1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar fűszeres növények termelése, gyüjtése, alkalmazása

Szerző
Budapest
Kiadó: Székely Nyomda és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 132 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Székely Nyomda és Könyvkiadó Vállalat, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A fűszereket, mint annyi sok mást, Kelet adta nekünk. Amióta a rómaiak hódításaik révén megismerkedtek a keleti tartományok inycsiklandó ételeivel, Nyugat nem volt képes többé nélkülözni... Tovább

Előszó

A fűszereket, mint annyi sok mást, Kelet adta nekünk. Amióta a rómaiak hódításaik révén megismerkedtek a keleti tartományok inycsiklandó ételeivel, Nyugat nem volt képes többé nélkülözni elkészítésük varázsvesszejét, a fűszereket. Északon nagyon íztelen volt a konyha. A citrom, a kávé, tea használata ismeretlen. Az emberek, ahogy ma a minőséget, akkoriban a mennyiséget keresték az ételekben. De a keleti fűszerek pompás arómája csakhamar meghódította Európa gyomrát. Szinte tobzódtak a fűszerekben, nem tudtak betelni velük és nem volt étel az, mely nem csípi a torkot s nem égeti a gyomrot. Vissza

Tartalom

A fűszer multja és jelene, magyar fűszer 5
A fűszer fogalma és felhasználási módja 9
Hasznosak, vagy ártalmasak a fűszerek? 10
A fűszeres növények hatóanyagai 12
Ízlelés és szagérzék 18
Háziasszony és a magyar fűszer 21
Régi jó szokás szerint saját fűszerét mindenki maga készítse 23
Ízletes betegétrend 26
Az ecet 27
Savanyítás aszalt gyümölccsel 30
Konyhasó 31
A méz mint ízesítő 35
Hazai fűszeres növényeink részletes tárgyalása 38
A fűszeres növények termelési kiskátéja 73
Felhasználási utasítások a fűszeres növények konyhai alkalmazásához 92
Mártások, majonézek fűszerezése 95
Főzelék- és gombakivonat 100
Hús- és élesztőkivonatok 101
Fűszeres vajkészítmények 103
Fűszeres ecetek 105
Ízesítők, illatosítók, fűszerkeverékek 109
A bólé készítése 111
Likőrök, pálinkák fűszerezése, fűszeres borok 113
Külföldi fűszerek 115
Fűszermenetrend. Fűszereink rövid felhasználási ismertetése, az esetleges gyógyhatások megjelölésével 126
Konyhakalauz. Mire mit? 130

Varró A. Béla

Varró A. Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Varró A. Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem