kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Hadtápszolgálat Kiképzési Osztály |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 247 oldal |
Sorozatcím: | Hadtápkiképzés kézikönyvei |
Kötetszám: | 37 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 8 fekete-fehér fotómelléklettel. Vörös Csillag Nyomda nyomása, Budapest. |
Laboratóriumi általános alapismeretek | |
Kémiai alapismeretek | |
Kémiai alapismeretek | 5 |
Fizikai mérések és műveletek | 7 |
Tömeg és súlymérés | 7 |
Térfogatmérés | 8 |
Sűrűségmérés | 11 |
Mennyiségi kémiai analizis | 12 |
Anyag súlyszerinti meghatározása | 13 |
Anyag térfogatos meghatározása | 14 |
Mérőoldatok készítése | 14 |
Indikátorok | 17 |
Térfogatos analitikai módszerek | 19 |
Acidi-alkalimetria | 20 |
A titrálás eredményének kiszámítása | 20 |
Oxidimetria | 21 |
Jodometria | 23 |
Csapadékos titrálás | 25 |
Százalékos oldatok készítése és higítása | 28 |
Fizikai és kémiai laboratóriumi műveletek: | |
Lecsapás | 31 |
Dekantálás | 31 |
Centrifugálás | 32 |
Szűrés | 32 |
Bepárolás | 35 |
Szárítás | 36 |
Átkristályosítás | 37 |
Desztillálás | 37 |
Kirázás | 39 |
Extrahálás | 40 |
Dializálás | 40 |
Feltárás | 41 |
Oldatok készítése: | |
Savak | 41 |
Lúgok | 46 |
Indikátorok | 49 |
Sóoldatok | 50 |
Takarmányok minőségi vizsgálata | |
Mintavétel a takarmányból és ivóvízből: | 56 |
Szálastakarmányok | 57 |
Zöldtakarmányok | 57 |
Szemestakarmányok | 57 |
Olajpogácsák, préselt erőtakarmányok | 57 |
Répa, burgonya | 57 |
Ivóvízminta | 57 |
Takarmányvizsgálat menete: | |
Megtekintéssel való vizsgálat | 58 |
Takarmányok színe | 59 |
Fűféleségek aránya és fejlettségi foka | 59 |
Takarmányok szálfinomsága | 59 |
Rétiszéna minőségi osztályozása | 60 |
Szemestakarmányok elbírálása | 61 |
Zab minőségi osztályozása | 61 |
Tapintással való vizsgálat | 62 |
Szaglással való vizsgálat | 62 |
Mérgező növénytartalom elbírálása | 63 |
Takarmányok mikroszkópos vizsgálata | 64 |
Takarmányok felosztása mikroszkópos vizsgálat szempontjából | 65 |
Takarmányok penészgomba és üszögspóra fertőzőttségének kimutatása | 66 |
Takarmányok előkészítése kémiai vizsgálatokhoz | 67 |
Takarmányok előszárítása | 67 |
Légszáraz anyag meghatározása | 67 |
Takarmányok őrlése | 68 |
Szárazanyag és víztartalom meghatározása | 68 |
Zsírmeghatározás | 69 |
N. tartalmú anyagok meghatározása | 70 |
Nyersfehérje meghatározása | 70 |
Emészthető fehérje meghatározása | 72 |
Nyersrost meghatározása | 73 |
Összes hamú meghatározása | 74 |
Keményítő tartalom meghatározása | 75 |
Takarmányok homoktartalmának meghatározása | 77 |
Takarmányminta összetételének kiszámítása az elemzési adatokból | 78 |
Keményítőérték kiszámítása | 78 |
Fontosabb emésztési együtthatók és hatékonysági tényezők | 79 |
Takarmány mérgezések vizsgálata: | |
Mintavétel és vizsgálati anyag beküldése | 83 |
Vizsgálat menete | 84 |
Vizsgálati anyagok előkészítése | 85 |
Kioldás - kirázás | 86 |
Roncsolás | 86 |
Hamvasztás | 88 |
Desztillálás | 89 |
Savanyú alkoholos kivonás | 89 |
Dializálással kivonható mérgek | 90 |
Kémiai és biológiai vizsgálatok menete | 91 |
Fémes mérgek kimutatása | 91 |
Osztály reagensek készítése | 92 |
Réz minőségi kimutatása | 93 |
Réz mennyiségi meghatározása | 95 |
Cink minőség kimutatása | 96 |
Cink mennyiségi meghatározása | 96 |
Ólom minőségi kimutatása | 98 |
Ólom mennyiségi meghatározása | 98 |
Higany minőségi kimutatása | 100 |
Higany mennyiségi meghatározása | 100 |
Bárium minőségi kimutatása | 102 |
Bárium mennyiségi meghatározása | 102 |
Klóridok minőségi kimutatása | 103 |
Kloridok mennyiségi meghatározása | 104 |
Arzén és foszfor kimutatása | 105 |
Arzén mennyiségi meghatározása | 106 |
Cián kimutatása | 107 |
Cián mennyiségi meghatározása | 108 |
Nikotin kimutatása | 109 |
Nikotin mennyiségi meghatározása | 109 |
Savanyú alkohollal kivonható szerves mérgek | 110 |
Általános alkaloida reakció | 112 |
Savanyúrázadék vizsgálata | 113 |
Lúgos rázadék vizsgálata | 114 |
Mérgező fehérjék kimutatása | 117 |
Kontakt mérgek vizsgálata | 117 |
Vízvizsgálat | |
Helyszíni szemle | 120 |
Mintavétel | 120 |
A víz hőmérséklete | 121 |
Zavarosság | 121 |
Szín | 121 |
Szag | 121 |
Íz | 122 |
Üledék | 122 |
A víz kémiai vizsgálata | 122 |
Kémhatás meghatározása | 122 |
Változó keménység kiszámítása | 123 |
Összkeménység meghatározása | 123 |
Oxigén fogyasztás meghatározása | 124 |
Ammónia meghatározása | 125 |
Ivóvíz vizsgálata mérgezés szempontjából | 128 |
Szervetlen mérgező anyagok kimutatása | 128 |
Egyéb szervetlen és szerves mérgező anyagok kimutatása | 131 |
Ivóvíz bakteriológiai vizsgálata | 132 |
A víz minősítése a vizsgálati eredmények alapján | 135 |
Kutak klórozása | 136 |
Maradék klór kimutatása | 137 |
Laborítóriumi húsvizsgálat | |
Parazitológiai vizsgálatok | 138 |
Szövettani vizsgálatok | 139 |
Fizikális vizsgálatok | 139 |
Precipitációs próba állatfajok húsának megkülönböztetésére | 141 |
Főzőpróba | 141 |
Sütési próba | 142 |
Kémiai vizsgálatok: | |
Hús kémhatásának megállapítása | 142 |
Hús fülledésének vizsgálata | 145 |
Hús rothadásának vizsgálata | 146 |
Elvérezettség fokának kimutatása | 148 |
Húsok eltarthatóságának kimutatása | 148 |
Avasodás kimutatása | 150 |
Húsok egyéb alkotó részeinek kimutatása | 151 |
Bakteriológiai húsvizsgálat | 151 |
Bakteriológiai vizsgáló módszerek | 157 |
Vizsgálati anyag beküldése | 157 |
Anyag előkészítése vizsgálathoz | 157 |
Mikorszkópos vizsgálat | 158 |
Festékoldatok baktériumok festésére | 160 |
Baktérimok festése | 161 |
Tenyésztési eljárások: | |
Táptalaj vegyhatásának beállítása | 163 |
Leggyakrabban használt táptalajok készítése | 164 |
Táptalajok előkészítése baktériumtenyésztés előtt | 169 |
Táptalajok beoltása | 170 |
Anaerob tenyésztés | 171 |
Tenyészetek elbírálása | 172 |
Sterilizálás | 173 |
Baktérium szűrés | 175 |
Sterilitási vizsgálat | 175 |
Óvatosság a laboratóriumi munkánál | 176 |
Bac. anthracis | 177 |
Clostridium tetani | 179 |
Gázödéma okozó baktériumok | 180 |
Bacterium mallei | 183 |
Strepcoccus equi | 184 |
Paratifusz csoportba tartozó baktériumok | 184 |
Mycobacterium tuberculosis | 185 |
B. necroseos | 188 |
Brucellák | 188 |
Corynebacterium pseudotuberculosis ovis | 189 |
Criptococcus faciminosus | 190 |
Tyrpanosoma equiperdum | 190 |
Babesia caballi | 191 |
Babesia equi. | 191 |
Lovak hurútos influeznziája virusának kimutatása | 192 |
Bornai betegség virusának kimutatása | 192 |
Lovak járványos, vérfertőzéses agygerincvelő gyulladásának virusának kimutatása | 192 |
Serológiai vizsgálatok | |
Vérminta vétele és vizsgálatra küldése | 192 |
Praecipitátióc próba | 194 |
Agglutinátiós próba | 195 |
Malleus suspenzió készítése | 195 |
Brucella suspenzió készítése | 195 |
Agglutinátiós próba végrehajtása malleus esetén | 196 |
Agglutinátiós próba végrehajtása brucellosis esetén | 197 |
Komplementumkötési próba | 198 |
Malleus antigén készítése | 198 |
Brucella antigén készítése | 199 |
Trypanosoma antigén készítése | 200 |
Komplementum vétele | 201 |
Haemolysin készítés | 202 |
5 %-os juh vörösvérsejt suspenzió készítés | 202 |
Haemolysin titrálás | 203 |
Komplementum titrálás | 204 |
Antigén titrálás | 205 |
Komplementumkötési próba végrehajtása | 208 |
A vér fizikális és kémiai vizsgálata | |
Vérminta vétele és küldésének módja | 210 |
Vörösvérsejt süllyedési sebesség megállapítása | 210 |
Vörösvérsejtek üledék mennyiségének meghatározása | 210 |
A vér haemoglobin tartalmának meghatározása | 211 |
Vörösvérsejtek számlálása | 211 |
Fehérvérsejtek számlálása | 212 |
Festetlen készítmények vizsgálata | 213 |
Vérkészítmények felkenése | 213 |
Vérkészítmények megfestése | 213 |
Vizeletvizsgálat | |
A vizelet vétel | 215 |
A vizelet színe | 215 |
A vizelet átlátszósága | 216 |
A vizelet összeálíltása | 216 |
A vizelet szaga | 216 |
A vizelet fajsúlya | 217 |
A vizelet vegyhatása | 217 |
Vizelet rendellenes alkotórészei | 217 |
Fehérje kimutatása | 217 |
Vér és izomfesték kimutatása | 219 |
Epefesték kimutatása | 220 |
Cukor kimutatása | 221 |
A vizelet és üledékeinek mikroszkópos vizsgálata | 221 |
Bélsárvizsgálat | |
Bélsárminta küldésének módja | 225 |
Bélsár mikroszkópos vizsgálata | 225 |
Bélsár mikroszkópos vizsgálata | 226 |
Egyszerű eljárás | 226 |
Dusitás | 227 |
Bőrkaparék vizsgálata | |
Bőrkaparék vétele és küldésének módja | 229 |
Bőrkaparék vizsgálata | 229 |
Vemhesség megállapítása | 230 |
Exudátumok és transudátumok elkülönítése | 231 |
Kórszövettani vizsgáló módszerek | 232 |
A szövettan feladata | 232 |
Friss és nativ készítmények | 232 |
Fixált és festett állandó készítmények | 233 |
Fixálás | 233 |
Víztelenítés | 234 |
Beágyazás | 234 |
Metszés | 237 |
Festés | 238 |
Legegyszerűbb festési eljárások | 239 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.