A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Lúdárutermelés

Pecsenyelúd, húslúd, májliba és lúdtoll előállítása, feldolgozása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 233 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-131-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A lúd gazdasági jelentősége9
A lúd tenyésztése14
Lúdtenyésztési alapfogalmak14
A lúd értékmérő tulajdonságai15
Néhány tenyésztéstechnológiai kérdés21
Pároztatás22
Tollasodás, vedlés24
Ivarmeghatározás, másodlagos nemi jelleg26
Lúdfajták és -hibridek29
Nemesített magyar lúd29
Rajna menti lúd31
Landesi lúd32
Olasz lúd33
Egyéb ismert lúdfajták és -hibridek33
Keltetés36
A lúdtojások méretének és alakjának hatása a kelési eredményekre36
A lúdtojások keltetésbiológiai értéke és az A-vitamin-, illetve karotin-ellátás összefüggése40
A lúdembriók, illetve -magzatok fejlődése43
A lúdtojások keltetésének technológiája49
Tenyésznövendékek felnevelése52
A növendéknevelés épületei52
Előnevelő épületek53
Vízigény- és anyagcsere-mutatók55
Takarmányigény56
Klimatikus igények58
Utónevelő épületek60
Az épületek berendezései62
A növendéknevelés technológiája63
Törzsállományok tartása68
A törzslúdtartás épületei68
A törzsólak berendezései71
A törzslúdtartás technológiája73
A takarmányozás technológiája73
Almozás, fertőtlenítés, vízellátás77
A tojások gyűjtése, kezelése78
A törzsludak gondozása a tojástermelési idényben79
A törzslúdállomány kor szerinti összetétele, ivararánya, termelési paraméterei80
A törzsállomány tartása, gondozása a tojástermelési időszakon kívül82
Az irányított lúdtojástermelés82
A lúdtartó telepek járulékos létesítményei86
Árutermelési módok92
Pecsenyelúd-előállítás92
Pecsenyelúd-előállítás mélyalmos, zárt rendszerben92
Egyfázisú nevelés93
Kétfázisú nevelés93
Pecsenyelúd-előállítás mélyalmos, kifutós rendszerben94
A pecsenyelúd-előállítás takarmányozási előírásai97
A pecsenyelúd szállítása, értékesítése100
Húsliba-előállítás100
A húslibanevelés és -hizlalás feltételei101
Húsliba-előállítás kukoricával103
Hízlalás zabbal105
Kalóriaszegény takarmányokkal való hizlalás109
Májra hizlalás112
A lúd májtermelését befolyásoló tényezők112
A májliba elhelyezése, gondozása114
A ludak előkészítése a tömésre115
A takarmány előkészítése a töméshez116
Tömőgépek118
Töméshez szükséges kukorica mennyiségének meghatározása és a tömés időtartama121
Egyéb tudnivalók a tömésről121
A májliba átadása, szállítása123
A hízott ludak helyben vágása124
Tolltermelés125
A lúd egészségvégelme129
Fertőző betegségek130
Baktériumok okozta betegségek130
Baromfikolera130
Paratífusz132
Liszteriózis133
Ornitózis134
Ludak fertőző kloáka- és péniszgyulladása134
Gombák okozta betegségek136
Vírus okozta betegség137
Az ún. libainfluenza vagy Derzsy-féle betegség137
Parazitás betegségek139
A lúd gyomorférgessége 139
A ludak kokcidiózisa140
Mérgezések 141
Konyhasómérgezés141
Rézmérgezés141
Növényvédő szerek okozta mérgezések142
Mérgező növények143
Rágcsálóírtó szerek144
Vérmérgezések145
Takarmánymérgezések146
Lúdtartás a kisgazdaságokban147
Törzslúdtartás148
Libanevelés a háztájiban151
Lúdhizlalás a háztájiban157
A lúdtermékek feldolgozása162
A lúdfeldolgozás folyamatai163
A baromfiipar jelentősége163
A baromfi-vágóhidak általános telepítési elvei165
A feldolgozóvonalak típusai, részei166
Kábítóberendezések167
Forrázókádak167
Kopasztógépek169
Paraffinozóberendezések170
Perzselőberendezések170
Zsigerelő- és darabolóberendezések171
Mosóberendezések173
Osztályozó- és csomagológépek174
Hűtő- és fagyasztóberendezések176
A fagyasztott áru tárolása178
A lúdfeldolgozás technológiája178
A hízott lúd felvásárlása178
A hízott lúd átvétele179
Átvétel utáni minősítés181
Szállító járművek, göngyölegek, szállítás182
Átvétel a feldolgozó üzemben183
A feldolgozás folyamata185
Pihentetés185
Függesztés185
Nyugtatás, kábítás187
A pennatollak eltávolítása188
Vágás, véreztetés189
A kopasztás190
Testmosás, zuhanyozás193
Leakasztás, ültetés, tamponozás193
Hűtő- (ültető-) kocsira helyezés193
Előhűtés194
Lúdkidolgozási módok195
Hagyományos, beles lúd195
Bontott lúd 196
Brat-fertig lúd197
Grillkidolgozás199
Daraboltlúd-gyártmányok199
A libamáj kezelése, osztályozása201
A lúdtermékek fagyasztása, tárolása203
A toll ipari feldolgozása206
Ágytollfeldolgozás209
A toll osztályozása210
Termelésfejlesztési feladatok a lúdárutermelésben211
Függelék215
Adatok a lúdtartó épületek szerkezeti megoldásához217
A tollfelvásárlás minőségi előírásai és az 1978-ban érvényes árak221
Termelői új (natúr) tollak221
Dísztoll-alapanyagok, szárny- és faroktollak222
Kiegészítés a minőséghibás tollküldemények áralakításához224
Irodalom226
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem