Bevezetés | 5 |
A lúd gazdasági jelentősége | 9 |
A lúd tenyésztése | 14 |
Lúdtenyésztési alapfogalmak | 14 |
A lúd értékmérő tulajdonságai | 15 |
Néhány tenyésztéstechnológiai kérdés | 21 |
Pároztatás | 22 |
Tollasodás, vedlés | 24 |
Ivarmeghatározás, másodlagos nemi jelleg | 26 |
Lúdfajták és -hibridek | 29 |
Nemesített magyar lúd | 29 |
Rajna menti lúd | 31 |
Landesi lúd | 32 |
Olasz lúd | 33 |
Egyéb ismert lúdfajták és -hibridek | 33 |
Keltetés | 36 |
A lúdtojások méretének és alakjának hatása a kelési eredményekre | 36 |
A lúdtojások keltetésbiológiai értéke és az A-vitamin-, illetve karotin-ellátás összefüggése | 40 |
A lúdembriók, illetve -magzatok fejlődése | 43 |
A lúdtojások keltetésének technológiája | 49 |
Tenyésznövendékek felnevelése | 52 |
A növendéknevelés épületei | 52 |
Előnevelő épületek | 53 |
Vízigény- és anyagcsere-mutatók | 55 |
Takarmányigény | 56 |
Klimatikus igények | 58 |
Utónevelő épületek | 60 |
Az épületek berendezései | 62 |
A növendéknevelés technológiája | 63 |
Törzsállományok tartása | 68 |
A törzslúdtartás épületei | 68 |
A törzsólak berendezései | 71 |
A törzslúdtartás technológiája | 73 |
A takarmányozás technológiája | 73 |
Almozás, fertőtlenítés, vízellátás | 77 |
A tojások gyűjtése, kezelése | 78 |
A törzsludak gondozása a tojástermelési idényben | 79 |
A törzslúdállomány kor szerinti összetétele, ivararánya, termelési paraméterei | 80 |
A törzsállomány tartása, gondozása a tojástermelési időszakon kívül | 82 |
Az irányított lúdtojástermelés | 82 |
A lúdtartó telepek járulékos létesítményei | 86 |
Árutermelési módok | 92 |
Pecsenyelúd-előállítás | 92 |
Pecsenyelúd-előállítás mélyalmos, zárt rendszerben | 92 |
Egyfázisú nevelés | 93 |
Kétfázisú nevelés | 93 |
Pecsenyelúd-előállítás mélyalmos, kifutós rendszerben | 94 |
A pecsenyelúd-előállítás takarmányozási előírásai | 97 |
A pecsenyelúd szállítása, értékesítése | 100 |
Húsliba-előállítás | 100 |
A húslibanevelés és -hizlalás feltételei | 101 |
Húsliba-előállítás kukoricával | 103 |
Hízlalás zabbal | 105 |
Kalóriaszegény takarmányokkal való hizlalás | 109 |
Májra hizlalás | 112 |
A lúd májtermelését befolyásoló tényezők | 112 |
A májliba elhelyezése, gondozása | 114 |
A ludak előkészítése a tömésre | 115 |
A takarmány előkészítése a töméshez | 116 |
Tömőgépek | 118 |
Töméshez szükséges kukorica mennyiségének meghatározása és a tömés időtartama | 121 |
Egyéb tudnivalók a tömésről | 121 |
A májliba átadása, szállítása | 123 |
A hízott ludak helyben vágása | 124 |
Tolltermelés | 125 |
A lúd egészségvégelme | 129 |
Fertőző betegségek | 130 |
Baktériumok okozta betegségek | 130 |
Baromfikolera | 130 |
Paratífusz | 132 |
Liszteriózis | 133 |
Ornitózis | 134 |
Ludak fertőző kloáka- és péniszgyulladása | 134 |
Gombák okozta betegségek | 136 |
Vírus okozta betegség | 137 |
Az ún. libainfluenza vagy Derzsy-féle betegség | 137 |
Parazitás betegségek | 139 |
A lúd gyomorférgessége | 139 |
A ludak kokcidiózisa | 140 |
Mérgezések | 141 |
Konyhasómérgezés | 141 |
Rézmérgezés | 141 |
Növényvédő szerek okozta mérgezések | 142 |
Mérgező növények | 143 |
Rágcsálóírtó szerek | 144 |
Vérmérgezések | 145 |
Takarmánymérgezések | 146 |
Lúdtartás a kisgazdaságokban | 147 |
Törzslúdtartás | 148 |
Libanevelés a háztájiban | 151 |
Lúdhizlalás a háztájiban | 157 |
A lúdtermékek feldolgozása | 162 |
A lúdfeldolgozás folyamatai | 163 |
A baromfiipar jelentősége | 163 |
A baromfi-vágóhidak általános telepítési elvei | 165 |
A feldolgozóvonalak típusai, részei | 166 |
Kábítóberendezések | 167 |
Forrázókádak | 167 |
Kopasztógépek | 169 |
Paraffinozóberendezések | 170 |
Perzselőberendezések | 170 |
Zsigerelő- és darabolóberendezések | 171 |
Mosóberendezések | 173 |
Osztályozó- és csomagológépek | 174 |
Hűtő- és fagyasztóberendezések | 176 |
A fagyasztott áru tárolása | 178 |
A lúdfeldolgozás technológiája | 178 |
A hízott lúd felvásárlása | 178 |
A hízott lúd átvétele | 179 |
Átvétel utáni minősítés | 181 |
Szállító járművek, göngyölegek, szállítás | 182 |
Átvétel a feldolgozó üzemben | 183 |
A feldolgozás folyamata | 185 |
Pihentetés | 185 |
Függesztés | 185 |
Nyugtatás, kábítás | 187 |
A pennatollak eltávolítása | 188 |
Vágás, véreztetés | 189 |
A kopasztás | 190 |
Testmosás, zuhanyozás | 193 |
Leakasztás, ültetés, tamponozás | 193 |
Hűtő- (ültető-) kocsira helyezés | 193 |
Előhűtés | 194 |
Lúdkidolgozási módok | 195 |
Hagyományos, beles lúd | 195 |
Bontott lúd | 196 |
Brat-fertig lúd | 197 |
Grillkidolgozás | 199 |
Daraboltlúd-gyártmányok | 199 |
A libamáj kezelése, osztályozása | 201 |
A lúdtermékek fagyasztása, tárolása | 203 |
A toll ipari feldolgozása | 206 |
Ágytollfeldolgozás | 209 |
A toll osztályozása | 210 |
Termelésfejlesztési feladatok a lúdárutermelésben | 211 |
Függelék | 215 |
Adatok a lúdtartó épületek szerkezeti megoldásához | 217 |
A tollfelvásárlás minőségi előírásai és az 1978-ban érvényes árak | 221 |
Termelői új (natúr) tollak | 221 |
Dísztoll-alapanyagok, szárny- és faroktollak | 222 |
Kiegészítés a minőséghibás tollküldemények áralakításához | 224 |
Irodalom | 226 |