1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar növénynemesítés

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ember a történelem során állandóan harcban állt a természettel. A fennmaradásához, életéhez szükséges javakat a vele vívott harcban szerezte meg magának. A szükséges javak megszerzéséhez mind... Tovább

Előszó

Az ember a történelem során állandóan harcban állt a természettel. A fennmaradásához, életéhez szükséges javakat a vele vívott harcban szerezte meg magának. A szükséges javak megszerzéséhez mind tökéletesebb eszközökre volt szüksége, amelyekkel függetleníteni tudta magát a természettől. Ebben a harcban jelentős állomás volt a tűz, az íj és a nyíl felfedezése, az állatok megszelídítése, de fontos szerepe volt a gyűjtögetésnek is.
Az emberiségnek a fejlődés útján tett egyik legnagyobb lépése a növénytermesztésre való áttérés volt. A növénytermesztés kialakulása és fejlődése tette lehetővé, hogy az ember megszabaduljon az élelemszerzés bizonytalanságától, és hogy az egységnyi terület lényegesen több embert tarthasson el, mint korábban. A termelőerők fejlődésében igen jelentős szerepe volt mindenkor a földművelésnek. ennek kezdetét nehéz pontosan megállapítani. A földművelés és a növénytermesztés tette lehetővé a letelepedést, amely ugrásszerű lépést jelentett az emberiség fejlődésében. Vissza

Tartalom

Bevezetés 9
Általános rész
Magyarország földrajzi helyzete és ökológiai viszonyai (Dr. Ravasz Tibor)15
A növénynemesítés elméletének és módszereinek fejlődése (Dr. Bálint Andor)23
A növénynemesítés története (Dr. Kapás Sándor - Dr. Penyigey Dénes)49
A növényfajták jelentősége a termesztésben, a hazai fajtaminősítés kialakulása és rendszere (Dr. Kapás Sándor - Dr. Penyigey Dénes)93
Részletes növényismertetés
Mezőgazdasági növények nemesítése105
Gabonafélék nemesítése105
Búza (Papp Zsigmond)105
Rozs (Papp Zsigmond)127
Árpa (Papp Zsigmond)141
Zab (Papp Zsigmond)149
Köles (Papp Zsigmond)154
Rizs (Dr. Petrasovits Imre)157
Kukorica (Dr. Kapás Sándor)174
Cirok (Dr. Kapás Sándor)210
Gyökér- és gumósnövények nemesítése217
Burgonya (Csák Zoltán)217
Cukorrépa (Dr. Magassy Lajos)232
Takarmányrépa (Dr. Magassy Lajos)251
Tarlórépa (Dr. Magassy Lajos)258
Cikória (Dr. Magassy Lajos)261
Olajos, rost- és egyéb ipari növények nemesítése264
Napraforgó (Dr. Kurnik Ernő)264
Ricinus (Dr. Kurnik Ernő)285
Repce (Dr. Kurnik Ernő)289
Mák (Dr. Iványi Sándorné)294
Kender (Dr. Bócsa Iván)301
Len (Dr. Bócsa Iván)311
Dohány (Dr. Bócsa Iván)319
Hüvelyesek nemesítése327
Bab (Dr. Kurnik Ernő)327
Borsó (Dr. Kurnik Ernő)341
Lencse (Dr. Kurnik Ernő)358
Szója (Dr. Kurnik Ernő)361
Szegletes lednek (Dr. Kurnik Ernő)374
Csillagfürt (Papp Zsigmond)377
Pillangóvirágú szálastakarmány-növények nemesítése383
Lucerna (Dr. Jánossy Andor)396
Herefélék (Dr. Jánossy Andor)396
Baltacim (Dr. Jánossy Andor)412
Szarvaskerep (Dr. Jánossy Andor)414
Bükköny (Dr. Jánossy Andor)416
Egyéb szálas- és tömegtakarmány-növények nemesítése422
Muhar (Dr. Jánossy Andor)422
Takarmánykáposzta és takarmány-kelkáposzta (Dr. Jánossy Andor)422
Fűfélék (Dr. Jánossy Andor)424
Zöldségnövények nemesítése (Dr. Molnár Béla)433
Hüvelyesek nemesítése435
Zöldborsó435
Zöldbab440
Burgonyafélék nemesítése448
Paprika448
Paradicsom461
Kabakosok nemesítése472
Sárgadinnye472
Görögdinnye480
Uborka486
Káposztafélék nemesítése493
Fejeskáposzta493
Kelkáposzta500
Karalábé503
Karfiol506
GYökér- és gumós zöldségnövények nemesítése510
Sárgarépa510
Petrezselyem515
Zeller517
Cékla520
Retek522
Hagymafélék nemesítése527
Vöröshagyma527
Fokhagyma532
Levélzöldségek nemesítése535
Fejessaláta535
Spenót539
Sóska542
Gombák nemesítése544
Gyümölcs- és szőlőnemesítés (Dr. Tomcsányi Pál)549
Az ültetvénykultúrák nemesítési és fajtahasználati problémái550
A gyümölcs- és bortermelés iránti társadalmi igények jellege, történelmi fejlődése550
A fás növények nemesítésének általános problémái és fontosabb módszerei554
A gyümölcs- és szőlőnemesítés történelmi fejlődése Magyarországon559
A gyümölcs- és szőlő-fajtaminősítés rendszere, módszerei és a választék fejlesztése566
Fás növények fajtahasználatának főbb kérdései574
Fa növésű gyümölcsfajok nemesítése580
A gyümölcsnemesítés gazdasági és biológia jellemzői és történeti fejlődésük580
Alma589
Körte és birs596
Cseresznye és meggy602
Szilva612
Kajszibarack618
Őszibarack625
Mandula631
Dió636
Bogyósgyümölcsöt termő növények nemesítése641
A bogyósgyümölcsnemesítés gazdasági és biológiai jellemzői, történeti fejlődése641
Szamóca645
Málna és szeder650
Köszméte és ribiszke655
A szőlő nemesítése660
A szőlőnemesítés alapjai és történeti fejlődése660
Csemegeszőlő674
Borszőlő681
Alanyszőlő690
Irodalomjegyzék695
Mutatók731
Személynévmutató731
Fajtanevek mutatója745
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem