kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 687 oldal |
Sorozatcím: | Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
NÖVÉNYTERMESZTÉS | |
A növénytermesztés alapjai | |
A növények táplálkozása | 3 |
A növények növekedése és fejlődése | 6 |
A növények rendszerezése | 8 |
Éghajlat | 12 |
A talaj | 17 |
Talaj osztályozása | 18 |
A talaj szerkezete | 20 |
Talajtípusok, talajjavítás | 24 |
Talajpusztulás - talajvédelem | 29 |
Földművelési rendszerek | 31 |
A vetésforgó | 33 |
Füves vetésforgó típusai | 37 |
Trágyázástan | |
A trágyák csoportosítása | 39 |
Szerves trágyák | 40 |
Szervetlen trágyák | 52 |
Talajműveléstan | |
A talajművelés célja | 57 |
A talaj forgatása | 58 |
A szántás mélysége | 60 |
A talaj porhanyítása | 61 |
A talaj tömörítése | 63 |
A talaj egyengetése | 64 |
A talaj nyári művelése | 65 |
Az őszi mélyszántás | 65 |
Tavaszi talajmunkák | 67 |
Vetés, növényápolás, betakarítás | |
A vetőmag | 68 |
Vetés | 73 |
A vetések ápolása | 82 |
A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása | 83 |
Gyökér- és gumósnövények szedése és eltartása | 86 |
A szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés | 88 |
Silózás | 91 |
Növényvédelem | |
A növényvédelem módja | 99 |
A legfontosabb növényvédőszerek | 100 |
A szántóföldi növények kártevői és betegségei | 102 |
A gyümölcsfák kártevői és betegségei | 109 |
A szőlő növényvédelme | 111 |
Öntözés | |
Az öntözés jelentősége | 125 |
Az öntözés gyakorlata | 125 |
Fásítás a mezőgazdaságban | |
A fásítás célja és jelentősége | 133 |
Mezővédő erdővárosok | 133 |
A legelők fásítása | 135 |
Erdősávok telepítése | 135 |
A fák ápolása | 137 |
Részletes növénytermesztés | |
A gabonafélék termesztése | 138 |
A búza | 139 |
A rozs | 143 |
Az árpa | 144 |
A zab | 146 |
A köles | 147 |
A pohánka | 147 |
A kukorica | 148 |
A rizs | 156 |
A hüvelyesek termesztése | 158 |
A borsó | 159 |
A bab | 161 |
A szója | 162 |
A gyökér- és gumósnövények termesztése | 162 |
A burgonya | 163 |
A cukorrépa | 166 |
A takarmányrépa | 169 |
A tarlórépa | 171 |
A murokrépa | 171 |
Ipari növények termesztése | 171 |
A káposztarepce | 172 |
A napraforgó | 173 |
A ricinus | 174 |
A mák | 175 |
A len | 176 |
A kender | 178 |
A seprőcirok | 179 |
A szálastakarmányok termesztése | 180 |
Pillangósvirágú szálastakarmánynövények | 180 |
A lucerna | 180 |
A vöröshere | 183 |
A baltacim | 185 |
A fehér virágú somkóró | 186 |
A nyúlszapuka | 187 |
A bíborhere | 187 |
Nempillangós virágú szálastakarmányok termesztése | 188 |
A kukoricacsalamádé | 188 |
A silókukorica | 188 |
A cukorcirok | 189 |
A szemes cirok | 190 |
A mohar | 191 |
A fehér mustár | 191 |
A takarmánykáposzta | 192 |
Keveréktakarmányok termesztése | 192 |
Öntözéses takarmánytermesztés | 195 |
Kettős termesztés | 196 |
Rét- és legelőgazdálkodás | |
A rétek és legelők jelentősége | 198 |
A rétek, legelők osztályzása | 199 |
A rétek, legelők javítási munkálatai | 199 |
A rét és legelő növényzete | 201 |
A legelők használata | 203 |
A rétek használata és ápolása | 206 |
A rétek és legelők öntözése | 207 |
KERTÉSZETI ISMERETEK | |
Zöldségtermesztés | |
A zöldségtermesztés jelentősége | 208 |
A zöldségfélék szaporítása | 208 |
Ápolási munkák | 210 |
Zöldségfélék szedése és eltartása | 211 |
Káposztafélék | 213 |
Gyökér- és gumósnövények | 216 |
Hagymafélék | 219 |
Kobakosok | 221 |
Csucsorfélék | 224 |
Hüvelyesek | 227 |
Levélzöldségek | 229 |
Gyümölcstermesztés | |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 233 |
A gyümölcsös fogalma | 234 |
A gyümölcstermő növények csoportosítása | 235 |
A gyümölcstermő növények részei | 235 |
A gyümölcsfák termőrészei | 236 |
A virág és a termés | 237 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 239 |
Gyümölcsös létesítése | 240 |
A fiatal fák gondozása és kezelése | 244 |
Köztestermesztés | 250 |
A termő gyümölcsös kezelése | 251 |
A gyümölcsfák kártevői és betegségei | 252 |
Almagyümölcsűek termesztése | 259 |
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 262 |
Bogyósgyümölcsűek termesztése | 267 |
Szőlőművelés | |
A szőlőtermesztés jelentősége | 271 |
A szőlőnövény és környezete | 272 |
A szőlőtőke leírása | 273 |
A szőlőfélék csoportosítása | 275 |
A szőlő telepítése | 276 |
A szőlő metszése | 280 |
A szőlő zöldmunkái | 285 |
A szőlő talajmunkái | 286 |
A szőlő trágyázása | 287 |
Az ültetvények pótlása | 289 |
A szüret | 290 |
A termés feldolgozása | 292 |
Szőlőfajták | 293 |
ÁLLATTENYÉSZTÉS | |
Állatbonctan - élettan | |
Az állati test vegyi alkotórészei | 295 |
Sejtek, szövetek, szervek | 295 |
A csontrendszer | 297 |
Az izomrendszer | 299 |
Az állati test általános beosztása és tájai | 299 |
Az emésztőszervek rendszere | 299 |
Az emésztés | 302 |
A vérérrendszer | 303 |
A lélegzőszervek rendszere | 304 |
A kiválasztó szervek | 304 |
A belsőelválasztású mirigyek | 304 |
Az ivarszervek rendszere | 305 |
Az idegrendszer | 306 |
Az érzékszervek | 306 |
A kültakaró és képletei | 307 |
Általános állattenyésztési ismeretek | |
Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége és fejlesztése | 308 |
Háziállataink változékonysága | 308 |
Az öröklődés | 310 |
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak | 310 |
Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai | 312 |
Törzskönyvezés | 316 |
Tenyésztési módok | 316 |
A gazdasági állatok szaporítása. Pároztatási módok | 318 |
A hím- és nőivarú állatok számaránya | 321 |
A vemhesség | 322 |
A vemhes állat gondozása | 322 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 323 |
A koraellés és az elvetélés | 324 |
Az anyaállat gondozása ellés után | 324 |
Az újszülött gondozása | 324 |
Takarmányozási ismeretek | |
A takarmányozás jelentősége | 325 |
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe | 325 |
A takarmányok táplálóértékének megjelölése | 328 |
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére | 331 |
Az állatok táplálóanyag-szükséglete | 332 |
A napi takarmányszükséglet megállapítása | 333 |
A takarmányok csoportosítása és ismertetése | 334 |
Szálas takarmányok | 334 |
Gyökér- és gumós takarmányok | 340 |
Szemes takarmányok | 341 |
Mezőgazdasági ipari melléktermékek | 343 |
Állati eredetű takarmányok | 345 |
Takarmánykiegészítő anyagok | 346 |
Az ivóvíz | 347 |
A takarmányok eltartása | 348 |
A takarmányok előkészítése | 349 |
Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje | 351 |
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelvei | 352 |
Példatár | 354 |
Lótenyésztés | |
A lótenyésztés jelentősége | 380 |
A ló külső formáinak megítélése | 380 |
A ló életkorának meghatározása | 383 |
A lábállások | 383 |
A ló mozgása | 385 |
A ló színe, szőre, jegyei | 386 |
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint | 386 |
A lovak származása és csoportosítása | 386 |
A ló tenyésztése és gondozása | 390 |
Az újszülött csikó gondozása | 393 |
A lovak takarmányozási rendje | 393 |
A lovak elhelyezése | 395 |
A lovak ápolása | 395 |
A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 396 |
A lovak öröklődő hibái | 396 |
A ló szerszámai | 396 |
A lovak használata | 397 |
Öszvértenyésztés | 397 |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 399 |
A sertés külső testformái | 399 |
A hazánkban tenyésztett sertésfajták | 400 |
A tenyészsertések értékelése | 401 |
A sertések szaporítása | 402 |
A sertések elhelyezése, takarmányozása | 404 |
A sertéshizlalás | 409 |
Szarvasmarhatenyésztés | |
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 421 |
A testalakulás megítélése | 422 |
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 425 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 425 |
A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint | 426 |
A szarvasmarha rossz szokásai | 426 |
Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése | 426 |
A tenyészállatok kiválasztása | 426 |
A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvezés | 434 |
A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje | 436 |
Az üzekedés | 436 |
A borjazások egyenletes elosztása | 437 |
Párosítás és pároztatás | 438 |
A vemhesség megállapítása, vemhes tehenek ápolása és elapasztása | 438 |
Az ellés, az elléssel kapcsolatos teendők | 438 |
Az anya ápolása ellés után | 439 |
Az újszülött borjú ápolása | 440 |
A borjú felnevelése az elválasztásig | 440 |
Itatásos borjúnevelés | 441 |
Növendék szarvasmarhák felnevelése | 442 |
A szarvasmarha takarmányozása | 444 |
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése | 446 |
A szarvasmarha hasznosítása | 451 |
Juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 452 |
A juhok elnevezése kor, ivar és használat szerint | 453 |
A juh testalakulása | 453 |
Gyapjúismeret | 454 |
Gyapjúféleségek | 455 |
A juhfajták | 455 |
A tenyészjuhok kiválasztása | 458 |
A juhhodály berendezése és felszerelése | 459 |
A juhok takarmányozása | 460 |
Pároztatás, vemhesség, ellés | 462 |
A juh termelése | 464 |
Kecsketenyésztés | 466 |
Tejgazdasági ismeretek | |
A tej képződése | 469 |
A tej mennyiségére, minőségére ható tényezők | 470 |
A tej összetétele | 471 |
A tej tulajdonságai | 472 |
A tejben található baktériumok, tejhibák | 472 |
A fejés és a fejőeszközök | 473 |
A tej kezelése fejés után | 475 |
A tej hevítése | 476 |
A tejkamra és berendezése | 476 |
A tej vizsgálata | 477 |
A fölözés és vajgyártás | 479 |
A sajtgyártás | 483 |
A túrókészítés | 485 |
Különböző tejkészítmények | 486 |
A tej forgalombahozatalának szabályozása | 486 |
Baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 487 |
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei | 487 |
A baromfiak elhelyezése, a baromfiól | 488 |
A baromfiak külső formái és a kiválogatás | 490 |
Magyarországon tenyésztett tyúkfajták | 490 |
Tenyészállat-kiválogatás, nemesítés, takarmányozás | 492 |
A tyúkok takarmányozása | 492 |
A baromfiak szaporítása | 494 |
A vízi szárnyasok tenyésztése | 497 |
A pulyka tenyésztése | 499 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 499 |
Állategészségügyi alapismeretek | |
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 499 |
Az egészség és a betegség jelei | 501 |
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása | 502 |
A betegség okai és csoportosításuk | 502 |
Nem fertőző betegségek | 504 |
Fertőző betegségek | 512 |
Az élősködők által előidézett betegségek | 521 |
A leggyakrabban használt fertőtlenítő anyagok ismertetése | 528 |
A fertőtlenítés | 529 |
Állategészségügyi rendészeti intézkedések | 531 |
Kisállattenyésztés | |
Nyúltenyésztés | 533 |
Haltenyésztés | 537 |
Selyemhernyó-tenyésztés | 540 |
Méhészet | 543 |
GÉPESÍTÉSI ALAPISMERETEK | |
A mezőgazdaság gépesítésének jelentősége | 558 |
A növénytermelés gépeinek csoportosítása | |
Talajművelőgépek | 562 |
Vetőgépek | 582 |
Növényvédelmi gépek | 592 |
Az öntözés gépei | 597 |
Szálastakarmányok betakarítási gépei | 599 |
Kévekötő aratógépek | 601 |
Járva szecskázó gép | 602 |
Cséplőgépek | 603 |
Arató-cséplő gép | 606 |
Magtisztító gépek | 608 |
Egyéb mezőgazdasági gépek | |
Burgonya- és répabetakarító gépek | 610 |
Morzsoló gép | 612 |
Darálók | 612 |
Szecskavágók és silótöltők | 612 |
Répavágó gép | 614 |
Mosó- és füllesztő gép | 614 |
Fejőgép | 615 |
Tejfölöző gép | 616 |
Tejhűtő gépek | 616 |
Keltetőgépek | 617 |
A gépek elhelyezése és tárolása | 617 |
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK | |
Tűzrendészeti alapismeretek | |
A tűz keletkezésének leggyakoribb okai | 618 |
A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete | 624 |
A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti szabályai | 624 |
A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete | 627 |
A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai | 629 |
A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete | 630 |
A tűzoltás eszközei és módjai | 632 |
A cséplés dolgozóinak kötelessége tűz esetén | 642 |
A mezőgazdasági épülettüzek oltása | 643 |
A mentési munka szabályai tűz esetén | 643 |
Egészségügyi ismeretek | |
Testápolás | 645 |
Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés | 652 |
Balesetelhárítás és munkavédelem | 656 |
Egészségártalmak | 659 |
Állatról emberre terjedő betegségek | 660 |
Élelmiszerek által okozot mérgezések | 662 |
Egészségügyi tennivalók télen | 663 |
Mezőgazdasági intézmények | |
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok | 663 |
Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet | 665 |
Mezőgazdasági szakoktatási intézmények | |
Felsőfokú szakoktatási intézmények | 666 |
Középfokú szakoktatási intézmények | 667 |
Alsófokú szakoktatási intézmények | 668 |
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.