1.062.571

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukoripari technológia I-II.

Szerző
Lektor

Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 454 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. KÖTET
A cukorgyártás története, helye a népgazdaságban, jövője
A cukor mint tápanyag3
A répacukorgyártás kezdete3
A Szovjetunió cukoripara4
A répacukorgyártás hazánkban az első világháborúig5
A répacukorgyártás hazánkban az első világháború után6
A cukorgyártás népgazdasági helye, fejlődése7
A cukorrépatermelés kérdései
Mit kívánunk népgazdasági szempontból a répától?10
Fajtakiválasztás11
A répaművelés kérdései13
Csapadék- és talajigény13
Vetésforgó, talajelőkészítés, vetés16
A vetés ápolása17
A répa betegségei, répakártevők18
A répa fejlődési folyamata, érése19
A cukorrépa szedése22
A cukorrépa útja a termelőtől a gyárig (tárolás)23
Nagyüzemű répatermelés27
Összefoglaló kérdések és feladatok28
A cukorrépa összetétele
A cukorrépát felépítő elemek30
A répát felépítő anyagcsoportok (vegyületek)31
Víz31
Oldhatatlan szárazanyag33
A cukor38
A cukor kémiai tulajdonságai38
Az oldatok jellemző adatai39
A hő hatása a szaharózra43
A szaharóz invertálódása43
A szaharóz erjedése47
A szaharóz vegyületei48
A szaharóz színreakciói49
Nitrogénmentes szerves cukoranyagok49
Invertcukor49
A glükóz49
A fruktóz, levulóz vagy gyümölcscukor51
Raffinóz52
Más cukrok52
Szerves savak52
Zsírok55
Színező anyagok55
Nitrogéntartalmú nem-cukoranyagok56
Fehérjék56
Aszparaginsav, aminó-borostyánkősav56
Glutaminsav (aminoglutarsav), glutamin57
Betain, allantoin, kolin58
Más nitrogéntartalmú anyagok58
Enzimek59
Feladatok, összefoglaló kérdések60
A répacukorgyártás menete, főbb gyártási szakaszok
Előkészítő műveletek62
Lényerés63
Létisztítás63
Bepárlás63
Homokcukorgyártás64
Finomítás64
Előkészítő műveletek
Úsztatómunka66
Elfa vagonürítő berendezés69
Gazfogó és kőfogó71
A répa mosása72
A répa felemelése a mosógéphez73
A répa mérése75
A répa felaprítása, a répavágás77
A répavágás célja77
A répavágógép78
A répavágókés és késszekrény80
A háztetőalakú szelet kialakulása81
A szelet minősége81
A vágógép elméleti teljesítménye83
A répavágásnál dolgozók feladatai84
A kés élesítése84
Az előkészítő műveletek során előadódó nehézségek és megszüntetésük85
Összefoglaló kérdések, feladatok87
Lényerés (diffúzió)
A lényerés célja88
Az anyagok szerkezete a kinetikus hőelmélet alapján (ozmózis, diffúzió)88
Az ellenáramú kilúgozás elmélete91
A diffúzió általános elmélete94
Folytonos diffúziós készülékek97
A diffúziós egyenlet alkalmazása folytonos diffúzióra99
A szakaszos (Róbert-féle) diffúzió105
A Róbert-féle diffúzió jellemzése105
A diffúzió rendes üzeme108
A diffúzió üzembehelyezése109
A lélehúzás110
A szelethossz jelentősége113
A töltés113
Az áramlási sebesség114
Melegítés115
Nemcukoranyagok oldódása116
A lúgzóvíz minősége119
A diffúziós egyenlet alkalmazása szakaszos diffúzióra, a diffúziós veszteség119
A diffúzió üzemében előforduló hibák és azok oka125
A diffúziónál dolgozók munkaköre128
Összefoglaló kérdések, feladatok129
Létisztítás
A létisztítás célja132
A létisztítás folyamatai134
A létisztításnál használt anyagok előállítása135
A mészégetés136
Mészkemence137
A mészkemence üzembehelyezése139
Hibák a mészkemence üzemében140
Az égetett mész tulajdonságai141
A mésztej üzemi előállítása143
A CO2 előállítása, tulajdonságai145
Gázmosó (lavőr)148
Előderítés149
A mészadagolásnál lejátszódó kémiai folyamatok150
Mire kell ügyelni az előderítéskor?156
Az előderítés gyakorlati megvalósítása157
Előmelegítők160
Számítások160
Főderítés162
Az I. szaturáció164
Kálciumkarbonát keletkezése165
Kalciumkarbonát összekapcsolása kolloidokkal168
A kálciumkarbonát adszorbciós hatása169
Mikor fejezzük be a szaturációt?170
A szaturáció gyakorlati megvalósítása170
A szakaszos működésű szaturáció kezelése171
Folytonos szaturáció173
Szűrés az I. szaturáció után173
A szűrés fogalma, jelentősége173
A szűrés gyakorlati megvalósítása176
A szűrésnél előforduló hibák és ezek megszüntetése179
Leédesítés180
Iszapveszteség ellenőrzése183
Az I. szaturációs lé mennyiségének számítása184
Létisztítási hatásfok185
Folytonos szűrés186
II. szaturáció190
A II. szaturáció folyamatai190
A II. szaturáció gyakorlati megvalósítása193
Szűrés a II. szaturáció után193
Kifőzés195
A létisztítás ellenőrzése, irányítása195
A létisztítás legújabb módja197
Összefoglaló kérdések, feladatok197
Bepárlás
A bepárlás célja, elpárologtatott vízmennyiség200
Forráspont, forráspontemelkedés201
A párologtatás (bepárlás) hőenergiaszükséglete204
Vízgőz, gőztáblázat204
A gőzzel való fűtés alapelve208
Az elpárologtatás hőmérlege208
A többfokozatú bepárlás elve, hőszükséglete209
Hőátadás egy fűtőfelületen keresztül213
A bepárlást kísérő kémiai jelenségek216
Alkalitásváltozás216
Bepárlólerakódás keletkezése217
Színváltozás217
Bepárlók kiviteli formája219
Különféle bepárlórendszerek221
A bepárló üzeme221
A bepárló kifőzése222
Összefogló kérdések, feladatok223
II. KÖTET
Homokcukorgyártás - A homokcukorgyártás menete
Kristályosítás
A kristály a szilárd halmazállapot jellemző megjelenési alakja5
A kristályok külső alakjának jellmezése, kristályrendszerek7
A répacukor (szaharóz) kristályalakja8
A kristályok keletkezése9
Túltelítettségi szám (túltelítettségi együttható)11
Viszkozitás14
A hőmérséklet15
A tisztasági hányados16
A kristályosítás időtartama17
Egyszeri kristályosítással kinyerhető cukormennyiség18
A melaszképződés okai19
A melasz mennyisége23
A kristályosítás során elpárologtatott vízmennyiség, gőzfogyasztás26
Különböző tisztasági hányadosú oldatok keverése28
Vákuumok30
Kavarók35
A kristályosítás gyakorlati megvalósítása: a cukorfőzés36
Utőkristályosítás: a pép kezelése a kavarókban43
A kristályosítás ellenőrzése48
Folytonos főzés51
A kristályos és folyékony fázis elválasztása: centrifugálás
A centrifugálás (pörgetés) folyamatának ismretetése52
A centrifugák szerkezete59
A centrifugák kezelése, a centrifuga munkaszervezése63
Oldás (olvasztás), kristályosítási veszteség, különböző gyártásmenetek (sémák)
Oldás (olvasztás)67
Kristályosítási cukorveszteségek68
Különböző gyártásmenetek (sémák)69
A homokcukor minőségi szabványai, cukorszárítás, osztályozás, raktározás
A homokcukor minőségi előírásai75
A homokcukor szárítása75
A homokcukor osztályozása84
A homokcukor raktározása85
Finomítás
A finomítás menete92
Az aktív szén
Az aktív szén tulajdonságai93
Az aktív szén hatása a gyári levkben lévő különböző anyagokra97
A szükséges aktív szénmennyiség meghatározása98
A csontszén (spódium)
A csontszén (spódium) összetétele, tulajdonságai101
A csontszén regenerálása102
Az aktív szén és csontszén üzemi alkalmazásának módja, a tisztított cukoroldatok (derítékek) tulajdonságai
Az aktív szén üzemi alkalmazásának módszerei104
A csontszén üzemi alkalmazásának módszerei106
A csontszénszűrés és aktívszénszűrés összehasonlítása106
A tisztított cukoroldatok (derítékek, klerek) tulajdonságai107
A derítékek további feldolgozása
Kockacukorgyártás107
Finomított kristály gyártása111
Kocka és finomított kristály színének javítására használatos segédanyagok112
Jegeccukor gyártása113
Finomítás közben előálló cukorveszteségek114
A melléktermékek és hulladékok további feldolgozása, hasznosítása
Lisztcukorgyártás114
Lúgzott szelet feldolgozása116
A melasz hasznosítása125
Mésziszap130
Diffúziós víz (savanyú víz)131
Répafarok131
Cukormérleg, gőz- és vízgazdálkodás
Cukormérleg
A hozam- és veszteségszámítás jelentősége133
A fehérhozam és a melaszcukorhozam meghatározása134
Az összes veszteség kiszámítása142
Forgató anyagok befolyása az összes veszteség értékére144
A csővezetékben úszó cukor hatása149
A veszteség megoszlása üzemrészenként149
A veszteség okainak felderítése151
Vízgazdálkodás
Vízfelhasználási helyek154
Az úsztató vízszükséglete155
A répamosó vízszükséglete157
A diffúzió vízszükséglete158
A gázmosó (lavőr) vízszükséglete159
A mészoltó vízszükséglete159
A mészkemence vízszükséglete160
A szűrőprések vízszükséglete160
A kendőmosó vízszükséglete160
A centrifugák vízszükséglete160
A kavarók vízszükséglete161
A kondenzátor vízszükséglete161
A kazánok vízszükséglete164
A csapágyak hűtése164
Az oldók vízszükséglete164
A laboratórium vízszükséglete164
A mosdók és a WC vízszükséglete164
Egyéb kisebb felhasználási helyek164
Az egyes vízfogyasztó (vízfelhasználó) helyek maximális és minimális vízszükséglete164
A hűtőkamrákban keletkező meleg kondenzvíz elvezetése és felhasználása165
A kondenzátor vizének felhasználása171
A szennyvizek felhasználása nélkül elérhető vízmegtakarítás172
A szennyvíz tisztítása újrafelhasználás céljából173
A vízgazdálkodás ellenőrzésére szolgáló műszerek179
Gőzgazdálkodás
A cukorgyárak gőzfelhasználási vázlata (gőzséma)180
Az egyes gőzfelhasználási helyek gőzfogyasztásának számítása182
A gőztakarékosság kérdései190
A hőmérleg elkészítésének gyors módszere Szilin szerint192
Folyamatos üzemmenet biztosítása, üzemelőkészítés, higiéne
Javítások, karbantartás
A karbantartás jelentősége196
A karbantartási munkák szervezése198
A karbantartási munkák ellenőrzése, üzemi próbák200
Tűzvédelem
A cukorgyár tűzveszélyes üzem201
A tűz keletkezésének okai201
Tűzbiztonsági intézkedések a gyár tűzbiztos építésére202
Tűzbiztonsági intézkedések üzem alatt, illetve a karbantartási időszakban203
Üzemegészségtan (Uzemhigiéne)
Az üzemegészségtan tárgya, feladata205
Egyes cukoripari munkahelyek hatása a dolgozók egészségére205
Balesetek, balesetelhárítás207
A cukor védelme fertőzésektől208
Az üzemi rendelő209
A cukorgyárak műszaki vezetésének szervezési kérdései
A gyárak műszaki vezetésének jelenlegi szervezete209
Központi munkairányítás bevezetése210
Összefoglaló kérdések, feladatok214

Maczelka László

Maczelka László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Maczelka László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem