kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 454 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
I. KÖTET | |
A cukorgyártás története, helye a népgazdaságban, jövője | |
A cukor mint tápanyag | 3 |
A répacukorgyártás kezdete | 3 |
A Szovjetunió cukoripara | 4 |
A répacukorgyártás hazánkban az első világháborúig | 5 |
A répacukorgyártás hazánkban az első világháború után | 6 |
A cukorgyártás népgazdasági helye, fejlődése | 7 |
A cukorrépatermelés kérdései | |
Mit kívánunk népgazdasági szempontból a répától? | 10 |
Fajtakiválasztás | 11 |
A répaművelés kérdései | 13 |
Csapadék- és talajigény | 13 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, vetés | 16 |
A vetés ápolása | 17 |
A répa betegségei, répakártevők | 18 |
A répa fejlődési folyamata, érése | 19 |
A cukorrépa szedése | 22 |
A cukorrépa útja a termelőtől a gyárig (tárolás) | 23 |
Nagyüzemű répatermelés | 27 |
Összefoglaló kérdések és feladatok | 28 |
A cukorrépa összetétele | |
A cukorrépát felépítő elemek | 30 |
A répát felépítő anyagcsoportok (vegyületek) | 31 |
Víz | 31 |
Oldhatatlan szárazanyag | 33 |
A cukor | 38 |
A cukor kémiai tulajdonságai | 38 |
Az oldatok jellemző adatai | 39 |
A hő hatása a szaharózra | 43 |
A szaharóz invertálódása | 43 |
A szaharóz erjedése | 47 |
A szaharóz vegyületei | 48 |
A szaharóz színreakciói | 49 |
Nitrogénmentes szerves cukoranyagok | 49 |
Invertcukor | 49 |
A glükóz | 49 |
A fruktóz, levulóz vagy gyümölcscukor | 51 |
Raffinóz | 52 |
Más cukrok | 52 |
Szerves savak | 52 |
Zsírok | 55 |
Színező anyagok | 55 |
Nitrogéntartalmú nem-cukoranyagok | 56 |
Fehérjék | 56 |
Aszparaginsav, aminó-borostyánkősav | 56 |
Glutaminsav (aminoglutarsav), glutamin | 57 |
Betain, allantoin, kolin | 58 |
Más nitrogéntartalmú anyagok | 58 |
Enzimek | 59 |
Feladatok, összefoglaló kérdések | 60 |
A répacukorgyártás menete, főbb gyártási szakaszok | |
Előkészítő műveletek | 62 |
Lényerés | 63 |
Létisztítás | 63 |
Bepárlás | 63 |
Homokcukorgyártás | 64 |
Finomítás | 64 |
Előkészítő műveletek | |
Úsztatómunka | 66 |
Elfa vagonürítő berendezés | 69 |
Gazfogó és kőfogó | 71 |
A répa mosása | 72 |
A répa felemelése a mosógéphez | 73 |
A répa mérése | 75 |
A répa felaprítása, a répavágás | 77 |
A répavágás célja | 77 |
A répavágógép | 78 |
A répavágókés és késszekrény | 80 |
A háztetőalakú szelet kialakulása | 81 |
A szelet minősége | 81 |
A vágógép elméleti teljesítménye | 83 |
A répavágásnál dolgozók feladatai | 84 |
A kés élesítése | 84 |
Az előkészítő műveletek során előadódó nehézségek és megszüntetésük | 85 |
Összefoglaló kérdések, feladatok | 87 |
Lényerés (diffúzió) | |
A lényerés célja | 88 |
Az anyagok szerkezete a kinetikus hőelmélet alapján (ozmózis, diffúzió) | 88 |
Az ellenáramú kilúgozás elmélete | 91 |
A diffúzió általános elmélete | 94 |
Folytonos diffúziós készülékek | 97 |
A diffúziós egyenlet alkalmazása folytonos diffúzióra | 99 |
A szakaszos (Róbert-féle) diffúzió | 105 |
A Róbert-féle diffúzió jellemzése | 105 |
A diffúzió rendes üzeme | 108 |
A diffúzió üzembehelyezése | 109 |
A lélehúzás | 110 |
A szelethossz jelentősége | 113 |
A töltés | 113 |
Az áramlási sebesség | 114 |
Melegítés | 115 |
Nemcukoranyagok oldódása | 116 |
A lúgzóvíz minősége | 119 |
A diffúziós egyenlet alkalmazása szakaszos diffúzióra, a diffúziós veszteség | 119 |
A diffúzió üzemében előforduló hibák és azok oka | 125 |
A diffúziónál dolgozók munkaköre | 128 |
Összefoglaló kérdések, feladatok | 129 |
Létisztítás | |
A létisztítás célja | 132 |
A létisztítás folyamatai | 134 |
A létisztításnál használt anyagok előállítása | 135 |
A mészégetés | 136 |
Mészkemence | 137 |
A mészkemence üzembehelyezése | 139 |
Hibák a mészkemence üzemében | 140 |
Az égetett mész tulajdonságai | 141 |
A mésztej üzemi előállítása | 143 |
A CO2 előállítása, tulajdonságai | 145 |
Gázmosó (lavőr) | 148 |
Előderítés | 149 |
A mészadagolásnál lejátszódó kémiai folyamatok | 150 |
Mire kell ügyelni az előderítéskor? | 156 |
Az előderítés gyakorlati megvalósítása | 157 |
Előmelegítők | 160 |
Számítások | 160 |
Főderítés | 162 |
Az I. szaturáció | 164 |
Kálciumkarbonát keletkezése | 165 |
Kalciumkarbonát összekapcsolása kolloidokkal | 168 |
A kálciumkarbonát adszorbciós hatása | 169 |
Mikor fejezzük be a szaturációt? | 170 |
A szaturáció gyakorlati megvalósítása | 170 |
A szakaszos működésű szaturáció kezelése | 171 |
Folytonos szaturáció | 173 |
Szűrés az I. szaturáció után | 173 |
A szűrés fogalma, jelentősége | 173 |
A szűrés gyakorlati megvalósítása | 176 |
A szűrésnél előforduló hibák és ezek megszüntetése | 179 |
Leédesítés | 180 |
Iszapveszteség ellenőrzése | 183 |
Az I. szaturációs lé mennyiségének számítása | 184 |
Létisztítási hatásfok | 185 |
Folytonos szűrés | 186 |
II. szaturáció | 190 |
A II. szaturáció folyamatai | 190 |
A II. szaturáció gyakorlati megvalósítása | 193 |
Szűrés a II. szaturáció után | 193 |
Kifőzés | 195 |
A létisztítás ellenőrzése, irányítása | 195 |
A létisztítás legújabb módja | 197 |
Összefoglaló kérdések, feladatok | 197 |
Bepárlás | |
A bepárlás célja, elpárologtatott vízmennyiség | 200 |
Forráspont, forráspontemelkedés | 201 |
A párologtatás (bepárlás) hőenergiaszükséglete | 204 |
Vízgőz, gőztáblázat | 204 |
A gőzzel való fűtés alapelve | 208 |
Az elpárologtatás hőmérlege | 208 |
A többfokozatú bepárlás elve, hőszükséglete | 209 |
Hőátadás egy fűtőfelületen keresztül | 213 |
A bepárlást kísérő kémiai jelenségek | 216 |
Alkalitásváltozás | 216 |
Bepárlólerakódás keletkezése | 217 |
Színváltozás | 217 |
Bepárlók kiviteli formája | 219 |
Különféle bepárlórendszerek | 221 |
A bepárló üzeme | 221 |
A bepárló kifőzése | 222 |
Összefogló kérdések, feladatok | 223 |
II. KÖTET | |
Homokcukorgyártás - A homokcukorgyártás menete | |
Kristályosítás | |
A kristály a szilárd halmazállapot jellemző megjelenési alakja | 5 |
A kristályok külső alakjának jellmezése, kristályrendszerek | 7 |
A répacukor (szaharóz) kristályalakja | 8 |
A kristályok keletkezése | 9 |
Túltelítettségi szám (túltelítettségi együttható) | 11 |
Viszkozitás | 14 |
A hőmérséklet | 15 |
A tisztasági hányados | 16 |
A kristályosítás időtartama | 17 |
Egyszeri kristályosítással kinyerhető cukormennyiség | 18 |
A melaszképződés okai | 19 |
A melasz mennyisége | 23 |
A kristályosítás során elpárologtatott vízmennyiség, gőzfogyasztás | 26 |
Különböző tisztasági hányadosú oldatok keverése | 28 |
Vákuumok | 30 |
Kavarók | 35 |
A kristályosítás gyakorlati megvalósítása: a cukorfőzés | 36 |
Utőkristályosítás: a pép kezelése a kavarókban | 43 |
A kristályosítás ellenőrzése | 48 |
Folytonos főzés | 51 |
A kristályos és folyékony fázis elválasztása: centrifugálás | |
A centrifugálás (pörgetés) folyamatának ismretetése | 52 |
A centrifugák szerkezete | 59 |
A centrifugák kezelése, a centrifuga munkaszervezése | 63 |
Oldás (olvasztás), kristályosítási veszteség, különböző gyártásmenetek (sémák) | |
Oldás (olvasztás) | 67 |
Kristályosítási cukorveszteségek | 68 |
Különböző gyártásmenetek (sémák) | 69 |
A homokcukor minőségi szabványai, cukorszárítás, osztályozás, raktározás | |
A homokcukor minőségi előírásai | 75 |
A homokcukor szárítása | 75 |
A homokcukor osztályozása | 84 |
A homokcukor raktározása | 85 |
Finomítás | |
A finomítás menete | 92 |
Az aktív szén | |
Az aktív szén tulajdonságai | 93 |
Az aktív szén hatása a gyári levkben lévő különböző anyagokra | 97 |
A szükséges aktív szénmennyiség meghatározása | 98 |
A csontszén (spódium) | |
A csontszén (spódium) összetétele, tulajdonságai | 101 |
A csontszén regenerálása | 102 |
Az aktív szén és csontszén üzemi alkalmazásának módja, a tisztított cukoroldatok (derítékek) tulajdonságai | |
Az aktív szén üzemi alkalmazásának módszerei | 104 |
A csontszén üzemi alkalmazásának módszerei | 106 |
A csontszénszűrés és aktívszénszűrés összehasonlítása | 106 |
A tisztított cukoroldatok (derítékek, klerek) tulajdonságai | 107 |
A derítékek további feldolgozása | |
Kockacukorgyártás | 107 |
Finomított kristály gyártása | 111 |
Kocka és finomított kristály színének javítására használatos segédanyagok | 112 |
Jegeccukor gyártása | 113 |
Finomítás közben előálló cukorveszteségek | 114 |
A melléktermékek és hulladékok további feldolgozása, hasznosítása | |
Lisztcukorgyártás | 114 |
Lúgzott szelet feldolgozása | 116 |
A melasz hasznosítása | 125 |
Mésziszap | 130 |
Diffúziós víz (savanyú víz) | 131 |
Répafarok | 131 |
Cukormérleg, gőz- és vízgazdálkodás | |
Cukormérleg | |
A hozam- és veszteségszámítás jelentősége | 133 |
A fehérhozam és a melaszcukorhozam meghatározása | 134 |
Az összes veszteség kiszámítása | 142 |
Forgató anyagok befolyása az összes veszteség értékére | 144 |
A csővezetékben úszó cukor hatása | 149 |
A veszteség megoszlása üzemrészenként | 149 |
A veszteség okainak felderítése | 151 |
Vízgazdálkodás | |
Vízfelhasználási helyek | 154 |
Az úsztató vízszükséglete | 155 |
A répamosó vízszükséglete | 157 |
A diffúzió vízszükséglete | 158 |
A gázmosó (lavőr) vízszükséglete | 159 |
A mészoltó vízszükséglete | 159 |
A mészkemence vízszükséglete | 160 |
A szűrőprések vízszükséglete | 160 |
A kendőmosó vízszükséglete | 160 |
A centrifugák vízszükséglete | 160 |
A kavarók vízszükséglete | 161 |
A kondenzátor vízszükséglete | 161 |
A kazánok vízszükséglete | 164 |
A csapágyak hűtése | 164 |
Az oldók vízszükséglete | 164 |
A laboratórium vízszükséglete | 164 |
A mosdók és a WC vízszükséglete | 164 |
Egyéb kisebb felhasználási helyek | 164 |
Az egyes vízfogyasztó (vízfelhasználó) helyek maximális és minimális vízszükséglete | 164 |
A hűtőkamrákban keletkező meleg kondenzvíz elvezetése és felhasználása | 165 |
A kondenzátor vizének felhasználása | 171 |
A szennyvizek felhasználása nélkül elérhető vízmegtakarítás | 172 |
A szennyvíz tisztítása újrafelhasználás céljából | 173 |
A vízgazdálkodás ellenőrzésére szolgáló műszerek | 179 |
Gőzgazdálkodás | |
A cukorgyárak gőzfelhasználási vázlata (gőzséma) | 180 |
Az egyes gőzfelhasználási helyek gőzfogyasztásának számítása | 182 |
A gőztakarékosság kérdései | 190 |
A hőmérleg elkészítésének gyors módszere Szilin szerint | 192 |
Folyamatos üzemmenet biztosítása, üzemelőkészítés, higiéne | |
Javítások, karbantartás | |
A karbantartás jelentősége | 196 |
A karbantartási munkák szervezése | 198 |
A karbantartási munkák ellenőrzése, üzemi próbák | 200 |
Tűzvédelem | |
A cukorgyár tűzveszélyes üzem | 201 |
A tűz keletkezésének okai | 201 |
Tűzbiztonsági intézkedések a gyár tűzbiztos építésére | 202 |
Tűzbiztonsági intézkedések üzem alatt, illetve a karbantartási időszakban | 203 |
Üzemegészségtan (Uzemhigiéne) | |
Az üzemegészségtan tárgya, feladata | 205 |
Egyes cukoripari munkahelyek hatása a dolgozók egészségére | 205 |
Balesetek, balesetelhárítás | 207 |
A cukor védelme fertőzésektől | 208 |
Az üzemi rendelő | 209 |
A cukorgyárak műszaki vezetésének szervezési kérdései | |
A gyárak műszaki vezetésének jelenlegi szervezete | 209 |
Központi munkairányítás bevezetése | 210 |
Összefoglaló kérdések, feladatok | 214 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.