Előszó | 9 |
Az ínyesmesterség | 11 |
A MAGYAR KONYHA | |
Bevezetés | 15 |
Ételeink sava-borsa | 20 |
Receptek, ízek-zamatok titkai | 20 |
A rántás "tudománya" | 21 |
Habarás, "staubolás" | 22 |
Levesek, főzelékek sűrítése | 22 |
A jó tejföl dicsérete | 23 |
A fűszerek hada és a paprika regénye | 24 |
Fűszerek a magyar konyhában | 28 |
Hagyma, paprika, bors, fokhagyma | 29 |
Eset (sűrítmény) és bors | 31 |
Hazai fűszernövényeink | 32 |
Cukor, fahéj, vanília | 34 |
Fűszerritkaságok | 35 |
Fűszerkeverékek | 37 |
A modern konyha | 39 |
Tudományos, egészségügyi | 40 |
A konyhai eszközök | 42 |
Az éléskamrában | 43 |
Szabad tűz mellé | 43 |
RECEPTGYŰJTEMÉNY | |
A recepteken előírt mennyiségek | 49 |
Levesek és levesbevalók | 50 |
Levesek | 50 |
Leveskülönlegességek | 63 |
Levesbe és leveshez valók | 71 |
Egytálak, főzelékek, meleg és hideg előételek | 75 |
Tojásételek | 75 |
Burgonyás ételek | 87 |
Rizses fogások | 94 |
Sós (zsírban sült és főtt) tészták, pudingok | 98 |
Előételek palacsintából és rétesből | 117 |
Főzelék- és zöldségfélék | 120 |
Gomba | 160 |
Szárazhüvelyesek: bab, borsó lencse | 166 |
"Zóna" húsételek, könnyű feltétek | 170 |
Pástétomok, kocsonyák, aszpikos fogások | 176 |
Főtt és sült húsok, pecsenyekülönlegességek | 185 |
Marhahús | 188 |
Marhasültek | 193 |
Sertéshús | 203 |
Borjúhús | 211 |
Marha-, sertés- és borjúhúsból készült fogások | 219 |
Bárány-birka, juh-ürü | 223 |
Háziszárnyasok | 232 |
Csirke, tyúk, jérce, kappan és kakas | 234 |
Liba, kacsa, pulyka és gyöngytyúk | 241 |
Belsőségek | 252 |
Vadak | 260 |
Halak | 284 |
Édesvízi halak | 285 |
Édes- és sósvízi különlegességek | 302 |
Köretek, mártások és saláták | 315 |
Köretek | 315 |
Mártások (Alapmártások) | 320 |
Különféle mártások | 323 |
Saláták | 333 |
Édes tészták | 344 |
Gyúrt tészták, metéltek, kockák, gombócok | 344 |
Rétesek és palacsinták | 350 |
Fánkok, zsírban sültek, morzsák | 357 |
Felfújtak, pudingok, omlettek | 364 |
Házi sütemények | 369 |
Kalácsok és kuglófok | 381 |
Ötórai tea - vacsora utáni fekete | 390 |
Tea, kávé, kakaó | 394 |
Csemegék | 403 |
Tejes, tejszínes készítmények, krémek és sodók | 413 |
Gyümölcsök | 417 |
Gyümölcslevesek és főzelékek | 426 |
Déligyümölcs-különlegességek | 428 |
Sós-sajtos házitészták, teasütemények, szendvicsek | 435 |
Italok | 451 |
Házi cukrászat | 461 |
Torták | 462 |
Tortakülönlegességek | 467 |
Tortakrémek és mázak | 474 |
Cukrászsütemények | 478 |
Cukrászati különlegességek | 485 |
Fagylaltok, parfék, jeges különlegességek | 490 |
NÉGY ÉVSZAK | |
Hagyományos ételek - hagyományos napokra | 501 |
Szilveszteri krampampuli és újévi malac | 502 |
A krampampuli | 502 |
Újévi malacpecsenye | 503 |
Disznótoros idők | 507 |
A tavasz ébredése | 511 |
Heringsmauz | 511 |
Tavaszi juhtúró, retek és hagyma | 512 |
Húsvét a fehér asztalon | 512 |
Jönnek a primőrök | 514 |
A kánikula napjai | 516 |
Bál és búcsú Anna napján | 516 |
Könnyű nyári ételek | 518 |
Őszi fények | 519 |
Szüret és kiskocsmák Budán | 519 |
Szüreti "kolbász", gesztenye és gyümölcsök | 522 |
Téli beszerzések | 525 |
Káposztataposás a Belvárosban | 526 |
Megindulnak a fenyők | 529 |
Déligyümölcsök Mikulás puttonyában | 529 |
A várakozás napjai | 531 |
A karácsonyi pulyka | 532 |
Diós és mákos | 534 |
Tárgymutató | 536 |