1.062.338

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Laboratóriumi gyakorlatok 1.

Vendéglátóipari szakközépiskolai tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 150 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, egy kihajtható melléklettel. Tankönyvi száma: 21 907.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

" Kémiai gyakorlataink munkahelye a laboratórium. Az eredményes munka érdekében a laboratórium munkarendjét és a balesetelhárítási rendszabályokat be kell tartanunk.
A... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

" Kémiai gyakorlataink munkahelye a laboratórium. Az eredményes munka érdekében a laboratórium munkarendjét és a balesetelhárítási rendszabályokat be kell tartanunk.
A kémiai gyakorlathoz szükséges edényeket, vegyszereket, készülékeket laboratóriumi asztalunkon a felhasználás sorrendjében helyezzük el.
Kísérleteinkről laboratóriumi jegyzetfüzetünkben készítsünk pontos, áttekinthető feljegyzéseket, tüntessük fel a kísérlet keltét, a gyakorlat anyagát, a készülék vázlatát, a kémiai reakcióegyenleteket, számításokat és a megfigyelések eredményeit.
A vegyszerekből kis mennyiségeket használjunk fel, a szilárd vegyszereket laboratóriumi kanállal adagoljuk, amelyet használat előtt és után törüljünk meg.
A megmaradt vegyszereket - akár szilárdak, akár folyékonyak - tároló edényeikbe visszatenni tilos. Ügyeljünk, hogy a vegyszeres üvegek és lombikok dugóit ne cseréljük fel.
Ismeretlen anyagokat ízlelni nem szabad. Az anyagokat óvatosan szagoljuk, oly módon, hogy a levegőt kezünkkel az edény szájától magunk felé hajtjuk.
Erős savak, különösen kénsav hígításakor, a savat kis részletekben és állandó hűtés közben öntsük a vízbe és nem, megfordítva - a vizet a savhoz. Vizet nem szabad tömény savra önteni, mert a maró folyadék hőfejlődés következtében azonnal kifröccsen. Hatására a bőrön nehezen gyógyuló sebek keletkeznek. A savmaráshoz hasonlítanak a lúgsérülések.
Mérgező, kellemetlen szagú, gyúlékony anyagokkal vegyifülkében kísérletezzünk.
Hevítéskor a kémcsövet szájával oldalt fordítsuk, mert a folyadék kifröccsenhet. A kémcső egész tartalmát állandó forgatás közben melegítsük, ne csak az alsó részét." Vissza

Tartalom

ELSŐ RÉSZ
1. Bevezetés a laboratóriumi munkába 3
A laboratórium munkarendje 3
Baleset-elhárítási rendszabályok 3
Elsősegélynyújtás 4
Laboratóriumi munkaeszközök és használatuk 5
A laboratóriumi munkaeszközök tisztítása és kezelése 24
A munkaeszközök rendje 26
A vegyszerek tárolása 26
2. Üvegtechnikai alapműveletek 27
Üvegfajták. A megmunkálásukhoz használatos eszközök
Lángtípusok 27
Egyszerű laboratóriumi készülékek összeállítása 31
3. Mérőeszközök és használatuk 33
Súlymerés tára- és analitikai mérlegen 33
Mérési módszerek 37
Térfogatmérés 38
Folyékony anyagok faj súlyának meghatározása 40
4. Oldás és oldatkészítés 45
Az oldatok fajtái 45
Az oldatkészítés technikája 46
5. Hőmérséklet mérése 48
A hőközlés eszköze 50
Olvadáspont- és forráspont-meghatározás 51
6. Az anyagok, elsősorban az oldott anyagok elválasztásának módszerei 53
Bepárlás 53
Besűrítés 54
Kristályosítás 54
Extrahálás 55
Desztillálás 55
Szublimálás 56
Csapadékképzés 57
Ülepítés 57
Dekantálás 58
Centrifugálás 58
Szűrés 60
7. A minőségi kémiai elemzés alapjai 62
Kationok legfontosabb tulajdonságai 63
Kationok csoportosítása 64
Áruvizsgálati szempontból fontos kationok kimutatása 66
Anionok csoportosítása 71
Áruvizsgálati szempontból fontos anionok kimutatása 72
MÁSODIK RÉSZ
1. A mennyiségi kémiai elemzés alapjai 77
Élelmiszerek hamutartalmának meghatározása 79
2. A térfogatos elemzés (titrimetria) 82
A tömeghatás törvénye 82
A víz ionszorzata, a pH fogalma 85
A térfogatos elemzés módszerei 92
A térfogatos elemzés eszközei és használatuk 93
Alkali-acidimetriás indikátorok színátcsapása 95
Normál oldatok faktorának gyakorlati megállapítása és kiszámítása 97
Alkali-acidimetriás titrálások 102
Élelmiszerek savtartalmának és savfokának meghatározása 104
Élelmiszerek zsír-, fehérje- és szárazanyag tartalmának vizsgálata 109
Az élelmiszerek zsírtartalmának meghatározása Soxhletféle módszerrel 109
Élelmiszerek nyersfehérje tartalmának meghatározása Kjeldahl módszerével 112
Fehérjemeghatározás Wagner-Parnas-készülékkel 117
A kézirefraktométer használata 126
AZ ANALITIKÁBAN LEGINKÁBB HASZNÁLATOS KÉMSZER-OLDATOK ÉS KÉSZÍTÉSÜK
Táblázatok 133
1. Sóoldatok töménysége és fajsúlya közötti összefüggés 133
2. Sósav fajsúlya és töménysége 134
3. Kénsav fajsúlya és töménysége 134-136
4. Salétromsav fajsúlya és töménysége 137-138
5. Nátronlúg fajsúlya és töménysége 139
6. Kálilúg fajsúlya és töménysége 140
7. Ammóniumhidroxid fajsúlya és töménysége 141
8. Lúgok töménysége és fajsúlya közötti összefüggés 142
9. Baumé-fok és a fajsúly közötti összefüggés, víznél nehezebb
folyadékok esetében 143
10. Baumé-fok és a fajsúly közötti összefüggés, víznél
könnyebb folyadékok esetében 144
11. A Mengyelejev-féle periódusos rendszer
12. Atomsúly táblázat 145
13. Fontosabb vegyületek molekulasúlya 146
14. Hőfokkorrekciós táblázat szárazanyag-refraktornéterekhez 148

Dr. Csuzy Pálné

Dr. Csuzy Pálné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Csuzy Pálné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem