1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sütőipari Kutatóintézet évkönyve 1959-1964.

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt 10 évben a magyar sütőipar fejlesztése szükségszerűen előtérbe került. Az elavult, kézműipari jelleggel termelő üzemek mellett megjelentek az új és viszonylag korszerűen rekonstruált... Tovább

Előszó

Az elmúlt 10 évben a magyar sütőipar fejlesztése szükségszerűen előtérbe került. Az elavult, kézműipari jelleggel termelő üzemek mellett megjelentek az új és viszonylag korszerűen rekonstruált üzemek. A műszaki és fejlesztési munka szükségessége tette olyan önálló intézmény felállítását, mely a sütőipar műszaki, technológiai és közgazdasági problémáival foglalkozik. Ezért került sor 1959-ben, az Országos Gabona és Lisztkísérleti Intézet megszüntetése után, a Sütőipari Kutatóintézet megalapítására.
Az Intézet dolgozói ebben az évkönyvben az 1959 és 1964 között eltelt időszak munkájáról számolnak be. Ebben az 5 évben még mind a személyi, mind pedig a tárgyi feltételek nagymértékben korlátozottak voltak. Az első évek során különösen nagy nehézségeket okozott, hogy a sütőipar nem rendelkezett olyan saját műszaki gárdával, amelyből kikerülhettek volna az Intézet munkatársai. Más iparágak és tudományágak területéről kellett gondoskodni az Intézet állományának feltöltéséről. Természetesen idő kellett ahhoz, hogy az új munkatársak megismerjék a sütőipar sajátos problémáit, nehézségeit és lehetőségeit. Az évkönyv tartalma azonban azt mutatja, hogy a kezdeti nehézségeket sikerült áthidalni. Vissza

Tartalom

Vokány B.: Előszó3
Dr. Gasztonyi K.: Sütőipari Kutatóintézet 1959-19647
Molnár E.: A nagyterméshozamú búzafajták sütőipari értékelése (1959-1962)22
Molnár E.: Az aszkorbinsav hatásának vizsgálata32
Párkány E.-né: Penészeredetű (Aspergillus oryzae) sütőipari enzimkészítmény (Cereáz)36
Dr. Gasztonyi K. - Vitális D.-né: A kovászérés mikrobiológiai folyamatai43
Dr. Gasztonyi K. : Tésztaérés nélküli kenyértechnológia55
Molnár E. - Makáry I.: A feltárt liszt alkalmazásának problémái62
Molnár E.: Kazeinnel dúsított szénhidrátszegény kenyér előállítása67
Dr. Gasztonyi K.: Kenyérkonzerválás71
Dr. Schneller M. - Molnár E.: A réteslap romlásának gátlása káliumszorbáttal77
Molnár E. - Vitális D.-né: A kenyér műszakilag és technológiailag megalapozott lisztnormája85
Csonkics I.: Kisüzemi lisztkeverő berendezés90
Borissza E.: Kisüzemi lisztmérés94
Makáry I.: Folytonos lisztadagoló berendezés99
Makáry I. - Borissza E. - Kocsis I.: Vízadagoló berendezés108
Makáry I. - Kocsis I. - Salgó L.-né: Élesztőadagoló berendezés117
Makáry I. - Dr. Gasztonyi K.: Tálcás rendszerű, folytonos kovászoló berendezés123
Dr. Gasztonyi K.: Folytonos dagasztógép130
Molnár E.: A Rabinovics-féle tésztakészítő berendezés hazai értékelése136
Dr. Gasztonyi K. - Csonkics I. - Lázár Cs.: Légfúvásos tésztafeldolgozás145
Dr. Schneller M. - Kard A.: A káros amilolites aktivitás vizsgálata roszlisztekben152
Dr. Gasztonyi K.: Fermentométer158
Dr. Gasztonyi K.: Élesztő- és kovászvizsgálat fermentométerrel165
Dr. Gasztonyi K.: Fermentométeres lisztvizsgálatok171
Molnár E.: Búzalisztek vízfelvevőképességének meghatározása centrifugálással177
Molnár E.: Laboratóriumi sütéspróba185
Dr. Gasztonyi K. - Vitális D.-né: Műszeres savfokmérés190
Dr. Elekes P.: A kovászban lejátszódó, mikrobás eredetű savképző folyamatok vizsgálata195
Molnár E.: A kenyérgyártás laboratóriumi irányítása201
Angyalos I.: Sütőipari laboratóriumok fejlesztése, szakmai irányítása205
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem