A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program fő célja a fogyasztók egészségének és bizalmának megőrzése az élelmiszerbiztonság fokozásával. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program céljainak megvalósulása...
Tovább
Előszó
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program fő célja a fogyasztók egészségének és bizalmának megőrzése az élelmiszerbiztonság fokozásával. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program céljainak megvalósulása esetén, azok eredményeképpen az élelmiszer eredetű megbetegedések számának csökkenése, a lakosság egészségi állapotának javulása mellett várható a hazai termékek piacképességének fokozódása, az élelmiszergazdaság versenyképességének javulása, a magyar élelmiszerek jó hírnevének további terjedése, sőt áttételesen Magyarország turisztikai vonzóerejének növekedése is.
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program az élelmiszerbiztonsági politika nemzetközi és nemzeti alapelvein, és a hazai élelmiszerbiztonsági helyzet felméréséből következtethető prioritásokon alapul. A program az Élelmiszerbiztonsági Tanácsadó Testület irányításával, széleskörű szakmai és társadalmi konszenzussal jött létre. A tervezet kidolgozásában Magyarország élelmiszerbiztonsággal foglalkozó legjobb szakértői vállaltak szerepet.
Vissza
Tartalom
ÁLTALÁNOS RÉSZ 7
I. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program indoka és előzményei 9
1. Nemzetközi háttér 12
2. Nemzeti előzmények 15
3. Nemzeti és nemzetközi együttműködés 17
II. A nemzeti élelmiszerbiztonsági politika alapelvei 19
1. Megelőző jellegű, átfogó élelmiszerbiztonsági
szemlélet szántóföldtől az asztalig 19
2. Fogyasztó központúság 19
3. Átláthatóság 20
4. Tudományos megalapozottság, a kockázatelemzés
alkalmazásával és eredményeinek figyelembe vételével 20
5. Integrált multiszektoriális, multidisciplinaris megközelítés 21
6. Saját szerepvállalás 22
III. Fő nemzeti célok 23
1. Az élelmiszer nyersanyagok környezetből eredő
szennyeződésének csökkentése 23
2. A növénytermesztés, állattenyésztés során alkalmazott
technológiából eredő szennyeződés csökkentése 23
3. Az állattartás, szállítás körülményeinek javítása 24
4. Az élelmiszerek nyomonkövethetőségének fokozása a teljes
élelmiszer láncolatban, az előállító/forgalmazó felelősségének
tudatosításával 25
5. Az élelmiszerbiztonságot elősegítő technológiák alkalmazása,
az új technológiák veszélyeinek feltárása, kivédése 26
6. A fogyasztásra kerülő élelmiszerek mikrobiológiai, kémiai,
radiológiai, fizikai szennyeződésének csökkentése
a termelés, előállítás, forgalmazás higiénéjének fokozásával 27
radiológiai, fizikai szennyeződésének csökkentése
7. Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos monitoring és surveillance
rendszerek áttekinthető, hatékony, egymásba kapcsolódó módon
történő kialakítása és működtetése. Gyors veszély jelzés és élelmiszerbiztonsági kockázat esetén gyors reagálás kialakítása 28
8. A jogszabály alkotás folyamatának áttekinthetőbbé,
interszektoriálissá tétele 29
9. Hatékony, gyorsan reagáló, egységes, átfedésektől és lefedetlen
területektől mentes élelmiszer ellenőrzés működtetése 30
10. Az élelmiszerbiztonsági ismeretek szintjének növelése,
az élelmiszerhigiéniai kulturáltság, igényesség fokozása
a társadalom egészében és minden egyes területen 30
A NEMZETI ÉLELMISZERBIZTONSÁGI PROGRAM PRIORITÁSAI,
ALPROGRAMjAI 33
1. Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság fokozása 37
2. Kémiai élelmiszerbiztonság fokozása 53
3. Új technológiák körültekintő alkalmazása 65
4. Monitoring, surveillance rendszerek koordinált működtetése,
hatékonyságának fokozása 81
5. Élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kutatás, fejlesztés segítése 95
6. Jogszabályalkotás, intézményfejlesztés korszerűsítése 105
7. Hatósági ejlenőrzés hatékonyságának fokozása 113
8. Élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos oktatás, nevelés,
felvilágosítás javítása 123
9. Élelmiszerbiztonságot segítő belső ellenőrzési, minőségbiztosítási
rendszerek hatékony alkalmazása 133
10. Különleges táplálkozási célú élelmiszer-termékek, táplálkozási
és egészségi állítások megfelelő szabályozása, ellenőrzése 149
11. Élelmiszerallergia visszaszorítása, az élelmiszer-allergiások
segítése 157
12. Ivóvíz biztonság fenntartása, fokozása, különös tekintettel
az élelmiszerbiztonságban játszott szerepére 165
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Program megvalósításába
bevonható intézmények, szervezetek 177
Rövidítések jegyzéke 179
Magyarország Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Programja
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.