Előszó
Első ízben adja közre az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet a zöldségfajták Leíró Fajtajegyzékét.
A vizsgálatok és a kísérleti eredmények alapján elkészített Leíró Fajtajegyzék közzétételének jogi alapját az 1996. évi CXXXI. sz. törvény teremtette meg amelynek 12. paragrafusa úgy rendelkezik, hogy a Nemzeti Fajtajegyzéken lévő fajtákat a minősítő intézet a termelői információ érdekében tovább vizsgálja és Leíró Fajtajegyzékre veszi.
Európában általános tendencia, hogy a zöldségfajták fajtaelismeréséhez szükséges teljesítményvizsgálatok köre szűkül és sok helyütt csak az un. DUS vizsgálatokra korlátozódik, az elismert fajták kísérlete viszont a különböző termesztési technológiák és adottságok között egyre nagyobb szerepet kap.
A Leíró Fajtajegyzék közzététele az EU tagországokban általános gyakorlat, és mindenütt hivatalos fajtavizsgálatokat végző állami szakigazgatási intézmény feladata. Ennek a jegyzéknek a termelői információn túli rendeltetése többek között az is, hogy kiszűrjük, a hazai adottságoknak megfelelő fajtákat, abból az EU csatlakozás esetén ránk zúduló fajtaözönből, amely az EU közös fajtakatalógusokban szerepel és ami valamennyi tagországban szabad forgalmazási lehetőséget biztosít.
A Leíró Fajtajegyzék egyes kötetei, azonos felépítésben ismertetik a fajtákat. Ez a jegyzék valamennyi, a Nemzeti Fajtajegyzéken lévő fajtát tartalmazza és táblázatos formában közli azokat a legfontosabb agrotechnikai, küllemi, beltartalmi stb. információkat, amelyek segíthetik a termelők és felhasználók adott célnak megfelelő fajtaválasztását. A jegyzék tartalmazza a legújabb fajták leírását és ahol teljesítményvizsgálati adatokkal rendelkezünk, azokat is közöljük.
Ennek szellemében állítottuk össze a négy kötetből álló Leíró Fajtajegyzéket.
Egy-egy kötet részben hasonló, de esetenként önkényesen összeválogatott növényfajok fajtáiról szóló információkat tartalmazza:
- Paprika, Paradicsom
- Uborka, Görögdinnye
- Zöldborsó, Bab, Csemegekukorica
- Hagyma, Sárgarépa, Karfiol
Ezt a jegyzéket, mintegy jubileumi kiadványnak is szánjuk, amelyet a jövőben rendszeresen közzéteszünk.
Az a szándék is vezetett bennünket, hogy az intézetben felhalmozódott információkat, minél szélesebb kör számára tegyük hozzáférhetővé, ezzel is segítve mindazokat, akik a fajtákról szerzett újabb ismeretek birtokában eredményesebbé kívánják tenni munkájukat.
Vissza