A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar borok és ételek harmonizációja

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Budapest
Kiadó: Paginarum Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 271 oldal
Sorozatcím: Magyar borok és borvidékek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9133-84-1
Megjegyzés: Néhány színes fotóval illusztrálva. 2., átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Milyen borokat válasszunk kedvenc ételeinkhez, és milyen ételekkel hangoljuk össze legkedvesebb borainkat? Mi a bor régmúltból a jelenig tartó titka, misztériuma? Ezekre a kérdésekre is választ ad e könyv szerzője, Cey-Bert Róbert Gyula. A Nemzetközi Borakadémia magyar képviselője, a borszimbolika-kutatás nemzetközi szaktekintélye a magyar borok és a magyar ételek harmonizációjának igen sokak érdeklődésére számot tartó alapelveit is bemutatta. Meggyőzően és nagyon olvasmányos módon bizonyítja, hogy a borok és ételek aroma- és ízösszhangjának megvalósításában a fiziológiai és az érzékszervi tényezők mellett az érzelmi és a szimbolikái hatások is fontos szerepet játszanak.
Ha a remek magyar konyha jellegzetes és népszerű fogásaihoz ki szeretnénk választani a legtökéletesebben harmonizáló borokat, akkor ez a könyv ad tanácsot. A szerző több mint száz hagyományos és újonnan alkotott magyar étel példáján keresztül mutatja be a magyar borok és a magyar ételek harmonizációjának... Tovább

Fülszöveg

Milyen borokat válasszunk kedvenc ételeinkhez, és milyen ételekkel hangoljuk össze legkedvesebb borainkat? Mi a bor régmúltból a jelenig tartó titka, misztériuma? Ezekre a kérdésekre is választ ad e könyv szerzője, Cey-Bert Róbert Gyula. A Nemzetközi Borakadémia magyar képviselője, a borszimbolika-kutatás nemzetközi szaktekintélye a magyar borok és a magyar ételek harmonizációjának igen sokak érdeklődésére számot tartó alapelveit is bemutatta. Meggyőzően és nagyon olvasmányos módon bizonyítja, hogy a borok és ételek aroma- és ízösszhangjának megvalósításában a fiziológiai és az érzékszervi tényezők mellett az érzelmi és a szimbolikái hatások is fontos szerepet játszanak.
Ha a remek magyar konyha jellegzetes és népszerű fogásaihoz ki szeretnénk választani a legtökéletesebben harmonizáló borokat, akkor ez a könyv ad tanácsot. A szerző több mint száz hagyományos és újonnan alkotott magyar étel példáján keresztül mutatja be a magyar borok és a magyar ételek harmonizációjának meghatározó szabályait, a borkonyha, a levesek, a hideg és a meleg előételek, ízelítők, halak, szárnyasok, húsok, vadhúsok, a sajtok és édességek legnépszerűbb és legkülönbözőbb készítményeiben.
E könyv, amely egy új sorozat első kötete, élményt nyújt mindazok számára, akik kedvelik a szép (és zamatokban, illatokban, ízben), gazdag borokat és ötletdús elkészítésű ételeket. Szól mindazoknak, akik szívesen és mértékkel fogyasztanak bort és azoknak, akik az élvezetes borok és ételek egyeztetésének szívmelegítő hangulatát családjuk tagjaival, baráti társasággal szívesen megosztják.
A szerző Genfben alapított gasztronómiamarketinggel foglalkozó kutatóintézete (Institut de Recherches des Préférences Alimentaires) több neves francia és svájci borvidék és élelmiszertermelő és -forgalmazóvállalat kommunikációs stratégiáját dolgozta ki. A Nemzetközi Borakadémia tagjaként sokat foglalkozott a különböző nemzeti konyhák és borok harmonizációjának a kérdésével.
1981-ben ő rendezte meg első ízben Hongkongban a legnevesebb francia borászok közreműködésével a kínai gasztronómia és a francia borok egyeztetésének nagy nemzetközi visszhangot keltett szimpóziumát. 1982 és 1986 között hasonló szimpóziumokat rendezett Japánban, Szingapúrban, Fülöp-szigeteken és Thaiföldön.
1986 és 1991 között a távol-keleti Gastronomy Research International keretében a luxusszálloda-láncok és repülőtársaságok gasztronómiai tanácsadója. Sokoldalú érdeklődése kiterjed a vallástörténet és őstörténet kutatására is. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Bevezető - Evangélium a bor könyvéből 9
A borszimbolika isteni üzenete 9
Bor és Isten 12
Bor és hatalom 17
Bor és egészség 19
A szőlőtermelés és a társadalmi fejlettség 19
Bor és áldozati étkezés 26
A bor: a karakter és a személyiség tükre 27
A bor evangéliuma 29
Ízek, szimbólumok, történelmi gyökerek 30
Az ízharmonizáció objektív és szubjektív tényezői 30
Illatok, ízek, emlékek 31
ízészlelés, ízérzékelés fiziológiai síkon 32
Az ízérzékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szimbolikus és kulturális összetevői 41
A bor szimbolikus nyelvezete 50
A magyar borok története 54
A bor honfoglalás előtti misztériuma 54
Bor szavunk csodás története: Bor Tengri, az Újjászületés Istene 55
A magyar borok Kárpát-medencei története: a magyarság történelmének szimbolikus értékmutatója 58
A magyar borok a földrajzi és éghajlati viszonyok harmóniájának a termékei 68
A magyar konyha történelmi gyökerei 70
Régészeti és művelődéstörténeti kutatások: a hun üstök és a magyar bográcsok 72
A főzés és a sütés civilizációi 73
Művelődéstörténet, szellemi és tárgyi néprajz 76
Vallástörténeti kutatások 77
Az áldozati étel (áldos): a harmónia és a rangsorolás filozófiája 79
Izharmónia 81
A rangsorolás jelentése 82
Történelmi tények és adatok a magyar konyháról 84
A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai 86
Borok, ételek, színek és ízek 86
Az ízegyeztetések alapelvei 89
A szimbolikái és a kulturális értékek egyeztetésének az alapelvei 92
A bortípusok meghatározása 93
A bor ideális hőmérséklete 95
„Hungaricum" magyar szőlőfajták borai, a magyar ételek legnemesebb kísérői 96
„Hungaricum" magyar szőlőfajták 100
Régi magyar szőlőfajták 103
Magyar borvidékek 105
A történelmi Magyarország borvidékei 105
Magyarország jelenlegi borvidékei 106
A tokaji aszúborok készítése 119
A magyar borok és a magyar konyha ízharmonizációja megvalósításának feltételei 126
Borok és levesek 126
Káposzták 128
Főzelékek és töltött zöldségek 129
Saláták 130
Tészták, főtt tészták 130
Borok és halak 132
A hal vásárlása 132
A hal elkészítése 133
Borok és húsok 137
Liba- és kacsamáj 138
Borok és sajtok 139
Édességek 141
A sütés-főzési eljárások ízhatása 141
Borok, ételek és jelentésben gazdag témák szimbolikái nyelvezetének egyeztetése 142
Magyar étkek, borok és ízek 145
Borkonyha 147
A borkonyha néhány jellegzetes receptje 148
Levesek, egytálételek 152
Főzelékek, zöldségételek, tészták 169
ínyencfalatok 182
Szárnyasokból, vadhúsokból készült ételek 188
Birka-, marha- és sertéshúsból készült ételek 202
Halételek 211
Sütemények, sajtok 225
Függelék
Borgála megtervezése és megvalósítása 235
Millenniumi borgála 250
Somogy - Tolna - baranyai ízjáték öt felvonásban
Borok, ételek, megyei és regionális témák harmonizációja 262
Gálaest Őfensége Habsburg Ottó tiszteletére: IV. Károly királyi koronázásának gasztronómiai emlékezete 266

Cey-Bert Róbert Gyula

Cey-Bert Róbert Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cey-Bert Róbert Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem