1.062.184

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Lakatos (általános) szakmai ismeretek

A szakmunkástanuló intézetek (iskolák) II. o. számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 178 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi szám: 26 469/a.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1. A fűtés szerepe
A vegyipari, élelmiszeripari és más üzemekben is az egyes műveletek alapfeltétele a hőközlés. (Bepárlás, lepárlás, szárítás stb.) Esetenként a folyamatokat gyorsítjuk a... Tovább

Előszó

1. A fűtés szerepe
A vegyipari, élelmiszeripari és más üzemekben is az egyes műveletek alapfeltétele a hőközlés. (Bepárlás, lepárlás, szárítás stb.) Esetenként a folyamatokat gyorsítjuk a fűtéssel.
Az élőlények létfenntartásához és fejlődéséhez nemcsak fényre, levegőre, vízre és táplálékra, hanem hőre is szükség van. Hőfelvétel, illetve belső hőfejlődés nélkül nincs élet.
A növények közvetlenül a nap sugaraiból és a környező levegőből kapják a létfenntartásukhoz és fejlődésükhöz szükséges hőmennyiséget. Alkalmazkodnak a hőmérséklethez és környezetükhöz.
Az emberek és az állatok - a növényektől eltérően - a létfenntartásukhoz szükséges hőmennyiséget közvetett úton, saját szervezetükben állítják elő. Ezt a belső égés teszi lehetővé számukra. Így számukra meleg szempontjából kevésbé megfelelő környezetben is rövidebb-hosszabb ideig tartózkodhatnak egészségükre ártalmas következmények nélkül.
Az egészséges ember átlagos belső hőmérséklete 37 C°. A hőtermelést a szervezetünkben három tényező határozza meg: az alapanyagcsere hőtermelése, a testhelyzetből és a munkavégzésből eredő hőtermelés. A hőegyensúlyt az ember bőrfelülete szabályozza. Az egészséges ember szervezete a hőegyensúlyi állapot fenntartására törekszik. Akkor érezzük jól magunkat, ha a szervezetben fejlődő hőmennyiség egyenlő a test külső hőveszteségével.
A fűtéstechnikában ezt az egyensúlyi állapotot kellemes közérzetnek nevezzük. A testünk hőszabályozását és a kellemes közérzet kialakítását a levegő hőmérséklete, nedvességtartalma, áramlási sebessége, a környező falak és tárgyak hősugárzása határozza meg. Vissza

Tartalom

I. Fűtőberendezések
1. A fűtés szerepe 3
2. A fűtés fejlődése 4
3. A hőhordozók fajtái és alkalmazásai 4
4. Melegítési módok 5
5. Hőtani alapfogalmak 6
6. Kazánok 7
7. Fűtőberendezések 11
8. Közvetett fűtőberendezések 12
9. Hőcserélő készülékek 13
10. Fűtőtestek 20
11. Légnemesítés (kondicionálás) 22
12. Kondenzátorok 26
Összefoglalás 27
Ellenőrző kérdések 28
II. Hűtőberendezések
1. A hűtés célja és alkalmazása 29
2. Fizikai alapfogalmak 30
3. Hűtés közönséges hőmérsékletig 31
4. Kompressziós hűtőberendezések 39
5. A kompressziós hűtőberendezés szerkezeti elemei 44
6. Hűtőberendezések 61
7. Kompressziós hűtőberendezések főbb hibái és elhárításuk 68
8. Különleges hűtőgépek 69
9. A mélyhűtés 73
Összefoglalás 75
Ellenőrző kérdések 77
III. Keverőszerkezetek
1. A keverés célja, alkalmazása 78
2. Keverőszerkezetek csoportosítása 79
3. Mechanikus keverők teljesítményszükséglete és jelzőszáma 79
4. Mechanikus keverőszerkezetek 81
5. Pneumatikus keverés 86
6. Szilárd, por- és tésztaszerű anyagok keverőgépei 86
7. Keverőszerkezeteknél előforduló balesetek 88
Összefoglalás 89
Ellenőrző kérdések 89
IV. Centrifugák
1. A centrifugálás elve 90
2. Centrifugák szerkezeti elemei 92
3. Szakaszos üzemű centrifugák 95
4. Folytonos üzemű centrifugák 97
5. Önműködő centrifugák 98
6. Folyadékszeparátorok, szupercentrifugák 98
Összefoglalás 100
Ellenőrző kérdések 101
V. Lepárló (desztilláló) berendezések
1. A lepárlás fogalma 102
2. Egyszerű lepárló berendezések 102
3. Rektifikáló berendezések 104
4. Különleges lepárló berendezések 117
5. Extraháló berendezések 118
6. Gázkeverékeket szétválasztó berendezések 123
7. A lepárló berendezések hibái 127
Összefoglalás 128
Ellenőrző kérdések 128
VI. Bepárló- (besűrítő) berendezések
1. A bepárlás fogalma 129
2. A bepárlóberendezések üzeme 130
3. A bepárlókészülékek szerkezete 134
4. Bepárló készülékek működésének ellenőrzése 145
Összefoglalás 146
Ellenőrző kérdések 146
VII. Kristályosító berendezések
1. A kristályosítás elmélete 147
2. Kristályosítási módok és berendezések 148
3. Kristályosító készülékek 149
Összefoglalás 155
Ellenőrző kérdések 156
VIII. Szárítóberendezések
1. A szárítás elmélete 157
2. A szárítóberendezések csoportosítása 160
3. Mechanikus szárítóberendezések 160
4. A nedvesség eltávolítása fizikai-kémiai módszerekkel 165
5. Kalorikus szárítóberendezések 165
6. Pneumatikus szárítók 178
7. Porlasztószárítók 179
8. Infravörös szárítás 181
9. Szárítóberendezések üzemeltetése, karbantartása 185
Összefoglalás 186
Ellenőrző kérdések 186
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem