1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dió

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-286-527-0
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A diófa értékes termésével, szép rajzolatú faanyagával, hosszú élete folyamán árnyékot adó lombkoronájával az egyik legkedveltebb fája a magyar embernek. Szinte minden kertben, szőlőben találunk egy-egy „madár ültette" diófát. Az árutermelő diósok telepítőjének azonban már alapos szakismeretre van szüksége. Tudnia kell a dióültetvény létesítésének feltételeit, ki kell választania a legmegfelelőbb fajtákat, tisztában kell lennie a termőre forduló gyümölcsös ápolási feladataival, a diót veszélyeztető kórokozókkal és kártevőkkel, a növényvédelmi teendőkkel, a dióbetakarítás lépéseivel és az értékesítési lehetőségekkel. Könyvünkben a szakma legkiválóbbjai adják át mindezeket az ismereteket, sok évtizedes gyakorlati tapasztalatukat mindazoknak, akik megélhetésüket a hosszú távra meghatározó dióültetvény létesítésében látják. A világ diótermése az elmúlt 10 év alatt 50%-kal emelkedett. Ez a számadat is bizonyítja, hogy bizakodva nézhet a jövőbe az, aki diótelepítésbe kezd.

Tartalom

Előszó 5
A diótermelés helyzete 7
A világ diótermelése és kereskedelme (Kállay Tamásné) 7
A hazai diótermesztés helyzete 10
Diófaállomány és -terület 10
Diótermés és kereskedelem 16
A dió származása és termőhelyigénye 20
A dió származása, elterjedése (Szentiványi Péter, Bujdosó Géza) 20
A dió termőhelyigénye 21
A termőhely-minősítés gyakorlata (Szentiványi Péter) 22
A dió hőmérsékleti igénye (Kállay Tamásné) 25
A dió vízigénye (Szűcs Endre) 27
A dió talaj igénye 29
A dió rendszertani helye és alaktana 31
A dió rendszertani helye (Szentiványi Péter) 31
A diófa, Juglans regia L. morfológiai leírása 31
A diófa gyökérzete 31
A diófa törzse és koronája 32
A diófa rügyei 35
A diófa levele 35
A diófa virága 36
A diófa virágzása 38
A dióvirágok megporzása és termékenyülése 41
A diófa termése 45
A dióbél beltartalmi jellemzői (Tóthné Márkus Marianna) 49
Hazai diófajták áruértéke (Bujdosó Géza) 54
A diófa ipari értéke (Szentiványi Péter) 58
Diónemesítés és fajtakutatás 60
Diófajták leírása 62
Az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet által elfogadott
államilag elismert árufajták (Szentiványi Péter) 62
Az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési
Kutató-Fejlesztő Kht. új, államilag elismert diófajtái 63
Régi magyarországi diófajták (Szentiványi Péter, Bujdosó Géza) 66
Külföldön termesztett jelentősebb diófajták (Bujdosó Géza) 67
A dió alanya és szaporítása 73
Dióalanyok (Szentiványi Péter, Bujdosó Géza) 74
A dió szaporítása (Szentiványi Péter, Szenei Győző) 75
Az alanycsemete előállítása 75
Szabadföldi szemzés 76
Kézben oltás 76
Oltványnevelés 77
A dió mikroszaporítása (Balla Ildikó) 80
Dióültetvény létesítése 83
A fajtaválasztás (Szentiványi Péter) 83
A művelési mód és a koronaforma megválasztása 85
Hagyományos művelésmód (Szentiványi Péter) 85
Intenzív művelésmód (Bujdosó Géza) 91
A dióültetvény tervezése (Holczer István) 93
A diótelepítés kivitelezése 95
A talaj előkészítése diótelepítéshez (Holczer István, Szűcs Endre) 95
Telepítés előtti trágyázás (Szűcs Endre) 98
A tábla kitűzése (Holczer István) 100
Az ültetés 101
Kerítésépítés 103
A nem termő dióültetvény ápolása 104
A dió metszése nem termő korban (Szentiványi Péter, Dankó József) 104
A nem termő dióültetvény talaj művelése (Szűcs Endre) 108
Trágyázás, öntözés, pótlás 109
A termő dióültetvény ápolása 111
A dió termőkori felügyeleti metszése (Szentiványi Péter, Dankó József) 111
A metszés gépei és eszközei (Andor Domokos) 113
Termő ültetvények talajművelése (Szűcs Endre) 115
A talajművelés gépei és eszközei (Andor Domokos) 116
Termő ültetvények fenntartó trágyázása (Szűcs Endre) 119
Öntözés 123
A dió növényvédelme 126
A dió kórokozói 127
Vírusos megbetegedések (V Németh Mária) 127
Baktériumos betegségek (D. Rozsnyay Zsuzsanna) 129
A dió gombás betegségei 131
A dió kártevői (Voigt Erzsébet) 134
Fonálférgek 135
Egyenlő szárnyú rovarok 135
Bogarak 137
Lepkék 140
Atkák 142
A dión alkalmilag károsító állatok 143
A dió raktári kártevői 144
Termő dióültetvény növényvédelmi technológiája (Makó Szabolcs, Voigt Erzsébet) 145
A dió növényvédelme szempontjából fontosfenológiai stádiumok 146
A dió környezetkímélő növényvédelme 153
A dió gyomirtása (Voigt Erzsébet) 156
Dióbetakarítás és gépesítése (Andor Domokos) 157
Adiórázása 158
A dió begyűjtése 161
Buroktalanítás, burokelválasztás 164
A dió mosása 165
A dió szárítása 166
Dióosztályozás 174
A diótermesztés és betakarítás ökonómiája 175
A dióültetvény ápolási költsége (Kállay Tamásné) 176
A dió betakarításának és áruvá készítésének költsége (Kállay Tamásné, Andor Domokos) 177
Kézi betakarítás 178
Gépi betakarítás 179
Alacsonyabb gépesítettségű szüret 179
Magasabb gépesítettségű szüret esetén 180
Teljesen gépesített szüret 181
Gépesített feldolgozás, szárítás költsége 182
A diótermesztés gazdaságossága (Kállay Tamásné) 182
A dió törése és annak költsége (Kállay Tamásné, Andor Domokos) 184
Értékesítési tapasztalatok az Európai Unió piacain (Majtényi Bernát) 186
A magyar dió helye az Európai Unió piacán 187
A hazai diókereskedelem kilátásai 188
Felhasznált irodalom 189
Ajánlott irodalom 197
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem