1.052.847

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Lágyítók

1977/5. szám

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: NIM Műszaki Dokumentációs és Fordító Iroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 109 oldal
Sorozatcím: Vegyipari technológiák gazdasági szakemberek számára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-622-011-5
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban. Kihajtható melléklettel. A Vegyipari Gazdasági Tájékoztató különszáma.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"1. A LÁGYÍTÓK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
A műanyagok tulajdonságainak módosítására - így többek között arra, hogy könnyebben feldolgozhatók, valamint a felhasználás során jobban... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"1. A LÁGYÍTÓK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
A műanyagok tulajdonságainak módosítására - így többek között arra, hogy könnyebben feldolgozhatók, valamint a felhasználás során jobban alakíthatók, hajlíthatók, nyújthatók és rugalmasak, azaz lágyak legyenek - különféle módszerek állnak rendelkezésre.
Ilyen pl. a kis molekulasúlyú vagy polimer anyagok hozzáadása a műanyaghoz, amit "külső lágyításnak" neveznek, továbbá a kopolimerizáció, a blokk- és ojtásos polimerizáció, amivel ún. "belső lágyítást" lehet elérni (Id. a Függeléket)." Vissza

Tartalom

1. A lágyítók általános jellemzése 5
1.1 A lágyítókkal szemben támasztott legfontosabb követelmények 5
1.2 A lágyítás hatásmechanizmusa 6
2. Lágyítók csoportosítása 8
2.1 PVC lágyító 8
2.2 Egyéb műanyagok lágyítói 9
3. A nagyobb mennyiségben használt lágyítócsoportok részletes ismertetése 11
3.1 Ftalát lágyítók 11
3.1.1 Előállítás 14
3.1.2 Ftalát lágyítók típusai 17
3.1.3 Ftalát lágyítók tulajdonságai és felhasználása 21
3.2 Alifás dikarbonsavészterek mint lágyítók 26
3.2.1 Előállítás 26
3.2.2 Tulajdonságok és felhasználás 27
3.3 Zsírsavészter lágyítók 34
3.3.1 Előállítás 35
3.3.2 Tulajdonságok és felhasználás 35
3.4 Alkil- és aril-foszfát lágyítók 39
3.4.1 Előállítás 40
3.4.2 Tulajdonságok és felhasználás 42
3.5 Trimellit savészter lágyítók 48
3.5.1 Előállítás 49
3.5.2 Tulajdonságok és felhasználás 49
3.6 Epoxi lágyítók 53
3.6.1 Előállítás 53
3.6.2 Tulajdonságok és felhasználás 55
3.7 Polimer lágyítók 59
3.7.1 Poliészter lágyítók előállitása 59
3.7.2 A poliészter típusú lágyítók tulajdonságai és felhasználása 60
3.8 Szulfonsavészter lágyítók 65
3.8.1 Előállítás 65
3.8.2 Tulajdonságok és felhasználás 53
3.9 Egyéb, speciális lágyitók 66
3.9.1 Izoftalátok 66
3.9.2 Egyéb ftálsarszánnazékok 67
3.9.3 Citrátok 67
3.9.4 Alkilén-glikol diészterek 67
3.9.5 Szulfonamidok 67
3.9.6 Vulkanizálható lágyítók 68
3.10 Extenderek 68
4. A lágyított polimerek feldolgozási módszerei 71
4.1 Keverékek (kanpaundok) feldolgozása 71
4.2 Plasztiszolok feldolgozása 72
4.3 Lát ezek feldolgozása 74
4.4 Lágyított műanyagok feldolgozása oldatból 75
5. Lágyítók hatása a PVC tulajdonságaira 76
6. Gazdasági adatok 84
6.1 A lágyítógyártás alapanyagai és nyersanyagai 84
6.1.1 Ftálsavanhidrid 84
6.1.2 Lágyító alkoholok 88
6.1.3 A lágyítógyártás egyéb alapanyagai 93
6.2 A lágyítófelhasználás függése a lágy PVC felhasználástól 94
6.3 Lágyítók termelése felhasználása 96
6.4 A lágyítók ára 103
6.5 Távolabbi kilátások 106
Irodalom 107
Függelék 108
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem