1.066.455

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar-Franczia szakácskönyv

Nélkülözhetetlen kalauz minden háztartásban

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Állami Könyvterjesztő Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 974 oldal
Sorozatcím: Reprint
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN: 963-02-2995-1
Megjegyzés: A Mehner Vilmos kiadásában 1881-ben megjelent könyv reprintje. 400 fekete-fehér és színes képpel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bizalommal lépek ez egészen új, eredeti, számos képpel és ábrával ellátott művemmel a nyilvánosság elé.
A jó hirnév, melyet Ausztria-Magyarország főúri házainál szerencsés voltam kivívni, s... Tovább

Előszó

Bizalommal lépek ez egészen új, eredeti, számos képpel és ábrával ellátott művemmel a nyilvánosság elé.
A jó hirnév, melyet Ausztria-Magyarország főúri házainál szerencsés voltam kivívni, s melynek évek óta fönálló üzletem is örvend, szolgáljon kezességül a nagyérdemű közönségnek, különösen pedig a bájos magyar gazdasszony oknak, kiknek használatára e szakácskönyv főleg Íratott, szolgáljon mondom kezességül arra nézve, hogy e műben egy szakembernek igazán gyakorlati - sok évi tapasztalat által kipróbált tanácsait és utasításait fogja találni.
Korántsem volt szándékom a jelen műben talán valami encyclopedicus inyencz-lexicont adni, nem: főfigyelmemet a j ó polgári konyhára irányoztam, melynek számára a gazdasszony itthonn, és könnyű szerrel szerezheti be a szükséges kellékeket.
Ízletesen, sőt finoman főzni aránylag kevés költséggel: ez legyen minden háztartás jelszava. Az igyekezet, hogy erre vonatkozólag évek hosszú során át gyűjtött tapasztalataimat közhasznúvá tegyem, továbbá azon körülmény, hogy ilynemű, teljesen jónak és, gyakorlatinak mondható szakácskönyv nálunk még hiányzik: ezek adták az ösztönt jelen művem megírására.
A fönebbiekkel azonban korántsem akarom azt mondani, mintha a magasabb, finomabb franczia konyhát teljesen figyelmen kivül hagynám művemben. Ellenkezőleg minden tekintetben hű akarok maradni munkám cziméhez. .. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
A szakácsművészet rövid története9
Borító-formák rajza12
Konyha és konyha-edények13
Formák rajza14
Konyha-eszközök rajza16
A sültekről és sütésről általában17
Műkifejezések a szakács művészetében19
Créme- és szulcz-formák rajza20
Konyha-edények műneve24
Fűszerek és konyha-növények26
A húslevesről39
A húskivonatról144
A mártásokról151
A marinadeokról191
A pürékről195
A töltelékekről201
A kis ragout-ról208
A kis ragoutokról215
Rendkívüli meleg ételek (Assiettek)225
A marhahúsról244
A borjúról265
Az ürüről299
A bárányról314
A sertésről326
A vaddisznóról347
A szarvasról352
Az őzről358
A zergéről368
A nyúlról371
A tengeri nyúlról385
A fajdról392
A nyirfajdról395
A császármadárról397
A hófajdról399
A fáczánról400
A fogoly- és szürke-fogolyról412
Az erdei szalonkáról422
A mocsárszalonkáról427
A fenyőmadárról428
A fürjről434
A pacsirtáról438
A sármányról442
A pulykáról450
A kappanról464
A csibéről482
A galambról502
A vadkacsáról508
A vadlúdról510
A szelíd kacsáról512
A libáról517
A halról526
A galóczáról534
A pisztrángról534
A pontyról540
A csukáról543
Az angolnáról546
A menyhalról549
A sügérről550
A süllőről552
A gadóczról555
A harcsáról557
A heringről558
A szardelláról és szárdiniáról559
A tokról, söregről és vizáról560
A dorsgadóczról562
A káviárról562
Magyar konyha563
A rákról567
A békáról571
Az osztrigáról, kagylóról és csigáról573
A meleg pástétomról576
A főzelékről605
A spenótról616
Az endiviáról619
A sóskáról620
A sárgarépáról621
A zöld babról623
Spárga vagy nyulárnyékról624
A komló-indáról625
A skorzonera, fekete gyökér vagy téli spárgáról626
Az árticsókáról627
A kardonról630
A zöld borsóról631
A macedoine, chartreuse, és más tészta bordürökről632
A szarvasgombáról641
Magyar konyha643
A salátáról654
A tojás-ételekről662
A zsirtalapról669
A tálak diszitéséről és bordürökről671
A tésztákról általában671
A charlotteokról737
A sütött tésztáról747
Az angol crémekről793
A tiszta édes szulczokról810
A czukorsüteményekről821
A különböző tésztákról830
A tortákról833
A tejes fagylaltokról857
A compotokról867
A meleg italokról881
Az elrakott zöldségről888
Borjuczomb892
Az étlap készítéséről898
A villásreggeliről908
Esteli910
A buffetekről911
Az italokról914
A gyermek táplálkozásáról916
Az étkek tulajdonságairól918
Diatetikai szabályok918
Függelék
A háztartásban tudni valók921
Az asztal-terítésről és fölszolgálásról929

Dobos C. József

Dobos C. József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dobos C. József könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar-Franczia szakácskönyv Magyar-Franczia szakácskönyv
Állapot:
12.000 ,-Ft
96 pont kapható
Kosárba