1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar néptáplálkozástan

Szerző
Budapest
Kiadó: Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Főbizományos Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly)
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 280 oldal
Sorozatcím: A Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Könyvtára
Kötetszám: 187
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrált. Nyomtatta Stephaneum nyomda, Budapest. Írta: Dr. Sós József egyetemi magántanár, m. kir. közegészségügyi felügyelő.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kutató orvostudomány már régebb idő óta és alaposan foglalkozott az ember táplálkozásának mennyiségi és minőségi kérdéseivel. A gyakorló orvost hosszú ideig csak a csecsemő és a beteg szervezetén... Tovább

Előszó

A kutató orvostudomány már régebb idő óta és alaposan foglalkozott az ember táplálkozásának mennyiségi és minőségi kérdéseivel. A gyakorló orvost hosszú ideig csak a csecsemő és a beteg szervezetén át érdekelte a táplálkozási probléma. Az állam a néptáplálkozásban régebben - de sokfelé még ma is - igen egyszerű s csak mennyiségi problémát látott. A népélelmezést egyik országban rizs-, a másikban burgonya-, a harmadikban a búza-kérdésnek tartották. Az egyes ember a megfelelő táplálkozást az éhségérzet megszüntetésével megoldottnak tartotta.
A táplálkozási hiány betegségek tanulmányozása terelte rá a figyelmet a táplálkozás minőségi igényeire. A táplálkozás élettanának részletes kutatása az elmúlt három utolsó évtizedben kiderítette, hogy az embernek tápanyagigénye minőség tekintetében igen nagy. Ezzel a felismeréssel nem ellentétes, hogy az emberiség élt, szaporodott, dolgozott és harcolt, mielőtt felismerte, hogy szervezetének helyes táplálásához mintegy negyven különböző táplálkozási tényezőre, bizonyos aminosavakra, vitaminokra, sókra stb. van szüksége. Kétségtelennek látszik, hogy a történelem előtti, sőt a régi történelmi idők emberének tápláléka sok tekintetben más volt, mint a mai idők civilizált emberének étrendje. A civilizáció az embert mind messzebb vitte a természettől, élelmiszereink lelőhelyétől. Élelmiszereink termelése és fogyasztása közé, - ép az említett távolság miatt és egyéb okokból is - olyan műveletek iktatódtak be, amelyek az élelmiszert bizonyos fokig megváltoztatják. Bizonyos - az ősembernek könnyen és frissen hozzáférhető élelmiszereket - a városiasodott ember csak nehezen vagy többé kevésbbé megváltozott alakban tud megszerezni. Nem tudnám eldönteni, hogy az évszázadunk civilizált embere - szemben őseivel - azért szorul-e táplálkozásában a táplálkozás-élettani ismeretekre, mert a célszerű élelmiszermegválasztás ösztöne az idők folyamán gyengült, vagy azért, mert ilyen ösztöne sohasem volt, de a természet, bölcs berendezésében, az ősvilágban az embernek a legelőnyösebb alakban nyújtotta mindazt, amire teste fejlődéséhez, élete fenntartásához szüksége volt. Vagy talán mind a két körülménynek szerepe volt. Ezt eldönteni ma talán a filozofus tudná. A természettudományok csak arra tanítanak, hogy az egyes ember a civilizáció fejlődésével mind gyámoltalanabb lett, élete fenntartásához mind nagyobb segítségre, mind több ember közreműködésére szorul. Ez a helyzet a ruházkodása, a lakása és a táplálkozása terén is. Vissza

Tartalom

Előszó (Dr. Johan B.)9
Bevezetés11
Általános rész. Élelmezés és táplálkozás-vizsgálat
Táplálkozás feladata15
A táplálkozástan ágai16
Kórélettani kutató táplálkozástan16
Diétás orvosi táplálkozástan16
Közegészségi táplálkozástan18
Csoport táplálkozástan18
Néptáplálkozástan19
A megismerés módszerei a néptáplálkozásban20
Meglátás - "blick" - útján20
Földrajzi és deduktív módzser21
Kérdőíves módszer24
Élelmezés- és táplálkozásvizsgálat csoportok figyelésével25
Élelmezés- és táplálkozásvizsgálat mérésekkel25
A táplálék összetétele34
A néptáplálkozástan szervezettsége35
Magyar Nemzeti Népélelmezési Bizottság35
Függelék az általános részhez36
Testsúly és magasság aránya36
Súlygyarapodás gyermekeknél37
Gyermekek fejlődési értékei37
Alapanyagcsere-meghatározás38
Az általános rész irodalma40
Élelmiszertan
Búza és rozs43
Buris45
Liszt45
Kenyér47
Egyéb liszttel készült élelmiszerek50
Kétszersült és keksz50
Diabétikusok gyógykenyere50
A kalács51
A cukrászipar termékei51
Tarhonya51
Kukorica51
Rizs53
A rizs pótszerei55
Köles55
Tej56
Tejtermékek61
Steril-tej62
Fölözött tej62
Tejszín62
Tejfel62
Aludttej62
Yoghurt63
Alkoholosan erjedt készítmények63
Túró64
Savó64
Sajt64
Tejpor65
Vaj65
Margarin67
Tojás67
Portojás70
A hús70
A disznóhús és eltartása74
A disznósajt75
Házi kolbász75
Nyári kolbász75
Belsőszervek, mirigyes szervek75
Máj75
Vese76
Agy76
Velő76
Vér76
Halak76
Vadhús77
Zsír77
Szalonna79
Mesterséges ételzsír79
Növényi étolaj79
Csukamájolaj79
Burgonya81
Csicsóka83
Hüvelyes főzelékfélék83
Szója85
Zöldség-főzeléktermények86
Sárgarépa86
Retek86
Zeller86
Vöröshagyma86
Zöldhagyma87
Fokhagyma87
Tök87
Uborka88
Paradicsom88
Káposzta88
Karalábé88
Kelkáposzta88
Karfiol88
Saláta88
Sóska89
Paraj89
Kalórikus tápanyagtartalom89
Vitamintartalom89
Ásványi elem-tartalom91
Zöldkeresztes kiskert91
Családi kiskert92
Zöldségkonzervek94
Szárított zöldségek94
Zöldpaprika95
Fűszerpaprika96
Mák98
A gyümölcsök100
Vitamintartalom103
Ásványtartalom103
Gyümölcstermelés és fogyasztás105
Gyümölcskonzervek107
Gomba107
Gombatermesztés108
Cukor109
Cukornád109
Cukorrépa109
Cukortermelés és fogyasztás111
Méz112
Fűszerek113
Ánizs113
Babér114
Boróka114
Bors114
Édesgyökér114
Fahéj114
Gyömbér114
Kakukfű114
Kálmusgyökér115
Kapor115
Kaporna115
Kardamomum115
Komló115
Koriander115
Kömény115
Majoránna115
Mustár116
Petrezselyem116
Páfrány116
Szegfűbors116
Szegfűszeg116
Szerecsendió116
Tárkony117
Vanilia117
Ecet117
Konyhasó118
Jódozott konyhasó119
Purintartalmú élvezeti és élelmiszerek119
Kávé120
Pótkávé122
Tea122
Teapótszerek. Magyar teák123
Kakaó123
Kakaópótszer124
Csokoládé124
Szeszesitalok125
Bor126
Sör128
Pálinkák130
Különleges szeszesitalok131
Alkoholmentes italok131
Élesztő132
Sütőpor134
Az élelmiszertan irodalma134
Konyhai, ízlési és gazdasági szempontok a népélelmezésben
A konyhatechnika szerepe a táplálkozásban137
Az ízlés szerepe a táplálkozásban137
A magyar konyha139
Az élelemelkészítés táplálkozásélettani szerepe140
Növényi étrend és nyers étrend146
Vitaminbőség147
Transmineralizáció147
Savbázis-egyensúly147
Folyadékbőség149
Nátrium- és klórcsökkenés149
Fehérjeanyagcsere149
Vérkeringés149
Salakbőség149
Milyen ételt eszik a magyar nép?150
Ár és tartalom157
Táplálkozás és szociális helyzet160
Népélelmezési oktatás168
Főzőtanfolyamok168
Propaganda és tanítás170
A III. rész irodalma172
Tápanyagtan
Kalória176
Foglalkozások energiaigénye176
Éhínség177
Eltartóképesség179
Létfenntartási index180
Kalóriafogyasztás
A gyermek kalóriaszükséglete183
Fehérjék184
Fehérjeszükséglet184
Fehérjefogyasztás185
Sport és munka186
Állati fehérje187
Húsfogyasztás188
A zsír188
A zsír mint élelmiszer188
Zsírszükséglet189
Zsírfogyasztás190
A zsírok vegytana és élettana192
Szénhidrát192
A vitaminok
Általánosságok a vitaminokról193
A-vitamin199
B-vitamin csoport209
B1-vitamin211
B2-vitamin216
Pellagra-ellenes vitamin220
Bx-vitamin225
B6-vitamin226
C-vitamin226
D-vitamin233
E-vitamin241
K-vitamin243
Ásványanyagcsere245
Nátrium és klór249
Kálium250
Kálcium252
Foszfor254
Magnézium256
Kén258
Vas259
Réz262
Jód263
Fluor267
Cink270
Mangán270
Szilicium271
Nikkel és kóbalt272
Króm, bróm, arzén, alumínium, kadmium272
A tápanyagtan irodalma274
Tárgymutató276
Névmutató279

Dr. Sós József

Dr. Sós József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Sós József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem