Háztartási tanácsadó
Útmutatás a háztartási általános tennivalók helyes végzésére és alapos oktatás a sütés-főzésben, cukorsütemények készítésében, a gyümölcsök és zöldfőzelékek konzerválásában sat. és sat.
Szerző
Nagybánya
Kiadó: Lakos Imréné Pécskay Ilona Kiadás helye: Nagybánya Kiadás éve: 1913 Kötés típusa:
Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 592
oldal
Sorozatcím: Kötetszám: Nyelv: Magyar
Méret:
24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés:
Negyedik, javított és bővített kiadás. Nyomatott Morvay Gyula könyvnyomdájában, Nagybányán.
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
"Háztartási Tanácsadó"-m III-ik kiadásának megjelenése után sem szüntem meg kisérletezni, különösen a konzerválás terén. célom, törekvésem az volt, hogy amit konzerválok, olyan legyen, mint a...
Tovább
Előszó
"Háztartási Tanácsadó"-m III-ik kiadásának megjelenése után sem szüntem meg kisérletezni, különösen a konzerválás terén. célom, törekvésem az volt, hogy amit konzerválok, olyan legyen, mint a friss. Fáradozásom jutalma teljes siker lett.
Könyvem e IV-dik kiadása tehát olyan javításokkal és bővítésekkel jelenik meg, hogy annak útmutatása szerint konzerválva, minden zöldfőzelékféle megtartja nyári friss izét.
Vissza
Tartalom
I. Apró tanácsok.
1. Szorgalom és takarékosság a háztartásban 7-10
2. Ruhafoldozás: Mosó ruha. Vászon ruha. Lepedő. Abrosz. Paplanlepedő. Gallér. Kézelő. Házi felső ruha. Mintázott ruha. Csipke függöny. Kiszakadt szőnyeg. Szövet ruha. Kabát gallér. Utcai ruha. Paplan mosás és javítás. Foltos tarisznya 10-17
3. Házi rend 17-20
4. Háztartási különféle tárgyak gondozása: Szennyes zsebkendők. Moly ellen védekezés. Fűző. Használaton kívűli paplanok. Agyalás. Bőrcipők. Harisnya. Mosdó és fürdő szivacs. Hajkefe. Fésű. Elpiszkolódott varrógép. Parkét fényesítő kefe. Kerti vaseszközök, Teknő.
Üres dézsa, Meszelő. Festékes ecset. Szétnyílt padló. Új ruhaszárító kötél. Törött üveg tárgyak. Törött porcellán. Lámpa olajtartója.
Fa tárgyak ragasztása 20-23
5. Mosás: Közönséges mosás. Konyharuha mosás. Elsárgult fehérnemű. Régi vagy piszkos ágynemű toll. Csipkefüggöny. Asztalfutók. Nem színtartó ruhák. Fehér gyapjú- vagy Angora-kendő. Gyűrött selyem 24-36
6. Pecsét tisztítás: Zsír, olaj, kocsikenőcs, szövetruhában. Kocsikenőcs, mosóruhában. Kátrány. Tenta, szövet ruhában. Tenta, fehérneműben. Tenta, bútorszövetben. Tenta, bársonyban. Tükrös bársony. Szennyes bársony. Penészes fehérnemű. Rozsdafoltos fehérnemű. Pokolkő pecsét. Gyümölcsfoltos fehérnemű. Vörös bor folt. Kávé folt. Fűpecsét. Glacé-kesztyű. Selyem kesztyű. Szarvasbőr kesztyű. Szalmakalap. Nemez kalap. Fehér selyem-csipke. Fekete selyem-csipke. Fehér kalapfátyol 36-44
7. Házi-szappan főzése: Finom epeszappan. Közönséges epeszappan 44-45
8. Tisztogatás: Elpiszkolódott parkét. Festett szoba padló. Ajtó és ablakráma. Festékes ablaküveg és ajtózár. Ablaküveg és tükör. Fényezett bútor. Matt bútor. Festett bútor. Zongora billentyű. Aranyozott képkeret. Kopott képkeret. Új képkeret aranyozás. Olaj festmény. Olajnyomatú képek. Márvány. Sárgaréz ajtókilincs. Pecsétes bútorhúzat. Csinvat bútorhúzat. Fekete bőr bútorhúzat. Olaj- vagy zsírpecsétes tapéta. Zsírpecsétes parkét. Szőnyeg. Olaj- vagy zsírpecsétes szőnyeg. Linóleum szőnyeg. Olaj- vagy zsírfoltos festetlen padló. Söprés. Beton burkolat tisztítása. Tapasztás és meszelés. Légypiszkos fal. Meszes ajtó- és ablakráma. Meszes kövezet. Takaréktűzhely környéke. Mészoltás. Téli belső tisztogatás 45-52
9. Konyha: Jégszekrény, Konyha asztal. Mosogatás. Tejes, kávés, theás edények. Tejes kannák. Kés és villa. Ezüst evőeszközök. Bádog edények. Festetlen faedények. Vagdalókés gyúrótábla. Zsírsütő vas-üst. Rézüst. Vasaló. Új agyagedény. Takaréktűzhely tapasztás. Takaréktűzhely- és kályhafényesítés. Tüzelésnél való takarékosság 53-58
10. Élelmi cikkek gondozása: Nedves éléskamra. Éléskamra rendbentartása. Befőttek gondozása. Penészes befőtt. Világos színű lekvár javítása. Citrom és narancs eltartása. Fagyott alma. Kiszáradt dió felfrissítése. Forralt tej. Friss tehén-túró. írós vaj eltartás. Kifőzött vaj. Avas. írósvaj. Friss hús. Avas zsír. Zsírszedés. Füstölt hús és szalonna. Füstöletlen szalonna. Mák eltartása. Saláta olaj. Élesztő. Só. Hulladék zsiradék. Burgonya-liszt. Liszt eltartás. Tojás fehérje. Tojás eltartás 58-66
11. Maradék ételek felhasználása: Gombóc. Tejben főtt rizs. Túrós tészta. Fánk. Cseh fánk. Száraz kalács. Rétes. Omlós tészta. Marha- vagy borjúsült. Baromfi sűlt. Hal. Maradékétel edénye 66-67
12. Tejes kamra: Friss tej. Tejföl. Tejsűrű. Kemény tejföl. Közönséges tehén-túró. Hamis oltott-túró. Iró-túró. Tejföl-túró. Oltott tehéntúró. Sájtkészítés. Emmenthali sajt. Groi sajt. Trappista sajt. Imperial sajt. Vajköpülés. Thea vaj. Mustár vaj. Köménymagos vaj. Rák
vaj. Szardella vaj. Tárkonyos vaj. Formázott vaj. Vaj-bárány. Vaj-kosár. Ananász, írósvajból. 68-81
13. Szárított tészta: Levesbevaló tészta. Kifőzni való tészta. Lebbencs. Tarhonya. Tésztás zacskó. Thea-sütemények 81-85
14. Disznóölés: Kolbász. Hurka. Disznó-sajt. Hideg májas hurka. Szalámi. Olasz kolbász. Wesfáliai sonka. Pácolt szalonna. Zsírnak való. Debreceni töpörtő. Háj. Sonka pác. Kisebb húsoké Kocsonyának való. Füstölés. Friss sertés pecsenye. Kolbász és hurka 85-94
15. Gyümölcs teleltetés: Felaggatva telelt alma és körte. Állani való szőlő. Dió. Gesztenye 94-97
16. Zöldség teleltetés: Torma, cékla, retek és kalaráb. Kartifiol, kelkáposzta. Burgonya. Fejes káposzta. Gyenge főző-tök. Tavaszi petrezselyemzöldje. Vöröshágyma és fokhagyma 97-102
17. Baromfiak: Patkánymentes ketrec. Baromfi (csirke) költetés. Kacsák. Libák. Kispulykák. Kotlásról leszoktatás. Baromfiak kikelési ideje. Píp. Torokfájás. Baromfi dögvész. Atkás láb. Hasmenés. Lábfájás. Libakoppasztás. Libatömés. Kacsatömés. Csirke-, kappan-, pulyka-hizlalás 102-119
18. Tehén és sertés: Almozás. Kisborjú. Téli itatás. - Tőgy-gyuladás. Dagadt láb. Lyukas nyelv. Tehenek felfúvódása. Ritka tej. Ha nem adja le a tehén a tejet. Keserű tej. Tőgybimbó repedés. Vérvizelés. Hízó-sertés 119-123
19. Kártékony állatok: Patkányok. Egerek. Svábbogarak. Hangyák. Poloskák 124-126
20. Egészség: Gyomorgörcs. Égési seb. Köhögés. Fagydaganat és viszketeg. Fülviszketés. Nátha. Csúz. Gyenge szem. Foghús gyuladás. Foghús daganat. Fogak. Hajhullás. Fejhasogatás. Gyomorterhelésből származó hideglelés. Húzógörcs. Hidegvíz-gyógymód. Gőzfürdő, otthon. Hálósapka 126-133
Rántás: 137
Zsíros rántás 137
Habarás (fehér rántás) 138
Rántás pótlék 138
Spanyol mártás 138
Behamel mártás 139
Levesek: 139
Marhahús-leves 140
Leves, betegek részére 142
Baromfihús leves 142
Juh-hús-leves 42
Zöldség-leves 142
Barna leves 143
Órja-leves 143
Szépszínű gulyás leves 143
Juh^hús-leves, gulyásosan 144
Baromfihús-leves, gulyásosan 144
Aprólék-le leves 144
Kalaráb-leves 144
Zöldborsó-leves 145
Gomba-leves 145
Kartifiol-leves 145
Spárgádé-leves 145
Zeller-leves 145
Nyúl-leves 146
Rák-leves 146
Hal-leves 146
Ikra-leves 146
Tüdő-leves 147
Káposzta-leves 147
Kolbász-leves 147
Vese-leves 147
Paradicsom-leves 147
Paradicsom-leves, finomabb 148
Közönséges kalaráb-leves 148
Zöldbab-leves 148
Száraz-bab-leves 148
Burgonya-leves 149
Tojás-leves 149
Suhantott leves : 150
Suhantott leves, pirított tésztával150
Kukorica-gölödény-leves 150
Köménymagos leves 151
Alma leves 151
Birsalma leves 151
Pöszméte 151
Meggy 151
Ribiszke 152
Tej 152
Bor 152
Csokoládé 152
Levesbe valók 153
Gyűrött tészta 153
Csiga 153
Reszelt 154
Csipkedett tészta 154
Csurgatott 454
Liszt-galuska 155
Dara 155
Májas 155
Hús 155
Májas lepény 155
Velős gombóc 156
Hús-gombóc 156
Zsemlye-gombóc 156
Tojás-lepény 156
Burgonya-gombóc 157
Borsó tészta 157
Palacsinta-metélt 157
Liszt-lepény 157
Hús-fánkocska 157
Zsemlye-kocka 158
Tüdős derelye 158
Rizs 158
Árpakása 158
Ságó (Harmatkása) 158
Előételek: 159
Töltött tojás 159
Töltött tojás, más módon 160
Töltött tojás, rákkal 160
Tükör tojás 160
Tojás, paradicsomban 161
Tojás, bíbornok mártással 161
Tojás, habmártássál 161
Tükörtojás, gombával 161
Dombos rántotta 162
Tojás, zöldborsóval 162
Tojás, gombával 162
Töltött kucsmagomba 162
Túrós pogácsa 163
Kirántott túros holdacskák 163
Palacsinta-croqyet 163
Borjú-croquet 163
Sajtos fánkocska 164
Húsos lepény 164
Sonkás omelette 164
Burgonya-pite, sonkával 165
Kocsonyázott pogácsa 165
Apró pástétomok 166
Spárga 166
Zöldbab, spárga módra 166
Kalaráb 166
Kelkáposzta, spárga módra 166
Burgonya, kolbásszal 166
Hús-felfújt 167
Kartifiol, Comtesse mártással 167
„ tejföllel 167
„ pudding 168
Libamáj-pástétom 168
„ másképen 168
„ salmi 169
Sertésmáj-pástétom 169
Lúdmáj, kirántva 169
„ gombával 170
„ kocsonyában 170
Hideg vagdalék-szelet 170
Marhanyelv 171
Pácolt marhanyelv 171
Közönséges fokhagymás kocsonya 171
Sonka 172
Westfáliai sonka 172
Pomeraniai libamell 173
Vagdalék kappan 173
Kappan-salmi 174
Nyúl-pástétom 174
Nyúl-salmi 175
Vadsertés-szelet 175
Hal-kagylótöltelék 176
Kagylótöltelék, zöldborsóval 176
Csirke-kagylótöltelék 176
Borjú-vagdalék, kagylóban 176
Csirke, hidegen 177
Csirke, mayonnaise-szel 177
Kecsege „ 177
Kecsege, kocsonyával 178
Tok, tatármártással 178
Pisztráng, kocsonyában 178
Süllő, paradicsom catchup-pel 179
Vegyes húsok, kocsonyában 179
Malac, hidegen 180
Borjú-szelet, spárgával 181
Apró pástétom, rákkal 181
Rák, kocsonyában 181
Tojás-pástétom 182
Nagy pástétom 182
Burgonya-pástétom 182
Rizs-pástétom 183
Hal- és hideghús-díszítések 184
Kocsonya (Aspic), hideg húsok
díszítéséhez 187
Hal-kocsonya, díszítéshez 188
Vadhúshoz való kocsonya 189
Hideg húsokhoz való mártások 189
Mayonnaise-mártás 189
„ díszítéshez 190
„ olaj nélkül 190
Hal-mayonnaise 190
Tatár mártás 191
Svéd mártás 191
Hollandi mártás 191
Sardella mártás, hidegen 191
Mustár-mártás 191
Fenyőmag-mártás 191
Remoulade-mártás, halhoz 192
„ hideg húsokhoz 192
Mustár 192
Paradicsom catchup 192
Kifőtt hús 192
Szegélyek (köríték): 193
Zöldborsó 193
Burgonya, áttörve 194
„ rudacskák 194
„ pirítva 194
„ holdacskák 194
Paprikás burgonya 195
Petrezselymes burgonya 195
Burgonya-metélt 195
Paprikás gomba 195
Gomba, tojással 195
Hagyma bördő 195
Párolt rizs 196
Sárgarépa 196
Tarhonya 196
Maccaroni 196
Bodroska 196
Tojás-lepény 197
Tojás gyümölcs 197
„ bundában 197
Kártifiol-pép 197
Kártifiol-lepényke 197
Kártifiol-gombóc. 197
Különféle körítékek 197
Kifőtt húshoz való mártások 198
Paradicsom mártás 198
„ „ más módon 198
Ugorka mártás 198
Kapor mártás 198
Citrom „ 199
Tárkony „ 199
Vöröshagyma mártás 199
Kápri „ 199
Zsemlye „ 199,
Fokhagyma „ 199
Sóskád „ 199
Gomba „ 200
Cékla „ 200
Pöszméte „ 200
Alma „ 200
Birsalma „ 200
Meggy „ 201
Ribiszke „ 201
Tejes torma „ 201
Tejfölös torma „ 201
Zeller „ 201
Fűszeres „ 201
Róbert „ 202
Főzelékek: 202
Hordós töltött káposzta 203
Savanyított káposzta. 203
Borkősavas „ 204
Pörkölt „ 204
Székely gulyás '' 204
Kolozsvári káposzta 205
Kel-káposzta 205
Kel-káposzta, burgonyával 205
Kel-káposzta, töltve 205
Tök-káposzta, borkősavvál 206
Tök-káposzta, savóval 207
Anguria tök 207
Savanyú tojás 207
Burgonya 207
Paradicsomos burgonya 208
Burgonya, töltve 208
Rakott burgonya 208
Sajtos burgonya 209
Kalaráb, csirkével 209
Töltött kalaráb 209
Zöldborsó 210
Sárgarépa, tejszínnel 210
Sárgarépa, húslével 210
Spárga (főzeléknek) 210
Karfiol (főzeléknek) 210
Vegyes főzelék 211
Birsalma, csirkével 211
Pöszméte, töltve 211
Sóska, tojással 212
Zöldbab 212
Tejfölös paprika 211
Paradicsomos paprika 213
Paraj 213
Podlupka 213
Podlupka, töltve 214
Szárazbab 214
Szárazborsó 215
Lencse 215
Különféle húsételek 215
Gulyás hús 216
Marhapörkölt 216
Paradicsomos paprikás 217
Rostélyos 217
Fokhagymás rostélyos 217
Tejfölösrostélyos 217
Paprikás „ 217
Töltött „ 218
Eszterházi „ 218
Töltött marha fehér-pecsenye 218
Tárkonyos szelet 219
Tésztában sült 219
Gombás szelet 219
Tűzdelt vesepecsenye 219
Vesepecsenye, kapornával 220
Vesepecsenye, vajas tésztával 220
Roastrbeef 220
Beef-Steak 221
Rump-steak 221
Felsál, karfiollal 221
Tömlő stílt 222
Tűzdelt fehérpecsenye 222
Felsál, párolva 222
Ökör uszály 222
Fasírozott pogácsa 223
Fasírozott szelet 223
Marhanyelv, áfonyával 223
Borjú-pörkölt 223
Borjú-pörkölt, burokban 224
Borjú-becsinált 224
Borjúhús, paradicsommal 224
Borjú-paprikás 224
Borjúmáj, kirántva 225
Borjúmáj, gombával 225
Stefania szelet 225
Borjútekercs, paradicsommal 225
Paprikás borjú-szelet 226
Citromos „ 226
Bécsi szelet 226
Borjú-szelet, betegek számára 226
Velős tekercs 227
Borjúcomb, pácolva 227
Borjúcomb, fokhagymával 227
Borjúcomb, bíbornok mártással 227
Borjú cotelette 228
Borjú cotelette, mártással 228
Rántott borjú 228
Töltött borjú 228
Júhhúsos kása 229
Juhhúsos tarhonya 229
Ürühát, pácolva 229
Ürü-pörkölt 229
Ürücomb, fokhagymával 230
Ürücomb, köménymaggal 230
Bárányhús, pöszmétével 230
Bárány fricassée 230
Különféle bárányhús ételek 231
Sertés cőtelette 231
Sertés karaj 231
Sertés fehér-pecsenye, burokban 231
Sertéshús, pácolva 232
Sertés vagdalék-pogácsa 232
Bőrös pecsenye 232
Sertés-szelet, beef-steak módra 232
Friss kolbász 232
Hurka 232
Füstölt kolbász 233
Sertésfej, tormával 233
Füstölt oldal 233
Vese, velővel 233
Malac-pörkölt 233
Malac, sülve 234
Nyúl-steak 234
Nyúl, kirántva 235
Nyúl-pörkölt 235
Nyúl, savanyúan 235
Nyúl, sülve 235
Nyúl, pácolva 236
Nyúl, fasírozva 236
Vadsertés comb, pácolva 236
Vadsertés fej 237
Különféle vadsertéshús ételek 237
Őz comb 237
Őz gerinc 237
Őz-szelet 237
Őz-sűlt, kartifiollal 238
Őz-pörkölt 238
Halak 238
Halpaprikás 240
Kecsege, hollandi mártással 240
Marinírozott hal 240
Kirántott hal 241
Harcsa, hollandi mártással 241
Csuka, tormával1 241
Tejfölös pisztráng 241
Rác hal 241
Hal-fricassée 241
Töltött csuka 242
Pisztráng, rák-mártással 242
Süllő, szardelja-mártással 242
Hal-becsiriált, tárkonnyal 242
Közönséges sült hal 243
Süllő, burgonyával 243
Fogas-szelet 243
Lazac-szelet, káprival 243
Harcsa, bormártással 244
Rák 244
Baromfiak és szárnyas vadak 244
Csirke-becsinált, édesen 246
„ „ tárkonnyal 247
„ „ citrommal 247
„ „ kaporral 247
Pörkölt csirke 247
Tojásos „ 247
Paprikás „ 247
Paradicsomos csirke 248
Csirke, gombával 248
„ káprival 248
„ „ másképen 248
„ fricassée 248
„ sülve 249
Töltött csirke 249
Rántott „ 249
Csirke-kocsonya 250
Kappan, sülve 250
Tormás tyúk 251
Kappan, sardellával 252
Pulyka, sülve 252
„ töltve 252
„ filét 252
„ pörkölve 252
Liba sűlve 253
„ comb és mell, sülve 253
„ mell, pácolva 253
„ mell, szeletnek 253
Pomeraniai libamell 254
Libamáj, közönségesen 2L4
Liba-töpörtő és -vér 254
„ aprólék, rizskásával 254
Kacsa, töltve 255
Kacsa-sűltek 255
Vadliba sülve 255
„ pácolva 256
Vadkacsa, sülve 256
„ savanyúan 256
Túzok 256
Fogoly kocsonyázva sülve 256
" pácolva 257
Szárcsa, pácolva 257
Szalonka, sülve 257
Fenyőmadár, sülve 257
Fácán, sülve 257
„ filet 258
Apró szárnyasvadak 258
Galamb-ételek 258
Pecsenye töltelékek: 259
Zsemlye-töltelék 259
Gomba „ 260
Máj „ 260
Gesztenye „ 260
Hús „ 260
Zöldborsó „ 260
Kartifiol „ 261
Hús-, és gomba- töltelék 261
Sült húsokhoz való meleg mártások: 261
Barna mártás 263
Kaporna „ 263
Citrom „ 263
Tejföl „ 263
Paradicsom mártás 264
Fél paradicsom mártás 264
Comtesse „ 264
Tárkony „ 264
Hab „ 264
Bíbornok „ 265
Mornay „ 265
Fűszeres „ 265
Velencei „ 265
Hollandi „ 266
Szardella „ 266
Rák „ 266
Saláták: 267
Káposzta-saláta 267
Káposzta-saláta, nyersen 267
Kartifiolpés káposzta-saláta 268
Öntött saláta 268
Hideg ecetes saláta 268
Hideg saláta, spárgával 269
Saláta, mayonnaise-szel 269
Saláta, mustárral 269
Vegyes saláta, mayonnaiseszel 270
Hús-saláta 270
Hering-saláta 271
Szardella „ 271
Cékla „ 271
Zeller és burgonya saláta 272
Ugorka-saláta 273
Paradicsom saláta 273
Gomba-saláta 273
Zöldbab- „ 274
Szárazbab-sálátá 274
Paprika-saláta 274
Különféle konzerv-saláták 274
Gyümölcs-saláták (Compote): 275
Fehér cseresznye- és meggysaláta 275
Alma- és körte-saláta 275
Aszalt szilva- és alma-saláta 275
Őszibarack és áfonya 276
Töltött alma 276
Kocsonyázott alma 276
Főtt tészták: 277
Sonkás tészta 278
Sonkás tészta, más módon 278
Sonkás tészta, burokban 278
Diós tészta 278
Diós metélt, másképen 279
Mandulás metélt 279
Mákos tészta 279
Mazsolás „ 279
Káposztás tészta 280
Sajtos „ 280
Túrós „ 280
Túrós „ édesen 280
Francia túrós metélt 281
Göngyölgetett túrós tészta 281
Túrós derelye 281
Finom túrós galuska 282
Tejfölös galuska 282
Túrós ganca 283
Túró-gombóc 283
Rizs „ 283
Szilva „ 284
Lekváros derelye 284
Rakott lekváros tészta 284
Göngyölgetett lekváros
4 tészta 284
Burgonya-metélt 285
Göngyölgetett tejfölös tészta 285
„ húsos „ 285
Sajtos dúc 285
Tejben főtt rétes 286
Rizs, tejben 286
Dara, „ 286
Tejes puliszka 287
Közönséges sült tészták: 287
Palacsinta 287
Lekváros palacsinta 289
Túrós „ 289
Diós „ 289
Csokoládés 290
Sonkás „ 290
Rizzsel töltött palacsinta 290
Tölcséres „ 291
Liszt-morzsóka 291
Dara-morzsóka 291
Császár morzsóka 291
Máglyarakás 291
Sajtos omelette 292
Omelette, lekvárral 292
„ más módon 292
Csokoládés omelette 293
Piskóta tekercs 293
Élesztős írósvajas pogácsa 294
Hájas „ 294
Nagybányai leveles „ 295
Élesztős leveles „ 295
Élesztős töpörtős „ 295
Közönséges töpörtős „ 295
Tejfölös pogácsa 296
Írós „ 296
Krumplis „ 296
Közönséges magyar pite 296
Margittai túrós „ 296
Tök „ 297
Tejföl „ 297
Rizs „ 297
Nagybányai mazsolás „ 297
Kukorica-máié 298
Rétesek: 298
Finom élesztős rétes 300
Közönséges élesztős rétes 300
Tiroli rétes 301
Magyar béles 301
Rétesekhez és más nyers tésztákhoz való töltelékek: 301
Hús-töltelék 302
Káposzta-töltelék 302
Alma „ 302
Dió „ 302
Mandula „ 303
Csokoládé „ 303
Mák „ 304
Meggy „ 304
Szőlő „ 304
Rizs „ 304
Túró „ 304
Kisült tésztákba való töltelékek: 305
Hab-töltelék 305
Hab-töltelék, másképen 305
Kávé-töltelék, „ 305
Hús-püré 306
Csirke vagdalék, töltelék 306
Felfújtak és puddingok: 306
Szágo felfujt 307
Palacsinta felfujt 307
Steier 307
Csokoládé „ 308
Virágkel „ 308
Hab „ rizskásával 308
Hab felfújt, omlós tésztával 309
Tojás felfujt 309
Dara „ 309
Rizs „ 310
Közönséges rizs felfujt 310
Liszt „ 310
Rizs-liszt „ 310
Alma „ 311
Alma, habkoszorúval 311
Káve felfujt 312
Narancs felfujt 312
Citrom „ 312
Gesztenye „ 312
Meggy „ 313
Sajtos pudding „ 313
„ „ másképen 314
Kifli „ 314
Dió „ 314
Burgonya pudding 314
Turó „ 315
Rizs „ 315
Rizs-turbán 315
Alma-pudding 316
Tojás „ 316
Mandula „ 316
Élesztős „ 316
Gesztenye-fánk 316
Tésztákhoz való mártások: 317
Bor-mártás, melegen 318
Bor-mártás, hidegen 318
Meleg kávémártás 318
Hideg 318
Dió- vagy mandula-mártás 318
Vanilia „ 318
Narancs „ 319
Puncs „ 319
Csokoládé „ 319
Gyümölcs „ 319
Hideg gyümölcs 319
Gesztenye 320
Zsírban sült tészták: 320
Farsangi fánk 320
Csokoládés fánk 321
Tejfölös fánk 322
Tökkel készült fánk 322
Rudas „ 322
Toló 322
Csokoládé fánkocska 323
Cseh fánk 323
Cseh fánk, szaggatva 324
Cseh fánk, tejföllel 324
Fahéj-fánk 324
Élesztős fahéj-fánk 325
Omlós rózsafánk 325
Túrós „ 325
Apáca fánk 326
Csöröge 326
Hólapda 326
Apáca szeletek 326
Villám rózsa 327
Ropogós habos tekercs 327
Kirántani való tészta 328
Kirántott alma 328
Kirántott meggy és cseresznye 828
Főniksz (Phoenix)-fánk 328
Sült galuska, sodóval 328
Sodós bodroska 329
Kirántott dara 329
Kirántott rizs 329
Súlyom 329
Gomba 329
Gesztenye-golyóbis 330
Bundás kenyér 330
Omlós és irósvajas tészták: 331
Közönséges omlós tészta 332
Finom „ „ 332
Diós szelence 332
Almás lepény 333
Finom túrós lepény 333
Kapros túrós lepény 334
Meggyes lepény 334
Közönséges meggyes lepény 335
Leveles omlós lepényke 335
Irósvajas tészta 335
Irósvajas tészta, másképen 337
Hasé-fánk (Hache-) 337
Vajas perec 337
Krémes béles 338
Töltött béles, irósvajas tésztából 338
Habos szelet 338
Vajas ívek 338
Hab-tekercs 339
Vajas kifli 339
Méh kaptárka 339
Gyaluforgács 340
Élesztős tészták: 340
Közönséges élesztős tészta 341
Finom „ „ 341
Hideg élesztős tészta 341
Savarin, almahabbal 342
Aranygaluska 343
Csokoládés dúc 344
Bábakenyér 344
Finom bábakényér 345
Bábakenyér, gesztenyével 345
Sodós fánkocska 345
Diós lepény 345
Lekváros lepény 346
Habos „ 346
Szegedi tejfölös lepény 347
Szegény torta 347
Leveles élesztős kifli 348
Finom kifli, kávéhoz 348
Karlsbadi tejes kenyér 349
Nagybányai diós kifli 349
Bukta (Buchta) 350
Kürtös kalács 350
Finom diós kalács és mákos kalács 351
Magyar fonatos kalács 352
Közönséges diós kalács és mákos kalács 354
Kenyérsütés 354
Graham kenyér 357
Lángos 357
A kemence fűtése 358
Cukor próbák 361
Festőanyagok: mázak és cukorsütemények sat. festéséhez 362
Süteménymázak: 363
Citrom-máz 363
Narancs-máz 363
Pucs „ 363
Rum „ 363
Rózsaszín máz 364
Csokoládé „ 364
Csokoládé „ másképen 364
Kávé „ 364
Égett cukor máz 364
Lekvár „ 364
Töltelékek: kisült cukorsüteményekhez és tortákhoz: 365
Kemény tejszin-hab 365.
Vaníliás „ „ 366
Narancs-krém 366
Kávé „ 366
Gesztenye „ 367
Gesztenye „ más módon 367
Gesztenyepüré 367
Csokoládé-krém 367
Csokoládé-krém, más módon 367
Lekvár-krém 368
Gyümölcsikrém 368
Marasinó „ 368
Vanília „ ,368
Dió. „ 369
Mandula „ 369
Mogyoró „ 369
Mogyoró „ másképen 369
Dió-töltelék 369
Mandula-töltelék 370
Hab „ 370
Csokoládés habtöltelék 370
Apró cukor-sütemények: 370
Cukor-szalámi 371
Mandula-sonka 371
Marcipan apróságok 372
Mandula-kifli 374
Mandulás perec 374
Páros perec 374
Tojás nélküli perec 375
Mandulás szelet 375
Garibaldi szelet 375
Rácsos csokoládé-szelet 376
Csokoládé-szelet 376
Gesztenyés fánk 376
Karperec 377
Mandulás ivek 377
Gesztenye kifli 378
Diós apróság 378
Kávés lepényke 378
Csokoládé apróságok 378
Hópehely 379
Pirított mandula-csók 379
Krémes dió 379
Mogyoró-csók 380
Narancs-csók 380
Beregi szelet 380
Kávé-krém-fánkocska 381
Főtt csokoládés apróságok 381
Omlós apró sütemények 382
Kavart Linzer tészta 382
Fonott perec 382
Pereces tálca 383
Gurábi 384
Linzer apróságok 384
Mandula-hajócska 385
Mandula-kukorica 386
Mézes pogácsa 386
Mézes kalács 386
Kavart mézeskalács 387
Diós mézeskalács 387
Vajas pite 387
Cseresznyés pite 388
Rizsliszt „ 388
Indián fánk 388
Gesztenye fánk 389
Morzsa szelet 389
Csokoládés tekercs 389
Csokoládé-krém-szelet 390
Indián szelet 390
Ozgerinc 390
Főtt piskóta 391
Vaníliás henger 391
Mandarin szeletek 391
Diós kocka 392
Mandulás szelet 392
Dió-krém-szelet 392
Mikádó kockák 393
Gesztenye-lepény 393
Gyümölcs-kenyér 394
Linzi gyümölcs-kenyér 394
Marasió-krém-szelet 394
Homok szelet 395
Karácsonyi tányérka 395
Hab-sütemények (Spanyol
szél) 395
Habcsésze 396
Nagybányai habcsók 397
Kávé-csók 398
Csokoládé-csók 398
Csokoládé-csók, másképen 399
Csokoládés hajócska 399
Habos szelet 399
Pörkölt-mandula-kocka 400
Vaníliás holdacska 400
Rumos krém-szelet 400
Omlós íánkocska 400
Thea sütemények: 401
Vaníliás apróságok 401
Thea lepényke 401
Dominó 401
Thea kockák 402
Rumos pogácsa 402
Szerecsen szeletke 402
Főtt apró sütemények 403
Diós rudacskák 403
Párisi rudacskák 403
Citromos rudacska 404
Muszka zona 404
Mandulás szelet 404
Omlós pogácsa 405
Élesztős piskóta 405
Mogyorós lepényke 405
Piskóta 405
Mandula apróság 406
Pozsonyi kétszersült 406
Gráci „ 407
Francia „ 407
Karlsbádi „ 407
Lap
Sós thea sütemények: 408
Angol szelet 408
Búr lepény 408
Sajtos pogácsa 408
Sós perec 409
Karlsbádi perec 409
Sós apróságok 409
Kiflicske, húsvagdalékkal 410
Sandwich szeletek 410
Töltött henger 410
Hache-fánk 411
Thea vajak 411
Torták: 411
Király torta 413
Napoleon torta 413
Bécsi „ 414
Pischinger „ 414
Pörkölt „ 414
Nagybányai gesztenyekrém-torta 415
Mocca-torta 415
Spanyolszél torta 416
Bányász „ 417
Apró „ 417
Piskóta „ 418
Dobos „ 418
Búr „ 419
Ilona „ 419
Mogyoró „ 420
Etelka „ 4L0
Fedora „ 420
Morzsa „ 421
Morzsa, „ másképen 421
Csokoládé „ 421
Dió „ 422
Burgonya „ 422
Kavart Linzer torta 422
Barna Linzer „ 422
Gesztenye „ 423
Rumos „ 423
Mandula „ 424
Stefánia torta 424
Zacher „ 425
Habos piskóta torta 425
Orosz „ 425
Tortadíszítés: 427
Cukorkák: 428
Szalon-cukor tömeg 428
Feketekávé-cukorka 429
Tejeskávé „ 429
Thea „ 429
Narancs „ 430
Citrom. „ 430
Puncs „ 430
Vanília „ 430
Csokoládé „ 430
Mogyoró 431
Mandula „ 431
Dió 431
Rumos és más szeszes cukorkák 431
Barack- vagy málna-cukorka 431
Ananász-cukorka 432
Csikós cukorka 432
Fodormenta-, borsosmenta- és ánizs-cukorkák 432
Karamel cukorka 433
Karácsonyfa cukorka 434
Cukrozott mandula, mogyoró és dió 435
Cukrozott narancshéj 436
Dió-, mogyoró-, mandula- pastilla 436
Lekvár pastilla 436
Mézes pastilla 437
Csokoládé-gesztenye 437
Csokoládé-kávébab 437
Krémek és kocsonyák: 438
Vanilia-krém, főzve 439
Vanilia-krém, gelatine-nal 440
Finom vanilia-krém 440
Kávé-krém 440
Kávé, tojás nélkül 440
Rumos krém 441
Puncs „ 441
Mandula-krém 441
Csokoládé „ 442
Csokoládé-krém, másképen 442
Bor „ 442
Likőr „ 443
Gyümölcsös krém 443
Alma „ 443
Gyümölcsös rizs 444
Gyümölcsös rizs, Lakosné
szerint 444
Narancs-krém 445
Non-plus-ultra krém 445
Gesztenye-krém 445
Különböző tejszin-habok 446
Színezett tejszínhab 446
Madár tej 447
Madár tej, másképen 447
Málna-hab 447
Gesztenye-metélt 448
Vanília-kocsonya 448
Csokoládé „ 448
Földieper-, ribiszke-, málna-, szeder- és meggy kocsonya 448
Citrom-kocsonya 449
Kávé „ 449
Rizs „ 449
Mandula „ 450
Alma „ 450
Puncs „ 451
Többszínű „ 451
Cukordinnye kocsonya 452
Parfék (parfait): 452
Csokoládé parfé 453
Csokoládé parfé, más módon 454
Gesztenye „ 454
Gesztenye paffé, más képen 454
Kávé „ 454
Dió „ 454
Mogyoró „ 455
Mandula „ 455
Vanília „ 455
Gyümölcs „ 455
Narancs „ 455
Likőr „ 456
Cukordinnye parfé 456
Ananász „ 456
Fagylaltok: 456
Kávé-fagylalt 458
Citrom „ 459
Vanília „ 459
Rizs „ 459
Mandula-fagylalt 459
Pörköltmandula-fagylalt 460
Csokoládé „ 460
Bor „ 460
Gesztenye „ 460
Puncs „ 461
Gyümölcs-fagylalt: málna,
eper, ribiszke sat. 461
Marasinó-fagylalt 461
Ananász „ 461
Kávé, csokoládé, puncs, thea 461
Meleg kávé 461
Hideg „ 463
Jeges kávé 463
Meleg csokoládé 463
Hideg „ 464
Jeges „ 464
Thea 464
Közönséges puncs 464
Tojásos „ 465
Hab „ 465
Ananász „ 465
Grog „ 466
Likőrök: 466
Likőr: meggy, cseresznye, málna, ribiszke, szamóca, földiszeder és fekete
ribiszke gyümölcsökből 467
Likőr: alma, körte, birs gyümölcsből 468
Dió-likőr 468
Narancs-likőr 468
Karthausi (chartréuse) Benedictiner, Marasino sat. likőrök 468
Gyomorerősítő likőr 469
Fodormenta „ 469
Hársfavirág „ 469
Ananász „ 469
Kávé „ 469
Rum 469
Puncs esszencia 470
IV. Konzerválás
Gyümölcs konzerválás 471
Pöszméte, mártásnak 476
Ribiszke 477
Cseresznye 477
Meggy 477
Meggy, cukor nélkül 477
Szilva, lepénybe, gombócba 477
Málna, szamóca, áfonya, ribiszke, szeder 478
Ringló 478
Besztercei szilva 478
Kajszi-barack 478
Őszi-barack 479
Körte 479
Birsalma 480
Cukorban főtt gyümölcsök: 480
Pöszméte 482
Szamóca és áfonya 482
„ „ másképen 483
Cseresznye, meggy, som 483
Ringló szilva 483
Aranyalma 484
Birsalma „ 4841
Gesztenye 484
Narancs 485
Narancs töltve 4851
Körte „ 485
Kajszi- és őszi-barack 486
Kajszi- és őszi-barack, másképen 486
Besztercei szilva 486
Zöldbab 486
Zöld besztercei szilva 487
Zöld paradicsom 487
Zöld mandüla 487
Zöld dió 487
Hámozott zöld dió 488
Dióbél 488
Sárgadinnye, görögdinnye 488
Sárgadinnye, görögdinnye, másképen 489
Tök, cukorban 490
Zöld füge 490
Ananász 490
Mangó-dinnye 491
Tojásgyümölcs 491
Vegyes gyümölcsök 491
Mustban, rumban és ecetben
konzervált gyümölcsök: 492
Tök, mustban 492
Birsalma, mustban 492
Rumos gyümölcs 493
Ecetben főtt gyümölcsök 494
Vegyes gyümölcs saláta 495
Kajszi-barack, hideg ecetben 495
Szilva, ecetben, nyersen 496
Mustáros gyümölcs 496
Cukrozott (kandirozott) gyümölcsök: 496
Cukrozott dióbél 496
Mangó-dinnye 497
Cukorban főtt aszalványok: 497
Cukorban főtt dinnye, aszalva 497
Cukorban főtt tök, aszalva 497
Hamis citronád 497
Gyümölcs-sajtok: 497
Birsalma-sajt 497
Világos birsalma-sajt 498
Alma-sajt 499
Körte-sajt 501
Őszi-barack-sajt 501
Szilva-sajt 501
Birs-szalámi 501
Birs-szeletek 502
Gyümölcs-pasztilla 502
Lekvárok: 502
Barack-lekvár 503
„ „ más módon 504
„ nyersen 504
Őszi-barack-lekvár 504
Málna-, szeder-, szamóca és ribiszke-lekvár 504
Málna-, szeder-, szamóca és ribiszke lekvár, másképen 504
Finom málna- és eper-lekvár 505
Finom málna- és eper-lekvár
másképen 505
Ribiszke lekvár héjastól 506
Meggy „ 506
Szőlő lekvár 506
Pöszméte lekvár 507
Érett ringló lekvár 507
Csipke „ 507
Som „ 508
Rózsa „ 508
Sárgadinnye „ 508
Alma „ 508
Alma, rétesbe, lepénybe 509
Gesztenye-lekvár 509
Gesztenye-püré 509
Narancs-lekvár 510
Sütőtök-lekvár 510
Szilva „ 510
,, „ más módon 511
Málna-, ribiszke- és szederlé 511
Sűrű gyümölcslé 512
Gyümölcs szörpök 513
Málna-, ribiszke- és szederszörp 513
Narancs-szörp 513
Citrom „ 514
Virág „ 514
Meggy „ 514
Dinnye „ 515
Gyümölcs-kocsonyák: 515
Cseresznye- és meggy-kocsonya 516
Málna-, ribiszke- és szederkocsonya 516
Gyümölcs aszalás: 516
Hámozott alma 517
Lapított körte 518
Kimagvazott meggy, aszalva 518
Finom aszalványok 519
Gyümölcs borok: 520
Piros-, fehér- és fekete ribiszke-bor 521
Málna-, szeder- és fekete
Áfonya-bor 522
Alkoholmentes bor 522
Ecet: 524
Málna-ecet 524
Rózsa-, akácvirág-, gyöngyvirág-, tárkony- és levendula ecet 524
Bab- és lencse ecetágy 525
Törköly-ecetágy 525
Gyümölcs-ecet 525
Paradicsom-ecet 526
Fűszeres ecet 527
Zöldfőzelékek közönséges konzerválása: 527
Zöldbab 528
„ spárga módra 528
Zöldborsó 528
Sóska 528
Paradicsom 528
Paradicsom, más módon 529
Sűrített paradicsom 529
Paradicsomos paprika 530
Kartifiol 530
Spárga 530
Vegyes főzelék 530
Gomba 531
Gomba-kivonat 531
„ „ másképen 531
Hordós-káposzta 531
Tök, télire, hordóban savanyítva 534
Tölteni való paprika 534
Vizes ugorka 535
Vizes ugorka, nyáron 536
Ecetes ugorka 536
Ugorka-saláta 537
Paradicsom-saláta 537
Metélt paprika, salátának 538
Vegyes saláta 538
Zöldbab, salátának 540
Kartiíiol, ecetben 540
Káposzta, salátának 540
Zöldpaprika, káposztával 540
Gomba, ecetben 541
Paradicsom-catchup 542
Közönséges mustár 542
Gyümölcs-mustár 542
Francia mustár 543
Zöldfőzelék-félék aszalása: 543
Levesbevaló zöldségek 544
Zöldborsó t545
Zöldborsó, más módon 545
Virágkel (kartifiol) 545
Zöldbab, fehérhüvelyű 546
„ zöldhüvelyű 546
Tejes kukorica 546
Gomba 546
Fűszer növények 547
Kész ételek konzerválása: 547
Zöldbab 550
Zöldborsó 550
Tök-káposzta 550
Podlupka 551
Paraj 551
Sóska | 551
Tölteni való kalaráb 552
Hordós káposzta 552
Káposzta, tésztába és
rétesbe » 552
Cseresznye és meggy, mártásnak 552
Alma, mártásnak 553
Paprika, körítéknek 553
Tejes kukorica 553
Húskonzerválás: 554
Baromf-ihús 555
„ pecsenyének 556
Baromfi-mell, pácolva 556
Baromfi-hús, zöldborsóhoz 557
Csirkepörkölt 557
Csirkekocsonya 557
Sertéshús 558
Sertés fehérpecsenye 558
„ pácolva 559
Sertéshús, kolozsvári káposztába 559
Sertéshús, székely gulyáshoz 559
Sertés-vese, velővel 559
Sertés-máj-pástétom 560
Sertés-máj-lepény 560
Friss kolbász 560
Sonka 560
Hurka 561
Vadhúsok: 561
Salmi, vadhúsból 561
Tészta-konzerválás 562
Kifőtt tészták: 562
Túró-gombóc 563
„ galuska 563
Szilvás gombóc 564
Zsemlye-gombóc 564
Sonkás tészta , 564
Sajtos dúc 564
Felfújtak és puddingok: 564
Piákóta-tekercs 565
Krémek és kocsonyák: 566
Csokoládé-krém, főzve 567
Vanilia „ „ 567
Kávé „ zselatinnal 567
Csokoládé-kocsonya 568
Gesztenye „ 568
Kávé „ 568
Mandula „ 568
Tej. Tejszín 569