1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar mezőgazdaság zsebnaptára 1956

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 336 oldal
Sorozatcím: Magyar mezőgazdaság zsebnaptára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Növénytermelés
A talajok osztályozása pH érték szerint28
Magyarország talajféleségeinek kémiai tulajdonságai29
Fontosabb gazdasági növényeink igénye a talaj mészállapota és kémhatása iránt30
Az egyes növények termésével elvont táplálóanyagok31
A csapadék átlagértékei mm32
Hőmérsékleti átlagok33
A napfénytartam órákban34
A napfény tartamának szélső értékei34
Az istállótrágya táplálóanyag-vesztesége34
Az alomanyagok felszívóképessége35
Különböző állatfajok szilárd és híg ürülékének átlagos napi mennyisége35
Az évenkénti átlagos istállótrágyahozam állatfajonként36
A tarlómaradványok mennyisége és tartalma36
Tarlómaradványok elemzési adatainak összehasonlítása a búzaszalma adatait egységnek véve37
Trágyakihordás számokban37
Magyarországon termelt fontosabb növényfajták38
A szervetlen trágyák növényi tápanyagai49
A növények műtrágyaigénye49
Útmutató a fontosabb növények vetéséről átlagos vetési sorrend szerint50
Gabonasortávolságra (10,5 és 12 cm) vetendő magvak holdankénti mennyisége kg-ban57
Fontosabb növények vetőmagadatai58
A négyzetes vetés vetőmagszükséglete59
Vetőgumószükséglet a nagyság figyelembevételével60
Kapásnövényeknél alkalmazott sor- és növénytávolságok61
Burgonyagumó súly- és számtáblázat62
Fontosabb növényeink csírázóképességének tartóssága62
Táblatörzskönyv-minta63
Másodvetésre legalkalmasabb növények termesztési adatai64
Növényápolási tájékoztató66
A búza, rozs, árpa érési fokozatainak megállapítása78
A zab érési fokozatainak megállapítása80
A len érési fokozatainak megállapítása81
A rostkender érési idejének megállapítása81
A magvas kender érési fokozatainak megállapítása82
A cukor- és takarmányrépa maghozók érési fokozatainak megállapítása82
Pázsitfűmagvak érési fokozatainak megállapítása83
A szálastakarmányok préselése84
Préselési teljesítmény84
Az idényszerűen száraz kukorica víztartalmának felső határai általában a következők84
A burgonyaprizma súlya méterenként kg-ban85
Olajos magvak olajtartalma85
Termények és takarmányok 1 köbméter súlya és 1 q térfogata86
A mag és szalma aránya (Átlagértékek)86
A munkanapok havi megoszlása növénytermelésben87
A munka szervezeti formái87
A végrehajtási tervek készítéséhez szükséges irányszámok88
A répaprizma súlya méterenként kg-ban91
A tavaszi végrehajtási tervek készítéséhez szükséges irányszámok92
A növényápolási végrehajtási tervek készítéséhez szükséges irányszámok93
A nyári munkák végrehajtási tervének készítéséhez szükséges irányszámok95
100 q kicsépelt szem elszállításának hozzávetőleges járműszükséglete96
A cséplés munkaerőszükséglete elevátorral97
Az őszi végrehajtási tervek készítéséhez szükséges irányszámok98
Termésbecslés99
Kapásnövények becslése103
Lucerna, vöröshere, rét becslése107
Termésveszteségek mérése108
A) Gabonafélék veszteségmérése111
Aratási veszteségek mérése111
Gyors veszteségmérés113
Hordási veszteség megállapítása113
Cséplési veszteségmérés114
B) Kapásnövények veszteségmérése115
Cukorrépa, burgonya, kukorica, napraforgó betakarítási veszteségének mérése115
Fejelési veszteség mérése116
Kukorica morzsolási arányának és beszáradásának mérése119
Növényvédelem
Növényvédőszerek alkalmazása a mezőgazdaságban120
Csávázószerek120
Rovarirtó, permetező- és porozószerek121
Gombaölő, permetező- és porozószerek124
Mészkénlé higítási táblázat125
Egyéb szerek126
Melegvizes csávázás126
Gazdasági növényeink leggyakoribb kártevői és betegségei127
Gépesítés
Izzófejes traktorok üzemanyagfogyasztása üzemóránként153
Izzófejes traktorok üzemanyagfogyasztása talajmunkáknál153
Traktorok jellemző műszaki adatai154
Folyékony (motorhajtó) tüzelőanyagok adatai157
Szíj-áttétel számítása157
Mezőgazdasági gépek legfontosabb műszaki adatai158
Cséplőgépek műszaki és üzemi adatai162
A cséplőgép beállítása a gyakrabban előforduló termények cséplésénél163
Rosták164
Cséplés kombájnnal állóhelyben, keresztből164
Gépi talajmunkák normái (1955)165
Arató-cséplés kombájnnal167
Darálás167
Morzsolás - szelektorozás168
Permetezési munkák normái168
Silózás168
Szorzószámok traktormunkák normálhold számításához169
Vetőgép-beállítás169
30 soros traktorvontatású vetőgép beállítása171
Állattenyésztés
A gazdasági állatok életkorának meghatározása174
A szarvasmarha életkorának meghatározása174
A ló életkorának meghatározása176
A juh életkorának meghatározása178
A sertés életkorának meghatározása178
A gazdasági állatok rendes hőmérséklete, szívverések és lélegzetvételek száma179
A naponta végezhető pároztatások179
A gazdasági állatok ivarzása180
A gazdasági állatok vemhességének időtartama180
Szoptatási idő180
Vemhességi naptár181
Baromfikeltetési idő183
A gazdasági állatok vízszükséglete183
A vágómarha kitermelési százaléka184
A gazdasági állatok napi alomszükséglete185
A vágósertés kitermelési százaléka185
Számosállat-számítás185
Az egészséges állat bendőmozgása és kérődzése186
A szarvasmarha, a ló, a sertés és juh takarmányszükséglete a 6833 - 52. sz. MNOSZ előírásai szerint186
Szarvasmarha takarmányszükséglete. Tenyész- és növendékbika takarmányszükséglete188
Igásökör, hízómarha takarmányszükséglete190
Üsző, tinó, selejtbika és tehén takarmányszükséglete192
Gazdasági ló takarmányszükséglete194
Szarvasmarhaegység-táblázat197
A gazdasági állatok napi alomszalmaszükséglete197
Törzstenyésztésben álló és versenyló takarmányszükséglete198
Tenyészmén, méncsikó takarmányszükséglete200
Tenyészsertés takarmányszükséglete202
Hízósertés takarmányszükséglete206
Juh takarmányszükséglete208
A takarmányok táplálóértéke210
A takarmányadagok összeállítása229
Tenyész- és növendékbika napi tényleges mész- és foszforszükséglete231
Üsző, tinó, selejtbika és fejőstehén napi tényleges mész- és foszforszükséglete232
Igásökör és hízómarha napi tényleges mész- és foszforszükséglete233
Hízósertés napi tényleges mész- és foszforszükséglete234
A háziállatok konyhasószükséglete235
Tenyészsertés napi tényleges mész- és foszforszükséglete236
A takarmányok helyettesítése238
Körkeresztmetszetű silók takarmánytartalma239
Egyszerűsített módszer kazlak köbtartalmának kiszámítására240
Az egyes lófajták testméretei245
Az 1-3 éves kancacsikók átlagméretei246
Takarmányadagok tenyészmének részére246
Takarmányadagok méncsikók részére247
Takarmányadagok kancacsikók részére247
Takarmányadagok igáslovak részére248
Borjú és növendékmarha átlagos súlygyarapodása és testméretei248
A kifejlődött szarvasmarha testméretei és súlya252
Takarmányadagok tenyészbikák részére253
Takarmányadagok növendékbikák részére253
Takarmányadagok üszők részére253
Alaptakarmány fejőstehenek részére254
Tejitatási előirányzatok255
Friss fejőstehenek előreetetési takarmányadagjai ellés után 8 hétig258
A tehenek előkészítő takarmányadagja259
Az egyes sertésfajták jellemző testméretei260
Takarmányadagok hússertések számára261
Takarmányadagok mangalica sertések számára261
Hizlalási adagok gyorshizlalásra (nyáron)262
Sonka- és baconsüldők hizlalása262
Hizlalási adagok gyorshizlalásra (télen)263
Hizlalási adagok sonka- és baconhízók részére263
A kifejlett juhok jellemző testméretei264
Takarmányadagok üres és nem előrehaladottan vemhes anyajuhok részére264
Takarmányadagok szoptató és fejős anyák részére264
Takarmányadagok 3 hónapos bárányok részére264
A gyapjú finomsága265
A gyapjú rendementje265
Táblázat a baromfi súly szerinti elbírálásához266
A tenyészbaromfi kívánatos életkora267
A tenyésztojás súlya fajonként, illetve fajtánként267
A terméketlen tojások megengedhető mennyisége267
Takarmánykeverékek268
A tej baktériumtartalmának növekedése269
A tej savanyodása és alvadása269
A soványtej összetétele269
A vaj összetétele270
A vajnyeremény kiszámítása270
Az üsttej zsírtartalma és a sajt zsírtartalma a szárazanyagban271
Sajtnyeremény, a sajt érési ideje és vesztesége271
Túrónyeremény271
Törzskönyvezés
A tehenek törzskönyvi küllemi bírálatának előfeltételei272
Törzskönyvi osztályok272
Magyartarka, szimmentáli és borzderes fajtájú teheneknél273
Magyartarka, szimmentáli és borzderes fajtájú bikáknál273
Magyarszürke (magyar alföldi) fajtájú teheneknél273
Magyarszürke (magyar alföldi) fajtájú bikáknál273
A lovak törzskönyvi küllemi bírálatának előfeltételei274
A koca törzskönyvi osztályba sorolásának feltételei275
A kan törzskönyvi osztályba sorolásának feltételei278
A juh küllemi bírálatának előfeltételei280
Állategészségügy
A szavatossági főhibák és vélelmi idejük294
Házigyógyszertár294
Általános adatok
Mértékegységek297
Gyakori mérések299
Átszámítási táblázat305
Mezőgazdasági intézetek, intézmények és kísérleti gazdaságok307
Az OMMI szolgáltatásainak igénybevételéről309
A felsőbbfokú mezőgazdasági szakoktatás intézményei312
A középfokú szakoktatási intézmények312
Mezőgazdasági szakfolyóiratok314
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem