kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 363 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Harmadik kiadás. Írta Podruzsik Béla a Hungária Nagyszálloda konyhafőnöke. Otthon-nyomda nyomása, Budapest. |
Levesek | |
Egyszerű húsleves | 5 |
Erőleves (Bouillon) | 5 |
Csirkeleves IV. Henrik módra | 6 |
Húsleves betétek | |
Tüdőtáska | 7 |
Zsemlyegombó | 7 |
Velősgombóc | 8 |
Burgonyagombóc | 8 |
Rántott burgonyagombóc | 8 |
Sonkásgombóc | 8 |
Tüdősgombóc | 8 |
Vajasgaluska | 9 |
Daragaluska | 9 |
Daralepény | 9 |
Májasgaluska | 9 |
Tüdősrétes | 9 |
Piskótalepény | 9 |
Csurgatott tészta | 10 |
Velőspoféznik | 10 |
Májrizs | 10 |
Velős tekercs | 10 |
Rántott borsó | 10 |
Szárnyas lepény | 11 |
Árpagyöngyleves | 11 |
Húsleves zöldségmetélttel | 11 |
Húsleves tavasziasan | 11 |
Tápiókaleves tojással | 11 |
Fácánhusleves | 11 |
Erőleves tojáskocsonyával (Royale) | 12 |
Erőleves szárnyashusgaluskával | 12 |
Különféle levesek | |
Sóskaleves | 13 |
Paradicsomleves | 13 |
Tejszínes paradicsomleves | 13 |
Gulyásleves | 14 |
Tüdővagdalékleves | 14 |
Áttört májleves | 14 |
Köménymagosleves tojással | 14 |
Lencseleves | 15 |
Lencseleves fogolyhussal | 15 |
Gombaleves | 15 |
Libaaprólékleves | 15 |
Áttört csirágleves | 16 |
Áttört csirkeleves | 16 |
Áttört zöldborsóleves | 16 |
Zöldbableves | 17 |
Áttört zellerleves | 17 |
Zöldségleves | 17 |
Zöldborsó leves | 17 |
Áttört gombaleves | 18 |
Áttört salátaleves | 18 |
Kelrépa (kalaráb) leves | 18 |
Kelvirág (karfiol) leves | 18 |
Káposztaleves | 19 |
Burgonyaleves (egyszerű) | 19 |
Burgonyaleves (finom) | 19 |
Burgonyapépleves | 19 |
Bableves | 20 |
Áttört bableves | 20 |
Borjuvelőleves | 20 |
Rákleves | 20 |
Halleves vörösborral készítve | 21 |
Halleves paprikásan készítve | 22 |
Egyszerű rizsleves zöldséggel | 22 |
Finom zöldségleves (francia) | 22 |
Lengyel céklaleves | 23 |
Hideg cseresznyeleves (Kalt-schale) | 23 |
Olasz kelminesztra leves (Minestrone) | 24 |
Angol ürühúsleves (Mutton-broth) | 24 |
Angol csirkeleves (Chicken-broth) | 24 |
Német sörleves | 25 |
Teknőcleves | 25 |
Ököruszályleves | 25 |
Áttört halleves | 26 |
Hideg előételek és mártások | |
Húskocsonya (aspik) készítése | 27 |
Olajvaj (mayonnaise) készítése | 27 |
Tartare-márás | 28 |
Remoulade-mártás | 28 |
Cumberland-mártás | 28 |
Zöldmártás | 28 |
Metélőhagyma (schnittling)-mártás | 28 |
Vinaigrette-mártás | 28 |
Hideg tojások casino módra | 29 |
Tejszínhabos olajvaj | 29 |
Libamájpástétom | 29 |
Jérce galantin | 30 |
Sonkapástétom | 30 |
Nyulpástétom | 30 |
Sertéskocsonya | 31 |
Sertésmájpástétom | 31 |
Szárnyassaláta (Előétel) | 32 |
Egyszerű hideg tojások | 32 |
Hideg tojások halikrával (caviár) töltve | 33 |
Töltött paradicsomok hidegen | 33 |
Hering-saláta | 33 |
Kocsonyázott fogolyszeletek | 34 |
Hús-saláta | 35 |
Kocsonyázott jérceszeletek | 35 |
Fogolypástétom | 36 |
Sandvichek | 37 |
A vegyes ízelítőről (Hors d'oeuvres) | 38 |
Libamáj mousse Mancelle-mártással | 39 |
Különféle meleg mártások | |
Közönséges barna mártás | 40 |
Barna gombás mártás | 40 |
Barna pikáns mártás | 40 |
Fehér becsinált mártás | 41 |
Tojásos becsinált mártás | 41 |
Fehér gombás mártás | 41 |
Tejmártás (Bechamel) | 41 |
Hollandi mártás | 41 |
Hollandi mártás egyszerűen | 42 |
Tejszínhabos (Mousseline) mártás | 42 |
Máltai mártás | 42 |
Berni mártás (Sauce Bearnaise) | 42 |
Egyszerű berni mártás | 42 |
Rákmártás | 43 |
Sajt mártás | 43 |
Colbert mártás | 43 |
Marhahushoz való mártások | |
Alma mártás | 44 |
Ajóka mártás | 44 |
Capri mártás | 44 |
Egres mártás | 44 |
Ecetes torma mártás (hideg) | 45 |
Fokhagymászsemlye mártás | 45 |
Hagyma mártás | 45 |
Gomba mártás | 45 |
Kapor mártás | 45 |
Ugorka mártás | 46 |
Ugorka mártás friss ugorkából | 46 |
Paradicsom mártás | 46 |
Ribizke mártás | 46 |
Sóska mártás | 47 |
Tejfeles torma mártás | 47 |
Vese mártás | 47 |
Vörösrépa (cékla) mártás | 47 |
Tojásételek | |
Tojáslepény (Omelette) | 48 |
Tojáslepény petrezselyemmel | 48 |
Tojáslepény sajttal | 48 |
Tojáslepény sonkával | 48 |
Tojáslepény velővel | 48 |
Tojáslepény gombával | 49 |
Tojáslepény friss paradicsommal | 49 |
Tojáslepény szalonna és burgonyával | 49 |
Tojáslepény szárnyasmájjal | 49 |
Tojáslepény sardiniával | 49 |
Tojáslepény virstli-ragout-val | 49 |
Tojáslepény spanyolosan | 49 |
Tojáslepény csirkehusvagdalékkal | 49 |
Tojáslepény csirággal | 50 |
Bevert tojás királynő módra | 50 |
Bevert tojás zöldborsó pürével | 50 |
Bevert tojás diplomata módon | 50 |
Bevert tojás törökösen | 51 |
Bevert tojás oroszosan | 51 |
Bevert tojás Rossini módra | 51 |
Bevert tojás Clermont módra | 51 |
Bevert tojás Rachel módra | 51 |
Bevert tojás csirágfejjel | 51 |
Bevert tojás bíbornok módra | 51 |
Tejfeles gomba rántott tojással | 51 |
Savanyú tojások | 52 |
Töltött tojások csőben piritva | 52 |
Csőben piritott tojás burgonyával | 52 |
Tojáslepény hússal és burgonyával | 53 |
Tojás ropogós (croquette) | 53 |
Tükörtojások Bercy módra | 53 |
Rántott tojások amerikaiasan | 54 |
Tükörtojások vesével | 51 |
Bibictojások Troubadour módra | 54 |
Tükörtojások barna vajjal | 54 |
Habarttojás friss paradicsommal | 55 |
Meleg előételek | |
Vajaspástétomok csirkevagdalékkal | 56 |
Vajaspástétomok libamájas töltelékkel | 56 |
Vajaspástétomok különféle töltelékkel | 57 |
Velőlepénykék | 57 |
Libamájas lepénykék | 57 |
Libamájas makaroni pudding | 57 |
Apró sajtfelfujtak | 58 |
Milanói makaroni ropogós (croquettek) | 58 |
Orosz élesztőslepénykék (Blinis) | 58 |
Sajtos fánkok | 59 |
Szárnyas ropogós (croquettek) | 59 |
Töltött vajastészta | 59 |
Finom ragout csőben sülve | 60 |
Csirkehúsgaluska gombamártással | 60 |
Csirkerisotto | 61 |
Libaaprólék rizzsel | 61 |
Poféznik | 61 |
Sonkás palacsinták | 62 |
Libamáj pudding | 62 |
Sonkapudding | 62 |
Sonkás tojáscotelettek rántva | 63 |
Borjuvelős pudding | 63 |
Sajtpudding | 63 |
Töltött karalábék | 64 |
Velő ropogós | 64 |
Töltött burgonyafánkok | 64 |
Burgonyatortácska spanyolosan | 65 |
Hideg és meleg halak | |
Hideg balatoni fogas | 66 |
Hideg tok vagy harcsa | 66 |
Hideg kecsege | 66 |
Tengeri rák (Langousta) | 67 |
Caviár (halikra) tálalása | 67 |
Olajvaj hallal | 68 |
Marinált csuka | 68 |
Áttört süllő kocsonyázva (Mousse) | 68 |
Kocsonyázott ponty | 69 |
Gombás fogas csőben sütve | 69 |
Balatoni süllő sülve, tartare mártással | 70 |
Süllőszeletek vajban ugorkával | 70 |
Fogas vagy süllőszeletek molnárné módra | 70 |
Párolt kecsege rák rogout-val | 71 |
Halászlé | 71 |
Halászlé más módon | 71 |
Halpaprikás | 72 |
Pörkölt ponty | 72 |
Ponty rác módra | 72 |
Rántott ponty németesen | 72 |
Párolt ponty cobleziesen | 73 |
Párolt ponty genfi mártásban | 73 |
Ponty oroszosan | 73 |
Ponty vörösborban párolva | 73 |
Ponty Chambord módra | 74 |
Ponty malagaszőlővel (törökösen) | 74 |
Ponty pikáns mártással | 74 |
Ponty kékre forrázva | 74 |
Ponty Breteuil módra | 74 |
Ponty matrózosan készítve | 75 |
Ponty Royal módra | 75 |
Ponty forrázva, zöldséggel | 75 |
Egészben sült ponty | 75 |
Harcsaszeletek fűszeres mártással | 76 |
Paradicsomos harcsaszeletek | 76 |
Finom halpudding gombás mártással | 77 |
Balatoni sülőtekercs gombás mártással | 77 |
Rákmeridon | 78 |
Rákpörkölt | 79 |
Rántott békacombok | 79 |
Csőben pirított békacombok | 79 |
Az éti csiga elkészítése | 80 |
Éti csiga csőben sülve | 80 |
Éti csiga krém-mártásban | 80 |
Éti csigák bundában kirántva | 80 |
Ollós tengerirák (Homard) amerikaiasan | 81 |
Borjúhúsból készült ételek | |
Borjúvelő csőben pirítva | 82 |
Borjúmájmeridon olaszosan | 82 |
Párolt borjumáj vörösboros mártással | 82 |
Piritott borjumáj | 83 |
Borjúláb gombamártással | 83 |
Borjúláb rántva | 84 |
Borjúmájduzma | 84 |
Paradicsomos borjúnyelv | 84 |
Rántott borjúvelő | 84 |
Borjútüdő savanyúan készítve | 85 |
Borjúszeletkék gombával | 85 |
Borjubordák (cotelettek) tavasziasan | 86 |
Borjúbordák papírhüvelyben | 86 |
Borjúbordák libamájjal töltve | 87 |
Borjúbordák gombapéppel sütve | 87 |
Borjúszeletkék siciliaiasan | 87 |
Francia borjú-ragout gombával | 88 |
Borjupörkölt | 88 |
Paprikás borjúszeletek | 88 |
Vagdalt borjuszeletkék | 89 |
Gombával töltött borjuszeletek párolva | 89 |
Töltött borjuszegy | 89 |
Paradicsomos borjuragout | 90 |
Borjutokány Hungária módra | 90 |
Párolt borjucsülök tavaszi főzelékkel | 91 |
Borjugerinc Orloff módra | 91 |
A husok és szárnyasok sütéséről általában | 92 |
Borjuvesés sült | 93 |
Borjufricandeau sülve | 93 |
Fényezett borjuszegy | 93 |
Marhahúsból készült ételek | |
Tengerészhus | 94 |
Töltött rostélyos Hunyady módra | 94 |
Serpenyős rostélyos | 94 |
Gombás rostélyos | 95 |
Töltött rostélyos bajorosan | 95 |
Töltött rostélyos svájciasan | 96 |
Eszterházy rostélyos | 96 |
Párolt felsálszelet | 97 |
Szalonnás marhatokány | 97 |
Marhagulyás | 98 |
Tejfeles ököruszály | 98 |
Ököruszály burgundiasan | 98 |
Libamájban sült vesepecsenye | 99 |
Tüzdelt vesepecsenye főzelékkel köritve | 99 |
Pacal németesen (Königsberger Fleck) | 100 |
Párolt marhafartő flamandiasan | 100 |
Párolt vesepecsenye cigányosan | 101 |
Vagdalt beefsteack hálóban sütve | 102 |
Angolos beefsteack hálóban sütve | 102 |
Párolt vesepecsenye tejfelesen | 103 |
Párolt hátszin gombával | 103 |
Bélszinjava (Tournedo) Rossini módra | 104 |
Bélszinjava (Tournedo) berni mártással | 104 |
Bélszinjava (Tournedo) Benjamin módra | 105 |
Vesepecsenye vajastésztában sütve (Wellingtoni) | 105 |
Sertéshúsból készült ételek | |
Töltött káposzta | 106 |
Rakott káposzta | 106 |
Székely gulyás | 107 |
Malacpörkölt | 107 |
Zöldséges rizseshus | 107 |
Paprikás rizseshus | 108 |
Vagdalt pogácsák sertéshusból | 108 |
Sertésvesék savanyu mártással | 108 |
Piritott vese velővel | 109 |
Malacsütés | 109 |
Bőrös sertéskaraj sütése | 109 |
Töltött paprikák | 110 |
Sertésbordák kelbimbókkal párolva | 110 |
Sertéskaraj sülve | 110 |
Sertéscomb sülve | 110 |
Bőrös sertéscomb sütése | 111 |
Sonka főzése | 111 |
Bárány- és ürühusból készült ételek | |
Báránypaprikás | 113 |
Tárkonyos báránybecsinált | 113 |
Báránylapocka bretonniasan | 113 |
Gombás báránymellszeletek kirántva | 114 |
Töltött báránymell | 114 |
Sült báránygerinc finom köretekkel | 115 |
Báránycomb burgonyával sütve | 115 |
Ürügulyás burgonyával | 115 |
Ürüvesék nyárson sütve | 116 |
Angolosra sütött ürücomb | 116 |
Ürügerincszeletek sülve | 116 |
Ürücomb vadasan elkészítve | 116 |
Angol ürüragout (Irish-stew) | 117 |
Ürüpiláff törökösen | 117 |
Ürüragout tavasziasan | 118 |
Ürütokány babbal | 118 |
Szárnyasból készült ételek | |
Jérce finom becsinált mártással | 119 |
Pirított csirke zöldborsóval | 119 |
Becsinált csirke | 120 |
Libamájas metélttel töltött jérce | 120 |
Párolt galambok zöldborsóval | 121 |
Vajban piritott csirke konyakos, gombás mártással | 121 |
Paprikás csirke | 121 |
Gulyáscsirke szegediesen | 122 |
Rizzsel töltött jérce | 122 |
Párolt libacombok zöldborsós árpakásával | 122 |
Töltött kacsa narancs mártással | 123 |
Jércesült | 123 |
Pulykasült | 124 |
Gesztenyével töltött pulyka | 124 |
Gyöngytyuk sülve | 125 |
Májjal töltött kacsa | 125 |
Káposztával párolt kacsa | 125 |
Kacsasült | 125 |
Libasült | 126 |
Vadak | |
Nyulgerinc sülve Cumberland mártással | 127 |
Tejfeles nyul készítése pácolás nélkül | 127 |
Őz- vagy nyulaprólék tejfelesen | 128 |
Őzgerinc sülve | 128 |
Foglyok sülve | 129 |
Gombával párolt foglyok tejfelesen | 129 |
Foglyok kelben párolva | 130 |
Foglyok párolva burgundiasan | 130 |
Szalonka májas piritóssal | 131 |
Párolt vadkacsa tejfelesen | 131 |
Fenyves madarak sülve | 132 |
Fürjek sülve | 132 |
Fácán párolva | 132 |
Fácán sülve | 133 |
Nyulragout franciásan (Civit de liévre) | 133 |
Őzcomb párolva borsmártással | 134 |
Vadsertés főzése | 135 |
Néhány szó a rántásokról | 136 |
Savanyú burgonyafőzelék | 136 |
Paradicsomos burgonyafőzelék | 137 |
Majorannás burgonyafőzelék | 137 |
Uborkás burgonyafőzelék | 137 |
Paprikás burgonya | 137 |
Pirított burgonya | 137 |
Uj burgonya petrezselyemmel | 138 |
Burgonyaszeletek sülve | 138 |
Burgonyafánkok | 138 |
Burgonyagombócok | 138 |
Burgonya ropogós (croquettek) | 138 |
Töltött burgonyák | 139 |
Felfujt burgonyák (Pommes soufflés) | 139 |
Burgonya puffancs | 139 |
Rakott burgonya | 140 |
Tejszínes burgonya | 140 |
Burgonyapüré | 140 |
Savanyu káposztafőzelék | 140 |
Pároltkáposzta | 141 |
Párolt vöröskáposzta | 141 |
Savanyu répafőzelék | 141 |
Kelkáposztafőzelék | 141 |
Rizzsel töltött kelkáposzta | 142 |
Kapros tökfőzelék | 142 |
Paradicsomos tökfőzelék | 142 |
Zöldbabfőzelék | 143 |
Kelbimbófőzelék | 143 |
Kelbimbók vajjal párolva | 143 |
Tejszines tengeri | 143 |
Tengeri felfujt | 143 |
Főzelékszelet | 143 |
Tejszines cikória | 144 |
Brüsszeli cikória csőben sütve | 144 |
Kirántott kelvirág | 145 |
Száras halványított zeller | 145 |
Párolt zeller csontvelővel | 145 |
Párolt zeller paradicsomban | 145 |
Kardi, (Cardons) Spanyol articsóka | 145 |
Friss articsóka | 146 |
Articsókaalj zöldborsóval | 146 |
Articsókaalj csirágfejjel | 146 |
Töltött articsókaalj kirántva | 146 |
Stachys (Japán burgonya) | 147 |
Tejszínes Stachy | 147 |
Stachys zsemlyemorzsával | 147 |
Champignongomba tisztítása | 147 |
Rántott champignongombák | 147 |
Piritott gomba kenyérszeleten | 147 |
Kirántott gombaszeletek | 148 |
Kucsmagomba tejfelesen | 148 |
Töltött gombák | 148 |
Tejfeles vargányagomba | 148 |
Tojásgyümölcs töltve | 149 |
Tojásgyümölcs töltve más módon | 149 |
Tojásgyümölcs töltve és kirántva | 149 |
Tojásgyümölcs rántva | 150 |
Feketegyökér rántva | 150 |
Lecsó rizzsel | 150 |
Kelvirág (Carfiol) felfujt | 150 |
Csirág vajasmorzsával tejfelesen | 151 |
Csirágfelfújt | 151 |
Csirágropogós (Croquette) | 151 |
Csirágfőzelék | 152 |
Salátafőzelék | 152 |
Cukorborsófőzelék | 152 |
Töltött paradicsom | 152 |
Töltött saláta párolva | 153 |
Spárgatök töltve | 153 |
Sóskapüré | 153 |
Spárgatök csőben sülve | 153 |
Töltött kucsmagombák | 154 |
Tejszines carották | 154 |
Carottapüré | 154 |
Paraj (spenót) főzelék | 154 |
Paraj forrázva | 155 |
Parajpudding | 155 |
Paraj lepénykék | 155 |
Parajrétes | 155 |
Pároltrizs | 156 |
Gombásrizs | 156 |
Zöldborsórizs (Risi-bisi) | 156 |
Libamájas rizs | 156 |
Pároltrizs curry-porral | 157 |
Száraz babfőzelék | 157 |
Lencsefőzelék | 157 |
Hagymával piritott borsópüré | 157 |
Tésztamű köretek | |
Vajas makaroni | 158 |
Makaroni olaszosan | 158 |
Makaroni milánói módra | 158 |
Makaroni ropogós (croquette) | 158 |
Makaroni csőben sülve | 158 |
Piritott tarhonya | 158 |
Galuska | 159 |
Vajasgaluska csőben sülve | 159 |
Saláták | |
Fejessaláta tojással | 159 |
Fejessaláta mustárral | 160 |
Öntött saláta szalonnával | 160 |
Burgonya saláta | 160 |
Burgonya saláta olajvajjal | 160 |
Ugorka saláta | 160 |
Cékla saláta | 161 |
Paprika saláta | 161 |
Fehérkáposzta saláta | 161 |
Paradicsom saláta | 161 |
Francia saláta | 161 |
Capricesaláta | 162 |
Csirágsaláta | 162 |
Kelvirág- (carfiol) saláta | 162 |
Zöldbab- (haricots verts) saláta | 162 |
Waldorf-saláta | 162 |
Hungária-saláta | 163 |
Nizzai-saláta | 163 |
Mimóza-saláta | 163 |
Főtt tésztáról | |
Turós metélt | 164 |
Turós csusza | 164 |
Darás metélt | 164 |
Diós metélt | 165 |
Mákosmetélt | 165 |
Káposztás kocka | 165 |
Lekváros derelye | 165 |
Turósderelye | 166 |
Turós gombóc | 166 |
Burgonya gombóc | 166 |
Burgonyametélt | 166 |
Meleg tészták | |
Rántott zsemlyeszeletek szilvaízzel töltve | 167 |
Máglyarakás | 167 |
Kirántott almaszeletek | 167 |
Töltött almaszeletek kirántva | 168 |
Meggyduzma | 168 |
Mazsolásmetélt | 168 |
Tejfeles palacsinták | 169 |
Banánfánkok konyakos mártással | 169 |
Rizsropogós (Croquette) borhabmártással | 169 |
Császármorzsóka | 170 |
Almásmorzsóka | 170 |
Töltöttmetélt | 170 |
Stiriai metélt | 171 |
Sonkáskocka | 171 |
Tejfeleskocka | 171 |
Finom vaniliásgaluska | 171 |
Élesztősgombócok mákkal | 172 |
Almásomelette | 172 |
Mákoskocka | 172 |
Almáslepénykék | 173 |
Lekvárosdalkedlik | 173 |
Aranygaluska | 173 |
Rántott barackok cukorral piritva | 174 |
Mandulásderelye rántva | 174 |
Rizsfelfujt | 175 |
Diósderelye rántva, rumos mártással | 175 |
Rántottszilvák (Schlosser-buben) | 175 |
Krémfánk | 175 |
Darafánkok | 176 |
Rántott palacsinta tejszinhabbal | 176 |
Palacsinták piritott mogyoróskrémmel | 176 |
Turóspalacsinták | 176 |
Gesztenyeropogós (Croquette) vaniliamártással | 177 |
Rizsfelfujt almával | 177 |
Rizsfelfujt gyümölccsel | 177 |
Daraduzma apró szőlővel | 178 |
Citrompudding | 178 |
Narancsfelfujt (Koch) | 178 |
Mandulapudding | 179 |
Meggypudding | 179 |
Finom csokoládéfelfujt | 180 |
Rétestészta készítése | 180 |
Almásrétes | 180 |
Tejfelesrétes | 180 |
Turósrétes | 181 |
Káposztásrétes | 181 |
Cseresznyésrétes | 181 |
Töltött almák | 181 |
Almásrizs tojáshabbal | 182 |
Tejfeleslepény | 182 |
Finom turóslepény | 182 |
Farsangi fánkok | 183 |
Csokoládés fánkok | 183 |
Forgácsfánkok | 184 |
Szágófelfujt | 184 |
Gesztenyepudding | 184 |
Különféle tészták, sütemények és torták | |
Pozsonyi diós- és mákospatkó | 185 |
Diós- és mákospatkók élesztős tésztából | 185 |
Fonottkalács | 186 |
Kugelhupf (Kuglof) | 186 |
Görzi husvéti kalács | 187 |
Sandvich-kenyér | 187 |
Finom cseresznyelepény | 188 |
Vajjal hajtogatott élesztős tészta | 188 |
Lekvároskiflik | 188 |
Turóskalácskák (Delklik) | 188 |
Mákoskalácskák | 189 |
Cseresznyés- vagy meggyeslepény | 189 |
Csigatészta | 189 |
Almáslepény | 189 |
Epertortácskák | 190 |
Angol cseresznyepástétom (Cherry pie) | 190 |
Finom barackizes táska | 190 |
Őszibaracklepény | 191 |
Őszibarack lepény | 152 |
Csokoládés habszelet (Rigó Jancsi) | 191 |
Almás tortácskák gesztenyemetélttel | 191 |
Vajas (leveles) tészta | 192 |
Krémeslepény | 193 |
Fenyőtoboz vajastésztából tejszinhabbal | 193 |
Habroló (Habtekercs) | 193 |
Tiroli-rétes | 194 |
Görzi kalács | 154 |
Narancskrém-tortácskák | 194 |
Képviselőfánkok | 195 |
Tejszinhabos fánkok csokoládéval | 195 |
Tojáshabtöltelék | 196 |
Csokoládés fatörzs | 196 |
Csokoládés tekercs tejszinhabbal | 197 |
Csokoládés őzgerinc tejszinhabbal | 197 |
Dióstekercs rumos mártással | 197 |
Hideg rumos pudding | 198 |
Szőlőslepény | 199 |
Piskóta-kétszersült gyümölcsbefőttel | 199 |
Berlini szelet | 199 |
Gyümölcstorta | 200 |
Gyümölcstorta vajastésztából | 201 |
Kávés eclair | 201 |
Kávés fánkok | 201 |
Eperkrém | 201 |
Eper-Savarin (Hideg eperpudding) | 202 |
Tejszinhabos epertorta | 203 |
Borkrém | 203 |
Gesztenyetorta | 203 |
Piskótatészta | 204 |
Charlotta diplomata módon | 204 |
Puncskrémtorta | 205 |
Cseresznyetorta | 205 |
Mogyorótorta | 206 |
Egrestorta | 206 |
Kevert linzitorta | 206 |
Rumos- (puncs) torta | 207 |
Baracktorta tejszines krémmel | 207 |
Narancskrémtorta | 207 |
Dobostorta | 208 |
Finom csokoládétorta | 209 |
Mokkatorta | 209 |
Diókrémtorta | 209 |
Grillagetorta | 210 |
Szerecsenfánkok (Indiáner) | 210 |
Csokoládés Mignon | 211 |
Krémes tortácskák | 211 |
Hideg rizskrém naranccsal | 211 |
Ananászkocsonya | 212 |
Tejszines kávékrém | 212 |
Hideg gyümölcspudding | 213 |
Töltött mandarinok | 213 |
Hideg gyümölcsrizs | 213 |
Coromel-Créme | 214 |
Ananászszeletek créol módra | 214 |
Töltött ananász | 214 |
Gesztenyemetélt | 215 |
Karamellirozott (fényezett) gesztenye | 215 |
Croque en bouche | 215 |
Marcipán készitése házilag | 216 |
Marcipánnal bevont gyümölcsutánzatok | 217 |
Mogyoró-grillage | 217 |
Vajas csokoládékrém tölteléknek | 217 |
Egyszerű csokoládékrém tölteléknek | 218 |
Barna mézeskalács | 218 |
Mézeskalács | 218 |
Mézessütemény | 218 |
Darázsfészek | 219 |
Gyermekpiskóták | 219 |
Stanicli sütemény | 219 |
Teasütemények | |
Egyszerű linzi sütemény | 220 |
Finom linzi sütemény | 220 |
Ischl-i fánkok | 220 |
Piskótafánkok | 220 |
Macskanyelvek | 221 |
Teakiflik | 221 |
Ischl-i fánkok dióval | 221 |
Forgácssütemény | 221 |
Moscauer | 222 |
Mogyoró csókok | 222 |
Kókusz csókok | 222 |
Gyümölcskenyér | 222 |
Vaniliáskiflik | 223 |
Narancsszeletkék | 223 |
Huszárfánkok | 223 |
Mandulás teasütemény | 223 |
Vajas piskótasütemény | 224 |
Datolyás teasütemény | 224 |
Vajas csigasütemény | 224 |
Sós rudacskák | 225 |
Sajtos rudacskák | 225 |
Vajaspogácsák | 225 |
Hájaspogácsák | 225 |
Burgonyapogácsák | 226 |
Sonkáskiflik | 226 |
Tepertőspogácsák | |
Különféle cukorfőzések | |
Fondant a torták bevonásához | 227 |
Mézcukorkák | 227 |
Tejszines kávécukorkák | 228 |
Mályva (Eibisch) cukorkák | 228 |
Égetett cukorkák | 228 |
Mártógyurma (Tunkmassa) | 228 |
Szaloncukorkák | 229 |
Habsütemény | 230 |
Fagylaltok | |
Vaniliafagylalt | 231 |
Mandulafagylalt | 231 |
Mogyorófagylalt | 231 |
Csokoládéfagylalt | 232 |
Citromfagylalt | 232 |
Narancsfagylalt | 232 |
Eperfagylalt | 232 |
Cseresznyefagylalt | 232 |
Jegeskávé | 232 |
Ananászfagylalt | 233 |
Fagyasztott tejszinhabok (Parfait) | 233 |
Vaniliaparfait | 233 |
Kávéparfait | 233 |
Mogyoróparfait | 234 |
Csokoládéparfait | 234 |
Gesztenyeparfait | 234 |
Eperparfait | 234 |
Római puncs | 234 |
Különféle fagylaltos serlegek (Coupe-ok) | |
Gyümölcsserleg (Coupe Jaques) | 235 |
Vaniliaserleg gesztenyemetélttel | 235 |
Mandulaserleg (Coupe Dame blanche) | 235 |
Eperserleg | 235 |
Narancsserleg | 235 |
Kávéserleg (Coupe Denise) | 235 |
Barack Melba módra (Péche Melba) | 236 |
Meleg puncsok | |
Tojásos borpuncs | 237 |
Likőrös puncs | 237 |
Kávés puncs | 237 |
Tojás puncs | 237 |
A bólékról | 238 |
Eperbólé | 238 |
Őszibarackbólé | 238 |
Narancsbólé | 238 |
Májusibólé | 239 |
Ananászbólé | 239 |
Néhány egyszerű Cocktail | |
Cseresznye Cocktail | 240 |
Ürmös Cocktail | 240 |
Diókeserű Cocktail | 240 |
Likőr Cocktail | 240 |
Ananász Cocktail | 240 |
Pezsgő Cocktail | 240 |
Gyümölcs-saláták likőrrel | |
Narancs-saláta | 241 |
Gyümölcs-saláta | 241 |
Banán-saláta | 241 |
Különféle fűszeres falatok (Savourys) | 242 |
Sajtosfalatok tojással | 242 |
Tojásosfalatok ajókával | 242 |
Sajtosfalatok szalonnával | 242 |
Szardiniásfalatok | 242 |
Sonkásfalatok | 243 |
Libamájas falatok | 243 |
Csontvelős falatok | 243 |
Sajtosfalatok csontvelővel | 243 |
Szalonnásfalatok olajbogyóval | 243 |
Szalonnásfalatok libamájjal | 244 |
Különféle meleg és hideg sajtos ételek | |
Sajtos zsemlyeszeletek (Welsh-Rarebit) | 245 |
Rántottsajt nyárson | 245 |
Sajttal töltött fánkok | 245 |
Sajtos tekercsek | 246 |
Rántott ementháli sajt | 246 |
Sajtos táska | 246 |
Sajtos hajócskák | 246 |
Körözött hortobágyi turó | 247 |
Krémsajt készítése házilag | 247 |
Zöldségfélék eltevése | |
Vizes ugorka eltevése télre | 248 |
Ecetes paprikák eltevése | 248 |
Ecetes ugorkák eltevése | 248 |
Nyári kovászosugorka eltevése | 249 |
Ugorkasaláta eltevése | 249 |
Tölteni való paprika eltevése | 249 |
Lecsó eltevése | 249 |
Vegyes saláta eltevése | 250 |
Káposzta savanyítás | 250 |
Savanyitott tarlórépa | 250 |
Paradicsom befőzése | 250 |
Zöldborsó befőzése | 251 |
Paraj eltevése | 251 |
Sóska eltevése | 251 |
Vajbab eltevése só nélkül | 252 |
Gyalult tök eltevése só nélkül | 252 |
Hideg paradicsom-mártás (Tomato Ketchup) | 252 |
Csirág eltevése | 253 |
Gyümölcsök eltevése | |
Néhány szó a befőzésekről | 254 |
Cseresznye befőtt | 255 |
Kajszinbarack befőtt | 255 |
Ringló eltevése | 255 |
Őszibarack eltevése | 256 |
Körte eltevése | 256 |
Som befőzése | 256 |
Hámozott szilva eltevése | 256 |
Birsalma befőtt | 256 |
Ecetes szilvák | 256 |
Rummal eltett gyümölcsök | 257 |
Cukorban eltett gyümölcsök | |
Görögdinnyehéj eltevése | 258 |
Dinnye cukorban | 258 |
Rebarbara cukorban | 258 |
Zöld dió eltevése cukorban | 259 |
Eper cukorban | 259 |
Cukrozott (Candirozott) gyümölcsök | 260 |
Cukrozott narancshéj | 260 |
Gyümölcsizek | |
Sárgabarackíz | 262 |
Barackíz áttöretlenül | 262 |
Barackíz hámozott barackból | 262 |
Meggy íz | 262 |
Ribizke íz | 262 |
Áttört ribizkeíz | 263 |
Cukornélküli szilvaíz | 263 |
Áttört szilvaíz cukorral | 263 |
Csipkebogyóíz | 263 |
Almalekvár | 263 |
Almasajt | 263 |
Birsalmasajt | 264 |
Dinnyelekvár | 264 |
Gyümölcs-kocsonyák (Jam-ek) | 264 |
Ribizke-kocsonya | 265 |
Málna-kocsonya | 265 |
Narancs-jam | 265 |
Citrom-jam | 266 |
Alma-jam | 266 |
Sárgadinnye-jam | 267 |
Eper-jam | 267 |
Gyümölcsszörpök és borok | |
Málnaszörp | 268 |
Ribizkeszörp | 268 |
Almaszörp | 268 |
Narancs-szörp | 269 |
Almabor | 269 |
Ribizkebor | 269 |
Meggybor | 269 |
Alkalmi ebédek és vacsorák rendezése | |
Az étrend összeállítása | 271 |
Az italokról | 271 |
Az asztalterítékről | 272 |
A résztvevők elhelyezése | 272 |
A felszolgálásáról | 273 |
Az ételek tálalása és diszitéséről | 273 |
Hideg halak tálalása | 273 |
A sültek, szárnyasok és vadak tálalása | 274 |
Étrend összeállitások különféle alkalmakra | 275 |
II. Rész | |
A diétás főzésről | 283 |
Diétás rész I. csoport | 283 |
Diétás levesek | |
Erőleves | 285 |
Erőleves tojáskocsonyával | 285 |
Erőleves rizszsel | 286 |
Erőleves darával | 286 |
Erőleves tojással | 286 |
Erőleves árpagyöngygyel (gerstlivel) | 286 |
Erőleves tápiókával vagy ságógyönggyel | 286 |
Erőleves különféle betétekkel | 286 |
Különleges erőleves (beef tea) | 286 |
Beef tea sült húsból | 287 |
Különféle diétás levesek | |
Csirkeleves | 288 |
Csirkeleves áttört hússal | 288 |
Galambleves becsináltan | 288 |
Tejszines halkrémleves | 288 |
Különféle tejszínes levesek | 289 |
Lisztleves | 290 |
Nyáklevesek | |
Nyákleves árpagyöngyből | 289 |
Nyákleves zabból | 289 |
Nyákleves rizsből | 289 |
Nyákleves darából | 290 |
Diétás előételek | |
Habart tojások | 291 |
Bevert (buggyasztott) tojások | 291 |
Bevert tojások hollandi mártással | 291 |
Bevert tojások királynőmódra | 292 |
Bevert tojások carottapürével | 292 |
Bevert tojások firenzei módra | 292 |
Bevert tojások csirággal | 292 |
Diétás előételek. Hidegek | |
Aspik főzése | 293 |
Csirkepüré kocsonyában | 293 |
Kocsonyázott süllő | 294 |
Kocsonáyzott borjúláb | 294 |
A halakról | |
Fogas olvasztott vajjal | 295 |
Hideg fogas | 296 |
Fogas fehérbormártással | 296 |
Fogas vagy süllő roston | 296 |
Hal-cotelettek | 296 |
Halpudding | 297 |
Hal-mousseline | 297 |
Diétás húsételek | |
Becsinált csirke | 298 |
Sült csirke | 298 |
Töltött csirke | 298 |
Csirkepüré | 298 |
Vagdalt csirkeszelet nyers húsból | 299 |
Vasdalt csirkeszelet főtt vagy sült húsból | 299 |
Csirke croquette | 299 |
Borjuláb citromos becsinált mártással | 299 |
Jérceszelet vajban sütve | 300 |
Csirkepudding | 300 |
Becsinált borjuhus | 300 |
Vagdalt borjuszelet | 301 |
Naturszelet | 301 |
Borju mirigyrózsa vajban sütve | 301 |
Borju mirigyrózsa párolva | 301 |
Diétás főzelékpürék | |
Burgonyapüré | 302 |
Karfiolpüré | 302 |
Paraj | 302 |
Zellerpüré | 302 |
Zöldborsópüré | 303 |
Sárgarépapüré | 303 |
Különféle zabkészítmények | |
Zabpehelypép | 304 |
Almás zabpép | 304 |
Zabpehely cotelettek | 304 |
Diétás tészták | |
Vanilia-pudding | 305 |
Mandula-pudding | 305 |
Csokoládé-pudding | 305 |
Dara-pudding | 306 |
Piskóta-pudding | 306 |
Vanilia felfújt | 306 |
Piskótatekercs | 306 |
Piskóta-torta | 307 |
Omelette barackízzel | 307 |
Habomelette (Habkoch) | 307 |
Gyermepiskóták | 307 |
Madártej | 308 |
Vanilia-krém | 308 |
Csokoládé-krém | 308 |
Kávé-krém | 308 |
Mogyoró-krém | 309 |
Bor-gelée | 309 |
Tápióka-krém | 309 |
Borkrém | 310 |
Mandulatej | 310 |
Diétás rész II. csoport | |
Sótalan diéta vesebajosok részére | |
Sótalan levesek | |
Tejlevesek | 312 |
Nyákleves árpagyöngyből | 312 |
Zabnyákleves | 312 |
Zabpehelyleves | 312 |
Rizsnyákleves | 312 |
Carottapüréleves | 313 |
Zöldborsópüré leves | 313 |
Kelvirágleves | 313 |
Hideg cseresznyeleves | 313 |
Kelvirágleves | 313 |
Hideg cseresznyeleves | 313 |
Kelrépaleves | 313 |
Sárgaborsópüré leves | 314 |
Zöldségleves rizzsel | 314 |
Salátaleves | 314 |
Sótalan előételek | |
Tojáslepény tejszínnel | 315 |
Bevert tojások zöldborsó pürével | 315 |
Karfiolszeletkék | 315 |
Kirántott zöldborsószeletkék | 315 |
Burgonyagombóckák csőben sülve | 316 |
Zsemlyepoféznik | 316 |
Sótalan húsételek | |
Tejfeles borjuszelet | 317 |
Borjucotelette zöldborsóval | 317 |
Zöldséges borubecsinált | 317 |
Fiatal galamb főzelékkel | 318 |
Almával pirított csirke | 318 |
Tejfeles csirke metélttel | 318 |
Sótalan főzelékek | |
Tejesburgonya | 319 |
Kelvirágfőzelék | 319 |
Parajfőzelék | 319 |
Kelpüré | 319 |
Kelrépafőzelék | 320 |
Zöldborsós salátafőzelék | 320 |
Carottás zöldborsófőzelék | 320 |
Vajbabfőzelék | 320 |
Finom főzelék | 320 |
Kelvirág csőben sülve | 321 |
Sárgarépafőzelék | 321 |
Tökfőzelék | 321 |
Almafőzelék | 321 |
Szilvafőzelék | 321 |
Diétás rész. III. Csoport | |
Cukorbetegek diétája | |
Diétás levesek, cukorbetegeknek | |
Husleves | 323 |
Husleves velőmetélttel | 323 |
Husleves csurgatottal | 323 |
Husleves zöldséggel | 323 |
Champignonleves | 324 |
Gulyásleves | 324 |
Káposztaleves | 324 |
Kelvirágleves | 324 |
Sóskaleves | 325 |
Paradicsomleves | 325 |
Zöldbableves | 325 |
Zöldségleves | 325 |
Előételek cukorbetegeknek | |
Tojásételek | 326 |
Sült szalonna tojással | 326 |
Sült sonka tojással | 326 |
Tükörtojások barna vajjal | 326 |
Sült ementháli tojással | 327 |
Piritott paradocsom tükörtojással | 327 |
Piritított gomba tojással | 327 |
Tejfeles vargánya tojással | 327 |
Piritott velő tojással | 327 |
Bevert tojás sült paradicsommal | 327 |
Hideg mártások és előételek cukorbetegeknek | |
Olajvaj | 329 |
Tartaremártás | 329 |
Remoulademártás | 329 |
Töltött tojás | 329 |
Olajvajas tojás | 329 |
Hideg velő mustáros mártással | 330 |
Olajvaj hallal | 330 |
Ráksaláta | 330 |
Hal- és rákokból készült ételek cukorbetegeknek | |
Hideg halak | 331 |
Forrázott halak | 331 |
Sült halak | 331 |
Fogas fehérbor mártással | 331 |
Fogas gombás mártással | 332 |
Harcsaszletek fűszeres mártással | 332 |
Balatoni süllők vajjal | 332 |
Paprikás ponty | 332 |
Rákpörkölt | 333 |
Borjuhusból készült ételek cukorbetegeknek | |
Naturszelet | 334 |
Tojásban rántott szelet | 334 |
Velő cotelettek | 334 |
Forrázott velő barna vajjal | 334 |
Mirigyrózsa sülve | 334 |
Tojásban rántott mirigyrózsa | 335 |
Forrázott borjufej | 335 |
Tejfeles borjutokány | 335 |
Sertéshusból készült ételek cukorbetegeknek | |
Töltött káposzta | 336 |
Székelyes sertésbordák | 336 |
Sertésbordák kelbimbókkal | 337 |
Sertésvesepecsenye hálóban sütve | 337 |
Ürü- és bárányhúsból készült ételek cukorbetegeknek | |
Báránybordák vajban sütve | 338 |
Paradicsomos bárányragout | 338 |
Ürüragout kellel | 338 |
Ürüvesék szalonnával | 339 |
Szárnyas- és vadból készült ételek cukorbetegeknek | |
Paprikás csirke | 340 |
Piritott csike gombával | 340 |
Káposztával párolt liba vagy kacsa | 340 |
Töltött galambok | 341 |
Nyulgerinc tejfelesen | 342 |
Foglyok kelben párolva | 342 |
Foglyok szalonnával sütve | 342 |
Fácán káposztával párolva | 343 |
Főzelékek cukorbetegeknek | |
Szalonnás kelkáposzta | 344 |
Töltött kel | 344 |
Vajbab piritva | 344 |
Vajbab paradicsommal | 344 |
Forrázott paraj | 345 |
Parajfőzelék | 345 |
Parajpuding | 345 |
Parajfánkok | 345 |
Sóskapüré | 345 |
Csirág hollandi mártással | 346 |
Párolt káposzta | 346 |
Székelykáposzta | 346 |
Párolt káposzta szalonnával | 346 |
Párolt vöröskáposzta | 347 |
Kelvirág vajjal | 347 |
Kelvirág csőben sütve | 347 |
Kelvirág hollandi mártással | 347 |
Kelbimbó vajjal | 347 |
Kelbimbó főzelék | 347 |
Fekete gyökér rántva | 347 |
Fekete gyökér csőben sütve | 348 |
Tejfeles ugorkák | 348 |
Töltött ugorkák | 348 |
Kalarábé főzelék | 348 |
Töltött karalábék | 348 |
Tökfőzelék | 349 |
Paradicsomos tökfőzelék | 349 |
Csőben sült tökszeletek | 349 |
Salátafőzelék | 349 |
Csirág csőben sütve | 349 |
Csirágfőzelék | 349 |
Tészták cukorbetegeknek | |
Alma tojáshabbal sütve | 350 |
Almaszeletek rántva | 350 |
Almás omelette | 351 |
Káposztás omelette | 351 |
Citrom felfujt | 351 |
Kávékrém | 351 |
Mogyorókrém | 351 |
Sajtos morzsóka | 352 |
Csokoládé-pudding | 352 |
Mandula-pudding | 352 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.