Előszó | 3 |
Szenek vizsgálata | |
Általános vizsgálatok | |
Mintavétel | 5 |
Szitaelemzés | 9 |
Bánya v. durvanedvesség meghatározása | 10 |
Higroszkópos nedvesség meghatározása | 11 |
A víz megkötése CsCl2-vel | 13 |
Xilolos módszer | 13 |
Hamu vagy izzítási maradék meghatározása | 15 |
Kátránytartalom meghatározása | 17 |
Meghatározás Fischer - Schrader módszerével | 18 |
Meghatározás Heinze módszerével | 23 |
Kokszolási próba | 26 |
Muck módszere | 26 |
Brockmann módszere | 28 |
Hollandi eljárás | 29 |
A Dorogi Szénfeldolgozó laboratóriumának eljárása | 29 |
A szén bitumentartalmának meghatározása | 30 |
Égésmeleg és fűtőérték meghatározása | 32 |
Berthelot - Mahler - Kroeker eljárása | 34 |
"S" meghatározása titrimetrikusan HNO3-mal együtt | 42 |
"S" meghatározása gravimetrikusan | 43 |
Az égésmeleg kiszámítása | 45 |
A fűtőérték kiszámításának képlete | 46 |
A vízérték kiszámításának képlete | 46 |
Módosított vizsgálat és számítás bombakalorimetrálásnál | 50 |
Égésmeleg meghatározása atmoszferikus nyomáson O2 légkörben | 54 |
A szenek elementár vagy vegyi elemzése | 57 |
Liebig módszere a C és H2 meghatározására | 57 |
Dennstedt eljárása C és H2 meghatározására | 60 |
A kén széntartalmának meghatározása | 63 |
Összeskén Eschka módszerével | 63 |
Éghető kép meghatározása | 65 |
Piritkén meghatározása a szenekben | 65 |
Hamukén meghatározása | 65 |
Nitrogén meghatározása kjeldahl szerint | 66 |
N2 meghatározás Mantel - Schreiber szerint | 68 |
Az oxigéntartalom meghatározása | 70 |
O2 meghatározás kísérleti úton | 70 |
A kloridtartalom meghatározása | 71 |
Különleges vizsgálatok | 72 |
Hamu és salak vegyi vizsgálata | 72 |
A kovasav meghatározása | 72 |
A vas meghatározása | 73 |
Alumínium meghatározása | 74 |
Kalcium meghatározása | 75 |
Magnézium meghatározása | 76 |
Kénsav meghatározása | 76 |
Alkáliák meghatározása | 77 |
Foszfor meghatározása | 78 |
A kén meghatározása A. Seuthe szerint | 79 |
A gyulladáspont meghatározása Kreulen szerint | 81 |
Duzzadási nyomás meghatározása | 84 |
A hamu olvadáspontjának meghatározása | 87 |
Nemesített széntermékek vizsgálata | 90 |
Félkoksz-vizsgálat | 90 |
Mintavétel | 90 |
Nedvesség meghatározása | 90 |
Hamutartalom meghatározása | 91 |
Az illórészek és fixkarbon meghatározása | 91 |
Kátránytartalom meghatározása | 91 |
Fűtőérték és bombakén meghatározása | 91 |
Permanganátszám meghatározása | 91 |
Szitaelemzés | 92 |
A reakcióképeség meghatározása Koppers szerint | 93 |
Redukálóképesség meghatározása Adge - Schmitt szerint | 94 |
Brikett-vizsgálat | 96 |
Mintavétel | 96 |
Nedvesség meghatározása | 96 |
Hamumeghatározás | 97 |
Fűtőérték és bombakén meghatározása | 97 |
Pontnyomás meghatározása | 97 |
Koptatási vizsgálat | 98 |
Morzsolékonyság meghatározása | 99 |
Salakvizsgálat | 100 |
Mintavétel | 100 |
Nedvesség meghatározása | 100 |
Éghető rész meghatározása | 101 |
A salak olvadáspontjának meghatározása | 101 |
A salak vegyi elemzése | 101 |
Felhasznált szakirodalom | |
Könyvek | 102 |
Folyóiratok | 102 |
A szénlepárlás és folyékony termékeinek vizsgálata | |
Általános vizsgálatok | 103 |
Mintavétel nyugvó folyadékból | 104 |
Mintavétel áramló folyadékból | 106 |
Mintavétel olvadó szilárd anyagokból | 107 |
Fizikai vizsgálatok | 107 |
Fajsúly és sűrűség meghatározása | 107 |
Cseppenéspont meghatározása | 112 |
Lágyuláspont meghatározása | 114 |
Dermedéspont meghatározása | 115 |
Viszkozitás meghatározása | 120 |
Lobbanáspont meghatározása | 124 |
A fűtőérték meghatározása | 132 |
Kémiai vizsgálatok | 133 |
Víztartalom meghatározása | 133 |
A hamutartalom meghatározása | 134 |
Idegen szilárd alkatrészek meghatározása | 135 |
Kéntartalom meghatározása | 136 |
Összeskén meghatározása Grothe - Krekeler szerint | 138 |
Aktív kén kvantitatív meghatározása | 139 |
Savanyúolaj-tartalom meghatározása | 140 |
Engler-desztilláció | 141 |
Savszám meghatározása | 145 |
Elszappanosítási, vagy Köttsdorfer-szám | 146 |
Kátránytartalom meghatározása | 147 |
Parafintartalom meghatározása | 148 |
Elemi összetétel meghatározása | 149 |
Egyes anyagok vizsgálatai | |
A kátrány vizsgálata | 151 |
A fajsúly meghatározása | 153 |
Víztartalom meghatározása | 153 |
Savanyúolaj-tartalom meghatározása | 153 |
Desztillálási próba | 154 |
Portartalom meghatározása | 154 |
Parafin meghatározása | 154 |
Hamutartalom meghatározása | 155 |
A könnyűolaj vizsgálata | 155 |
Fajsúly meghatározása | 155 |
Víztartalom meghatározása | 155 |
Savanyúolaj tartalom meghatározása | 155 |
Desztilálási próba | 155 |
Kéntartalom meghatározása | 156 |
Fűtőérték meghatározása | 156 |
Viszkozitás meghatározása | 156 |
Hamutartalom meghatározása | 156 |
Lobbanáspont meghatározása | 156 |
Piridintartalom meghatározása | 156 |
A fenol, ortokrezol, m + p-krezol meghatározása | 157 |
A krezilsavolaj vizsgálata | 157 |
Fajsúly meghatározása | 158 |
Víztartalom meghatározása | 158 |
Savanyúolaj-tartalom meghatározása | 158 |
Desztillálási próba | 158 |
Kéntartalom meghatározása | 158 |
Fűtőérték meghatározása | 158 |
Piridintartalom meghatározása | 158 |
Fenol, ortokrezol, m + p-krezoltartalom meghatározása | 158 |
Lobbanáspont meghatározása | 159 |
Hamutartalom meghatározása | 159 |
A középolaj vizsgálata | 159 |
Fajsúly meghatározása | 159 |
Víztartalom meghatározása | 159 |
Savanyúolaj-tartalom meghatározása | 159 |
Desztillálási próba | 159 |
Kéntartalom meghatározása | 159 |
Fűtőérték meghatározása | 160 |
Viszkozitás meghatározása | 160 |
Lobbanáspont meghatározása | 160 |
Hamutartalom meghatározása | 160 |
Parafintartalom meghatározása | 160 |
A nehézolaj vizsgálata | 160 |
Fajsúly meghatározása | 160 |
Víztartalom meghatározása | 160 |
Savanyúolaj-tartalom meghatározása | 161 |
Desztillálási próba | 161 |
Kéntartalom meghatározása | 161 |
Fűtőérték meghatározása | 161 |
Viszkozitás meghatározása | 161 |
Hamutartalom meghatározása | 161 |
Parafintartalom meghatározása | 161 |
A szurok vizsgálata | 161 |
Mintavétel | 162 |
Lágyuláspont meghatározása | 162 |
Nedvesség meghatározása | 162 |
Hamutartalom meghatározása | 163 |
Kokszolási maradék | 164 |
Fajsúly meghatározása | 164 |
Idegen szilárd alkatrészek meghatározása | 164 |
A szurok elemi analízise | 165 |
Kéntartalom meghatározása | 165 |
Nitrogén meghatározása | 165 |
Telítőolajvizsgálat | 165 |
Fajsúly meghatározása | 165 |
Víztartalom meghatározása | 165 |
Savanyúolaj-tartalom meghatározása | 166 |
Desztillálási próba | 166 |
Lobbanáspont meghatározása | 166 |
Benzol oldhatósága | 166 |
Dermedéspont meghatározása | 166 |
Fűtőparafin vizsgálata | 167 |
Fajsúly meghatározása | 167 |
Víztartalom meghatározása | 167 |
Viszkozitás meghatározása | 167 |
Lobbanáspont meghatározása | 167 |
Fűtőérték meghatározása | 168 |
Kéntartalom meghatározása | 168 |
Parafintartalom meghatározása | 168 |
Parafin vizsgálat | 168 |
Fajsúly meghatározása | 169 |
Lobbanáspont meghatározása | 169 |
Lágyuláspont meghatározása | 169 |
Dermedéspont meghatározása | 169 |
A benzolban oldhatatlan rész meghatározása | 169 |
Fényállandóság meghatározása | 170 |
Parafintartalom meghatározása | 170 |
Kéntartalom meghatározása | 170 |
Montánviasz vizsgálata | 170 |
Fajsúly meghatározása | 171 |
Oldhatatlan rész meghatározása | 171 |
Hamutartalom meghatározása | 171 |
Lágyuláspont meghatározása | 171 |
Savszám és észterszám meghatározása | 171 |
Gyantatartalom meghatározása | 172 |
A fenol és homológjai | 173 |
Fenol | 175 |
Fajsúly meghatározása | 176 |
Dermedéspont meghatározása | 176 |
Víztartalom meghatározása | 177 |
Desztillációs próba | 179 |
Kéntartalom meghatározása | 179 |
Nem illó maradék meghatározása | 180 |
A fenol kvantitatív meghatározása | 180 |
Neutráloajtartalom meghatározása | 181 |
Piridintartalom meghatározása | 182 |
Krezolok | 183 |
Ortokrezol vizsgálata | 184 |
Fajsúly meghatározása | 184 |
Víztartalom meghatározása | 184 |
Desztillálási próba | 184 |
Kéntartalom meghatározása | 184 |
Neutrálolajtartalom meghatározása | 185 |
Piridintartalom meghatározása | 185 |
Az ortokrezol kvantitatív meghatározása | 185 |
Meta-para-krezol vizsgálata | 188 |
Fajsúlymeghatározás | 188 |
Víztartalom meghatározása | 189 |
Desztillálási próba | 189 |
Kéntartalom meghatározása | 189 |
A meta-krezoltartalom meghatározása | 189 |
A para-krezoltartalom meghatározása | 192 |
Ortokrezoltartalom meghatározása | 192 |
Neutrálolajtartalom meghatározása | 192 |
Piridintartalom meghatározása | 193 |
Xilenolok | 193 |
Fajsúly meghatározása | 194 |
Víztartalom meghatározása | 194 |
Desztillálási próba | 194 |
Kéntartalom meghatározása | 194 |
Neutrálolajtartalom meghatározása | 195 |
Piridintartalom meghatározása | 195 |
Xilenoltartalom meghatározása | 195 |
Krezilsav | 195 |
Fajsúly meghatározása | 196 |
Víztartalom meghatározása | 196 |
Desztillálási próba | 196 |
Kéntartalom meghatározása | 196 |
Neutrálolajtartalom meghatározása | 196 |
Piridintartalom meghatározása | 196 |
Pirokatechin-, vagy Brenzkatechin-vizsgálat | 197 |
Hamu meghatározása | 197 |
Fenoltartalom (szennyezés) meghatározása | 197 |
Éteres kivonatmaradék meghatározása | 197 |
Kénsavpróba | 198 |
Chinolinszennyezés meghatározása | 198 |
Kristály olvadáspont meghatározása | 198 |
Desztillálási próba | 199 |
A pirokatechin kvantitatív meghatározása | 199 |
Piridin vizsgálata | 200 |
A szín meghatározása | 200 |
Fajsúly meghatározása | 200 |
A piridin CdCl2-os vizsgálata | 201 |
Nessler-reagens hatása a piridinre | 201 |
Desztillálási próba | 201 |
Víztartalom meghatározása | 202 |
Vízzel való keverehetőség meghatározása | 202 |
A piridin titrálása | 202 |
A piridin kvantitatív meghatározása | 202 |
Fenolátlúg vizsgálata | 203 |
Fenol- és krezoltartalom meghatározása | 203 |
Összes fenoltartalom meghatározása | 205 |
Az összes alkáli meghatározása | 206 |
Összeskén meghatározása | 206 |
Schwel-víz (gázvíz) vizsgálata | 207 |
Összes ammóniák meghatározása | 208 |
Illékony ammónia meghatározása | 208 |
A kötött ammóniák meghatározása | 208 |
Összeskén meghatározása | 209 |
Kénhidrogén meghatározása | 209 |
Kénsav meghatározása | 209 |
Széndioxid meghatározása | 209 |
Kloridtartalom meghatározása | 210 |
A HCSN tartalom meghatározása | 210 |
Ciánhidrogéntartalom meghatározása | 211 |
Fenoltartalom meghatározása | 211 |
Kétértékű fenolok meghatározása | 214 |
Zsírsavtartalom meghatározása | 215 |
Piridin és homológjainak meghatározása | 215 |
Ketonok meghatározása | 216 |
Benzol és homológjainak meghatározása | 216 |
Káliumpermanganát-fogyasztás meghatározása | 217 |
Gázbenzin vizsgálata | 217 |
Mintavétel | 217 |
Fajsúly meghatározása | 218 |
Kéntartalom meghatározása | 218 |
Desztillálási próba | 218 |
Lobbanáspont meghatározása | 218 |
Fűtőérték megahtározása | 218 |
Olefinek meghatározása | 218 |
Az aromások meghatározása | 219 |
Naftének meghatározása | 219 |
Parafinok meghatározása | 220 |
Gyantatartalom meghatározása | 220 |
Hamutartalom megahtározása | 221 |
Idegen szilárd alkatrészek meghatározása | 221 |
Savanyúolajtartalom megahtározása | 221 |
Felhasznált szakirodalom | |
Könyvek | 221 |
Folyóiratok | 222 |
Gázvizsgálatok | |
Mintavétel | 224 |
Üzemi gázvizsgálat Orsat-készüléken | 226 |
A lepárlási gáz vizsgálata | 228 |
A fűtőgáz vizsgálata | 233 |
A generátorgáz vizsgálata | 234 |
A füstgázok elemzése | 234 |
A kénhidrogén meghatározása széndioxid mellett | 235 |
A kénhidrogén meghatározása C. Eynmann szerint | 236 |
A gáz fűtőértékének meghatározása | 238 |
I. Fűtőérték meghatározás számítás alapján | 238 |
II. Fűtőérték kísérleti meghatározása | 238 |
Junkers-féle gázkaloriméterrel | 238 |
Meghatározás Sigma gázkaloriméterrel | 238 |
Felhasznált szakirodalom | |
Könyvek | 242 |
Folyóiratok | 242 |
Táblázatok | |
A gázok fajsúlyának és sűrűségének meghatározása | 244 |