1.062.360

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Makrobiotikával egészségesen

Szerző
Nyíregyháza
Kiadó: Napfény Életmód és Közművelődési Egyesület
Kiadás helye: Nyíregyháza
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 105 oldal
Sorozatcím: Egészségvédő füzetek
Kötetszám: 13
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-06-6480-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
Bevezetés Közel 20 éves gyógyítói tapasztalatom győzött meg arról, hogy a táplálkozás az egészség megőrzésében és az egészség helyreállításában döntő fontosságú. Bármely gyógymód –... Tovább

Előszó

Részlet:
Bevezetés Közel 20 éves gyógyítói tapasztalatom győzött meg arról, hogy a táplálkozás az egészség megőrzésében és az egészség helyreállításában döntő fontosságú. Bármely gyógymód – allopatikus, alternatív – alkalmazása mellett a táplálkozás minden esetben egyéni és kiemelkedő jelentőségű. Minden ember egyedi és megismételhetetlen, ennek következtében a táplálkozási szükségletei is egyediek. Ha típusokba soroljuk őket, akkor is a típuson belül igen fontosak az egyéni igények, hisz ezek a különbségek biztosítják az adott szervezet optimális működését.
Tapasztalatom szerint a makrobiotika az a diéta, amely leginkább biztosítja a maximális egyénre szabott táplálkozást, hiszen általános érvényű rendszerén belül óriási variabilitást tesz lehetővé, így minden egyén megtalálja a neki legmegfelelőbbet. A makrobiotikus gyógyítónak épp az a feladata, hogy a beteget segítse az eligazodásban, és a beteg állapotainak változásait követni tudja. Hisz tudjuk, hogy minden gyógyulási folyamat lényege a változás, más-más minőségű állomás a teljes egészség megvalósulásáig. Ebben a folyamatban természetesen a táplálkozási igény is folyamatosan változik. Így van ez az egészséges életvezetés során is: az éghajlati-, évszakbeli-, napszakbeli-, életkorbeli-, nembeli-, foglalkozásbeli- és természetesen az egyéni adottságoknak megfelelően változik a szervezet számára optimális táplálék. Ha ezeket a szempontokat figyelmen kívül hagyjuk, mulasztást követünk el, amelynek hosszú távon az egészségkárosodás a következménye. Hogy példával éljek, ha egy kisgyermek meleg nyári táplálékát kínáljuk egy Északi sarkon élő, nehéz fizikai munkát végző férfinak, nyilvánvaló, hogy hamarosan éhezni fog a táplálékon. Ha viszont a kisgyermeknek kínáljuk fel a férfiét, kis hányadától is megbetegszik.
Vissza

Tartalom


Bevezetés 5
A makrobiotika születése 8
A makrobiotika elmélete 15
Örök változás 15
Jin és jang 18
A világegyetem alapelvei Ohsawa szerint 20
Az egészségről 21
A Ki, az energiacentrumok és a meridiánok 23
Az élelmiszerek csoportosítása jin és jang szerint 28
A növények csoportosítása jin és jang szerint 29
Az „öt elem” tana 35
A sav-lúg egyensúlyról 38
Étkezési tanácsok a makrobiotikus étrendhez 40
Az étkezésről 41
A mindennapi fogyasztásra ajánlott élelmiszerek 42
Teljes értékű gabonafélék 42
Levesek 44
Zöldségételek 45
Hüvelyesek és tengeri zöldségek 46
Kiegészítő ételek 47
Gyümölcsök 47
Desszertek 48
Ropogtatnivalók 48
Italok 49
Járulékos étrendi javaslatok 50
Főzőolaj 50
Só 50
Savanyúságok 50
Ételízesítők 51
Fűszerköretek 52
Néhány gyakorlati tanács az étkezéshez 53
A makrobiotikus konyha ételei 56
Hogyan főzzünk? 56
Gabonafélék 56
Barnarizs 56
Barnarizs és egyéb gabonafélék 57
Barnarizs és diófélék 57
Barnarizs és hüvelyesek 57
Búza, köles, árpa, zab, rozs, hajdina 58
Gabonafasírozott 61
Gabonasaláták 61
Levesek 62
Zöldségfélék 64
Párolt zöldségételek 65
Sütött zöldségek 68
Bundázott zöldségek 68
Zöldleveles zöldségek 69
Saláták 70
Fermentált savanyúságok 71
Hüvelyesek 72
Ízesítők 72
Édességek 73
Befőzés, tartósítás 76
A makrobiotika és a nyugati étkezési szokások különbségei . . 78
Ma is élő makrobiotika aTávol-Keleten 81
Makrobiotika a mai Japánban 81
Kétféle hagyományos Japán menü 85
„Makrobiotika” Koreában: A hagyományos koreai konyha 88
A makrobiotika előnyei a mi világunkban 90
Idézetek a Bibliából 95
Utószó 97
Felhasznált irodalom 104
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem