1.062.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

99 új nyalánkság 33 színes ételfotóval

Szerző
Budapest
Kiadó: Sanoma Media Budapest Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím: 99-33
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 978-963-341-049-3
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

.....Alig akad olyan ember, aki a nyalánkság szó hallatán közömbös tudna maradni. Képzeletünkben elomló krémek, hetyke habrózsák, remegő pudingok, gyöngyözve csillogó gyümölcsök, likőrrel illatozó Öntetek, elcseppenő fagylaltgombócok, vaníliás-fahéjas porcukorfelhők jelennek meg. És mi, az édesszájúak valamennyien, némi lelkifurdalás és sóhajok közepette, újra és újra elkárhozunk. Ha a gasztronómia történetét nézzük, kétségtelen, hogy a kezdetektől lógva léteztek krémek, pempők, bár mai fogalmaink szerint ezek rémes kotyvalékok lehettek: egy kis méz. tej, őrölt gabonafélék, friss vagy aszalt gyümölcsök - főleg gyerekek és fogatlan öregek számára. Európában az áttörést, a minőségi ugrást a Földközi-tenger, illetve az Észak-Afrika felől érkező arab-mór hódítások hozták meg: nem csupán sajátságos kultúrájukat, hanem a szinte művészetig tökéletesített édességkultuszukat is betelepítették a meghódított területekre. Máig a leghíresebbek és legkeresettebbek az olasz, köztük is a szicíliai... Tovább

Fülszöveg

.....Alig akad olyan ember, aki a nyalánkság szó hallatán közömbös tudna maradni. Képzeletünkben elomló krémek, hetyke habrózsák, remegő pudingok, gyöngyözve csillogó gyümölcsök, likőrrel illatozó Öntetek, elcseppenő fagylaltgombócok, vaníliás-fahéjas porcukorfelhők jelennek meg. És mi, az édesszájúak valamennyien, némi lelkifurdalás és sóhajok közepette, újra és újra elkárhozunk. Ha a gasztronómia történetét nézzük, kétségtelen, hogy a kezdetektől lógva léteztek krémek, pempők, bár mai fogalmaink szerint ezek rémes kotyvalékok lehettek: egy kis méz. tej, őrölt gabonafélék, friss vagy aszalt gyümölcsök - főleg gyerekek és fogatlan öregek számára. Európában az áttörést, a minőségi ugrást a Földközi-tenger, illetve az Észak-Afrika felől érkező arab-mór hódítások hozták meg: nem csupán sajátságos kultúrájukat, hanem a szinte művészetig tökéletesített édességkultuszukat is betelepítették a meghódított területekre. Máig a leghíresebbek és legkeresettebbek az olasz, köztük is a szicíliai fagylaltosok, akik a házhoz jött - araboktól tanulták meg a sörbet és egyéb keleti csemegék készítésének tudományát, és sokáig féltékenyen őrizték a titkát. Érdekes, hogy mégsem az olasz vagy a spanyol, hanem a francia (majd utóbb a bécsi) cukrászat vált világhírűvé, pedig ők aztán arabnak-töröknek jószerivel csak a hírét hallották. Ez meg úgy lehet, hogy amikor 1533-ban a firenzei Medici Katalin férjhez ment Franciaország királyához, magával vitt a Louvre-ba néhány szicíliai cukrászt is... de ez egy másik történet. Nagy lendületet adott a dolognak, hogy Amerika felfedezésével és Dél-Amerika meghódításával olyan, addig ismeretlen, varázslatos fűszerek és élvezeti cikkek kerültek Európába, mint a vanília, a kakaó és a kávé. Az, hogy a méregdrága, süveg formájú nádcukor helyett az 1700-as évek végén »feltalálták« a répából nyerhető olcsó cukrot, és ez forradalmasította a cukrászatot, már csak hab a tortán..." E gondolatokat a több mint tíz éve megjelent 99/33 Nyalánkság című könyvünk előszavában vetettem papírra, és őszintén szólva ma sem tudnék sok újat hozzáfűzni, hacsak nem azt a közhelyet. hogy „van új a nap alatt". Olvasóink sürgetésére-kérésére eredetileg lenti könyvünk némiképp átdolgozott-megigazított anyagát akartuk ismét közreadni, csakhogy időközben számtalan új gyönyörűséget készítettünk (és mi tagadás nyalakodtunk el...), így aztán hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy új nyalánkságcsokorral állunk elő, mégpedig folyamatosan gyarapodó recepttáram legpompásabb darabjaival. Ebben a kötetben az elmaradhatatlan, valódi krémes-habos új nyalánkságok mellett több helyet kaptak a kanálba kívánkozó gyümölcsédességek, kevesebbet viszont a jeges finomságok, hiszen fagylaltokat manapság nemigen érdemes házilag készíteni, egyéni ízesítésű, egyszerűen elkészíthető parfékat azonban igen. És ami a szívem csücske: végre itt sorakoznak az eddigi köteteinkből valahogy mindig kiszorult meleg desszertek, mindenki kedvencei. Ezek a sokarcú monarchiás konyhákat idéző, többé-kevésbé tartalmas levesek után kínált, „csak melegen jó!", egyszerű, családias tésztaédességek voltaképpen átmenetet képeznek a nyalánkságok és a sütemények között. Már a gondolatuktól és boldogság tölti el az embert. Kivált, ha olyan szerencsés, hogy a rizsfelfújtat, túrógombócot, csiszármorzsát vagy efféle jóságokat nem hipp-hopp elkészíthető zacskós csodák, hanem a mamája-nagymamája türelme és gondoskodó figyelme jóvoltából ismerheti. Hiszen tudjuk, a receptek csak látszólag szólnak az ételekről, sokkal inkább az életünkről... Az itt sorakozó finomságok, kevés kivétellel, valódi kalóriabombák (az egyes recepteknél feltüntettük, melyik mennyire?), sietve mondom is, hogy mértékkel éljünk velük, és ahol lehet, bátran helyettesítsük a cukrot édesítőszerekkel. A kalóriatáblázattal azonban a világért se rontsuk el az örömünket, akit érint, az úgyis kívülről tudja, hogy „az a kis nyalakodás" hány uszodahosszal, fekvő támasszal, vagy hány perc kocogással egyenlő. A receptek 4 személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük. Lajos Mari Vissza

Tartalom

Előszó3
Krémek, habok, pudingok
Sárgabarackos-bogyós vaníliakrém5
Bajor krém - alaprecept5
Narancsos bajorkrém - kuglóf6
Angol krém - alaprecept és változatok6
Fahéjas részeges madártej7
Csokoládés égetett krém8
Rebarbarahab eperöntettel8
Túrós eperkrém8
Citromos joghurthab eperrel9
Ribizlis krémkehely11
Málnahabhasáb11
Meggyes gesztenyehabkrém11
Meggykrémkehely12
Almás-fahéjas túrókrémhab12
Fügés pezsgőkrém13
Körtekrémkupola14
Őszibarackos tiramisúkrém14
Szőlős krémkehely14
Részeges szilvakrémkehely17
Aszalt szilvás-marcipános mákkrém17
Bailey's krém17
Banánkrémhasáb18
Diókrémkehely18
Csokoládés mandulahabkrém18
Narancsos borhabkrém20
Mentahabgaluska narancsmártással20
Almahabkrém karamelles almával21
Sárgabarackos rizskehely21
Csokoládés rizskrém21
Kókuszos rizskupola ananásszal22
Epres-habos csokoládépuding22
Diplomatapuding24
Campari-zselés rakott pudingtál24
Kanalas gyümölcsédességek
Illatos citrusaszpik25
Gyümölcsös aszpikkorona25
Sárgabarackos-málnás zselé26
Epres borzselé26
Ribizlikocsonya tojáslikőrrel28
Rumos-gyömbéres szilvaöszter28
Részeges meggykrém29
Mentás epersaláta sherryhabbal29
Gyümölcstál karamellöntettel31
Nektarin-bogyós gyümölcs saláta31
Téli gyümölcstál máköntettel31
Egzotikus gyümölcssaláta kókuszöntettel32
Mézes dinnye-szőlő nyársak32
Pezsgős dinnyebólé32
Dinnyekrém dinnyekehelyben34
Diós-csokoládés őszibarack34
Almakompót joghurtos túróöntettel35
Sült alma marcipánmártással35
Vörösboros körte mandulalikőrhabbal36
Körtekehely csokoládéöntettel36
Habos-krémes fügevirágok36
Kótyagos gesztenye38
Flambírozott csokoládés banán38
Aszaltgyümölcs-kompót pisztáciahabbal38
Meleg desszertek
Cseresznye-meggy felfújt39
Nektarin-bogyós gyümölcs gratin40
Vaníliafelfújt, avagy szuflé - alaprecept40
Kávéfelfújt rumos csokoládémártással42
Diófelfújt csipkebogyólekvárral42
Szerecsen fehér ingben - osztrák specialitás42
Diós-pisztáciás ringlóratin43
Csokoládés körtegratin45
Sárgabarackos rakott kalács45
Tiroli sült alma csokoládémártással45
Almás-mogyorós máglyarakás46
Kabinet, avagy gőzölt puding - klasszikus recept46
Almás tejberizs eperöntettel47
Mazsolás rizsfelfújt (rizskoch)48
Rumos-mandulás zsemlefelfújt borsodóval48
Almás palacsintalepény fahéjkrémmel48
Krémes palacsinta epermártással49
Banános-krémes palacsinta51
Diós csúsztatott palacsinta51
Túrós császármorzsa fényezett körtével52
Kókuszos ananász bortésztában52
Rántott bodzavirág52
Salzburgi galuska54
Meggyes tésztafelfújt54
Túrógombóc máköntettel, szilvamártással54
Epres-diós túrógombóc56
Csokoládés-aszalt gyümölcsös gombóc56
Jeges nyalánkságok
Málnás-őszibarackos fagylaltkehely57
Málnás-ribizlis túrófagylalt57
Nektarinparfé-hasáb59
Sárgabarackos vaníliaparfé59
Csokoládés eperparféhasáb60
Mákparfé málnával60
Gesztenyeparfé kakaóöntettel61
Aszalt szilvás csokoládéparfé fahéjöntettel61
Meggyes-cseresznyés parfé62
Fahéjas almaparfé62
Sárgadinnyeparfé karamellmártással64
Kávéparfé-kupola65
Dióparfé-kupola áfonyaöntettel65
Epres-pezsgős ananászsörbet66
Narancssörbet66
Hasznos tudnivalók
Zselatintrükkök67
Tojáshab67
Tejszín és tejszínhab68
A felfújtakról68
Néhány jó tanács68
Betűrendes tárgymutató70
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem