Habsburg Ottó előszava | 5 |
Bevezető - Evangélium a bor könyvéből (Rendhagyó bortörténeti áttekintés) | 7 |
A borszimbolika isteni üzenete | 7 |
Bor és Isten | 10 |
Bor és hatalom | 15 |
Bor és egészség | 16 |
A borvidék fogalmának megjelenése | 17 |
Bor és áldozati étkezés | 19 |
A bor: a karakter és a személyiség tükre | 20 |
A bor evangéliuma | 21 |
Ízek, szimbólumok, történelmi gyökerek | 22 |
Az ízharmonizáció objektív és szubjektív tényezői | 22 |
Illatok, ízek, emlékek | 23 |
Ízészlelés, ízérzékelés fiziológiai síkon | 24 |
Az ízérzékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szimbolikus és kulturális összetevői | 33 |
A bor szimbolikus nyelvezete | 42 |
A magyar borok őstörténete | 46 |
A bor honfoglalás előtti misztériuma | 46 |
Bor szavunk csodás története | 46 |
A magyar borok kárpát-medencei története: a magyarság történelmének szimbolikus értékmutatója | 50 |
A magyar borok a földrajzi és éghajlati viszonyok harmóniájának a termékei | 59 |
A magyar konyha történelmi gyökerei | 62 |
Régészeti és művelődéstörténeti kutatások: a hun üstök és a magyar bográcsok | 64 |
A főzés és a sütés civilizációi | 65 |
Művelődéstörténet, szellemi és tárgyi néprajz | 69 |
Vallástörténeti kutatások | 69 |
Az áldozati étel (áldos): a harmónia és a rangsorolás filozófiája | 71 |
Ízharmónia | 74 |
A rangsorolás jelentése | 76 |
Történelmi tények és adatok a magyar konyháról | 76 |
A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai | 77 |
Az ízegyeztetések alapelvei | 80 |
A szimbolikai és a kulturális értékek egyeztetésének az alapelvei | 82 |
A nemzeti kultúra és a nemzeti gasztronómia értékrendje | 84 |
A bor ideális hőmérséklete | 86 |
A magyar borok és a magyar konyha ízharmonizációja megvalósításának feltételei | 88 |
Borok és levesek | 88 |
Káposzták | 90 |
Főzelékek és töltött zöldségek | 91 |
Saláták | 92 |
Tészták, főtt tészták | 92 |
Borok és halak | 94 |
A hal vásárlása | 94 |
A hal elkészítése | 95 |
Borok és húsok | 99 |
Liba- és kacsamáj | 100 |
Borok és sajtok | 101 |
Édességek | 103 |
Borok, ételek és jelentésben gazdag témák szimbolikai nyelvezetének egyeztetése | 104 |
A sütés-főzési eljárások ízhatása | 106 |
Vízszintes és függőleges egyeztetés | 106 |
Magyar étkek, borok és ízek | |
Borkonyha | 111 |
A borkonyha néhány jellegzetes receptje | 111 |
Levesek, egytálételek | 116 |
Főzelékek, zöldségételek, tészták | 133 |
Ínyencfalatok | 146 |
Szárnyasokból, vadhúsokból készült ételek | 152 |
Birka-, marha- és sertéshúsból készült ételek | 166 |
Halételek | 175 |
Sütemények, sajtok | 189 |
Függelék | |
Néhány bor- és gasztronómiai gála ceremóniamesteri forgatókönyve | 195 |
Borgála megtervezése és megvalósítása | 200 |
Milleniumi borgála | 212 |
Ételmutató | 225 |