kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Lectum Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 489 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-8664-98-3 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Első könyv | 11 |
Tanácsok a leendő gazdálkodóknak | |
Milyen fekvésű birtok a legjobb | |
Mire kell különösképpen ügyelni a birtokvásárlás előtt | |
A vidék egészséges voltáról | |
A vízről | |
Az épület tájolása | |
A gazda feladatai | |
A nyájról és a főpásztorról | |
Milyen testalkatú rabszolgákra milyen munkát bízzunk | |
Második könyv | 43 |
Nem öregszik és nem merül ki a talaj ha trágyázod | |
Hány fajta talaj van | |
Hány alfaja van ezeknek a fajtáknak | |
Melyik talaj a legjobb | |
Hogyan műveljük az erdős területet és hogyan teszük szántóvá | |
Hogyan lehet felismerni a zsíros gabonaföldet | |
Mire kell ügyelni és mi kerülendő szántáskor | |
Hogyan kell gondozni a munka után kifogott ökröket | |
Mikor kell előszor és mikor másodszor szántani az egyes talajfajtákat | |
Hogyan kell trágyázni a gabonaföldet | |
A vetőmagfajtákról | |
A vetések idejéről | |
Melyik vetőmagból mennyi szükséges egy iugerum területre | |
Hogyan javítható meg a sós és vizes talaj | |
Hogyan kell kiválogatni a vetnivaló gabonát | |
Hogyan kell gondozni vetés után a gabonaföldet | |
A kapálásról | |
A gyomlálásról | |
Melyik talaj melyik hüvelyes számára megfelelő | |
Hogyan és hány munkással művelhető meg egy-egy iugerum gabonával és hüvelyessel bevetett terület | |
Milyen vetőterületre hány munkás szükséges | |
Mely hüvelyesek használnak és melyek ártanak a földnek | |
A trágyafajtákról | |
Mikor kell trágyázni a földet | |
Hogyan lesz a szántóföldből rét | |
Hogyan kell gondozni a rétet | |
Hogyan kell kezelni és tárolni a levágott szénát | |
A szérű létesítéséről | |
Az aratásról | |
Hogyan kell csépelni | |
Milyen munkákat szabad és mit tilos végezni ünnepnapokon | |
Harmadik könyv | 85 |
Éghajlat és talajfajták szerint melyik a megfelelő szőlőfajta | |
Milyen szőlőfajtákat kell telepíteni a város közelében lévő birtokon étkezési célra | |
Milyen fajtájú szőlőt kell telepíteni ha bort akarunk | |
A nemesebb vagy kevésbé jó borok tulajdonságai | |
Annak kifejtése, hogy a füldműves számára a szőlő a legjövedelmezőbb | |
Mennyi termést várhat a földműves az elültetett szőlőtől | |
Mennyi bor terem egy iugerumon | |
Hány iugerumot kell megmunkálni egy kapásnak | |
Milyen talajon és hogyan létesítsünk szőlőültetvényt | |
A tőke melyik részéről és milyen vesszőt válasszunk ki szaporításra | |
Hogyan lehet megbizonyosodni a szőlő termékenységéről | |
Hogyan tehető termékennyé az Aminea szőlőfajta | |
Milyen tulajdonságokat kell tekintetbe venni ott, ahová a szőlőültetvényt szánjuk | |
Hogyan kell felásni a földet | |
Hányféle módon ültetik a szőlőt a tartományokban vagy Itáliában | |
Előnyösebb a szőlőt felásott földbe telepíteni mint barázdákba vagy gödrökbe, korábban nem művelt földbe | |
Milyen mélyen kell felásni a földet a szőlő számára | |
Mikor és hogyan telepítsük a szőlőt | |
Mire ügyeljen az, aki szőlőt telepít | |
Ellentétben Iulius Atticus tanácsával, aki visszahajlítva helyezi le a vesszőt | |
Milyen hosszú legyen a hajtóvessző | |
Hányféle szőlőt ültessünk | |
Vajon a szőlőskertben több fajta vagy pedig egyféle szőlőt kell ültetni | |
Negyedik könyv | 125 |
Ellentétben Atticus és Celsus véleményével nem elegendő a szőlő számára két láb mélyen felásni a földet | |
Egy szőlővesszőhöz nem szükséges két karót tenni, de egyet minden egyes tőkéhez kell | |
Az újonnan ültetett szőlő állandó gondozás nélkül gyorsan tönkremegy | |
A szőlővesszőt a gödrökben le kell fektetni és visszahajtani egészen a gödör aljától és kiegyenesítve hádhoz kötni | |
Az új telepítésű szőlőt minden hónapban gondosan kell kapálni | |
Nem engedhető meg, hogy az új telepítésű szőlőben gaz nőjön | |
A gyökeres szőlővesszőnek le kell szedni a lombját, úgy hogy csak a fája maradjon | |
Ugyanezt kell tenni a bujtványokkal is | |
A kacsot idejében kell leszedni, amíg még zsenge és ujjal könnyedén eltávolítható | |
Nyáron nem kell a lombot sarlóval levágni | |
Az új telepítésű szőlőt ősszel legalább az első öt évben meg kell tisztítani, és a tél beállta előtt a tőkék körül újra elegyengetni | |
Hogyan kell levágni a nyári gyökereket a kitisztított szőlőben | |
Hogyan kell metszeni a fiatal szőlőt | |
Mikor a legmegfelelőbb az idő a metszésre | |
Hogyan kell a bújtóvesszőt visszavágni | |
Hogyan kell karózni a szőlőt | |
Milyen magasra kell helyezni a lécrácsot | |
Hogyan kell kötözni a szőlőt | |
Hogyan kell a szőlőt "igára" futtatni | |
Hogyan szaporítsuk a fiatal szőlőt, és hogyan neveljük a bujtóvesszőt | |
Mikor és milyen korában ültessük át a gyökeres vesszőt | |
Hogyan készítsünk nádból "igát" | |
Hogyan osszuk kis parcellákra a szőlőültetvényt | |
Hogyan újítsuk meg az elöregedett szőlőültetvényt | |
Hogyan metsszük ugyanezt | |
A már beállított szőlőültetvényen mit kell kerülni és mit kell követni a jó vincellérnek | |
Hogyan kell a szőlőpültetvényt a lombjától megszabadítani | |
Hányszor kell kapálni | |
Az oltásról és a beoltott szőlő védelméről | |
A füzes létesítése | |
A rekettyéről | |
A nádasról | |
A gesztenyéről | |
Ötödik könyv | 193 |
Az ökrök hasznáról | |
Az ökrök háziasítása | |
Gondozásuk és etetésük | |
Az ökrök betegségei és gyógyításuk | |
A bikákról | |
A tehenekről | |
Az ökrök ivartalanítása | |
A lovakról | |
A lovak gyógykezelése | |
Az öszvérekről | |
Az öszvérek gyógykezelése | |
Hetedik könyv | 227 |
A kisebb szamárról | |
A juhok beszerzése és tartása | |
A kosok kiválasztása | |
A "betakart" juhok | |
A juhok gyógyítása | |
A pásztorok feladatai | |
A kecskékről | |
A kecskék gyógyítása | |
A sajtkészítés | |
A sertésekről | |
A sertések gyógyítása | |
Ivartalanításukról | |
A kutyákról | |
Gyógyításuk | |
Nyolcadik könyv | 255 |
A házityúkok etetése és a tyúkól létesítése | |
A tojások eltartása | |
A tyúkok hízlalása | |
A vadgalamb és a házigalamb hízlalása | |
Galambdúc létesítése | |
A gerlék | |
A rigó | |
A páva | |
A numídiai és a falusi tyúkok | |
A liba | |
A kacsa | |
A halastó létesítése és a halak etetése | |
Kilencedik könyv | 287 |
Vadaskert létesítése és a vadállatok befogása | |
A méhek | |
Hány méhfaj van és melyik a legjobb | |
Milyenek legyenek a méhlegelők, és azok fekvése | |
A méhek helyének a kiválasztása | |
Milyen legyen a méhkas felszerelése | |
Hogyan kell elhelyezni a méheket | |
A méhek beszerzése | |
Hogyan fogják be az erdei méheket | |
Hogyan kell a kirajzó házi méheket befogni és kasokba terelni | |
Mit kell tenni azokkal a kasokkal, amelyekben kevés méhraj van | |
A beteg méhek bajának orvosságai | |
Mikor mit csinálnak a néhek, és mi a teendője a gondozójuknak az év folyamán | |
A mézkészítésről, továbbá arról mikor kell üríteni a kasokat | |
A viasz készítése | |
Tizedik könyv | 315 |
A kertészetről (versben) | |
Tizenegyedik könyv | 335 |
A kertészetről (prózában) | |
A felügyelő feladatai | |
Munkanaptár | |
Tizenkettedik könyv | 375 |
A felügyelő feleségének feladatai: Általános házkörüli teendők, parancsok, amelyeket a vilicának követnie kell | |
Hogyan kell kezelni az élelmiszerkészleteket | |
Milyen edényeket kell előkészíteni az éléskamra felügyelőjének a sózással tartósított termékek elkészítéséhez | |
Hogyan kell a romlott borból ecetet készíteni | |
Hogyan lesz erős a sós lé | |
A négy évszak gyógyfüvei, hogyan kell ezeket eltenni | |
Hogyan készül az aludttej | |
A körte, alma és a többi gyümölcs tárolása | |
A tengervíz és az édesvíz felforralása | |
A bor tárolásának módozatai | |
A bor kezelése | |
A mézes víz és a méhser készítése | |
Sajt készítése és tárolása házi szükségletre | |
Asztalt körte és alma | |
A szárított füge | |
Az aszú szőlő készítése | |
A savanyú (fanyar) füge | |
Mit kell előkészíteni a szürethez | |
A bor feljavításának többféle módja | |
Az aszú készítése | |
A szőlőíz (sapa) készítése | |
A sűrűre főzött must(defrutum) készítése | |
Így kell a sűrű mustból Neopolitanumot készíteni | |
Hogyan kell a gyenge újborból óbort készíteni | |
A gyenge bor feljavítása | |
Hogyan kell kezelni a bort, ha valamilyen állat beleesett | |
Hogyan készül a csillás bor | |
Hogyan készül a savanyú csillás bor | |
Hogyan készíts ürmös bort | |
Az ürmös és az izsópos bor készítése | |
Hogyan készíts mirtuszbort | |
Hogyan készül a lőre (csigér) | |
Hogyan tárolható újborban a sajt | |
Hogyan tedd el fazékban a szőlőt | |
Hogyan tárold a gránátalmát | |
A kerek alma, a cestiana, a mézalma és a többi almafajta tárolása | |
Az örvénygyökér tárolása | |
A fehér és a fekete olajbogyó tárolása | |
Hogyan készül az olajbogyóhús | |
Hogyan készül az olaj | |
Hogyan kell musttal kevert olajat készíteni | |
Hogyan készíthetsz olajból kenőcsöt | |
Hogyan tedd el a gyökérgumót (rapa) és a karórépát | |
Hogyan készíts mustárt | |
Hogyan tedd el a feketegyökeret és a murokgyökeret | |
Hogyan készíthetsz moretumot (kerti zöldségekből készült étel) | |
Hogyan készíts emésztést könnyítő szert (Oxyporum) | |
Tizenharmadik könyv | 435 |
A fákról | |
A gyümölcsfák és a szőlő telepítése és gondozása röviden | |
Utószó | 465 |
Képmelléklet | 483 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.