Előszó | 9 |
Termelési rendszerek a magyar mezőgazdaságban | 11 |
Konvencionális termelési rendszer | 11 |
Integrált termelési rendszer | 12 |
Ökológiai termelési rendszer | 12 |
Biodinamikus gazdálkodás | 13 |
Szerves-biológiai gazdálkodás | 14 |
Soil Aassociation | 14 |
Fenntartó gazdálkodás | 14 |
Agroforestry | 14 |
Ökológiai gazdálkodás a világban és hazánkban | 15 |
A biotermék minőségbiztosítása | 15 |
A gyógynövény és a drog fogalma | 17 |
A drogok hatóanyagai és azok hatása | 17 |
A tudomány a gyógynövényekről | 19 |
Gyógyító kultúrnövények általános termesztése | 20 |
Növénytermesztési alapismeretek | 20 |
Vetésforgó | 20 |
Talajművelés | 21 |
Tápanyagellátás | 23 |
Növényvédelem | 24 |
Az emberi szervezet tápanyagai | 27 |
Fehérjék | 27 |
Esszenciális aminosavak | 28 |
Nem esszenciális aminosavak | 28 |
Zsírok (lipidek) | 30 |
Szénhidrátok | 31 |
Vitaminok | 32 |
Zsírban oldódó vitaminok | 32 |
Vízben oldódó vitaminok | 33 |
Ásványi anyagok | 38 |
Makroelemek | 38 |
Mikroelemek | 40 |
Az emberi szervezet energiaszükséglete | 44 |
Az energiaforgalom | 44 |
Energetikai alapfogalmak | 44 |
Energiaforgalom | 44 |
Energiaszükséglet az egyes életkorokban | 46 |
Gyógyító kultúrnövények tápanyagösszetevőinek jellemzése | 50 |
A fehérjetartalom jellemzése | 50 |
A zsírtartalom jellemzése | 50 |
A szénhidráttartalom meghatározása és jellemzése | 51 |
A hamutartalom jellemzése | 52 |
A rosttartalom meghatározása és jellemzése | 52 |
Az ásványianyag-tartalom jellemzése | 53 |
A makro ásványianyag-tartalom jellemzése | 53 |
A mikro ásványianyag-tartalom jellemzése | 54 |
A vitamintartalom jellemzése | 54 |
Az aminosav-tartalom jellemzése | 55 |
A gyógyító kultúrnövények jellemzése és hatásuk | 57 |
Szántóföldi gyógyító növények termesztése és hatásuk | 57 |
Gabonafélék jellemzése és hatásuk (árpa, közönséges búza, durumbúza, tönkölybúza, rozs, zab, kukorica, pohánka, köles) | 57 |
Hüvelyesek jellemzése és hatásuk (bab, szójabab) | 64 |
Fűszernövények jellemzése és hatásuk (ánizs, bazsalikom, kömény, majoránna, kapor, koriander, lestyán, mustár, rozmaring, sáfrány) | 66 |
Pillangós növények jellemzése és hatásuk (lucerna, somkóró, vörös here) | 72 |
Ipari növények jellemzése és hatásuk (komló) | 75 |
Gyökér- és gumós növények jellemzése és hatásuk (burgonya, csicsóka) | 76 |
Olajos növények jellemzése és hatásuk (len, olajtök) | 77 |
Zöldségnövények jellemzése és hatásuk (fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, sárgarépa, petrezselyem, rebarbara, retek, spárga, sütőtök, paprika, paradicsom) | 79 |
Gyümölcsök jellemzése és hatásuk (alma, birs, bodza, szamóca, szeder, ribiszke, mogyoró) | 86 |
Fák jellemzése és hatásuk (akác, dió, erdeifenyő, fűzfa, gesztenye, hárs, kőris, lucfenyő, fekete nyár, tölgy) | 92 |
Fák és erdők szerepe a környezetvédelemben, rekreációs - újrateremtő - hatásuk | 99 |
A kultúrnövények gyógyhatásainak alkalmazási területei | 102 |
Nyugtatás | 102 |
Élénkítés | 103 |
Szív- és érrendszeri betegségek | 104 |
Légúti betegségek | 105 |
Emésztőszervi betegségek | 106 |
Reumatikus betegségek | 107 |
A kultúrnövények gyógyhatásai, betegségek gyógyítása | 108 |
Szántóföldi növények gyógyhatásai, betegségek gyógyítása | 108 |
Gabonafélék gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (árpa, közönséges búza, durumbúza, tönkölybúza, rozs, zab, kukorica, köles, pohánka) | 108 |
Hüvelyesek gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (bab, szója) | 110 |
Fűszernövények gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (ánizs, bazsalikom, kömény, majoránna, kapor, koriander, mustár, rozmaring, sáfrány) | 110 |
Pillangós növények gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (lucerna, somkóró, vörös here) | 111 |
Ipari növények gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (komló) | 112 |
Gyökér- és gumós növények gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (burgonya, csiscóka) | 112 |
Olajos növények gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (len, olajtök) | 113 |
Zöldségnövények gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, sárgarépa, petrezselyem, rebarbara, retek, spárga, sütőtök, paprika, paradicsom) | 113 |
Gyümölcsök gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (alma, birs, szamóca, szeder, ribiszke, mogyoró) | 116 |
Fák gyógyhatásai, betegségek gyógyítása (akác, dió, erdeifenyő, fűzfa, gesztenye, hárs, kőris, lucfenyő, fekete nyár, tölgy) | 117 |
Házi gyógymódok kultúrnövényekkel | 119 |
Házi gyógymódok szántóföldi növényekkel | 119 |
Gabonafélékkel (árpa, búzák, zab, kukorica) | 119 |
Hüvelyesekkel (bab, szója) | 120 |
Fűszernövényekkel (ánizs, bazsalikom, kömény, majoranna, kapor, lestyán, mustár, rozmaring, sáfrány) | 121 |
Pillangós növényekkel (lucerna, vörös here, somkóró) | 123 |
Ipari növényekkel (komló) | 123 |
Gyökér- és gumós növényekkel (burgonya) | 124 |
Olajos növényekkel (len, olajtök) | 124 |
Házi gyógymódok zöldségnövényekkel (fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, sárgarépa, petrezselyem, rebarbara, retek, spárga, sütőtök, paprika, paradicsom) | 125 |
Házi gyógymódok gyümölcsökkel (alma, birs, bodza, szamóca, szeder, ribiszke, mogyoró) | 128 |
Házi gyógymódok fákkal (akác, dió, erdeifenyő, fűzfa, gesztenye, hárs, kőris, lucfenyő, fekete nyár, hárs, tölgy) | 129 |
Gyógyító kultúrnövények alkalmazási módjai | 133 |
Gyógynövényteák | 133 |
Fürdők | 134 |
Olajok | 134 |
Kenőcsök | 134 |
Szirupok | 134 |
Tinktúrák | 135 |
Tápanyagtáblázatok | 136 |
Szakirodalom | 143 |