1.060.435

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az inyesmester szakácskönyve (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Minerva Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műanyag kötés
Oldalszám: 629 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az egyik szerkesztő, Magyar Pál által dedikált példány. Győry Miklós fekete-fehér illusztrációi stílusosan egészítik ki a könyvet. Bővített és átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar konyha, a szakácsművészet klasszikus művét nyújtjuk át az olvasónak. Irodalmi szakácskönyvet, több ezer recepttel, sok-sok gyakorlati tanáccsal, étvágygerjesztő, színes csevegéssel,... Tovább

Előszó

A magyar konyha, a szakácsművészet klasszikus művét nyújtjuk át az olvasónak. Irodalmi szakácskönyvet, több ezer recepttel, sok-sok gyakorlati tanáccsal, étvágygerjesztő, színes csevegéssel, történeti és konyhatechnikai érdekességgel.
Az Ínyesmester írói név hosszú időn át elrejtette a szerző személyét. Magyar Elek író-újságírót, a Magyarország című napilap felelős szerkesztőjét. írói nevén lett a fehér asztal örömeinek és a konyha gondjainak egyik legismertebb és leghivatottabb, igényes szakértője, egyetlen "civil" a vendéglősök és szakácsok szakmai vetélkedéseinek zsűrijében. "Fejezetek az ínyesmesterség köréből" címmel hetenként egy oldalt közölt a Pesti Naplóban, s száz- és ezerszámra adott választ, tanácsot a hozzá forduló olvasóknak. Az első néhány év terméséből született meg 1932-ben Az ínyesmester Szakácskönyve, amely hamarosan kibővült Az ínyesmester 1000 Új Receptje néhány fejezetével. Ezt azután lényegében változatlan formában adták ki minden évben újra és újra.
A könyv megjelenése után azonban az ínyesmester továbbra is publikált újabb írásokat. A háború kitöréséig a Pesti Naplóban, annak betiltása után a Híd, majd a felszabadulás után a Képes Figyelő című folyóiratokban; ezenkívül évente Az Est Hármaskönyvében, továbbá rádióelőadásokban és az Athenaeum Almanachjában... Vissza

Fülszöveg

A szakácskönyv-irodalom egyik klasszikusának, az író-újságíró Magyar Elemnek, gazdag receptgyűjteményét adja most a kiadó a háziasszonyok, s egyben az irodalmat kedvelő közönség kezébe. Mert Magyar Elek olyan hangulatosan és élvezetesen tudott írni a különféle ételekről, ahogyan csak a szemléletes kifejezések tehetségével megáldott íróktól várhatjuk. Ez a szakácskönyv tehát nemcsak az egyes ételek elkészítésének leírásával, hanem felhasználásuk módjával, a kialakult szokásokkal is megismerteti az olvasót.
A kötet anyaga ebben az összeállításban még sehol sem jelent meg. Magyar Pál és Siklós Olga a korabeli sajtó hasábjairól szedte össze a szétszórtan egyenként megjelent cikkeket, recepteket. a két átdolgozó a mai viszonyoknak megfelelő eszközök használatának és eljárások ismertetésének bedolgozásával is bővítette az anyagot, mindenütt az eredeti stílushoz alkalmazva mondanivalójukat.
A receptgyűjtemény egyaránt tartalmazza drága és rafinált fogások, valamint egészen egyszerű,... Tovább

Fülszöveg

A szakácskönyv-irodalom egyik klasszikusának, az író-újságíró Magyar Elemnek, gazdag receptgyűjteményét adja most a kiadó a háziasszonyok, s egyben az irodalmat kedvelő közönség kezébe. Mert Magyar Elek olyan hangulatosan és élvezetesen tudott írni a különféle ételekről, ahogyan csak a szemléletes kifejezések tehetségével megáldott íróktól várhatjuk. Ez a szakácskönyv tehát nemcsak az egyes ételek elkészítésének leírásával, hanem felhasználásuk módjával, a kialakult szokásokkal is megismerteti az olvasót.
A kötet anyaga ebben az összeállításban még sehol sem jelent meg. Magyar Pál és Siklós Olga a korabeli sajtó hasábjairól szedte össze a szétszórtan egyenként megjelent cikkeket, recepteket. a két átdolgozó a mai viszonyoknak megfelelő eszközök használatának és eljárások ismertetésének bedolgozásával is bővítette az anyagot, mindenütt az eredeti stílushoz alkalmazva mondanivalójukat.
A receptgyűjtemény egyaránt tartalmazza drága és rafinált fogások, valamint egészen egyszerű, hétköznapi ételek leírását. ki-ki megtalálja a gusztusának és a pénztárcájának legjobban megfelelő lehetőséget. Akadnak olyan receptek is, amelyek főképpen érdekességük következtében szerepelnek, mert nem árt tudni, hogyan készül egyik vagy másik hírből ismert különlegesség.
Győry Miklós illusztrációi stílusosan egészítik ki és szép keretbe foglalják a közölt anyagot. Vissza

Tartalom

Előszó5
Az ínyesmesterség7
A magyar konyha
Bevezetés11
Ételeink sava-borsa17
Receptek, ízek-zamatok titkai17
A rántás "tudománya"18
Habarás, "staubolás"19
Levesek, főzelékek sűrítése20
A jó tejföl dicsérete20
A fűszerek hada és a paprika regénye22
Fűszerek a magyar konyhában25
Hagyma, paprika, bors, fokhagyma26
Ecet (sűrítmény) és só28
Hazai fűszernövényeink29
Cukor, fahéj, vanília31
Fűszerritkaságok32
Fűszerkeverékek35
A modern konyha36
Tudományos, egészségügyi37
A konyhai eszközök38
Az éléskamrában40
Szabad tűz mellé41
Receptgyűjtemény
A receptekben előírt mennyiségek47
Levesek és levesbe valók48
Levesek48
Leveskülönlegességek63
Levesbe és leveshez valók71
Egytálak, főzelékek, meleg és hideg előtelek76
Tojásételek76
Burgonyás ételek90
Rizses fogások98
Sós (zsírban sült és főtt) tészták, pudingok102
Előételek palacsintából és rétesből122
Főzelék- és zöldségfélék125
Gomba170
Száraz hüvelyesek: bab, borsó, lencse176
"Zóna" húsételek, könnyű feltétek180
Pástétomok, kocsonyák, aszpikos fogások188
Főtt és sült húsok, pecsenyekülönlegességek198
Marhahús201
Sertéshús218
Borjúhús226
Marha-, sertés- és borjúhúsból készült fogások235
Bárány-birka, juh-ürü239
Háziszárnyasok249
Csirke, tyúk, jérce, kappan és kakas251
Liba, kacsa, pulyka és gyöngytyúk259
Belsőségek271
Vadak279
Halak305
Édesvizi halak306
Édes- és sósvízi különlegességek325
Köretek, mártások és saláták340
Édes tészták372
Gyúrt tészták, metéltek, kockák, gombócok372
Rétesek és palacsinták379
Fánkok, zsírban sültek, morzsák386
Felfújtak, pudingok, omlettek394
Házi sütemények400
Kalácsok és kuglófok413
Ötórai tea - vacsora utáni fekete423
Tea, kávé, kakaó423
Édes teasütemények428
Csemegék438
Tejes, tejszínes készítmények, krémek és sodók446
Gyümölcsök453
Gyümölcslevesek és főzelékek462
Déligyümölcs-különlegességek465
Sós-sajtos házitészták, teasütemények, szendvicsek472
Italok490
Házi cukrászat500
Torták501
Tortakülönlegességek507
Tortakrémek és mázak515
Cukrászsütemények519
Cukrászati különlegességek526
Fagylaltok, parfék, jeges különlegességek532
Négy évszak
Hagyomásos ételek - hagyományos napokra543
Szilveszteri krampampuli és újévi malac544
A krampampuli544
Újévi malacpecsenye545
Disznótoros idők549
A tavasz ébredése554
Heringsmauz554
Tavaszi juhtúró, retek és hagyma555
Húsvét a fehér asztalon555
Jönnek a primőrök558
A kánikula napjai559
Bál és búcsú Anna napján559
Könnyű nyári ételek561
Őszi fények562
Szüret és kiskocsmák Budán562
Szüreti "kolbász", gesztenye és gyümölcsök565
Téli beszerzések568
Káposztataposás a Belvárosban569
Megindulnak a fenyők572
Déligyümölcsök Mikulás puttonyában572
A várakozás napjai574
A karácsonyi pulyka575
Diós és mákos577
Tárgymutató579

Magyar Elek

Magyar Elek műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Magyar Elek könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem