Növénytermelés | |
A talajok osztályozása pH érték szerint | 28 |
Magyarország talajféleségeinek kémiai tulajdonságai | 29 |
Fontosabb gazdasági növényeink igénye a talaj mészállapota és kémhatása iránt | 30 |
Az egyes növények termésével elvont táplálóanyagok | 31 |
A csapadék átlagértékei mm | 32 |
Hőmérsékleti átlagok | 33 |
A napfénytartam órákban | 34 |
A napfény tartamának szélső értékei | 34 |
Az istállótrágya táplálóanyag-vesztesége | 34 |
Az alomanyagok felszívóképessége | 35 |
Különböző állatfajok szilárd és híg ürülékének átlagos napi mennyisége | 35 |
Az évenkénti átlagos istállótrágyahozam állatfajonként | 36 |
A tarlómaradványok mennyisége és tartalma | 36 |
Tarlómaradványok elemzési adatainak összehasonlítása a búzaszalma adatait egységnek véve | 37 |
Trágyakihordás számokban | 37 |
Magyarországon termelt fontosabb növényfajták | 38 |
A szervetlen trágyák növényi tápanyagai | 49 |
A növények műtrágyaigénye | 49 |
Útmutató a fontosabb növények vetéséről átlagos vetési sorrend szerint | 50 |
Gabonasortávolságra (10,5 és 12 cm) vetendő magvak holdankénti mennyisége kg-ban | 57 |
Fontosabb növények vetőmagadatai | 58 |
A négyzetes vetés vetőmagszükséglete | 59 |
Vetőgumószükséglet a nagyság figyelembevételével | 60 |
Kapásnövényeknél alkalmazott sor- és növénytávolságok | 61 |
Burgonyagumó súly- és számtáblázat | 62 |
Fontosabb növényeink csírázóképességének tartóssága | 62 |
Táblatörzskönyv-minta | 63 |
Másodvetésre legalkalmasabb növények termesztési adatai | 64 |
Növényápolási tájékoztató | 66 |
A búza, rozs, árpa érési fokozatainak megállapítása | 78 |
A zab érési fokozatainak megállapítása | 80 |
A len érési fokozatainak megállapítása | 81 |
A rostkender érési idejének megállapítása | 81 |
A magvas kender érési fokozatainak megállapítása | 82 |
A cukor- és takarmányrépa maghozók érési fokozatainak megállapítása | 82 |
Pázsitfűmagvak érési fokozatainak megállapítása | 83 |
A szálastakarmányok préselése | 84 |
Préselési teljesítmény | 84 |
Az idényszerűen száraz kukorica víztartalmának felső határai általában a következők | 84 |
A burgonyaprizma súlya méterenként kg-ban | 85 |
Olajos magvak olajtartalma | 85 |
Termények és takarmányok 1 köbméter súlya és 1 q térfogata | 86 |
A mag és szalma aránya (Átlagértékek) | 86 |
A munkanapok havi megoszlása növénytermelésben | 87 |
A munka szervezeti formái | 87 |
A végrehajtási tervek készítéséhez szükséges irányszámok | 88 |
A répaprizma súlya méterenként kg-ban | 91 |
A tavaszi végrehajtási tervek készítéséhez szükséges irányszámok | 92 |
A növényápolási végrehajtási tervek készítéséhez szükséges irányszámok | 93 |
A nyári munkák végrehajtási tervének készítéséhez szükséges irányszámok | 95 |
100 q kicsépelt szem elszállításának hozzávetőleges járműszükséglete | 96 |
A cséplés munkaerőszükséglete elevátorral | 97 |
Az őszi végrehajtási tervek készítéséhez szükséges irányszámok | 98 |
Termésbecslés | 99 |
Kapásnövények becslése | 103 |
Lucerna, vöröshere, rét becslése | 107 |
Termésveszteségek mérése | 108 |
A) Gabonafélék veszteségmérése | 111 |
Aratási veszteségek mérése | 111 |
Gyors veszteségmérés | 113 |
Hordási veszteség megállapítása | 113 |
Cséplési veszteségmérés | 114 |
B) Kapásnövények veszteségmérése | 115 |
Cukorrépa, burgonya, kukorica, napraforgó betakarítási veszteségének mérése | 115 |
Fejelési veszteség mérése | 116 |
Kukorica morzsolási arányának és beszáradásának mérése | 119 |
Növényvédelem | |
Növényvédőszerek alkalmazása a mezőgazdaságban | 120 |
Csávázószerek | 120 |
Rovarirtó, permetező- és porozószerek | 121 |
Gombaölő, permetező- és porozószerek | 124 |
Mészkénlé higítási táblázat | 125 |
Egyéb szerek | 126 |
Melegvizes csávázás | 126 |
Gazdasági növényeink leggyakoribb kártevői és betegségei | 127 |
Gépesítés | |
Izzófejes traktorok üzemanyagfogyasztása üzemóránként | 153 |
Izzófejes traktorok üzemanyagfogyasztása talajmunkáknál | 153 |
Traktorok jellemző műszaki adatai | 154 |
Folyékony (motorhajtó) tüzelőanyagok adatai | 157 |
Szíj-áttétel számítása | 157 |
Mezőgazdasági gépek legfontosabb műszaki adatai | 158 |
Cséplőgépek műszaki és üzemi adatai | 162 |
A cséplőgép beállítása a gyakrabban előforduló termények cséplésénél | 163 |
Rosták | 164 |
Cséplés kombájnnal állóhelyben, keresztből | 164 |
Gépi talajmunkák normái (1955) | 165 |
Arató-cséplés kombájnnal | 167 |
Darálás | 167 |
Morzsolás - szelektorozás | 168 |
Permetezési munkák normái | 168 |
Silózás | 168 |
Szorzószámok traktormunkák normálhold számításához | 169 |
Vetőgép-beállítás | 169 |
30 soros traktorvontatású vetőgép beállítása | 171 |
Állattenyésztés | |
A gazdasági állatok életkorának meghatározása | 174 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 174 |
A ló életkorának meghatározása | 176 |
A juh életkorának meghatározása | 178 |
A sertés életkorának meghatározása | 178 |
A gazdasági állatok rendes hőmérséklete, szívverések és lélegzetvételek száma | 179 |
A naponta végezhető pároztatások | 179 |
A gazdasági állatok ivarzása | 180 |
A gazdasági állatok vemhességének időtartama | 180 |
Szoptatási idő | 180 |
Vemhességi naptár | 181 |
Baromfikeltetési idő | 183 |
A gazdasági állatok vízszükséglete | 183 |
A vágómarha kitermelési százaléka | 184 |
A gazdasági állatok napi alomszükséglete | 185 |
A vágósertés kitermelési százaléka | 185 |
Számosállat-számítás | 185 |
Az egészséges állat bendőmozgása és kérődzése | 186 |
A szarvasmarha, a ló, a sertés és juh takarmányszükséglete a 6833 - 52. sz. MNOSZ előírásai szerint | 186 |
Szarvasmarha takarmányszükséglete. Tenyész- és növendékbika takarmányszükséglete | 188 |
Igásökör, hízómarha takarmányszükséglete | 190 |
Üsző, tinó, selejtbika és tehén takarmányszükséglete | 192 |
Gazdasági ló takarmányszükséglete | 194 |
Szarvasmarhaegység-táblázat | 197 |
A gazdasági állatok napi alomszalmaszükséglete | 197 |
Törzstenyésztésben álló és versenyló takarmányszükséglete | 198 |
Tenyészmén, méncsikó takarmányszükséglete | 200 |
Tenyészsertés takarmányszükséglete | 202 |
Hízósertés takarmányszükséglete | 206 |
Juh takarmányszükséglete | 208 |
A takarmányok táplálóértéke | 210 |
A takarmányadagok összeállítása | 229 |
Tenyész- és növendékbika napi tényleges mész- és foszforszükséglete | 231 |
Üsző, tinó, selejtbika és fejőstehén napi tényleges mész- és foszforszükséglete | 232 |
Igásökör és hízómarha napi tényleges mész- és foszforszükséglete | 233 |
Hízósertés napi tényleges mész- és foszforszükséglete | 234 |
A háziállatok konyhasószükséglete | 235 |
Tenyészsertés napi tényleges mész- és foszforszükséglete | 236 |
A takarmányok helyettesítése | 238 |
Körkeresztmetszetű silók takarmánytartalma | 239 |
Egyszerűsített módszer kazlak köbtartalmának kiszámítására | 240 |
Az egyes lófajták testméretei | 245 |
Az 1-3 éves kancacsikók átlagméretei | 246 |
Takarmányadagok tenyészmének részére | 246 |
Takarmányadagok méncsikók részére | 247 |
Takarmányadagok kancacsikók részére | 247 |
Takarmányadagok igáslovak részére | 248 |
Borjú és növendékmarha átlagos súlygyarapodása és testméretei | 248 |
A kifejlődött szarvasmarha testméretei és súlya | 252 |
Takarmányadagok tenyészbikák részére | 253 |
Takarmányadagok növendékbikák részére | 253 |
Takarmányadagok üszők részére | 253 |
Alaptakarmány fejőstehenek részére | 254 |
Tejitatási előirányzatok | 255 |
Friss fejőstehenek előreetetési takarmányadagjai ellés után 8 hétig | 258 |
A tehenek előkészítő takarmányadagja | 259 |
Az egyes sertésfajták jellemző testméretei | 260 |
Takarmányadagok hússertések számára | 261 |
Takarmányadagok mangalica sertések számára | 261 |
Hizlalási adagok gyorshizlalásra (nyáron) | 262 |
Sonka- és baconsüldők hizlalása | 262 |
Hizlalási adagok gyorshizlalásra (télen) | 263 |
Hizlalási adagok sonka- és baconhízók részére | 263 |
A kifejlett juhok jellemző testméretei | 264 |
Takarmányadagok üres és nem előrehaladottan vemhes anyajuhok részére | 264 |
Takarmányadagok szoptató és fejős anyák részére | 264 |
Takarmányadagok 3 hónapos bárányok részére | 264 |
A gyapjú finomsága | 265 |
A gyapjú rendementje | 265 |
Táblázat a baromfi súly szerinti elbírálásához | 266 |
A tenyészbaromfi kívánatos életkora | 267 |
A tenyésztojás súlya fajonként, illetve fajtánként | 267 |
A terméketlen tojások megengedhető mennyisége | 267 |
Takarmánykeverékek | 268 |
A tej baktériumtartalmának növekedése | 269 |
A tej savanyodása és alvadása | 269 |
A soványtej összetétele | 269 |
A vaj összetétele | 270 |
A vajnyeremény kiszámítása | 270 |
Az üsttej zsírtartalma és a sajt zsírtartalma a szárazanyagban | 271 |
Sajtnyeremény, a sajt érési ideje és vesztesége | 271 |
Túrónyeremény | 271 |
Törzskönyvezés | |
A tehenek törzskönyvi küllemi bírálatának előfeltételei | 272 |
Törzskönyvi osztályok | 272 |
Magyartarka, szimmentáli és borzderes fajtájú teheneknél | 273 |
Magyartarka, szimmentáli és borzderes fajtájú bikáknál | 273 |
Magyarszürke (magyar alföldi) fajtájú teheneknél | 273 |
Magyarszürke (magyar alföldi) fajtájú bikáknál | 273 |
A lovak törzskönyvi küllemi bírálatának előfeltételei | 274 |
A koca törzskönyvi osztályba sorolásának feltételei | 275 |
A kan törzskönyvi osztályba sorolásának feltételei | 278 |
A juh küllemi bírálatának előfeltételei | 280 |
Állategészségügy | |
A szavatossági főhibák és vélelmi idejük | 294 |
Házigyógyszertár | 294 |
Általános adatok | |
Mértékegységek | 297 |
Gyakori mérések | 299 |
Átszámítási táblázat | 305 |
Mezőgazdasági intézetek, intézmények és kísérleti gazdaságok | 307 |
Az OMMI szolgáltatásainak igénybevételéről | 309 |
A felsőbbfokú mezőgazdasági szakoktatás intézményei | 312 |
A középfokú szakoktatási intézmények | 312 |
Mezőgazdasági szakfolyóiratok | 314 |