A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar borok és ételek harmonizációja

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Paginarum Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 228 oldal
Sorozatcím: Magyar borok és borvidékek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9133-78-7
Megjegyzés: Néhány színes fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Habsburg Ottó előszava5
Bevezető - Evangélium a bor könyvéből (Rendhagyó bortörténeti áttekintés)7
A borszimbolika isteni üzenete7
Bor és Isten10
Bor és hatalom15
Bor és egészség16
A borvidék fogalmának megjelenése17
Bor és áldozati étkezés19
A bor: a karakter és a személyiség tükre20
A bor evangéliuma21
Ízek, szimbólumok, történelmi gyökerek22
Az ízharmonizáció objektív és szubjektív tényezői22
Illatok, ízek, emlékek23
Ízészlelés, ízérzékelés fiziológiai síkon24
Az ízérzékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szimbolikus és kulturális összetevői33
A bor szimbolikus nyelvezete42
A magyar borok őstörténete46
A bor honfoglalás előtti misztériuma46
Bor szavunk csodás története46
A magyar borok kárpát-medencei története: a magyarság történelmének szimbolikus értékmutatója50
A magyar borok a földrajzi és éghajlati viszonyok harmóniájának a termékei59
A magyar konyha történelmi gyökerei62
Régészeti és művelődéstörténeti kutatások: a hun üstök és a magyar bográcsok64
A főzés és a sütés civilizációi65
Művelődéstörténet, szellemi és tárgyi néprajz69
Vallástörténeti kutatások69
Az áldozati étel (áldos): a harmónia és a rangsorolás filozófiája71
Ízharmónia74
A rangsorolás jelentése76
Történelmi tények és adatok a magyar konyháról76
A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai77
Az ízegyeztetések alapelvei80
A szimbolikai és a kulturális értékek egyeztetésének az alapelvei82
A nemzeti kultúra és a nemzeti gasztronómia értékrendje84
A bor ideális hőmérséklete86
A magyar borok és a magyar konyha ízharmonizációja megvalósításának feltételei88
Borok és levesek88
Káposzták90
Főzelékek és töltött zöldségek91
Saláták92
Tészták, főtt tészták92
Borok és halak94
A hal vásárlása94
A hal elkészítése95
Borok és húsok99
Liba- és kacsamáj100
Borok és sajtok101
Édességek103
Borok, ételek és jelentésben gazdag témák szimbolikai nyelvezetének egyeztetése104
A sütés-főzési eljárások ízhatása106
Vízszintes és függőleges egyeztetés106
Magyar étkek, borok és ízek
Borkonyha111
A borkonyha néhány jellegzetes receptje111
Levesek, egytálételek116
Főzelékek, zöldségételek, tészták133
Ínyencfalatok146
Szárnyasokból, vadhúsokból készült ételek152
Birka-, marha- és sertéshúsból készült ételek166
Halételek175
Sütemények, sajtok189
Függelék
Néhány bor- és gasztronómiai gála ceremóniamesteri forgatókönyve195
Borgála megtervezése és megvalósítása200
Milleniumi borgála212
Ételmutató225

Cey-Bert Róbert Gyula

Cey-Bert Róbert Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cey-Bert Róbert Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar borok és ételek harmonizációja Magyar borok és ételek harmonizációja

A borító foltos.

Állapot:
2.840 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba