Bevezetés | |
A mikrobiológia műszerei | |
Miért nagyítanak a nagyítók | 10 |
Állatkert egy csepp vízben | 12 |
Az élet "kicsiny kamrácskái" | 16 |
Mi a sejt? | 18 |
Egyszerű és öszetett mikroszkópok | 19 |
Különleges mikroszkópok | 21 |
Nézés" elektronokkal | 23 |
Kémiai építőkövek | 25 |
Az élet molekulái | 26 |
Energiát szolgáltató molekulák | 26 |
A sejteket felépítő molekulák | 27 |
Mi van a sejt belsejében? | 29 |
Az algák - zöld színű tápanyagtermelők | |
A zöld szín- mindenki kedvelt színe | 32 |
A zöld növény - mint tápanyag-"gyár" | 33 |
Ismerkedjünk meg az algákkal | 35 |
Amerre csak nézünk, mindenütt ott vannak az algák | 37 |
Az algák és az éhező emberiség | 37 |
Algák a világűrben | 38 |
Növény vagy állat? | 39 |
Protozoák (véglények) - állatok egyetlen sejtben | |
Élet egy csepp vízben | 42 |
Bonyolult életfolyamatok egyetlen sejtben | 44 |
Energia egy amőba számára | 47 |
Egysejtű állatok - barátok vagy ellenségek? | 49 |
Betegségeket okozó egysejtű állatok | 50 |
Egyettélés baráti alapon | 53 |
A gombák - az élet harmadik formája | |
Növények klorofill nélkül | 55 |
Milyen nagy is egy szemecske? | 56 |
A korhadás mint újabb élet forrása | 58 |
A kalapos gombák rejtőzködő növények | 59 |
A penészgombák mint ízletes ennivalók előállítói | 62 |
A penészgombák mint az élelmiszerek pusztítói | 63 |
"Szárba szökkent" hifák a penészgombán | 63 |
Penészgombák és betegségek | 64 |
A cukorevők | 65 |
Energianyerés kétféle módon | 67 |
Élesztők és kenyérsütés | 68 |
Az élesztő mint emberi táplálék | 70 |
Hogyan is értékeljük a gombákat? | 70 |
Baktériumok, hasznosak, károsak és közömbösek | |
Kicsiny méretek - nagy formagazdaság | 71 |
Egyből rengeteg sok | 74 |
A baktériumok mint táplálékaink pusztítói | 74 |
Fékezzük meg a kártevőket! | 75 |
Zord idők átvészelése | 76 |
Lebontás és felépítés | 78 |
A baktériumok mint a talaj vegyészei | 79 |
Szimbiózis a lucernatábla alatt | 80 |
Az ősnemzés - élő az élettelenből | 82 |
"Beteg" borok, beteg állatok, beteg emberek | 83 |
A baktériumelmélet gyakorlati alkalmazása | 85 |
Mit is jelent az a szó: beteg? | 87 |
Baktériumok számára tilos a belépés! | 87 |
Hadviselés a vérben | 88 |
Megrendelésre készült "védelmi eszközök" | 89 |
A védőoltás - a megelőzés egyik leghatásosabb módja | 90 |
Ellenanyagok - titkuk a molekula alakjában rejlik | 93 |
Nyomozás a kórokozó mikroba után | 95 |
Hogyan választhatjuk el egymástól a különböző baktériumokat? | 96 |
Arra kényszerítjük a baktériumokat, hogy meg se moccanjanak | 99 |
Hogyan tudhatjuk meg, "ki kicsoda" a baktériumok között? | 102 |
Vírusok - a legkisebb élősködők | |
Baktérium okozta betegségek baktérium nélkül? | 106 |
Beteg dohánynövények | 106 |
Vírus: élő vagy élettelen? | 109 |
Mi van a vírusban? | 110 |
Az élet irányítói - a nukleinsavak | 112 |
Élősködők az élősködőkön | 112 |
A baktériumölők "munkában" | 114 |
A vírusok mint az ember ellenségei | 117 |
Mi is van a rák-kérdés mögött? | 118 |
Rendelésre tenyésztet vírusok | 119 |
Anglia szerencsés tehenészlányai | 120 |
Két himlő ugyanabban a burokban | 121 |
Hogyan gyengítik a vírusokat? | 122 |
Hadüzenet a betegségeknek | |
Van mágikus lövedék? | 126 |
Hogyan lehet rászedni a baktériumokat? | 128 |
Fleming baktériumtenyészeteinek szerencsés fertőződése | 130 |
Penészgomba -"gyárak" | 132 |
Nagy vadászat - antibiotikumok után | 133 |
Baktériumok, amelyek nem adják fel a harcot | 134 |
Az ellenálló mutánsok | 135 |
"Minden jó, ha a vége jó" | 137 |
Név- és tárgymutató | 139 |