1.060.323

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Lakoma

A dúsan terített asztal története

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Budapest
Kiadó: Magyar Narancs-Athenaeum Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 338 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-229-786-5
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, reprodukciókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mi történik, amikor összegyűlünk ebédelni? Nem csak eszünk ilyenkor, mondja Roy Strong, akinek figyelemre méltó könyve, a Lakoma: A dúsan terített asztal története áttekinti a pazar lakomákat az ókori Görögországtól napjainkig. Újra és újra rámutat arra, hogy "az étkezés és minden, ami társul hozzá a státus és hierarchia - és persze a vágyak - meghatározásának eszköze volt, és mindmáig az, bármilyen formát öltsön is a társadalom." Illusztrációképp Strong utazásra invitálja olvasóit, föltérképezve az ókori Róma lakomáit, amelyek, mielőtt dekadens kicsapongásba fulladtak volna (Caligula szerette az étkezést lefejezéssel fűszerezni), az étkezések kulturált szórakozás mintáinak számítottak. A keresztény kort és a reneszánsz időszakot, a szimbolikus egyházi szertartás udvari ceremóniává alakulását és az új módon hierarchikus világot, amely feledve a francia forradalom eszményeit létrehozta a 19. és a kora 20. század meghatározó eseményét, a vacsorapartit. Végül saját lehangoló korunkat,... Tovább

Fülszöveg

Mi történik, amikor összegyűlünk ebédelni? Nem csak eszünk ilyenkor, mondja Roy Strong, akinek figyelemre méltó könyve, a Lakoma: A dúsan terített asztal története áttekinti a pazar lakomákat az ókori Görögországtól napjainkig. Újra és újra rámutat arra, hogy "az étkezés és minden, ami társul hozzá a státus és hierarchia - és persze a vágyak - meghatározásának eszköze volt, és mindmáig az, bármilyen formát öltsön is a társadalom." Illusztrációképp Strong utazásra invitálja olvasóit, föltérképezve az ókori Róma lakomáit, amelyek, mielőtt dekadens kicsapongásba fulladtak volna (Caligula szerette az étkezést lefejezéssel fűszerezni), az étkezések kulturált szórakozás mintáinak számítottak. A keresztény kort és a reneszánsz időszakot, a szimbolikus egyházi szertartás udvari ceremóniává alakulását és az új módon hierarchikus világot, amely feledve a francia forradalom eszményeit létrehozta a 19. és a kora 20. század meghatározó eseményét, a vacsorapartit. Végül saját lehangoló korunkat, amelyben a hagyományos formák eróziója miatt ráfanyalodtunk a tévé előtti rágcsálásra, legelészésre és az étteremre, mint rangjelzéspótlékra, ami valaha a társadalom feladata volt. Strong a tudós éles tekintetével vizsgálja az étkezést, ugyanakkor kellemes és mulattató kalauzt olvashatunk e témakörben. Nehéz elképzelni, hogy bárki is lényegretörőbben tárná föl például a jómodor evolúcióját és jelentését (az udvari szertartástól a feltörekvők kirekesztéséig), az étkező feltalálását (amely állandó ebédlőasztalt igényelt), a cukor sarkalatos szerepét (mint barokk szobrászati eszközt) és a szakácskönyvek történetét.
Mindenkinek, akit érdekel, hogy - sok egyéb közt - mit jelentett villát használni (eleinte státusszimbólum, majd, a kést kiszorítva, az egyetlen elfogadott eszköz az étel szájba helyezéséhez), tökéletes olvasmány a "Lakoma".

Sir Roy Strong ismert történész és kertészeti szakíró, tanár, kritikus, tévé- és rádióműsorok munkatársa.
1967-73 között a National Portrait Gallery, 1974-től 1987-ig a Victoria and Albert Museum igazgatója volt. 1980-ban megkapta a hamburgi FVS Alapítvány tekintélyes Shakespeare-díját az Egyesült Királyság művészetéhez való hozzájárulásáért. Számos nagy elismerést aratott könyvet publikált, legutóbb a The Lasket címűt, mely annak a kertnek a története, melyet feleségével, a filmes, tévés és színházi díszlettervező dr. Julia Trevelyan Omannal épített. Jelenleg a koronázás történetén dolgozik. Vissza

Tartalom

Előszó11
Luculussi kezdetek17
A görög örökség22
Apicius kora32
Cena és convivium37
Néplakomák és császári lakomák50
Széthullás és továbbélés52
Böjt és lakoma59
A konyhaművészet csöndes évszázadai61
A keresztény étkezés és az illem születése63
Lakoma és hatalom69
Az ellentétek kibékítése81
Mindent a szemnek85
Szakácsok, szakácskönyvek, konyhaművészet90
A mértéktelen fogyasztás diadala98
Illem teszi az embert112
Jó az entremet123
Reneszánsz rítusok135
A konyhaművészet kifinomulása143
Vissza Piliniushoz: az ebédlő újrafelfedezése153
Vissza a conviviumhoz162
A reneszánsz lakoma167
A rantázia diadala186
Cukorlakoma és bankett195
A lakoma és a monarchia misztériuma202
Az udvartól a magánebédlőig211
Az illúzió diadala215
A konyha forradalma221
A service á la francaise és az asztal képe228
A salle á manger és egyéb ebédlők238
Az illemtől az etikettig242
"Messieurs, au courvert du Roi!"245
Étel és ünnep Versailles-ben253
Törekvés a fesztelenségre257
A polgári vacsora265
A forradalomtól a rítus visszatéréséig269
Caréme évszázada275
Az ebédlő elterjedése és út a vacsora felé282
A dinner party, azaz vacsoraestély286
Á la francaise, á la russe289
A dinner party szertartása és illemtana294
Így élünk ma302
Utószó
A terített asztal hanyatlása?303
Jegyzetek és források307
Illusztrációk331
Névmutató335

Roy Strong

Roy Strong műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Roy Strong könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Lakoma Lakoma
Állapot:
2.740 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba