1.066.355

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Közleményei LVI.

Különkiadás: Gyümölcs- és zöldségfélék tárolásának (postharvest rendszerének) újabb kutatási eredményei - 1997. LVI. évfolyam

Előszó

Aligha van ma időszerűbb tudományterülete a magyar kertészetnek a postharvestnél. A termények betakarítás utáni helyzete, útja, kezelése meghatározza a minőséget, a fogyaszthatóságot időben és... Tovább

Előszó

Aligha van ma időszerűbb tudományterülete a magyar kertészetnek a postharvestnél. A termények betakarítás utáni helyzete, útja, kezelése meghatározza a minőséget, a fogyaszthatóságot időben és térben egyaránt. Az utóbbi évtizedekben -részben adaptáló jelleggel- hazánkban is jelentős kutatómunka bontakozott ki. Több mint 10 éve azonban összeállt egy jelentős kutatócsoport, amelynek tagjai lényeges (eredeti) eredményekkel is meglepték a szakmát. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem (KÉE) tanszékei (az Árukezelési és Áruforgalmazási, Fizika-Automatika, a Hűtő- és Állati Termék Technológiai, az Élelmiszeripari Gazdaságtani, az Érzékszervi Laboratórium) Sass Pál professzor vezetésével összefogtak, koordinálták a BME, az ELTE, a KÉKI, a GATE stb. kutatóink munkáját is a gyümölcstárolás vonatkozásában. Vizsgálati eredményeikről Európán kívül az USA-ban, Japánban, Kínában, Új-Zélandon, Egyiptomban is beszámoltak. Az 1993-as nagy ISHS kecskeméti szimpózium után a csoport vezetője 1995-ben Kecskeméten és Nyíregyházán is rendezett konferenciát. Ezek eredményeképpen született meg a gondolat, hogy 1997-ben Budapesten legyen külföldi előadók meghívásával nagyobb lehetőség arra, hogy a csoport tagjai, de más kutatók is, magyar nyelven számot adhassanak néhány vizsgálati eredményükről. A KÉE-n megrendezendő konferencia terve találkozott az Agrár Marketing Centrum (AMC) anyagi támogatásával. Így vált lehetségessé a szeptember 18-i egész napos rendezvény, amely előadásaiból és posztereiből nyújtunk most át 28-at. Mint látja az Olvasó,a témák eléggé szerteágazók. Érintik az ökonómiát, az élettant, a korszerű laboratóriumi, számítástechnikai ismereteket éppen úgy, mint a fajtákra, a tárolási eljárásokra, módszerek-e vonatkozó tudnivalókat. Magam -mint aki az 50-es években elsők között publikáltam itthon a témából- ma jól eső érzéssel állapítottam meg, hogy tanítványaim és azok tanítványai helyes úton járnak és a korszerűsített módszerekkel folytatott kutatásaikkal jó ügyet szolgálnak. Kívánom Nekik, hogy koronázza tudományos kezdeményezéseiket siker. Érjük el végre, hogy a postharvest tevékenység, mint a piaci versenyképesség eszköze, nyerjen "polgárjogot" e hazában. Segítse a Főhatóság és a többi tudományszervező intézmény is, hogy a legkisebb lemaradással léphessünk e téren a következő évezredbe, amelyiknek már az első évei is meghatározóak lehetnek az ország jövőjét illetően.
Budapest, 1997. december 5 Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
Sass Pál:
A MAGYARORSZÁGI GYÜMÖLCS - ZÖLDSÉG POSTHARVEST RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE 7
Marcel Herregods:
KONCEPCIÓK A GYÜMÖLCS- ÉS ZÖLDSÉGFÉLÉK BETAKARÍTÁS UTÁNI MINŐSÉGÉRE 22
Josef Streif:
A SZABÁLYOZOTT LÉGTERŰ TÁROLÁS LEGÚJABB EREDMÉNYEI NÉMETORSZÁGBAN 31
Eris, A.,Türk, R., Özer, M.H., Sivritipe, N.:
NORMÁL, VÉDŐGÁZAS ÉS SZABÁLYOZOTT LÉGTERŰ ATMOSZFÉRÁBAN TÁROLT KIWIGYÜMÖLCS BIOKÉMIAI ÉS MINŐSÉGI VÁLTOZÁSAI 41
Pierluigi Matté - Luca Buglia:
A KORSZERŰ SZABÁLYOZOTT LÉGTERŰ TÁROLÁSI TECHNOLÓGIÁK MŰSZAKI FELTÉTELEI 53
Eris Attila:
TÖRÖKORSZÁGBAN VÉGZETT SZABÁLYOZOTT LÉGTERŰ TÁROLÁS TAPASZTALATAI 62
Lakner Zoltán - Tamus Antalné - Sass Pál:
A MAGYARORSZÁGI ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFOGYASZTÁS A NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁS TÜKRÉBEN 70
Perlné Molnár Ibolya:
A GC/MS ÉS A HPLC LEHETŐSÉGEI A GYÜMÖLCSÖK KARBONSAV, SZACHARID ÉS AMINOSAV ART ALMÁNAK ANALITIKÁJÁBAN 80
Vozáry Eszter - László Péter - Sass Pál:
ALMASZÖVETEK IMPEDANCIA PARAMÉTEREI 91
Merész Péter - Lovász Tünde:
SZÖVETI VÁLTOZÁSOK AZ ALMA ÉRÉSE ÉS TÁROLÁSA SORÁN 98
Biacs Péter - Kovács Etelka:
A GYÜMÖLCS- ÉS ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁROLÁSÁRA HATÓ FIZIKAI, BIOKÉMIAI ÉS MIKROSZERKEZETI TÉNYEZŐK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA 106
László Péter - Vozáry Eszter - Zana János - Zsivánovits Gábor:
ALMAFAJTÁK ÉRÉSI FOLYAMATÁNAK VIZSGÁLATA FIZIKAI MÓDSZEREKKEL 116
Tamus Antalné - Lakner Zoltán:
A ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSFÉLÉK LOGISZTIKAI RENDSZEREINEK ÁTALAKULÁSA 128
Fekete András - Felföldi József - Balla Csaba:
KAJSZIBARACK MINŐSÉGVIZSGÁLATA FIZIKAI MÓDSZEREKKEL 139
Kollár Gábor:
AZ ISO 9000 MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZEREK SZEREPE A KERTÉSZETI TERMÉNYEK FORGALMAZÁSÁBAN 147
Ertseyné Peregi Katalin:
A VETŐMAG MINŐSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE ÉS A MINŐSÉG MEGŐRZÉSE 153
PUBL.UNIV.HORTICULTURAE INDUSTRIAEQUE ALIMENTARIAE VOL. LVI. 1997
Takácsné Hájos Mária:
A CÉKLA NITRÁT ÉS GEOZMIN TARTALMÁNAK VÁLTOZÁSAI A BETAKARÍTÁSTÓL A FELHASZNÁLÁSIG 160
Balla Csaba - Sáray Tamás - Polyákné F. Katalin:
A PARADICSOM SZÍNÉNEK VÁLTOZÁSA AZ ÉRÉS ÉS A TÁROLÁS SORÁN 167
Erdélyi Mihály:
KERTÉSZETI TERMÉKEK ÉS ÉLELMISZEREK MINŐSÍTÉSE A KÉE ÉRZÉKSZERVI LABORATÓRIUMÁBAN 180
Zsivánovits Gábor - László Péter - Zana János:
INSTRON TÍPUSÚ PENETROMÉTER ALKALMAZÁSA ALMAFAJTÁK MECHANIKAI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATÁRA 194
Fekete András - Felföldi József - Győri Ernő - Szepes Anett:
FAJTA-AZONOSÍTÁS SZÁMÍTÓGÉPES LÁTÓRENDSZERREL 200
Szentgyörgyi Ákos - Kerti Katalin - Seregély Zsolt:
MÓDSZER KERTÉSZETI TERMÉNYEK KEMÉNYSÉGÉNEK RONCSOLÁSMENTES MEGHATÁROZÁSÁRA 207
Bácsfalusi Ernő - Szabó Márton:
A BUDAPESTI NAGYBANI PIAC RT. PERSPEKTÍVÁI 2000-IG 214
Gilingerné Pankotai Mária - ifj. Malatinszki György - Felföldi József:
PULTÁLLÓ SÁRGADINNYEFAJTÁK TERMESZTÉSE, TÁROLÁSA ÉS ÉRTÉKELÉSE 223
Kristóf Erzsébet - Harsányi József:
A TÁROLHATÓSÁG MINT FAJTATULAJDONSÁG 234
Forró Edit:
A KÁLCIUM TÁPLÁLÉKLÁNCBAN BETÖLTÖTT SZEREPÉNEK TALAJTANI VONATKOZÁSAI 242
Füstös Zsuzsanna:
A ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁROLÁSÁNAK KÉRDÉSEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A VÖRÖSHAGYMA MINŐSÉGÉNEK MEGŐRZÉSÉRE A TÁROLÁS SORÁN 252
Eris Attila:
SZUBTRÓPUSI GYÜMÖLCSÖK TÁROLÁSI MÓDJAI TÖRÖKORSZÁGBAN 260
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Közleményei LVI. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Közleményei LVI. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Közleményei LVI. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Közleményei LVI.

A borító enyhén kopottas, sérült.

Állapot:
2.480 Ft
1.240 ,-Ft 50
6 pont kapható
Kosárba