finomodó szitasorozattal | 257 |
Vegyes (kombinált) anyagkivezetés a szitából | 257 |
A dara- és a dercetisztítás művelete | |
A dara- és a dercetisztítás alapfogalmai | 261 |
A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló tényezők | 269 |
A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befoylásoló technikai tényezők | 272 |
A táplálás hatása a dara- és dercetisztítás hatásfokára | 272 |
A bevonat hatása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára | 273 |
A légáram befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára | 274 |
A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló technológiai tényezők | 275 |
Az élet leszitálás befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára | 275 |
A darák nagyság és minőség szerinti elkülönítésének befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára | 276 |
Az utántisztítás műveletei | 279 |
A főtermék (átesés) utántisztítása | 282 |
Az átmenet utántisztítása | 282 |
Az átcsapat utántizstítása | 282 |
A darafeloldás dercéinek utántisztítása | 283 |
A lisztkeverés művelete | |
A lisztfajták összeállításának szempontjai | 290 |
A liszttípusok összeállításának szempontjai rozs őrlésekor | 290 |
A liszttípusok összeállításának szempontjai búza őrlésekor | 291 |
A keverés (homogenizálás) műveletei | 291 |
A lisztek előkeverése | 291 |
A "háromkamrás" lisztkeverés | 291 |
A léglazításos (fluidizációs) őrleménykeverés | 292 |
A "kétkamrás" lisztkeverés | 292 |
Az őrleménykeverés kiegészítő műveletei | 293 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.