1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar kóstoló

Gasztronómiai utazás

Szerző
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím: Kulinária
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 22 cm
ISBN: 963-9552-84-4
Megjegyzés: Színes, egész oldalas fotókkal illusztrált könyv.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ez a könyv a nagy sikerű Kulinária sorozat tagja, melynek kivételesen gazdagon és színvonalasan illusztrált kötetei öt kontinens népeinek konyhaművészetét mutatják be sajátos felfogásban. Használható szakácskönyvek ezek, idegen számára többnyire különlegesnek, sőt néha különösnek tűnő receptek gyűjteményei, ám többet nyújtanak ennél: az étkezési szokásokat úgy mutatják be mint a természeti-gazdasági környezet, a történeti fejlődés, a sajátos hagyományok termékét, mint az adott ország nemzeti kultúrájának egy szeletét. Ráadásul szövegben, képben mindig jelen van bennük az ember - az, aki megtermeli, megalkotja az enni- és innivalókat, amelyek aztán természetes részét képezik mindennapjainak, és fényesebbé teszik ünnepeit.
Az elmondottakból következően ebben a könyvben sok minden található, ami egy Magyarországon élő magyarnak talán magától értetődő. Ennek ellenére úgy véljük, hogy a kötet lapjait forgatva azok is szórakoztató és tanulságos olvasmányra, időnként meglepő tényekre... Tovább

Fülszöveg

Ez a könyv a nagy sikerű Kulinária sorozat tagja, melynek kivételesen gazdagon és színvonalasan illusztrált kötetei öt kontinens népeinek konyhaművészetét mutatják be sajátos felfogásban. Használható szakácskönyvek ezek, idegen számára többnyire különlegesnek, sőt néha különösnek tűnő receptek gyűjteményei, ám többet nyújtanak ennél: az étkezési szokásokat úgy mutatják be mint a természeti-gazdasági környezet, a történeti fejlődés, a sajátos hagyományok termékét, mint az adott ország nemzeti kultúrájának egy szeletét. Ráadásul szövegben, képben mindig jelen van bennük az ember - az, aki megtermeli, megalkotja az enni- és innivalókat, amelyek aztán természetes részét képezik mindennapjainak, és fényesebbé teszik ünnepeit.
Az elmondottakból következően ebben a könyvben sok minden található, ami egy Magyarországon élő magyarnak talán magától értetődő. Ennek ellenére úgy véljük, hogy a kötet lapjait forgatva azok is szórakoztató és tanulságos olvasmányra, időnként meglepő tényekre lelhetnek, akik már korábban is elmélyültebb ismereteket szereztek a hazai konyhák, terített asztalok világáról.
A kötet eddig németül, angolul, franciául, olaszul, spanyolul, dánul és svédül jelent meg. Vissza

Tartalom

Útmutató a könyv haszálatához4
Bevezetés9
Magyarország térképe10
Az Alföld12
Bevezetés15
A fűszerpaprika. Az első számú fűszer17
Habeat colorem, odorem et saporem
Ha akarom csipős, ha akarom, nem
A kapszaicin
Néhány a kereskedelemben kapható pirospaprikafajta
A fűszerekről
A gulyás. Egy tányér történelem25
A szürkemarha. Négy lábon járó örökség26
Levespor a középkorból28
A bogrács. A férfiak főzőedénye30
Pörkölt, paprikás, tokány. A gulyás gyermekei
Zónaételek33
Pörkölt és paprikás csirkéből. Joggal híres34
Tyúk és csirke az asztalon. Közkedvencek36
Tarhonya. Hol is terem?
Légies név, vaskos étek: a lebbencs38
Főtt tészták. Kettős szerepben
A leggyakoribb levesbetétek
Galuskák. Névrokonok40
A debreceni. Egy híres páros42
A hajdúk konyhája. Büszkén, szabadon43
Tanya. Lakott sziget45
Az eperfa
Főzelékek. Ha nem eszed meg, kicsi maradsz46
A petrezselyemzöld
Levesek zöldségfélékből. A legkellemesebb étvágygerjesztő50
A kovászos uborka. Természetesen erjesztve52
A nélkülözhetetlen epizodista: a saláta
A vörös- és fokhagyma. Keserű magába54
A zöldpaprika. A megunhatatlan59
Néhány paprikafajta
A "paprika-díj"
A paradicsom. Édenkerti adomány61
Lecsó. Variációk egy kedvelt témára62
Paprikás krumpli. Hétköznapi csoda63
A töltött káposzta. "A káposztás hús Magyarországi címere"65
A szalámi. Nyáron is téli67
A gyulai, a csabai. Kolbászból font kerítés68
A kenyér. A legszentebb étek70
Világraszóló vendégség
A lángos. Óvakodj a hidegtől!74
Ökörsütés. Újjáéledt tradíció
Birkaételek. Hanyatló dicsőség76
Rántott hús. A vasárnapi ebéd78
Palacsinta. Egy valódi Jolly Joker80
A palacsintasütő82
Kedvelt változatok
A mézeskalács. Ámor patrónussága alatt86
A fröccs. Kedves egészségére!89
Aki feltalálta a szódavizet
Borok az Alföldről
Liba, kacsa. Egy okos meg egy buta madár90
Vadételek. Tányérba szelídítve97
Horgászok, halászok. A halak jegyében98
Szálka nélkül
Halászlé. Mindenki másképp csinálja102
Egyéb halételek
Vaj, túró, tejföl. Hófehér gyönyörűségek106
Akik a tejet adják
Néhány ismert hazai sajt
A barack hazája. Lekvár pedig kell111
A magyar cseresznye
Lekvárfőzés
Barackpálinka. Palacka zárt napfény113
A rétes. Hogy betakarjon egy huszárt lovastul114
Vargabéles
Néhány rétes a sok közül
Fánk, csöröge, aranygaluska. Csak frissen, melegen118
A megnemesedett kelt tészta
Budapest és környéke120
Bevezetés123
A Nagyvásárcsarnok. Budapest gyomra124
Kávéház. Egy letűnt világ nyomában126
A New York. Egy valódi túlélő128
A kávé. A legnépszerűbb ital130
Az eszpresszógép
Az eszpresszó. Évtizedek a kávégép körül133
Büféasztal. Ez is lehet magyaros134
Szakácskirályok. Nagy nevek, jó ételek136
A Gundel - egy legenda, s akik megalkották
Élő hagyomány
Sör. A folyékony kenyér140
Az étkezések rendje. Naponta ötször?142
Népszerű desszertspecialitások. Amit nem szabad kihagyni144
Budapest-bélszín. Egy méltó képviselő146
Nagynevű levesek. Hommage á...147
Rakott és töltött ételek. Utat a fantáziának148
Káposzta Vecsésről. A falu neve garancia150
Mit érne nélkülük a disznótoros?
Készételek savanyú káposztából. Téli vigaszunk152
Zsidó ételek. Áthangolt hagyomány154
Rácosan. A befogadottak öröksége156
Cukrászdaország. Édes élet158
Egy gyöngyszem
Az étvágy édességes tárgya
A Dobos-torta
Házi torták. Az ünnep fényessége167
Házi sütemények. Az otthon édes íze168
Az Unicum. Sikersztori kitérőkkel169
A marcipán. Nem csak tortadísz170
Pezsgők. A luxus buborékai172
A szilveszter és az újév. Csak azért is vidáman!174
Az ünnep étkei
Nemzeti kedvtelések. Ebédlőtitkok176
Királyi vadaskertek. Zsákmány és elejtője179
Gurulós kincs
Felső-Magyarország180
Bevezetés183
Az alma. A parancsolt gyümölcs184
Néhány népszerű almafajta
Aszalás, befőttkészítés. Ami nem megy ki a divatból188
Az aszalt szilva
A szilvalekvár. Miért nem kapott nemességet?192
Derelye. Egy régi barát194
Szatmári szilva. Hideg ellen - belsőleg196
Húsvét. Szabad-e locsolni?199
Diólikőr
Sonka nélkül nincs húsvét
Pogácsák. "Kóstolja meg ezt is..."204
Belsőségek. Mit szeretnek a férfiak?206
A krumpli. A legsikeresebb bevándorló208
Egy karrier állomásai
Száraz hüvelyesek. Szegény ember eledele210
Gyümölcslevesek és -mártások. Mintha desszerttel kezdenél212
Dinnyék. Az augusztusi bajnok214
Eger borai. Miért éppen bikavér?216
Egy bor és a törökök
Gomolya, juhtúró. Gazdagodó aromák tárháza218
Vadak. Koronás fők220
A vadhúsokról
Pisztráng. A szivárvány színei222
Tokaji borok. Nektár a szőlővesszőn224
Hol az arany?
A borok királya, a királyok bora
Bormatuzsálemek
Egy diplomata, amelyik mindig célt ér
Kis tokaji borkalauz
Konyakmeggy. Egy gyümölcs megdicsőülése232
"Csak azt tudnám, hogy nyitja ki kívülről az ablakot..."234
Lakodalom. Holtomiglan, holtodiglan234
A Dunántúl238
Bevezetés241
A fogas. A halkirály242
Néhány hazai halfajta
Ásványvizek. Nem ugyanaz246
Borok a Balaton környékéről. Nászéjszakák bora248
Vetélkedő Nagyszakácsiban. Királyi szakácsok nyomában254
Gomba. Az erdő ajándéka257
Gombafajták
Csárdaromantika. Betyárok nyomában258
A betyárokról
Vörösborok. A Pisztráng-ötös ihletője262
Liszt és a szekszárdi
Disznóölés. Pogány ünnep264
A mangalica
Zsír és olaj. Közeleg a búcsú?271
A zsírosbödön
A napraforgóolaj
Szalonna. Ezeregy...272
Néhány szalonnaféleség
Tábortűz mellett. Odakünn más274
Ételek a Dunántúlról. Költő az étlapon277
Á la Esterházy
Méz. Vissza a természethez!279
Méhser
Az akác
Néhány mézünk
Szelídgesztenye. Mediterrán beütés281
A téli kedvenc
Szaloncukor. A pótolhatatlan285
Karácsonyi menük. A kilók ünnepe288
Bejgli
Fagylalt és parfé. A jeges kedvenc293
Függelék295

Gergely Anikó

Gergely Anikó műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gergely Anikó könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar kóstoló Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Állapot:
4.980 ,-Ft
40 pont kapható
Kosárba