1.062.212

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Különféle italok

Szörpök, italok, stb.

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 61 oldal
Sorozatcím: Háztartási könyvtár
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A címlapon 1902-es kiadási év szerepel. Az Athenaeum r. t. könyvnyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

MELEG ITALOK.

A meleg italok készitése könnyű, hiszen minden házban készitenek kávét, teát, csokoládét és limonádét, de az ital jóságának egyik főkelléke, hogy nem csak a viz, de az edény... Tovább

Előszó

MELEG ITALOK.

A meleg italok készitése könnyű, hiszen minden házban készitenek kávét, teát, csokoládét és limonádét, de az ital jóságának egyik főkelléke, hogy nem csak a viz, de az edény teljesen tiszta legyen, és csupán e czélra szolgáljon. Külön kávéfőző bögre legyen, a teaviz-forralót sem szabad más czélra használni, a tejes lábasba se kerüljön soha zsiros vagy egyéb anyag, mert akkor a tej könnyen megkozmásodik. Az edények tisztítására is nagy gondot kell fordítani.

Csokoládé.

Egy nagy csésze csokoládéhoz egy tábla csokoládét számitva, darabokra törve, a tejjel együtt fölforraljuk. Ha tojást adunk hozzá, a sárgáját előbb kevés tejjel elhabarjuk, aztán erős habarás közben hozzáöntjük a forró csokoládét és csak akkor czukrozzuk meg, ha nem elég édes.

Csokoládé vízzel.

Dörzsölj el 125 gr. csokoládét egy alkalmas edényben, önts reá lassan négy csésze forró vizet, tedd a tűzhöz és kavard, mig habzik, azután tálald föl.

A kakaó készítése.

Egy kiló finom olajtalan kakaót 1/4 kiló törött czukorral jól elkeverek, átszitálom, hogy csomók ne maradjanak benne és üres pléhdobozokban elteszem. Egy csésze kakaóhoz veszek két tetézett kávéskanál port, leforrázom kevés forró vizzel, elkeverem és a csészét meleg vizzel, vagy forralatlan tejjel megtöltöm. Az ozsonnára való kakaót már reggel megszoktam főzni, mert sokkal ízletesebb és erősebb melegítés után. Vissza

Tartalom

Meleg italok
Csokoládé1
Csokoládé vizzel1
A kakaó készitése1
Csája készitése2
Bor, forralt2
Bor, hóban fölforralt2
Boritalhoz kivonat2
Grog, közönséges2
Grog, tojással3
Grog, tojásos3
Italok, meleg3
Kenyérviz3
Limonádé, forró3
Limonádé, közönséges3
A jó kávé ismertető jelei4
A jó kávéfőzéshez5
A jó kávéról6
A jó kávé készitésmódja7
Kávéfőzés8
Tejben főtt kávé8
Pótkávé8
Kávészörp9
Puncs, közönséges9
Puncs, angol9
Puncs, angol, égetett9
Puncs10
Borpuncs10
Czitrom-puncs10
Égetett puncs (Krampampuli)10
Finom puncs11
Hölgy-puncs11
Meleg tojásos puncs11
Méz puncs11
Narancs-puncs12
Német-puncs12
Pezsgő-puncs12
Tojásos-puncs12
Tojás-puncs12
Meleg sör12
Tea12
Különféle teák13
Almahéj-tea13
Csipkebogyómag-tea13
Cseresznyeszár-tea14
Méz-tea14
Ibolya-tea14
Meleg cognacos tej14
Hideg italok, szörpök és likörök14
Advokat15
Advokat más módon15
Allasliqeur15
Alma-leves (Bowle)16
Ananász-leves pezsgővel (Bowle)16
Ananász-rum16
Angol italok
Pousse l'amour17
Whisk-Dassy17
Nogg17
Brandy fine17
Ale sougarer17
Szt-Charles punch18
Bajnai bor-cobler18
Champagner-julep18
Champagner sour18
Golden-Slipper18
Sauternes cobler18
Ánizs-likőr18
Baraczklikőr19
Baraczkmaglikőr19
Bavarios19
Birsalmalikőr20
Borok, szesznélküli21
Bor, habzó, fehér21
Borovicska készitése21
Cocktailek (angol-amerikai italok)22
Champagner-cobler23
Chatreuse23
Hideg csokoládé ozsonnához24
Házi cognat illo-olajok nélkül23
Créme de chartreuse24
Cseresznye-likőr24
Csipkebogyó-likőr25
Csipkebogyó-bor25
Czitrom-likőr25
Diólikőr25
Dió-likőr-esszenczia27
Diópálinka27
Diópálinka, mézes28
Egresszörp28
Eperital, jeges28
Eperlikőr29
Eperpálinka29
Étvágygerjesztő ital30
Fodormenta-julep30
Fodormenta-likőr30
Fűszeres pálinka30
Gyümölcsbor, habzó30
Hippokras31
Jeges kávé31
Jeges kávé franczia módra31
Kajszinbaraczkleves (Bowle)32
Kajszin-likőr33
Kávélikőr34
Keserü likőr, enyhe34
Knickebein34
Limonádé34
Májusi bor35
Májusi bor, más módon35
Málnaleves (Bowle)35
Málnalikőr35
Málna- vagy szamóczaszörp35
Málnaszörp36
Málnaszörp, kitűnő36
Mandulaszörp37
Mandulatej37
Mandulatej, kitünő37
Maraschino, angol37
Meggy-bor38
Meggy-likőr38
Meggy- vagy cseresznyelikőr38
Mézbor39
Mézlikőr40
Mézpuncs40
Narancslé40
A narancs-likőr készitési módja40
Narancs-likőr41
Őszibaraczk-bowle41
Pezsgő, jégbehűtött42
Pezsgőkészítés
Finom pezsgőbor (Champagner) készitésmódja42
Pezsgőital43
Punsch á la glace44
Puncs, jeges, római44
Puncs, római44
Puncs, habos44
Puncs, angol45
Puncs, orosz45
Puncs, tejes45
Krémpuncs, hideg45
Puncslikőr46
Poussse café46
A ribizke-aszu készitése46
Ribizke-aszu46
Ribizkebor47
Ribizkebor meggylével47
Ribizlibor48
Ribizkelé48
Rostopschin49
Rózsalikőr49
Rum, házilag készítve51
Serbet (Bowle)51
Sörleves (Bowle)51
Sör, házi51
Szamóczaleves (Bowle)52
Szikvízkészítés52
Szilvabor52
Szilvalikőr52
Szódaviz52
Tea, reformált53
Tejlimonádé53
Uborkabowle53
Uborkás ital53
Üdítő ital munkásoknak54
Ürmös54
Ürmös, rácz54
Vadszeder-likőr55
Vadszeder-szörp56
Vanilialikőr56
Tudnivalók
A szeszes italok tisztitása57
A szilvapálinka felhasználása57
Megsavanyodott sör58
A likőr zavarodottsága58
Likőrök szilvapálinkával58
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem